Blog

Lisa Dijk is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het fotograferen van paarden en onder de naam Horse Photo Experience biedt ze een online paardenfotografie cursus aan en organiseert ze paardenfotografie workshops en fotoreizen. Daarvoor reist ze af naar verschillende mooie gebieden met paarden. In haar blogs verteld ze meer over haar avonturen en deelt ze het resultaat van de vele fotosessies!
Lees hier de vorige blogposts:
[VN] [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 1
[VN] [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2
[VN] [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 3
In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk de afstand tussen jou en het paard en de afstand tussen het paard en de achtergrond is om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Het Diafragma van jouw objectief speelt hierbij ook een grote rol en dat lees je in dit blog!
Het diafragma zit in je objectief en bestaat uit kleine metalen plaatjes (lamellen) die kunnen worden verschoven om de opening van het diafragma groter of kleiner te maken.
Hoe groter de diafragma opening (hoe lager het getal) hoe kleiner de scherptediepte is in de foto, er is dan weinig in de foto scherp. Hiermee kun je dus een mooie onscherpe voor- en achtergrond creëren. Bij het fotograferen van paarden kiezen wij om deze reden daarom ook voor een zo groot mogelijke diafragma opening.

Wat is de grootste diafragma opening?
Wat de maximale diafragmaopening is, verschilt per objectief. Zo zijn er objectieven met een maximale diafragmaopening van bijvoorbeeld f/2.8, deze objectieven worden ook wel lichtsterke objectieven genoemd en zijn vaak de duurdere objectieven uit een professionele serie. “Goedkopere” objectieven hebben al gauw een maximale opening van maar f/5.6 of f/6.3. Verder zie je soms bij de instap telezoom objectieven dat je te maken hebt met een variabel diafragma. Dit betekend dat als je met het objectief helemaal bent uitgezoomd, je bijvoorbeeld een maximale opening van f/3.5 hebt, maar zodra je inzoomt (naar bijvoorbeeld de 200mm die je bij het fotograferen van paarden minimaal wilt hebben), je maximale diafragma opening nog maar f/5.6 is. Dit staat vaak aangegeven op je objectief als f/3.5 - f/5.6 in plaats van dat er maar één enkele diafragma opening staat vermeldt.
Een leuke test om te zien wat het effect is van een groot diafragma kun je van je duim en wijsvinger een rondje maken en deze vlak voor je oog houden. Zorg ervoor dat je kijkt naar een object dat dichtbij is (maximaal een halve meter bij je vandaan). Je ziet dat als het rondje dat je met je duim en wijsvinger maakt groot is, het voorwerp dat dichtbij staat scherp is maar de omgeving eromheen onscherp. Maak je nu langzaam het rondje van je duim en wijsvinger steeds kleiner dan zul je zien dat de achtergrond steeds scherper wordt. Als je nog maar door een heel klein gaatje kijkt, dan zie je als het goed is al bijna geen verschil meer in scherpte tussen het voorwerp dichtbij en de achtergrond verder weg.

Nog een reden!
De voor- en achtergrond onscherpte is niet de enige reden waarom wij bij het fotograferen van paarden voor een groot diafragma kiezen. Hoe groter het diafragma hoe meer licht de sensor in je camera namelijk vangt.
Het diafragma kun je vergelijken met het pupil van je oog. Wanneer je op een zonnige dag buiten bent zijn je pupillen klein (vergelijkbaar met een klein diafragma / hoog getal). Dit zorgt ervoor dat het licht niet te fel is om naar te kijken. Is het donker dan worden je pupillen groter (vergelijkbaar met een groot diafragma / laag getal). Je ogen zorgen er zo voor dat je ook bij weinig licht nog kunt zien. Het diafragma werkt net zo.
Let er wel op, niet altijd is de grootste diafragma opening van jouw objectief de beste keuze. Het kan namelijk zo zijn dat jouw objectief niet op zijn allerbest presteert met de grootste diafragma opening en dat de foto’s die je maakt met de grootste opening zoals bijvoorbeeld f/2.8 net iets minder scherp zijn dan als je kiest voor een iets kleiner opening zoals bijvoorbeeld f/3.5 of f/4. Het is dus goed om dit voor jouw eigen objectief uit te testen.
Smartphone tip:
Ook de camera in jouw smartphone heeft een diafragma! Omdat deze lenzen zo klein zijn hebben bijna alle smartphones maar één vaste diafragma opening. Je kunt het diafragma dus niet veranderen, maar het goede nieuws is, is dat dit vaak een grote opening (Laag getal is). Zo kun je met jouw telefoon dus al gebruik maken van alle voordelen die komen kijken bij een groot diafragma als je paarden fotografeert.
De tip in dit blog is dus: Kies voor een zo groot mogelijke diafragma opening!
Alleen brengt dat wel wat extra nauwkeurigheid met zich mee, je zult namelijk extra secuur moeten scherpstellen als je met een groot diafragma fotografeert! Daar gaan we het in de volgende blog over hebben.
PS. Super leuk als je jouw paardenfotografie vraag met mij deelt in de reacties. Dan kan het zomaar zijn dat ik jouw vraag in een van de volgende blogposts beantwoord!