Bokt.nl • Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!
Pagina 1 van de 2

Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 18:48
door JPitty
*Bokt.nl
Community

Afbeelding
Kelly_ann met een van de Nederlandse paarden
in het 'parkje' bij de manege.
Foto: GVRC, de manege in China


Op 24 april jongstleden verscheen op VN een bericht over trainster Mettine Bakker die in Shangai, China, in lockdown zit in de manege waar ze werkt. Dit leverde een leuke reactie op per PB van bokker Kelly_Ann. Zij leverde ons een foto aan voor bij het artikel en vertelde dat Mettine een collega van haar is. In 2018 liep er al een topic van haar op [ITP] In the picture over het leven als paardenmeisje in China. Deze samenloop van omstandigheden was voor de nieuwsredactie reden om even contact met haar te leggen en haar vragen te stellen over het leven tussen de paarden in China en hoe dat verschilt van een paardenleven in Nederland.

Hoe ben je ooit op het idee gekomen om dit te gaan doen, en hoe ben je vervolgens bij deze manege in China terechtkomen?
Ik ben al vaker aan het werk geweest in het buitenland in de paardensport. Via via ben ik in 2017 een paar weken in China geweest om wat lessen te geven. Goed en wel terug in Nederland werd ik al snel door meerdere mensen geattendeerd op de vacature van mijn huidige baan in Shanghai.

Wat is/ was jouw functie bij deze manege precies?
Samen met mijn collega’s hebben we jaarrond een manager op het bedrijf. Wij zorgen dat alles rondom de paarden en de lessen goed en volgens de Nederlandse standaarden verloopt.

Belangrijk voor ons is dat het welzijn voor de paarden optimaal is, zo hebben wij groepshuisvesting voor de pony’s en komen alle paarden dagelijks buiten met hun vriendjes. Wij delen de lessen in, zodat er altijd een passende ruiter/paard combinatie is. We zien toe op de gezondheid van de dieren en overleggen met de dierenarts en hoefsmid. Ook trainen we onze Chinese collega’s zodat zij betere ruiters en instructeurs worden. En zelf geven wij natuurlijk ook groeps- en privélessen.

Waarom wilden ze iemand uit Nederland/ Europa hebben bij deze manege? Zijn er in China geen geschikte mensen, of is er een andere reden voor?
Paardensport (springen/dressuur/eventing) in China is relatief nieuw. Het ontbreekt dus aan de jarenlange kennis die we in Europa hebben. De eigenaar van de rijschool vindt het belangrijk dat de kennis en ervaring uit Nederland komt, vanwege onze successen in de fokkerij en sport. In China werkt een handjevol Nederlanders en enkele tientallen andere westerlingen op diverse bedrijven. Ik denk dat dankzij ons de ontwikkelingen erg snel gaan. Ik heb in de afgelopen jaren de mogelijkheden al enorm zien groeien. Denk aan de verkrijgbaarheid van voer, supplementen en ruitersportartikelen. Vijf jaar geleden gingen we nog met koffers vol goed passende hoofdstellen/ bitten, zalfjes en supplementen het vliegtuig in.

Ben je daar echt altijd of ben je tussendoor ook voor kortere/ langere periode in Nederland?
Ik werk samen met mijn collega, we wisselen elkaar af zodat we steeds een paar maanden van huis zijn. Zo hoeven we niet te emigreren en kunnen we ook regelmatig in Nederland zijn.

Hoe kijken ze in China tegen het paard aan? Is dat echt een "luxe" dier voor de rijkere mensen of kunnen bijvoorbeeld boeren etc. zich ook een paard veroorloven voor gebruik in de landbouw bijvoorbeeld?
De geschiedenis en status van paarden in China is eigenlijk heel rijk. Waarschijnlijk is het paard voor het eerst gedomesticeerd in noord China. Het paard heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in oorlogen, om te reizen en in de landbouw. De lokale rassen zijn hele gezonde en sterke dieren. Ze worden op het platteland nog ingezet in de landbouw. In west en noord China en Mongolië is het paard nog altijd in gebruik om te reizen.

Recenter is de rensport naar China gekomen, zo’n 100 jaar geleden had Shanghai bijvoorbeeld een racetrack voor volbloeden. Tegenwoordig is gokken in het land verboden en zie je die tak van sport eigenlijk alleen nog in Hong Kong.

De moderne sport heeft een hele andere tendens, de laatste decennia kwam de ambitie om mee te doen aan bijvoorbeeld springen of dressuur, of het paardrijden als hobby. Dit eigenlijk alleen weggelegd voor de rijkere mensen, al zie ik dat het paardrijden de laatste jaren steeds iets toegankelijker wordt door bijvoorbeeld de oprichting van ponyclubs en kleine maneges.

Door deze omslag in het type paarden dat je voor bijvoorbeeld dressuur of springen nodig hebt, zie je dat er de laatste jaren – en nog steeds - veel sportpaarden verhuizen naar China.

Inmiddels is er een klein groepje liefhebbers in het land dat zich toewijdt aan fokkerij en opleiding van warmbloedpaarden. Een voorbeeld is de KWPN hengst Zambuka die daar momenteel succesvol is in de dressuur en voor nakomelingen zorgt.


Afbeelding
Een veulen van de hengst Zambuka, geboren in China.
Foto: Kelly_ann



Hoe worden de paarden in China gehouden en verzorgd? Zijn daar wezenlijke verschillen in vergeleken met de "westerse" wereld?
Dit is iets wat gaat van slecht tot het beste van het beste… De contrasten in China zijn gigantisch en het hangt van vele factoren af.

In het noorden en westen van China lopen hele kuddes paarden vrij en semiwild rond en worden slechts af en toe met lasso’s gevangen voor ‘werk’ of health checks. Op het platteland in Zuid-China zie je paardjes vaker tussen de rijstvelden of voor de wagen om de plaatselijke boeren te helpen. Die paardjes hebben het soms best zwaar en hun welzijn gaat vaak gelijk op met het welzijn en de kennis en kunde van hun baasje.

In de stedelijke gebieden staan de paarden vaak op stallen en manegebedrijven en is de ruimte soms erg beperkt. Ook daar zijn grote verschillen, dat heeft te maken met de financiële middelen en natuurlijk de kennis en kunde van de stalhouders. Er zijn meerdere zeer goed georganiseerde bedrijven waar welzijn heel hoog in het vaandel staat. In Nederland actuele onderwerpen als bitloos/ ijzerloos, vrije uitloop en sociale interactie voor paarden is in China wel nog vrij onbekend.


Afbeelding
Paarden zonnebaden in de winter.
Foto: Kelly_ann




In jouw topic uit 2018 schrijf je dat er weinig weiland is rondom de manege. Hoe komen jullie dan aan ruwvoer zoals hooi? Heb je daarvoor, net als in Nederland, fouragehandelaren of moet je zelf zoeken waar je dat vandaan haalt?
Wij hebben hooi en alfalfa uit het noorden van China, komt eens in de zoveel weken met een mega vrachtwagen onze kant op. We doen altijd goed onderzoek naar de aanbieders met de beste kwaliteit hooi, en de alfalfa is eigenlijk altijd waanzinnig mooi spul, het ruikt heerlijk en is erg voedzaam.

Ook in China kennen ze helaas het coronavirus en momenteel zit Shanghai dan ook in een strenge lockdown. Hoe gaat men tijdens een lockdown om met de paarden? Hoe komen jullie dan bijvoorbeeld aan voer en bodembedekking voor de stallen?
Wij hebben in 2020 ook een lockdown gehad, toen hebben we enige tijd een tekort gehad aan leveringen en moesten onze paarden op rantsoen. Gelukkig kon dat omdat er ook geen lessen waren en je dan ook minder hoeft te voeren. Sindsdien hebben we onze voorraden groter gemaakt en eerder laten aanvullen. Ditmaal hebben we daarom geen problemen ervaren.

Dan even over naar het rijden? Kijken ze daar ook anders tegenaan dan hier in Nederland?
De meeste (ouders van) leerlingen hebben in China een sterke competitiedrang. Je ziet dat de moderne liefhebberij is begonnen bij de ambitie voor (top)sport en nu een soort omgekeerde evolutie meemaakt naar meer een hobby en liefhebberij. Recreatief rijden is nog piepjong in China, ik zie de laatste tijd dat het maken van buitenritten en trektochten door de natuur heel snel populairder wordt.

Je geeft/ gaf daar kinderen les, lees ik in jouw topic uit 2018. Zit er nog verschil in de manier van lesgeven, vergeleken met hoe dat in Nederland gaat?
In China kan ik veel strenger zijn haha… <<) De cultuur in China is nog meer hiërarchisch en men is gewend om te doen wat de leraar je opdraagt. In het begin had ik daar soms wat moeite mee, want de klanten zijn erg volgzaam en passief. Terwijl je in Nederland veel meer feedback krijgt, zowel verbaal als non-verbaal.

De jeugd groeit tegenwoordig wel wat internationaler en dus losser op, maar je merkt de verschillen nog steeds.


Afbeelding
Eén van de enthousiaste leerlingen van de manege.
Foto: Kelly_Ann



Ook lees ik daar iets over de wedstrijden die jullie organiseren in de manege. Zitten daar ook nog verschillen in vergeleken met Nederlandse manegewedstrijden?
Wij zijn lid van de Nederlandse Manege & Ruiterbond en volgen hun systeem en de manegeproefjes. Daarna kunnen leerlingen eventueel uitstromen en met hun eigen paard of een gehuurd paard van ons Chinees georganiseerde FEI-wedstrijden rijden, die proeven beginnen op ongeveer L niveau.

Je hebt het zelf over jouw "bijzondere werk". Wat maakt dit werk voor jullie zo bijzonder?
Ik denk dat dit bijzonder is om meerdere redenen; Allereerst omdat als je mag werken in het buitenland de ervaring heel anders is dan als toerist. Ik struin altijd vol bewondering door de supermarkten, ik vier nationale feestdagen mee en kom over de vloer bij mensen thuis. Meemaken hoe mensen werken, leven en met elkaar omgaan is ontzettend leerzaam.

Tot slot mogen wij bijna helemaal zelf bepalen hoe de bedrijfsvoering gaat, we zijn zo goed als eigen baas.

Wat voor paarden vind je in China, zijn er specifieke rassen die daar in het land zelf gefokt worden en zo ja, kun je daar iets over vertellen? Of wordt er ook veel geïmporteerd?
Wij spreken op stal van ‘local horses’ of Mongoolse paardjes. Maar dan doe ik ze te kort, er zijn hele verschillende types en ‘rassen’ in China. Gefokt in het gebied en voor de doeleinden waarvoor ze gebruikt worden. Van kleine lastdiertjes die gebruikt werden in de boomgaard tot grotere slankere lange afstandspaarden.

De lokale paarden bij ons op stal variëren van 1.10m hoog tot net over de 1.50m. Paardjes met een wat hoekige bouw, rechte rug en korte hals. Het zijn hele gezonde taaie dieren met een enorm uithoudingsvermogen. Bokker JoSav weet de rassen denk ik wel beter te benoemen en omschrijven.
Voor de moderne sport wordt - zoals ik al ergens heb genoemd - vooral geïmporteerd.


Afbeelding
Eén van de ‘lokale’ manegepaarden.
Foto: GVRC, de manege in China



Zijn er nog andere bijzonderheden/ verschillen wat betreft de paardencultuur in China?
Wat mij heel erg opvalt is de ambitie en leergierigheid in het land, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Zelfs onze veearts en smid zijn blij met kennis waar ik als paardenmeisje uit de klei mee ben opgegroeid.


Afbeelding
Jaarlijkse tandartsbezoek
Foto: Kelly_Ann




Je ziet ook dat de jeugd nu steeds meer gewoon raakt aan het hebben van huisdieren en het paardrijden als hobby!

Iets dat ook anders is dan in Nederland is dat de meeste paardeneigenaren makkelijker het hele management toevertrouwen aan de stal waar ze staan. Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat de stal zorgt voor het beste voor het paard en de eigenaar komt eigenlijk vooral van zijn paard genieten. In Nederland doet een eigenaar veel meer zelf en beslist ook meer zelf.

Ook wordt er meer personeel ingezet, wij hebben 20 paarden met een team van 10 mensen. In Nederland zou dat financieel niet mogelijk zijn....

In jouw topic uit 2018 lees je al een en ander over de paarden en de paardensport in China, maar dan vraag ik mij toch af: zijn er sinds die tijd ook nog (bijzondere) ontwikkelingen geweest in wat betreft het houden van paarden/ paardrijden/ paardensport in China? Van waar zijn zij gekomen qua paarden/ paardrijden/ paardensport en hoe ontwikkelt alles zich daar op dit moment? Welke kant willen ze daar uiteindelijk op?
Ik geloof dat ik het al ergens had benoemd, maar er is een soort omgekeerde evolutie in de paardensport gaande.

Het begon met de allerrijksten die 'het beste van het beste' willen. Het liefste gelijk meedoen in de Grand Prix. Maar natuurlijk kwam men erachter dat het zo niet werkt. Je zal eerst moeten leren zitten en rondsturen, en dat leer je niet van een sensibel afgericht paard.
Toen ik voor het eerst naar China kwam was er al veel gebeurd, en de 'manege' begon net aan zijn opmars. Ik heb gezien dat maneges als paddenstoelen uit de grond schieten. Wedstrijden konden eerst alleen op superhoog niveau verreden worden, nu kan je ook op een lokale club een simpel proefje winnen. Al moet ik zeggen dat men nog steeds wel geneigd is mee te doen met wedstrijden op een te hoog niveau. Dan zie je dat ze zijgangen moeten rijden maar ook nog in de verkeerde galop rondrijden.... dan is er duidelijk een heel stuk basis overgeslagen

Ook is er in de tijd dat ik er zit heel veel veranderd in de verkrijgbaarheid van spullen. 5 jaar geleden reden alle kinderen allemaal in dezelfde kleding en er was maar 1 merk chaps of rijhelm te krijgen. Wij brachten ladingen vol spullen mee uit Nederland. Nu hebben mijn pensionklanten - net als hier - setjes in alle kleuren van de regenboog.

En een andere grote ontwikkeling die ik zie is dat de focus van sport een beetje gaat naar liefhebberij en hobby. Men ziet paarden nu meer als een huis-/ lievelingsdier dan als een 'ding'. Het meedoen en winnen van wedstrijdjes is nog steeds belangrijk (vooral in de ogen van ouders), maar de paardrijvakanties waren vorig jaar mateloos populair. En geef ze eens ongelijk, te paard door Yunnan, Xinjang of Mongolië is onvoorstelbaar mooi! Ik ga dit zelf zeker nog eens doen!

Kelly_Ann, hartelijk bedankt voor dit kijkje in de paardensportwereld in China en veel succes met je mooie werk daar! Wellicht zien we China ooit nog succesvol worden op wereldniveau en dan denken we zeker aan jou en de basis die je daar gelegd hebt!

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 18:54
door Tango1979
Wat ontzettend gaaf om te lezen.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 19:02
door Hevonen
Ergens is het ook raar; paarden/pony's zullen ook daar wel een rol hebben gespeeld, maar nu lijkt het alsof paardachtigen net zo ongewoon zijn als giraffen hier.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 19:19
door DuoPenotti
Wat een leuk stuk.
Fijn om te lezen dat de paarden bij jullie het goed hebben en dat dat alvast door word geleerd.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 19:54
door EllyC
Leuk om een inkijkje in de Chinese paardenwereld te krijgen.
Mijn neef is getrouwd met een chinese en het is een interessante cultuur.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 20:34
door Ineke2
Leuk stuk om te lezen zeg! Wat een leuke kans om daar te werken en de echte cultuur daar te leren kennen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 20:41
door kally
Super leuk om te lezen hoe jullie het daar zo naar jullie zin hebben en het veranderd in China en ze ook gewoon kunnen genieten van paarden ipv alleen competitie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 21:30
door Kelly_ann
Hevonen schreef:
Ergens is het ook raar; paarden/pony's zullen ook daar wel een rol hebben gespeeld, maar nu lijkt het alsof paardachtigen net zo ongewoon zijn als giraffen hier.


Een hele grote rol zelfs! Ze reden al paard eeuwen voordat wij dat in Europa deden.

Er is ook een prachtige historische kunstcollectie met beelden van paarden, hier twee foto's uit het Heilan museum:
Afbeelding
Afbeelding


Er zit wel een heel verschil in de ontwikkelingen in de laatste eeuwen tussen Europa en China/Azië
Waar bij ons het landbouw en trekpaard langzamerhand steeds meer als recreatie en sportpaard dienst deed.

Was er in China enorme verstedelijking en speelde het paard geen rol voor sport of hobby.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-22 21:40
door Dioxide
Ontzettend leuk om te lezen!

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 07:59
door boeflover
Ik wist niet dat je nog steeds daar werkte Kelly, wat gaaf!
Wat doe je in de maanden dat je thuis bent? Werk je dan elders of geniet je dan vooral van hier? En kun je nu met de huidige lockdown ook nog wisselen met je collega of zit zij (en indirect jij) nu nog vast?

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 08:27
door Elisa2
Ik vind dit zo interessant om te lezen he, volg jouw topics ook altijd graag. De cultuur verschillen en ook de ontwikkelingen vind ik erg leuk om te lezen. Ook het stukje geschiedenis met het traditionele chinese paard, lijkt trouwens erg op de mongoolse paarden volgens mij.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 08:42
door RoWi
Heel leuk interview! :)

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 09:32
door pien_2010
Leuk Kelly, ik volg je topics ook altijd en het is leuk om weer eens iets van je te lezen.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 14:02
door Eline
Gaaf interview! Dank voor dit inkijkje in hoe het daar bij jou gaat :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 14:10
door Kelly_ann
boeflover schreef:
Ik wist niet dat je nog steeds daar werkte Kelly, wat gaaf!
Wat doe je in de maanden dat je thuis bent? Werk je dan elders of geniet je dan vooral van hier? En kun je nu met de huidige lockdown ook nog wisselen met je collega of zit zij (en indirect jij) nu nog vast?


In Nederland werk ik meestal ook gewoon parttime, op projectbasis, of om een zwangerschapsverlof op te vangen bijvoorbeeld. Nu toevallig al twee jaar bij een werkgever die zelf ook heel flexibel is.

Nu met Corona ligt ons vaste ritme wel flink overhoop. In 2020 was ik er 7 maanden bijvoorbeeld. En nu ben ik eigenlijk al veel langer in Nederland dan gepland.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 14:11
door Kelly_ann
Voor de liefhebber, ik vond een lijstje met Chinese rassen:

https://horseyhooves.com/chinese-horse-breeds/

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 14:21
door FrNo
Leuk om te lezen.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 15:40
door balance
Erg leuk en leerzaam. Bedankt Kelly_ann! China is een aantrekkelijk land, buiten dit positieve verhaal van jou heb ik helaas ook wat dingen gehoord van een vriendin die er op vakantie is geweest die mij weerhouden om te gaan.
Maar ik ga ook eens een kijkje nemen op bokt erop uit, kijken of er nog meer bokkers naar China zijn geweest en wat hun ervaring is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 18:28
door Kelly_ann
China heeft prachtige natuur, cultuur en is heel veilig.
Denk aan Hangzhou, Zhanjiajie, Xingjiang, Inner Mongolië, Guilin (foto)
Afbeelding

Maar er is natuurlijk ook veel minder leuk in het land. Het kapitalisme maakt het verschil tussen rijk en arm groot. De kleinzoon van onze stalman zal (net als de hele familie) nooit Engels leren of ook maar half de kansen krijgen die mijn rijke klanten wel hebben. Die rijden in hun Maserati door van de paardrijles naar vioolles, Spaanse bijles en dan klassiek ballet :list:

Alles wat iedereen doet wordt gecontroleerd. Zelfs bij zebrapaden hangen camera's met gezichtsherkenning.
En zoals je nu met de recente COVID uitbraak ziet nemen overheidsmaatregelen soms bizarre vormen aan.

Je moet veel geduld hebben en weten dat boos worden als iets niet gaat zoals je wil niks helpt.
Zo heb ik al wel eens uren en uren braaf moeten wachten op een simpel formuliertje. Of moe van mijn reis afgewezen worden in vier hostels op rij omdat ze geen buitenlanders accepteerden. Dat heeft dan weer iets te maken met overheidsregels...

Op een brandschoon treinstation vol marmer en gouden tierelantijnen kan je zomaar de meest smerige hurktoiletten vinden.
En achter de Gucci winkels zitten lokale bewoners op de stoep een vis te fileren..... De contrasten zijn enorm.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 18:37
door Hevonen
erg mooi! Was van kinds af aan geïntrigeerd door dat reusachtige land. De laatste decennia hoor ik eigenlijk alleen over onvrijheid, vervuiling en repressie. Zoo jammer van een land met zoveel potentie. Hun vorm van communisme is eigenlijk een verkapt en elitair kapitalisme. Heel zonde. Fijn om eens iets positiefs te zien/horen over dat gigaland met zijn indrukwekkende verleden en grootste cultuur.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-22 08:51
door hahahatsjoe
Geweldig dit *\o/*

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-22 09:16
door Berdien
Dank weer voor dit fascinerende inkijkje in jouw leven daar, en hoe de paardensport zich daar evolueert. Heel interessant!

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-22 12:35
door Picopico
Heel interessant, leuk dat je erover wilt vertellen :)

Wat betreft Chinese paardenrassen: daar zijn er echt heel veel van. Logisch ook: het is een groot land waar al heel lang paarden rondlopen.
China heeft trouwens al heel lang een exportverbod voor paarden. Het tegenovergestelde van IJsland zeg maar. Dit was ook de reden dat tijdens de Olympische Spelen in Beijing de paardenonderdelen in Hong-Kong werden gehouden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-22 14:12
door Elisa2
Kelly_ann schreef:
Voor de liefhebber, ik vond een lijstje met Chinese rassen:

https://horseyhooves.com/chinese-horse-breeds/


Interessant, sommige rassen hebben wel wat gelijkenissen met de welsh, falabella, ijslander, bels etc. Vele kleine pony's.

Re: Werken bij een manege in China: Kelly_Ann doet het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-22 13:13
door 8Daan8
Heel interessant! Bedankt voor het interview. Grappig omdat ik sinds kort een (aangetrouwde) tante uit China heb die mijn ponytje als enorme luxe beschouwt. En dat terwijl ik in een dorp woon waar haast de helft van de jeugd wel een paard of pony (of gewoon allebei) heeft.