Tips van de top: Het gedrag van paarden

Moderators: EvelijnS, Essie73, xingridx, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 31589
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Tips van de top: Het gedrag van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-21 15:48 Tip de Nieuwsredactie

*KNHS
Algemeen

Afbeelding
Foto: Marjo


Vanaf vandaag geeft de KNHS je elke week een tip van onze beste trainers en coaches waar je thuis mee aan de slag kunt. De onderwerpen en disciplines waarover zij je tips gaan geven lopen uiteen. Ze hebben echter één ding gemeen, het paard! Daarbij staat bij alles wat we doen het welzijn van het paard voorop en daarom beginnen we met een belangrijke tip van onze hoofdinstructeur aan de KNHS-Academy: Marion Schreuder

Tip van Marion:
'Voordat je iets met een paard wilt doen, moet je iets weten over zijn gedrag.'


Als je wilt paardrijden of met paarden wilt omgaan, dan is het heel belangrijk te weten waarom een paard reageert zoals hij reageert. Je weet vast wel dat een paard een kudde- en een vluchtdier is. Houd dit altijd in je achterhoofd als je met paarden werkt. Ze kunnen hierdoor wel eens anders reageren dan je wilt. Houd hier rekening mee.

Om een paard gezond en gelukkig te houden, moet je voorzien in zijn basisbehoeftes. Veel bewegen, veel frisse lucht, vaak kleine beetjes eten en gezelschap van soortgenoten, dat zijn de vier natuurlijke behoeften van het paard. Wanneer je de ontwikkeling van oerpaard tot sportpaard bekijkt, zijn deze behoeften heel begrijpelijk. Zolang de manier waarop paarden worden gehouden, voldoet aan die behoeften, kan het paard zich natuurlijk gedragen. Dit gedrag is overigens nauw verbonden met de wijze waarop paarden zich door de eeuwen heen ontwikkeld hebben. Maar het heeft ook te maken met de manier waarop het lichaam is gebouwd en de zintuigen functioneren. Het is belangrijk om het paardengedrag te leren begrijpen, want de principes kun je gebruiken bij de relatie met je paard. Dit maakt het omgaan met paarden niet alleen leuker, maar ook veiliger.

De omstandigheden waarin paarden worden gehouden en waar paarden tegenwoordig voor gebruikt worden, is ten opzichte van vroeger sterk veranderd. Maar de natuurlijke behoeften van het paard zijn vrijwel gelijk gebleven. Het sportpaard heeft dezelfde behoeften als het oerpaard had. Willen we onze paarden gezond en tevreden houden, dan moeten we hiermee rekening houden. Omdat het paard van ons afhankelijk is, hebben wij de plicht om het welzijn van het paard te waarborgen en te bewaken.

Wil je hier mee over weten? In de Masterclass van Marion Schreuder op Horseriding.Academy wordt aandacht besteed aan het gedrag van het paard en op welke manier je dit ook kunt gebruiken om beter en met meer plezier te kunnen paardrijden. In het boek Paard&Welzijn wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het gedrag en de (basis) behoeften van het paard.

Volgende week vertellen we je meer over het paard als kuddedier.


Dilan93

Berichten: 5544
Geregistreerd: 06-11-15

Re: Tips van de top: Het gedrag van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-21 08:00

Het zou heel fijn zijn als mij vroeger op de manege wat meer geleerd zou zijn over paarden en hun gedrag.

Was bij mij zo dat het paard gezadeld naar de bak werd vervoerd, ik erop gezet werd en we achter elkaar aan sjokten.

Titane, draver, 2007-2021 ;(
[IM] Mijn mooie rooie is er niet meer...
Mattvey, arabier, 2013

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 3 bezoekers