KWPN-goedgekeurde hengst Idocus (31) overleden

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
prugelpiet
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 10176
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Drenthe

KWPN-goedgekeurde hengst Idocus (31) overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-21 13:43 Tip de Nieuwsredactie

KWPN.nl
Algemeen

Afbeelding
Courtney King met Idocus in 2008. Foto: Agnes Tenwolde

Gisteren is de KWPN-goedgekeurde Olympische hengst Idocus (Equador uit Eretha keur pref prest van Zonneglans, fokker Christine McCarthy) overleden. In 2020 ontving hij nog een oorkonde van Henk Dirksen tijdens de "Jaarlijkse Algemene Vergadering" van het KWPN-NA omdat hij 30 jaar oud werd. Hij was op dat moment erg fit en gezond en liet met Henk en Willy Arts zelfs enkele indrukwekkende rondjes aan de hand zien. Idocus was erg geliefd en heeft de best mogelijke zorg ontvangen in de laatste jaren van zijn leven bij DG Bar Ranch in Hanford, Californië.

Idocus was een zoon van Equador uit Eretha Keur Preferent prestatie van Zonneglans. Hij werd geboren op 2 juli 1990, gefokt door Christine McCarthy Wemyss. Als driejarige deed hij de 100 dagen test in Keswick, Virginia. Hij werd daar kampioen met de hoogste score voor springen. Vervolgens werd hij ook kampioen op de prestigieuze Dressage at Devon show in 1994. Hierna is hij door Scott Hassler getraind en uitgebracht tot PSG-niveau, waarna Lendon Gray en Courtney King de teugels overnamen en hem trainden en uitbrachten op Grand Prix-niveau.

In 2001 is hij naar Nederland gegaan om te worden goedgekeurd door het KWPN. Hij bleef vervolgens in Nederland voor zijn sportcarrière met Marlies van Baalen in het zadel. Zij kwam met hem uit voor Nederland op de Olympische Spelen van Athene in 2004, waar ze vierde werden met het team. Een jaar later keerde Idocus terug naar Courtney King. Zij heeft nog veel successen met hem behaald waaronder een zesde plaats in de wereldbekerfinale van Las Vegas in 2007.

Na zijn sportcarrière heeft Idocus ter dekking gestaan bij DG Bar Ranch in Hanford, waarna hij de afgelopen jaren mocht genieten van een mooi pensioen. Idocus is een veelzijdige vererver gebleken die veel goede sport nakomelingen heeft gebracht in zowel Nederland als Noord-Amerika in zowel dressuur als de spring- en eventing sport. Hij heeft een aantal goedgekeurde zonen bij diverse stamboeken, waarvan de bekendste de KWPN- NA goedgekeurde en KWPN erkende hengst Olivier Crown (uit Rowillie Keur Preferent prestatie van Porter) is. Olivier is gefokt is door Madeleine Austin en heeft met haar dochter Elisabeth Austin op Internationaal Grand Prix niveau hoge ogen gegooid.

Idocus zijn eigenaresse Christine McCarthy Wemyss vertelt ons: “Idocus heeft een vol leven geleid met een avontuurlijke en succesvolle carrière. Hij heeft iedereen die hem ontmoette op zo'n positieve manier geraakt. Ik heb het geluk hem in bezit te hebben gehad en wil graag iedereen bedanken die bij al zijn successen betrokken was. Ik wil in het bijzonder Willy Arts en DG Bar Ranch bedanken voor het feit dat ze ervoor hebben gezorgd dat zijn laatste jaren zo gelukkig waren."

DG Bar Ranch deelden het overlijden van Idocus mee op hun Facebook-pagina, met een laatste eerbetoon: “We zijn erg blij dat zijn genetica is vastgelegd in onze merriebasis en ons fokprogramma. Zijn werkwilligheid en rijdbaarheid zijn duidelijk zichtbaar in zijn nakomelingen en we vinden dat hij bij de besten van de wereld thuishoort in de ‘Hall of Fame’. Rust in vrede, ‘Idy’. "


Sizzle

Berichten: 27887
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 13:45

Och jee, ik wist niet dat hij nog leefde.
Ontzettend fijn en lief dier, eigenlijk in het algemeen in de fokkerij te weinig gewaardeerd wat dat betreft.

petraaken

Berichten: 43044
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: KWPN-goedgekeurde hengst Idocus (31) overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 14:45

Misschien hier in Europa maar ik denk dat hij in VS beter is gewaardeerd dan hier.

Sizzle

Berichten: 27887
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: KWPN-goedgekeurde hengst Idocus (31) overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 15:38

Dat is waar inderdaad. Ik bedoelde NL.

Suzanne F.

Berichten: 37347
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 17:56

Oh jeetje wat een leeftijd! Dat zie je niet vaak.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

anjali
Berichten: 10245
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 18:40

Suzanne F. schreef:
Oh jeetje wat een leeftijd! Dat zie je niet vaak.

Bij grote paarden zie je zo'n hoge leeftijd inderdaad niet vaak.Bij ponies wel.


Supertje

Berichten: 7020
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 22:15

Suzanne F. schreef:
Oh jeetje wat een leeftijd! Dat zie je niet vaak.


Ik heb intussen meerdere equadors gekend die zo oud werden, wel opvallend. Hier op stal staat er nog eentje, Equador x E. Ramano, intussen ook 30 en keihard.

Run free Jordy.... 1997 - 2021


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bo_San, Eleanne16, esc, InfinityT, Janneke2, Karmandi, Kim1300, Lauss_, Myrthee_, NinaCharlie, Passadena, pluklief, stitchlover, ulaantje en 14 bezoekers