Bokt.nl • Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok
Pagina 1 van de 2

Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-04-21 18:40
door Nieuwsredactie
*Eurodressage.com
Fokkerij

Afbeelding
Zep (1981 – 1996) was een klassieke Gelderse Hengst.
Heel anders dan het Gelders Paard van van nu. Foto: Bokt Wiki


KWPN
Sinds 1960 heeft het KWPN de leiding over het fokken van het veelzijdige Gelderse Paard, waarvan de geschiedenis volledig terug te voeren is naar de landbouw. In toenemende mate worden de Gelderse bloedlijnen gekruist met “vreemd” bloed. Dit omdat, volgens het KWPN, het fokken van een Gelderlander niet langer ras-fok is, maar type-fok.

Een groep liefhebbers van het originele Gelders Paard heeft hierop gereageerd door het oprichten van het Klassiek Gelders Paarden Stamboek, welke door de Nederlands Overheid is erkend in 2019.

Geschiedenis
Het Gelderse paard was een populair rijpaard vanaf de 16e eeuw. Toen het stamboek is opgericht in 1890, richtten de fokkers zich op 2 verschillende types: een landbouwpaard en een wat luxer koetspaard.

Met de opkomst van de auto vanaf 1920 en de tractor vanaf 1950, werd de Gelderlander als koetspaard of landbouwpaard overbodig. Vanaf 1960 het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) het fokken van Gelderse Paarden over en focuste zich op het fokken van veelzijdige en betrouwbare paarden voor ruiters en menners.

Het Gelderse Paard van vandaag is een voortzetting van de oorspronkelijke populatie. Een kleine groep vurige enthousiastelingen houdt van het klassieke type. De tuigpaard-type fokkerij kent een grotere groep enthousiastelingen. Gedurende de tijd werden de landbouwpaarden met de beste gangen voor het koetswerk min of meer geselecteerd. Deze paarden werden later in een speciaal register geplaatst. De hedendaagse tuigpaarden stammen van deze Geldersen af.

Spring en dressuurpaarden zijn de grootste fokrichtingen. Het fokdoel is gericht op een sportpaard met een gezonde basis met een correct bewegingsapparaat en fundament, waar een aantrekkelijk exterieur een plus is.

KWPN: Gelderse Fokkerij is “type” fokkerij
Inspecteur Wim Versteeg en Jan Vonk, een voormalig “Fokker van het jaar”, zaten bij elkaar om te praten over het “Gelders Paard”, tijdens de KWPN Hengstenkeuring in februari 2021. In deze fokkerijrichting moet er een hoop gebeuren aan het “Gelderse Paard 2030 plan”.

“De dressuur- of springpaardenfokkerij draait echt om het fokken van paarden voor het hoogste niveau,” zegt Wim. “Met het Gelderse Paard ligt de nadruk op compleet andere dingen. Daar zoeken we een veelzijdig paard met een goed karakter voor rijden, springen of mennen; een paard waarmee je een bosrit kunt maken en dat geschikt is voor de hele familie. Dat vraagt een heel andere benadering”.

Type-fokkerij
“Traditioneel is het Gelderse paard een wat zwaarder paard met een klassiek silhouet. Een paard met veel front en een heel goed karakter. Omdat het dier zo veelzijdig is, zul je verschillen zien in de beweging. Een menpaard beweegt anders dan een dressuur- of springpaard. Er is dus wat flexibiliteit daarin.” Jan Vonk bevestigt dat: “Als je een Gelders Paard ziet, word je door iets geraakt: veel expressie in het front, een vriendelijke oogopslag en wijde lendenen die een krachtige opwaartse beweging kunnen genereren. Erg belangrijk is het innerlijk, het karakter. Geen opdringerig paard, maar eentje die met je meedenkt en vriendelijk is naar iedereen. Bij de Gelderse paarden moeten we echt nadenken over de bloedspreiding. Als fokker moet je daarom niet bang zijn om af en toe een andere fokrichting op te gaan en misschien wel bij een ander stamboek te kijken.”

Plan 2030
Het KWPN werkt hard aan het Plan 2030. Wim Versteeg legt het uit: “We hebben een discussie gehad wat het ideale type Gelderlander is voor ons. Nu is het belangrijk om dit perfecte plaatje te vertalen naar de juiste termen, hoe wij het zien. Het gedeelte van het exterieur en bewegingsvraagstuk hebben wij besproken met de aanhangers van de Gelderlander. De coronapandemie heeft dit proces wat vertraagd, maar we zullen dit opnieuw bespreken bij de volgende bestuursvergadering. Zodra het plan volledig geschreven is, zullen we het opnieuw aan onze leden presenteren, voordat het naar de directie en de ledenraad gaat. Het is erg belangrijk dat dit plan wordt ondersteund door alle gebruikers en fokkers van het Gelderse Paard.”

Afbeelding
Moderne Gelderse Hengst Mexpression op de KWPN Stallion Show 2020.
Foto: Marjo


Gelderlander Paard Associatie: “Ras-fok”
In 2005 richtte een groep toegewijde fokkers van de authentieke Gelderlander hun eigen vereniging op, de “Gelderlander Paard Associatie” (GPA) in een reactie op de KWPN fokplannen voor het Gelderse Paard.

Het KWPN handhaafde ooit een beleid van lijnenteelt, bepaalde dat een paard minstens 75% authentiek Gelderlander bloed moet hebben om bij het ras te behoren. Echter, KWPN heeft deze regel losgelaten en zelfs het label “Gelders Type” vervangen door “Basis Sportpaard type”.

GPA is bezorgd dat de basiskwaliteiten van het Gelderse Paard verloren gaan, een paard met een uitgesproken karakter voor de recreatieve sport. Zij vinden dat het KWPN te toegewijd is aan de fokkerij van topsportpaarden.

GPA is opgericht “om bloedlijnen en karakterkwaliteiten van het Gelderse Paard te behouden,” zegt Anton van Lijssel, “en om te voorkomen dat de goede naam van het ras wordt beschadigd door paarden met heel ander bloed die wel onder de naam Gelderlander verkocht worden.”


Klassiek Paarden Stamboek
Ze hebben er 10 jaar voor gestreden, maar uiteindelijk heeft GPA de Nederlandse Overheid kunnen overhalen een officieel erkend stamboek op richten om de authentieke Gelderlander te behouden.

Op 25 juli 2019 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de stamboeken beheert voor de Nederlandse Regering, het “Klassiek Paarden Stamboek” (KPST) erkend als officieel stamboek voor het ras Klassiek Gelders Paard. De RVO heeft het stamboek erkend als onderdeel van het officieel regeringsbeleid om biodiversiteit en Nederlands Cultureel Erfgoed te behouden.

Echter, de hoogste rechter in Nederland oordeelde dat KPST deze originele naam “Gelders Paard” niet kan gebruiken, omdat deze al is toegekend aan het KWPN. Daarom zal het KPST de naam “Gelderlander” gebruiken met het voorvoegsel “Klassiek”.

KWPN is nu het stamboek voor Gelderse Paarden die “eruit zien” als een Gelders Paard, maar geen Gelders bloed hebben. Voor het KPST stamboek is puurheid in de bloedlijn essentieel.

Het KPST registreert zijn Gelderlanders in het KGPS (Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek). Interessant is dat zij ook een tak van dit stamboek hebben, het Register Boek, voor hengsten die nog geen 50% klassiek Gelders bloed voeren maar wel “een bijdrage kunnen leveren aan het fokdoel van de KGPS door hun afstamming en exterieur”. KGPS hanteeert als motto voor zijn fokactiviteiten: “Gezond, stabiel, veelzijdig.”


Gelderlanders in de sport
Bekende internationale dressuurpaarden met Gelders bloed zijn of waren Laura Graves' kruising Verdades (van de Westfaler Florett As, uit een Gelderse merrie van Goya), Lianca (Constance Menard), Dikkiloo (Kristy Mepham), Tyara (Laurens van Lieren, Cesar Lopardo), Air FK (Litta Soheila Sohi) en Focus (Ellen Bontje).

Afbeelding
Verdades, half Gelders, met amazone Laura Graves tijdens de OS
in Rio 2016, waar deze combinatie 4e werd. Foto: Arnd Bronkhorst/ Flickr


Het belang van Gelders bloed voor de KWPN paardenfokkerij is onmiskenbaar. Grote hengsten uit het verleden hadden allemaal 75% Gelderlander bloed in hun aderen. Denk aan paarden Aktion (Gyula Dallos), Wolfgang (vooral populair als moeders vader in de dressuur), en Nimmerdor (meest succesvolle KWPN Springpaardenvererver).

Afbeelding

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-04-21 18:48
door ruitje
Ik heb er echt 0 verstand van, maar die getoonde dekhengst van 2020 is nou niet wat ik in gedachte zou hebben bij Gelders :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-04-21 22:51
door Rocamor
ruitje schreef:
Ik heb er echt 0 verstand van, maar die getoonde dekhengst van 2020 is nou niet wat ik in gedachte zou hebben bij Gelders :+


Mee eens. En ik vind het stuk ook warrig geschreven. Wat is de essentie?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-04-21 23:03
door Pallatin
ruitje schreef:
Ik heb er echt 0 verstand van, maar die getoonde dekhengst van 2020 is nou niet wat ik in gedachte zou hebben bij Gelders :+


Ik heb er ook geen verstand van, maar mijn paard (Gelders dus, Zep op de foto is zijn opa) lijkt qua type ook voor geen meter op die dekhengst van 2020.... -O- Ik val duidelijk meer op het klassieke type.... :+
Ik zie met die mexpression een ‘gewone’ kwpn’er...

Edit: ik heb even een ander plaatje van die hengst opgezocht en daar komt ie beter tot z’n recht vind ik....

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-04-21 23:12
door Poekkie
Jammer dat dat klassieke type niet veel meer wordt gefokt dan. Ze zijn prachtig <3
Zo veel mooier dan die iele beestjes en volgens mij ook veel minder blessureleed.

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-04-21 07:51
door Anoniem
Helaas zie je in nagenoeg elk ras dat ze moderner en sportiever willen gaan. Spijtig...

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-04-21 08:14
door Elisa2
Ik ben blij dat het klassiek gelders paard stamboek eindelijk geregistreerd is, ik hoop dat deze vooral het type, karakter en beweging weten te behouden.

Bij het kwpn is het meer het type basis paard geworden waar de exterieurmatige kenmerken steeds minder mee lijken te doen. Wellicht is daar ook een markt voor, functionele paarden met goede karakters maar ik vind er weinig "gelders" aan.

Dit is voor mij echt een gelders type:
https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=608C8944

Mooi front, niet te horizontaal, kracht en massa, een knietje in het voorbeen en een krachtig ondertredend achterbeen. Kruis niet te hellend.

De "gelderse" hengsten die de afgelopen lichting ggk zijn bij het kwpn vind ik niet in het type staan.

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-04-21 11:08
door Cheytjuh
Ik als gelders paard fokker ben het totaal niet eens met de richting waar het KWPN naar toe wil gaan en doe hier dus in onze eigen fokkerij ook niet aan mee wat betreft de visie dat het een type fokkerij is. Helaas was dit jaren geleden al duidelijk dat het KWPN deze kant op gaat.

Zelf hoop ik dat het KGPS wat professioneler gaat worden, het is op dit moment naar mijn idee nog allemaal te chaotisch om daar mijn hoop op te vestigen, maar hopelijk kunnen ze het goed van de grond krijgen.

Geloof ook zeker dat er genoeg liefhebbers en fokkers zijn nog voor het ‘klassieke’ type, en ik hoop met onze fokkerij ook meer liefhebbers te gaan werven voor dit geweldige paard

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-04-21 15:03
door Gem
Hét Gelderse Paard ..... iedereen vindt er iets anders van.
Mijn mening: verder kijken dan je neus lang is. Wat zoek je in een paard, ook als je binnen het Gelderse zoekt of wilt blijven. Qua exterieur, qua gebruiksmogelijkheden, qua prestaties en qua karakter. Het gemiddelde bepaalt hoe een hedendaags ras of type eruit ziet, maar daarin valt nog zoveel te variëren. En dat maakt het ras voor mij zo mooi.

Neem mijn merrie op de NMK 2017, als vierjarige derde geworden. Niet het prototype Gelderse Paard om te zien. Eentje waar iedereen een andere mening over had op de in 2019 georganiseerde Bewegingsdag van het stamboek: de één vond haar met 1.64m te fijn en te klein (terwijl de ideale maat in het verleden tussen de 1.62 en 1.65 genoemd werd), de ander te tuigtypisch en weer een volgende te rij-typisch. Ik hoorde commentaar als "als ik ze zo moet gaan fokken, dan stop ik ermee".

Maar daarna werd ze in beweging getoond (voor de marathonwagen) en liet ze zien wat een looplust, sjieke - én functionele bewegingen ze heeft, met een geweldig fijn, meewerkend karakter.
Het gemopper op de tribune veranderde in geroezemoes: "G.samme .... die kan wel lópen zeg" en aan het eind van de dag kwam menig fokker zijn excuses brengen en me op het hart drukken zuinig te zijn op mijn paard.


Rocamor schreef:
En ik vind het stuk ook warrig geschreven. Wat is de essentie?

Die miste ik ook. What's the point?

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-04-21 22:08
door AWvL
Het Gelderlander paard staat staat onder deze naam wereldwijd vooral bekend om het brave en stressbestendige karakter. Deze eigenschappen zijn erfelijk en worden dus via de genen en bloedlijnen in de fokkerij doorgegeven. Het artikel in Eurodressage constateert dat dit niet meer van toepassing is op het KWPN-Gelders paard en dat nu door de Nederlandse overheid een apart Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek is erkend om dit beroemde paardenras in stand te houden.
Deze stamboekerkenning sluit aan bij een eerdere uitspraak van de Tweede Kamer, dat behoud van bloedlijnen van dit ras gewenst is uit het oogpunt van behoud van biodiversiteit en vanwege de bijzondere geschiktheid voor recreatieve doeleinden.

De Paardenkrant van 31-3-2021 heeft deze week als hoofdartikel op de voorpagina staan: "Welke paarden zijn interessant voor recreatieruiters? " Een ander artikel zet de wensen van de recreatieruiters op een rijtje: "braaf, veelzijdig, niet te duur en niet al te groot". In weer een ander wordt de vraag gesteld: "Zou er ruimte zijn voor een brave paarden-stamboek in Nederland, dat niet gaat voor de beste sportpaarden maar voor brave gebruikspaarden ".

Het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek (KGPS) heeft juist dit als doelstelling en is de voortzetting van de degelijke bloedlijnen van de Gelderse fokkerij uit de tijd van vóór het KWPN, zoals te zien is in de toelichting bij de KGPS Hengstenkeuring 2020 http://www.gelderlanderhorse.nl/nederlnd/KGPS%20Hengstenkeuring%202020.pdf.
De hengst Gothiek werd daar goedgekeurd (foto, video's en afstamming)http://www.gelderlanderhorse.nl/pedigree/nederlands/horse.php?N=00009027

In de Nederlandse vertaling van het artikel in Eurodressage is de link weggevallen naar het door mij geschreven artikel uit 2008 http://www.gelderlanderhorse.nl/nederlnd/13-Paard_Spul-januari08.pdf dat ten grondslag lag aan een uitzending van TV Gelderland en de uitspraak van de Tweede Kamer over instandhouding van de bloedlijnen van het Gelders paardenras.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-04-21 09:36
door Elisa2
Gem schreef:
Hét Gelderse Paard ..... iedereen vindt er iets anders van.
Mijn mening: verder kijken dan je neus lang is. Wat zoek je in een paard, ook als je binnen het Gelderse zoekt of wilt blijven. Qua exterieur, qua gebruiksmogelijkheden, qua prestaties en qua karakter. Het gemiddelde bepaalt hoe een hedendaags ras of type eruit ziet, maar daarin valt nog zoveel te variëren. En dat maakt het ras voor mij zo mooi.

Neem mijn merrie op de NMK 2017, als vierjarige derde geworden. Niet het prototype Gelderse Paard om te zien. Eentje waar iedereen een andere mening over had op de in 2019 georganiseerde Bewegingsdag van het stamboek: de één vond haar met 1.64m te fijn en te klein (terwijl de ideale maat in het verleden tussen de 1.62 en 1.65 genoemd werd), de ander te tuigtypisch en weer een volgende te rij-typisch. Ik hoorde commentaar als "als ik ze zo moet gaan fokken, dan stop ik ermee".

Maar daarna werd ze in beweging getoond (voor de marathonwagen) en liet ze zien wat een looplust, sjieke - én functionele bewegingen ze heeft, met een geweldig fijn, meewerkend karakter.
Het gemopper op de tribune veranderde in geroezemoes: "G.samme .... die kan wel lópen zeg" en aan het eind van de dag kwam menig fokker zijn excuses brengen en me op het hart drukken zuinig te zijn op mijn paard.


Rocamor schreef:
En ik vind het stuk ook warrig geschreven. Wat is de essentie?

Die miste ik ook. What's the point?


Een x aantal jaar geleden keek ik ook altijd graag naar de NMK voor de geldersen en zag ik daar vaak meer bewegingskwaliteit dan bij de dressuurpaarden destijds. Inderdaad wel veel verschillende types.

Ik heb het idee dat het bij het kwpn meer een brave paarden stamboek gaat worden (basispaarden idd) en hoewel goede karakters natuurlijk super belangrijk zijn vind ik het zonde van het type en beweging. Dus ik ben blij als er eigenwijze fokkers zijn zoals Cheytjuh en het KGPS die daar op blijven selecteren.

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-04-21 11:07
door ruitje
Als ik ooit nog eens aan een Gelderse merrie kan komen voor niet teveel geld zou ik het leuk vinden zoiets te fokken. Als fokker haal je daar toch je plezier uit, uit zo'n type paard :) .

Ik ben dus ook blij dat dit initiatief er is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-04-21 11:54
door Pareltjes
Of schoon het Gelderse paard niet mijn paard van keuze zijn kan ik het klassieke type zeker waarderen.
Waarom moet alles verdwijnen in de “pot” van het KWPN. Decennia geleden prezen ze juist het type van het Gelders en nu zou dit type fokkerij in eens “ minderwaardig “ zijn?

Soms wil je oude rassen gewoon bewaren voor de toekomst. Het niet laten verdwijnen in de smeltkroes van de sportfokkerij. Alsof dat allemaal zo ideaal is. Er wordt van alles verdund, gemixed en er blijft alleen topsport als selectie over. Alsof we allemaal topsport willen. Gewoon een degelijk goed paard. Of het nu Gelders, Gronings, of Fries is. Laat die rassen bestaan en waardeer ze om hun kenmerken, of niet. Graag wat verse genen bewaren voor de toekomst. We zouden het nog wel eens broodnodig kunnen gaan hebben.

De grillige modefokkerij van het KWPN is ook niet zaligmakend. Voor mij een goede zaak, het klassiek Gelders paard terug op de kaart. Zolang ze maar niet gaan doorslaan in extreme typefokkerij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-04-21 11:55
door Rocamor
ruitje schreef:
Als ik ooit nog eens aan een Gelderse merrie kan komen voor niet teveel geld zou ik het leuk vinden zoiets te fokken. Als fokker haal je daar toch je plezier uit, uit zo'n type paard :) .

Ik ben dus ook blij dat dit initiatief er is.


Kom maar op met zo'n veulen! Daar ben ik zeer zeker naar op zoek!

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 21:27
door Texas02
Ik vind het ouderwetse type Gelders paard juist zo mooi.. <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 21:36
door Zoolgangster
Texas02 schreef:
Ik vind het ouderwetse type Gelders paard juist zo mooi.. <3


Met als bonus het brave karakter. <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 21:45
door Samzan
Er is in het verleden ook wel “ oud bloed” naar Amerika geëxporteerd, laten ze daar eens navragen.....zelfs die Amish mensen waren daar heel graag op....

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 21:52
door Texas02
Zoolgangster schreef:
Texas02 schreef:
Ik vind het ouderwetse type Gelders paard juist zo mooi.. <3


Met als bonus het brave karakter. <3


Ja, het karakter is ook top! :) Mijn vorige paard was half Gelders, ook een top karakter!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 22:11
door irmaz
Ik had deze tekst al in het dressuurpaardenfokkerij topic geplaatst maar het past eigenlijk beter hier :)
De tekst komt uit een uit Handboek de Paardenkennis uit 1817, dus voordat er een stamboek was, en beschrijft de Geldersen in die tijd:

Citaat:
Citaat:
Het geldersche paard van de beste rassen in kracht en deugd als ruiterspaard voor geen ander behoeve de te wijken en zeer verhevene bewegingen bezittende , leverd de rijschool paarden , die door weinig andere overtroffen worden , Hetzelve heeft een plat , eenigzints zwaar hoofd en ingevallen neus , eenen schoonen zwaren hals , vlezige schouders , schoft en borst , ronde ribben welgeslotene zijden , een breed rond vaak gespleten en afgevallen kruis , breede platte en minder behaarde beenen dan de vriesche paarden , zijnde ook gestrekter van lijf ; met breede en vaak platte voeten , zware manen en staart . Indien men eene veronderstelling mag wagen , zoo is het waarschijnelyk deszelfs verhevenen gang en trotsche houding aan de oorspronkelijke- Spaansche paarden , welke in den tagtigjarigen krijg welke de nederlanden tegen dat rijk gevoerd hebben , in dit land verbleven ziin , verschuldigt.


Ik denk dat met name het kruis en de staartaanzet van de huidige Geldersen niet voldoet aan de historische Geldersen. Ik zou het mooi vinden als deze bouw weer meer in ere werd hersteld, mijn idee is dat je dan geweldige fijne (dressuur)paarden kunt fokken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-04-21 22:47
door Kookaburra
Hier verknocht aan de geldersen. Nog nooit zonder twijfel geholpen met het beleren voor de wagen... Totdat een gelderse merrie (voorlopig keur op de keuring) mijn verzorgpaard werd.
Betrouwbaar, vriendelijk en erg veelzijdig. Keuze van de fokker was wel om een gelderse hengst met meer pit te gebruiken, Danser, dus mijn verzorgpaard kan er zeker voor zorgen dat je je handen vol hebt tijdens het rijden... Maar als het moet is ze zo koel in haar hoofd. Ze zou top zijn als politiepaard!

Ik weet nog dat we met dubbelspan op buitenrit waren. Gelders en tuiger naast elkaar. De tuiger schrok en schoot in galop weg. Je zag de gelderse denken: 'baas! Wat moet ik hier nou weer mee? Hij gaat rennen...'. Gelderse sprong aan in een controleerbare galop (draf kon ze niet bijbenen), en op die manier hebben we het andere paard terug gekregen. Wat een paard <3


Ik zie nu dat er regelmatig met dressuur- of springpaarden wordt gefokt. Met als nadeel dat het betrouwbare en rustige karakter wel eens kan omslaan naar 'te looplustig om een familiepaard te zijn'. En dat vind ik erg jammer!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-04-21 06:59
door NatasjavE
irmaz schreef:
Ik had deze tekst al in het dressuurpaardenfokkerij topic geplaatst maar het past eigenlijk beter

Citaat:
Citaat:
Het geldersche paard van de beste rassen in kracht en deugd als ruiterspaard voor geen ander behoeve de te wijken en zeer verhevene bewegingen bezittende , leverd de rijschool paarden , die door weinig andere overtroffen worden , Hetzelve heeft een plat , eenigzints zwaar hoofd en ingevallen neus , eenen schoonen zwaren hals , vlezige schouders , schoft en borst , ronde ribben welgeslotene zijden , een breed rond vaak gespleten en afgevallen kruis , breede platte en minder behaarde beenen dan de vriesche paarden , zijnde ook gestrekter van lijf ; met breede en vaak platte voeten , zware manen en staart . Indien men eene veronderstelling mag wagen , zoo is het waarschijnelyk deszelfs verhevenen gang en trotsche houding aan de oorspronkelijke- Spaansche paarden , welke in den tagtigjarigen krijg welke de nederlanden tegen dat rijk gevoerd hebben , in dit land verbleven ziin , verschuldigt.


Ik denk dat met name het kruis en de staartaanzet van de huidige Geldersen niet voldoet aan de historische Geldersen. Ik zou het mooi vinden als deze bouw weer meer in ere werd hersteld, mijn idee is dat je dan geweldige fijne (dressuur)paarden kunt fokken.


Dat is wel een hele oude beschrijving van het type. Ver van voor de stamboekvoering.

Het type waar ook het KGPS voor staat zal ook niet gaan voor een hellend kruis omdat dat gewoon al heel lang niet meer bij een Gelderse hoort. En natuurlijk ook niet gewenst is bij een rij en En menpaard. Kruis moet licht hellen, (wat we in de regel dus een recht kruis noemen. En dat is al zeker een eeuw zo.

Heel eerlijk zie ik niet zo veel verschil tussen het KWPN en het KGPS. De een gaat meer voor een veelzijdig zadelpaard en de ander wil het dichter bij het menpaard houden lijkt het voor mij. Maar beide stamboeken maken gebruik van vreemd bloed buiten het stamboeken. Dus ook het KGPS gaat voor type fokkerij. En dat is ook prima want een gesloten stamboek zorgt alleen maar voor teveel inteelt.
Daar zit niemand op te wachten.

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-04-21 08:30
door Elisa2
Het verschil zit in de bloed eis:

Hengsten
Indeling van de boeken.

Stamboek voor Klassieke paarden: Voor hengsten en merries vanaf 75% Klassiek Gelderlander bloed. Maximaal 6,25 % Hackney bloed.
Stamboek voor Edel-Klassieke paarden Voor hengsten en merries vanaf 50% tot 75% Klassiek Gelderlander bloed. Maximaal 12,5 % Hackney bloed.
Registerboek Voor paarden die niet voldoen aan de bloedvoeringseisen voor het Edel-Klassiek, maar door hun afstamming en exterieur een bijdrage kunnen leveren aan het fokdoel van het KGPS, door nakomelingen te leveren die in het Edel-Klassiek kunnen worden ingeschreven en door bij te dragen aan het voorkomen van inteelt.

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-04-21 11:48
door NatasjavE
Ja die bloedeis die weet ik. Vindt het af en toe spijkers op laag water zoeken gezien de hengsten die erop staan. Sirius staat als 100% Gelders. Voor mij is hij dat ook hoor. Maar qua bloed klopt dat uiteraard niet als je de regels van dat stamboek volgt.
Zijn vader Zichem is Gondelier x Eclatant(een Hannoveraan)en moeders vader stamt van de Holsteiner Norman.

Ik vind het overigens een prima stamboek verder. Mooi dat er een extra optie is voor wie dat wil.
Maar vindt dat ze tot nu toe niet zo heel veel anders doen. Behalve dat ze een klassieker type voorstaan.

KWPN modern type Gelders
KGPS ouderwetser type Gelders

Maar dat blijft naar mijn menig een type fokkerij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-04-21 13:04
door Elisa2
Ja mee eens, en als je ver genoeg weg gaat dan zitten er in de "geldersen" inderdaad een heleboel duits en frans bloed.

Ik vind het wel mooi dat ze het klassieke type willen behouden, kan het kwpn meer richting het type functioneel basispaard gaan ofzo.

Ik vind deze hengst ook een heel mooi type hebben: https://www.kgps.nl/hengsten/edel-klassiek/wilskracht/

Edit, als ik op de website kijk vind ik de types wel heel erg varieren. Waarbij ik denk dat met sommige hengsten beter helemaal niet gefokt kan worden. O:)

Re: Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-04-21 13:07
door Barbabientje
Ik hou ook echt van het ouderwetse Gelderse.
Mijn merrie’s opa is Goudsmid, zit te twijfelen om haar nog eens te dekken met een ouderwets type, maar het is al zo’n spierbonk dat ik soms ook wel eens twijfel :+