Groom redt 14 losgelaten paarden van Iryna Sorokas van nachtmerrie

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 103046
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Groom redt 14 losgelaten paarden van Iryna Sorokas van nachtmerrie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-22 19:06

Equnews
Algemeen

Afbeelding
Screenshot Instagram kck_bucha

Tweeëndertig paarden werden op willekeurige wijze vrijgelaten toen het Russische leger eind februari een grote manege in de stad Butya even buiten Kiev bezette. De Oekraïense dressuuramazone en nationaal teamruiter Iryna Sorokas was er gevestigd met haar bedrijf en haar paarden in de faciliteit. Afgelopen weekend werden 14 van de getroffen paarden geëvacueerd uit wat gezegd wordt de hel op aarde is - dankzij een heldhaftige inspanning van haar grooms.


Nadat de Oekraïense strijdkrachten de controle over Butya, net buiten Kiev, hebben herwonnen, keren journalisten en mensen die aan de bommen wisten te ontkomen, terug naar de stad. De beelden die in het weekeinde zijn uitgezonden, hebben de wereld geschokt: enorme verwoestingen en een enorm aantal burgerslachtoffers. Maar er zijn ook sprankjes hoop.

Stal werd bezet door Russische soldaten
Iryna Soroka vertegenwoordigt het nationale dressuurteam van Oekraïne al enkele jaren. Tot iets meer dan een maand geleden bestond haar leven uit het trainen en uitbrengen van wedstrijden voor zowel haar eigen paarden als die van haar leerlingen, waarvan velen op dezelfde stal in Butja waren gestationeerd waar zij haar eigen paarden hield. Op 27 februari werd de faciliteit overgenomen door het Russische leger. "De soldaten dwongen mijn groom, Valeriy Korin, en de anderen die op dat moment in de stal waren, weg te kruipen langs de straat buiten. Ze kregen drie minuten om om een hoek te verdwijnen of ze zouden neergeschoten worden", zegt Soroka.

Vier paarden doodgeschoten
Valeriy Korin besloot in Butja te blijven ondanks de situatie. Twee weken nadat de Russische troepen bezit hadden genomen van de faciliteit, werd duidelijk dat de paarden waren vrijgelaten. Iryna Soroka: "Op 12 maart vond Valeriy een van onze paarden in Vorzel, een dorp in de buurt van Butja. De volgende dag vond hij nog twee paarden, waaronder mijn eigen paard, de 22-jarige Prestige. Op 31 maart vond hij nog dertien paarden van de stal, waarvan er vier helaas doodgeschoten waren."

Acht paarden nog steeds vermist
In totaal waren er 32 paarden op de stal, waarvan er nog acht vermist zijn in de ruïnes die overgebleven zijn van de totaal gebombardeerde stad met meer dan 30.000 inwoners. Zaterdag konden de gevonden paarden eindelijk worden geëvacueerd. Een van de eigenaars slaagde erin om op afstand vanuit Duitsland een huis met een grote omheinde tuin te regelen, waar de paarden samen met Valeriy Korin hadden verbleven in afwachting van hun redding. De paarden hebben moeten overleven met wat zij in de chaos van de oorlog hebben kunnen vinden, en de plaatselijke bevolking heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd hen van het voedsel te voorzien dat zij hadden. "Ze zijn mager en uitgeput en velen van hen hebben ernstige verwondingen die nu door dierenartsen worden behandeld," zegt Iryna Soroka.

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
Ik zoek een kantoorbaan voor 36/40 uur in de omgeving van Achterveld. Max 30 min reizen. Geen opleiding/ervaring maar wel motivatie om te leren en opleidingen te doen.


Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Re: Groom redt 14 losgelaten paarden van Iryna Sorokas van nachtmerrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 19:22

Een ontzettende verdrietige situatie die waarschijnlijk veel meer daar nu voorkomt.

Gelukkig zijn er stille helden,die met gevaar voor eigen leven toch proberen te redden wat er te redden valt.

kally
Berichten: 5282
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Re: Groom redt 14 losgelaten paarden van Iryna Sorokas van nachtmerrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 20:30

Nou…je vraagt je echt af hoe telkens weer hoe onmenselijk mensen worden en zo kunnen handelen..
Gelukkig ook mooie verhalen en helden die een groot hart hebben en met gevaar voor eigen leven levens proberen te redden.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

Hevonen

Berichten: 5693
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Re: Groom redt 14 losgelaten paarden van Iryna Sorokas van nachtmerrie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 08:24

Onvoorstelbaar vooral dat er anderhalve maand geleden 'niets' aan de hand was. Mensen planden vakanties, werk, studies, hadden dieren, hobby's en doelen en nu ineens valt dat allemaal weg, je huis wordt platgegooid, je vrienden en familie worden gedood, of moeten vluchten... Zo onvoorstelbaar, zo vreselijk.

Ook dit paardenverhaal is schrijnend. Aan de ene kant de verschrikkingen, aan de andere kant gelukkig ook nog mensen die zich zelfs in een dergelijke afschuwelijke situatie om hulpeloze dieren bekommeren.

Voor bijzondere (niet beslist paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

xSCWx

Berichten: 7138
Geregistreerd: 21-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 08:42

Wat verschrikkelijk ;(
De gehele situatie daar, wat erg zeg. Dat het nog kan in deze welvarende, intelligente tijd.

La Vie en Rose 

Britt

Berichten: 18921
Geregistreerd: 18-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 08:54

Hevonen schreef:
Onvoorstelbaar vooral dat er anderhalve maand geleden 'niets' aan de hand was. Mensen planden vakanties, werk, studies, hadden dieren, hobby's en doelen en nu ineens valt dat allemaal weg, je huis wordt platgegooid, je vrienden en familie worden gedood, of moeten vluchten... Zo onvoorstelbaar, zo vreselijk.


Nou, dit inderdaad. Niet te bevatten, hoe alles zomaar ineens weggevaagd kan worden omdat één iemand het in z’n hoofd haalt dat hij het anders wil.
Heel bizar. ;(

En hoe bijzonder ook dat de achtergebleven bevolking alles heeft gedaan wat ze konden en hun weinige eten alsnog heeft gedeeld met de dieren.

Canon
Berichten: 950
Geregistreerd: 09-10-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 16:13

Verschrikkelijke situatie.. En dan hebben zij waarschijnlijk nog geluk gehad, dat ze het zo uitgehouden hebben. Zit er dik in dat anderen hun paard (of ander dier) nooit meer terugzien.. ;(

Wat een moed van de overgebleven mensen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anissa_B, DotBot, Zamak en 9 bezoekers