Newmanda van ’t Studutch stelt zich NMK-kandidaat met 90/90

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 33539
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Newmanda van ’t Studutch stelt zich NMK-kandidaat met 90/90

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-07-21 08:16 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Mowgli V.O.D. Foto: Marjo


Het was een dag met uitschieters vandaag op de stamboekkeuring in Berlicum. Sjaak van der Lei’s Glock’s Toto Jr.-dochter Newmanda van ’t Studutch overtuigde rondom met 90/90.

Nadat gister al de Painted Black-dochter Noa Morka de show stal met 85/85, deed vandaag Newmanda van ’t Studutch (Glock’s Toto Jr. uit Roumanda elite sport-dres PROK van Rubiquil) van fokker Sjaak van der Lei daar op Brabantse bodem nog een schepje bovenop. Met 90 punten voor zowel het exterieur als beweging is dit een merrie die tot de buitencategorie behoort. Voor stap, draf en houding pronken 90 punten op het lijstje, voor de galop kreeg ze 85. Daarmee lijkt Sjaak verzekerd van zijn tweede NMK-merrie dit jaar, nadat hij eerder al in Groningen de Cornet Obolensky-dochter Nirmette van ’t Studutch (85/90) kreeg geselecteerd. In Brabant worden de NMK-merries geselecteerd op de Centrale Keuring op 24 juli maar dat lijkt in het geval van deze uitzonderlijke Glock’s Toto Jr.-dochter slechts een formaliteit. “Een fantastische merrie! Sterk gebouwd, met heel veel uitstraling, een goede schoft-/schouderpartij en sterke bovenlijn. Ze is royaal ontwikkeld en opwaarts gebouwd. In beweging valt ze echt op met haar rust en goede techniek”, vertelt Bart Bax. “Ze draaft met heel veel expressie, techniek en goede kracht en afdruk. In stap heeft ze heel veel lossigheid, een resoluut achterbeengebruik en is ze actief. Ook de galop kenmerkt zich door kracht en afdruk, en ze beweegt continu bergopwaarts.” Genetisch gezien zit Newmanda van ‘t Studutch dan ook bijzonder sterk in elkaar, met drie Zware Tour-merries op rij in haar moederlijn.

Volle zus Mowgli V.O.D.
Ook Niana V.O.D. (Desperado uit Zoriana elite IBOP-dres pref prest PROK van Jazz) van fokker Ad van Os uit Sprang-Capelle deed haar sterke afkomst eer aan. Deze zus van de KWPN-goedgekeurde hengsten Kjento (v.Negro) en Mowgli V.O.D. werd ster met 85/85. “Dit is een ruim voldoende ontwikkelde merrie die zich groot maakt in beweging. Het is een hele elegante merrie met jeugduitstraling, een mooi bespierde hals en sterke bovenlijn. Ze draaft met heel veel houding, souplesse, beentechniek en lichaamsgebruik. Ze galoppeert met veel afdruk en souplesse, en in stap is ze actief, heeft ze een resoluut achterbeengebruik en goed lichaamsgebruik.”

Bergopwaarts
In totaal beoordeelden inspecteur Bart Bax en Johan Hamminga 39 dressuurmerries, waarvan er 27 ster werden. Van de 31 driejarige merries waren dat er 21. Een goede verrichting deed ook de driejarige Noble Desire (Secret uit Dark Desire R elite IBOP-dres PROK D-OC van Olivi) van fokkers Desiree Aarts en Petra de Vreugd uit Haps. “Noble Desire is een merrie met veel ras en uitstraling, ze staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en is goed ontwikkeld. Ze heeft een sterke bovenlijn en een iets neerwaartse romprichting. Ze draaft heel goed: met veel techniek, tritt en souplesse en hierin kan ze goed schakelen. In galop heeft ze veel kracht, afdruk en techniek. Haar stap is actief en ruim voldoende ruim, en ze draaft en galoppeert bergopwaarts.” Zij werd ster met 80/85, net als de vierjarige Money Penny (Everdale uit Uline sport-dres PROK van Krack C, fokker Miléna Aubry uit Moret Sur Loing) van M. Donkers uit Mariahout. “Deze merrie is voldoende ontwikkeld, staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een mooi front. Ze waardeert zich nog eens extra op in beweging. Ze draaft met veel beentechniek, een goed achterbeengebruik en goed met de schoft naar boven. Datzelfde beeld zien we in galop, waarin ze ook veel kracht en afdruk heeft. De stap is actief en van goede ruimte.”

Desperado-merries
Met 80/80 werd Nanette (Desperado uit Zenette ster PROK van San Remo, fokker C. de Bie-van Geffen uit Schaijk) van H. van Zoggel uit Schaijk ster. “Een scherp gemodelleerde merrie met veel front en goede bespiering. Ze is evenredig gebouwd en heeft hard en correct fundament. Ze stapt ruim, actief en met goed lichaamsgebruik. In draf heeft ze veel balans, techniek en kracht. In galop zou ze iets meer gedragenheid mogen hebben maar laat ze wel goede kracht en afdruk zien.” Dezelfde bovenbalk behaalde Noche Negra (Desperado uit Cincinetty elite IBOP-dres D-OC van Don Schufro) van fokker T.M.M. Mikkers uit Veldhoven. “Deze Desperado-dochter heeft veel ras en uitstraling, een mooie hals en goed ontwikkelde schoft-/schouderpartij. Ze draaft met veel afdruk en goede beentechniek, stapt actief en ruim, en galoppeert met veel balans en ruim voldoende afdruk.” De derde merrie met 80/80 is Ninnevanck PP (Zonik uit Annevanck PP elite IBOP-dres sport-dres PROK van Münchhausen) van fokker Stal Poppelaars uit Heusden. “Deze goed ontwikkelde, langgelijnde merrie heeft veel uitstraling en hard fundament. Ze draaft met goede beentechniek en een goed ondertredend achterbeen. Ze is daarin lichtvoetig, en in galop valt ze op met haar goede afdruk. Ze liet een mooie ontspannen verrichting zien en stapt actief en ruim.” Ook Nikki Elvis CLK (Ferdeaux uit Dolce-Vita CL ster van San Remo) van fokker Cor van der Linden uit Waarle behaalde het sterpredicaat met 80/80. “Dit is een goed ontwikkelde, langgelijnde merrie met mooie voorhand en ze zou iets meer bespiering in de bovenlijn mogen hebben. Ze stapt actief en voldoende ruim, draaft met een opvallend goede beentechniek, souplesse en kracht. Ook de galop is krachtig, met daarin goede souplesse en balans. En ze kan makkelijk changeren.” De vijfjarige Lilia (Skovens Rafael uit Tilia II ster PROK van Biotop) van fokker Maatschap Van Esch uit Heeswijk Dinther verdiende eveneens voor zowel exterieur als beweging 80 punten. “Deze ruim voldoende ontwikkelde merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een goed gevormde hals en correct fundament. Ze stapt actief en ruim, draaft met voldoende techniek en ruim voldoende ruimte, en galoppeert met veel kracht en afdruk. Daarin kan ze ook gemakkelijk changeren en ze maakt voldoende houding in beweging.”

Ook 80 voor bewegen
Ster met 75/80 werd de goed in het rechthoeksmodel staande en over veel uitstraling beschikkende Nalini Boa T (Ferdinand uit Bolivia Top T elite sport-dres PROK van Florencio) van fokker Angèle Toonen uit Odiliapeel. Ze draaft op een hele natuurlijke manier, mooi los door het lichaam en met een goed gebruik van het achterbeen. De stap is ruim voldoende ruim en in galop heeft ze veel afdruk en kon ze nog wat meer ruimte pakken. Ook de ruim voldoende ontwikkelde schimmel Netry (Glamourdale uit Vetry ster van Gribaldi) van fokker J.A.M. Hurkmans uit Veghel werd ster met 75/80. Ze draaft met goede tact, houding, souplesse en kan daarin al goed schakelen. “Ze toonde veel looplust tijdens haar verrichting, kan goed stappen en heeft veel kracht en afdruk in galop.”
Tot slot verdiende New Delypsa VDT (Glock’s Toto Jr. uit Delypsa II V.D.T. elite EPTM-dres PROK van Wynton) van fokker Ad van de Tillaart uit Zijtaart het sterpredicaat met 70/80. Deze voldoende ontwikkelde, rassige merrie zou iets meer in het rechthoeksmodel mogen staan. Ze stapt met een resoluut achterbeengebruik en zou daarin wat meer ruimte mogen hebben. In draf heeft ze goede balans en beentechniek, in galop valt ze op met goede afdruk en ze beweegt bergopwaarts.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eeeeeeeeef, Jet, paddington, SusanH, Ubermetrics en 10 bezoekers