Update KWPN Database: verwantschapspercentage toegevoegd

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12908
Geregistreerd: 20-04-16

Update KWPN Database: verwantschapspercentage toegevoegd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-10-20 18:29

KWPN.nl
Fokkerij

Afbeelding
Foto: Marjo


Eén van de aspecten waar veel waarde aan wordt gehecht binnen de fokkerij is gezondheid. Een goed sportpaard is immers een gezond sportpaard, van binnen en van buiten, en- met het oog op duurzaamheid, ook verantwoord inzetbaar voor de fokkerij. Vanuit het KWPN is daarom extra informatie vrij gegeven op basis van het genetisch materiaal van een paard. Binnen de algemene informatie van het paard in de KWPN Database is hiervoor het verwantschapspercentage toegevoegd. Op dit moment is deze informatie alleen beschikbaar voor dressuur-, tuigpaard -en Gelderse paarden.

Het verwantschapspercentage geeft de mate van verwantschap van een paard met de fokrichting weer. Simpel gezegd, kijkend naar de toekomstige familie van het paard, hoeveel genetische gelijkenissen zijn daar te ontdekken. Deze mate vormt het verwantschapspercentage. Het KWPN wil dit percentage graag zo laag mogelijk houden, des te hoger dit percentage is des te meer genetische verwanten er zijn. Een toelichting op de percentages vindt u hier. In de fokkerij kan dit percentage u helpen met het maken van de hengstenkeuze, u weet nu namelijk hoe hoog dit percentage van de merrie is en of dat het noodzakelijk is om hier rekening mee te houden met de hengstenkeuze. Zo kunt u het verwantschapspercentage zo laag mogelijk houden.

Kan dit percentage nog veranderen?
Het verwantschapspercentage is variabel tegenover de veranderingen die plaats vinden in de populatie. Mocht het vaderdier naderhand een hoog aantal nakomelingen krijgen, dan groeit dit percentage omdat er meerdere overeenkomsten ontstaan tussen het veulen en de populatie. In tegenstelling tot inteelt wordt dit percentage jaarlijks opnieuw berekend. Het veulenseizoen van dit jaar is zo goed als ten einde, de nieuw berekende percentages worden aan het eind van dit jaar gepubliceerd.

Waar te vinden?
Voortaan is het verwantschapspercentage in de KWPN Database tussen de algemene informatie van een paard te vinden. In het begin van aankomend jaar komt deze informatie ook beschikbaar voor de spring -en rijpaarden.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


palousa_boy

Berichten: 10390
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Re: Update KWPN Database: verwantschapspercentage toegevoegd

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-10-20 18:41

Voor onze Breton kunnen we gewoon de merrie en mogelijke hengst invoeren en dan komt dit er vanzelf uit gerold, dit is al jaren zo (en dat is slechts een trekpaarden stamboek).

Hopen dat het bij het KWPN ook gaat helpen tegen te veel inteelt/verwantschap..

je leven is meer waard met een bretons trekpaard! :D

palousa_boy @ [HTT] Ons project in Frankrijk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CynThier, Damon26, DotBot, Duality, Exorcizamus, judithM, leeneliefje, LisaVH96, Mariett, Marije112, mce, NorwayFjord, ryukapple, sjouk_L, venga, XladyX en 15 bezoekers