Een boekje open over Jakobskruiskruid: Module 1

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8473
Geregistreerd: 20-04-16

Een boekje open over Jakobskruiskruid: Module 1

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-21 14:37 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl/ Jakobskruiskruid, feiten en fabels Blog.
In samenwerking met Bokt en Jakobskruiskruid Blog
Geschreven door Esther Hegt
Algemeen

Afbeelding
Zebrarupsen op Jakobskruiskruid. Foto: @Jeanette Essink


Module 1
Jakobskruiskruid, een boodschap van de bodem.

Een plant die in zijn natuurlijke omgeving groeit heeft te maken met een groot aantal biotische en abiotische factoren. Biotische factoren hebben te maken met levende organismen, zoals bacteriën, schimmels, dieren, en andere planten in de naaste omgeving. Abiotische factoren zijn gerelateerd aan de niet-levende natuur, zoals klimaat, weer, waterkwaliteit, en bodem. Of iets nu een kamerplant, een tuinplant, of een wilde plant is, alle plantensoorten hebben voorwaarden nodig om zich thuis te voelen, binnen in een pot, of buiten in een berm, een bos, een tuin of wei. Buiten het feit dat veel kamerplanten en tuinplanten giftig zijn kun je ze in de wei ook zien als ongewenste planten. In de wei wil je verschillende grassen voor paarden.

Jakobskruiskruid wil je, omdat het een giftige plant is, liever niet in de wei. Maar het is wel een inheemse en ecologisch waardevolle plant die in de Nederlandse natuur hoort. Zo’n 150 insectensoorten (zie: https://www.jakobskruiskruid.com/gallery/) maken gebruik van Jakobskruiskruid, waaronder veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Het gaat echt niet alleen om de sint-jacobsvlinder.

1.1 Graasdruk
Jakobskruiskruid heeft een plekje nodig waar de originele vegetatie is verdwenen, dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een konijnenhol, een molshoop, spelende paarden en/of overbegrazing, de manier van grazen van een paard is ook een factor van belang, zij grazen het gras kort af. Ook droogte kan een rol spelen. In droge zomers groeit en herstelt de grasmat minder goed. Bodemvruchtbaarheid is van belang, snel roteren is ook een goede optie zodat het gras zich kan herstellen voordat het echt te kort is. Open plekjes zorgen ook dat de grond sneller uitdroogt en er is een risico voor zandkoliek. Hoe korter het gras, hoe korter de wortels van dat gras en er wordt dan ook weer minder vocht vastgehouden in de bodem. Dat zijn allemaal omstandigheden waarin o.a. Jakobskruiskruid zich thuis voelt.

Afbeelding
Bodemverstoring in kort gras. Foto: @Sunny Hegt

Om de plant uit de wei te weren is het dus belangrijk om zo goed mogelijk rekening te houden met deze factoren. In de volgende module, volgende week ga ik wat dieper in op de verschillende methoden die er gebruikt worden bij bestrijding.

1.2 Zaadverspreiding, wind, ondergrondse zaadbank, dieren.
Jakobskruiskruid is een plant die van oudsher in Nederland voorkomt en verspreid zich door wind, maar er is ook een ondergrondse zaadbank. Zijn er dan omstandigheden waardoor de bodem, om wat voor reden, wat verstoord raakt dan kunnen deze zaden aan de oppervlakte komen en krijgen ze de kans om te kiemen. De zaden hebben licht nodig om te kunnen kiemen.

Bij de verspreiding van zaden zijn er verschillende mogelijkheden. Zaden kunnen bijvoorbeeld in de vacht van dieren blijven plakken, maar onze schoenen, treinen en auto’s zijn ook goede zaadverspreiders, ook al denk je daar niet zo heel snel aan. We weten dat een Jakobskruiskruidplant veel zaden kan produceren en dat een fractie van deze zaden een flinke afstand af kan leggen door de wind, maar de meeste zaden komen niet verder dan een meter of 5.

Ongeacht of de reden de wind, zaadbank, dieren of verkeer is. Het is de omstandigheid die telt. Het is een boodschap van de bodem.


Afbeelding
Paardenbloempluis, lijkt op JKK. Foto: @Esther Doornbos
Laatst bijgewerkt door JPitty op 25-03-21 23:18, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Spelfoutje verwijderd.


Suliko

Berichten: 1587
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Re: Een boekje open over Jakobskruiskruid: Module 1

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-21 07:51

Bij de uiterwaarden aan de Nederrijn is een enorme kudde konikspaarden (eigenlijk te veel voor dat stuk grond en om een gezonde kudde te vormen, te veel hengsten die duidelijk onder de littekens zaten en er was veel onrust), maar het hele gebied stond compleet vol met jacobskruiskruid. Helemaal volgroeid, geen enkel paard die het at terwijl ze er rustig doorheen en tussen scharrelde.

axel_1997

Berichten: 213
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-21 09:13

Suliko schreef:
Bij de uiterwaarden aan de Nederrijn is een enorme kudde konikspaarden (eigenlijk te veel voor dat stuk grond en om een gezonde kudde te vormen, te veel hengsten die duidelijk onder de littekens zaten en er was veel onrust), maar het hele gebied stond compleet vol met jacobskruiskruid. Helemaal volgroeid, geen enkel paard die het at terwijl ze er rustig doorheen en tussen scharrelde.De meeste paarden weten het ook wel te herkennen. Jacobskruiskruid vormt het grootste gevaar als het in het ruwvoer terecht komt. Want eenmaal gedroogd is het onherkenbaar. De reden om het uit de weide te weren is dat paarden zich ook kunnen vergissen. Maar als ze Jacobskruiskruid uit natuurgebieden gaan weren heb ik nog wel een waslijst met planten die een paard beter niet kan eten. alles met de Latijnse naam prunus bijvoorbeeld.

als je niet voor de lol op je paard stapt... kan je beter op de grond blijven staan.

"Always try to be nice but never fail to be kind"-Doctor Who-

EstherHegt
Berichten: 3336
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Een boekje open over Jakobskruiskruid: Module 1

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-21 09:33

Vaak staat er in natuurgebieden een stuk met JKK, daar lopen ze doorheen en gaan op zoek naar een andere plek om te eten, ze kunnen echt heel goed voedsel selecteren, ik heb dat filmpje ergens op mijn een blog staan. Echt super om te zien hoe ze met die tastharen en bovenlip "ruiken' en weten wat ze wel of niet laten staan, in dat filmpje laten ze ook heel duidelijk iets wits links liggen { ik ken het plantje niet en heb het ook niet uitgezocht} . Ik heb in dat blog ook een filmpje hoe paarden in de wei grazen met alleen gras, zelfs tussen grassen gaan ze op zoek en hoe ze hooi eten. Bij hooi eten zie ik niet dat ze selecteren maar gewoon aanvallen, er zijn ook paarden die wel wat kieskeuriger zijn met hooi. Maar giftige planten horen gewoon niet in hooi.


elbony
Berichten: 284
Geregistreerd: 09-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-21 13:20

Misschien is het lastigste aan PA-vergiftiging nog wel dat helaas niet alleen JKK en andere kruiskruiden hier verantwoordelijk voor zijn maar ook smeerwortel en weet ik hoeveel andere planten die ongemerkt in ons hooi zitten. In hooi kunnen onze paarden het niet meer onderscheiden als gevaarlijk dus niet eten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: cp112, Dallista, Googlebot, HighFly_, LDRD, Luca_Arpana, Minimus, MoriMann, Veluro en 11 bezoekers