Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48387
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-05-20 19:22

*Bokt.nl
Bokt community

Afbeelding
Chico heeft het Sidewinder Sydrome.


In Bokkers leggen uit komt iedere maand een Bokker aan het woord om uitleg te geven over een bepaald onderwerp binnen de paardensport of -houderij. Deze maand vertelt ElCamino over het Sidewinder Syndrome. Haar paard Chico heeft dit vrij onbekende syndroom en ElCamino wil ons graag meer vertellen over hoe zij en Chico ermee omgaan.


* Wat is Sidewinder Syndrome?
ESS oftewel Equine Sidewinder Syndrome is een verzamelnaam voor een afwijkende gang bij paarden (“crabwalking”) wanneer er verder werkelijk niets te vinden is aan andere aandoeningen zoals: een afgescheurd heupbandje, ataxie, wobbler, breuken in wervels, hersenbloedingen, trauma van buitenaf etc.

In Amerika wordt een dier in eerste instantie met ESS gediagnosticeerd puur op deze afwijkende gang. Daarna volgt er dan na onderzoek óf een diagnose zoals boven vermeld en is het geen ESS op zich, óf wanneer er geen andere diagnose gesteld kan worden is het een echte ESS.

* Wat zijn de symptomen?
Paarden met ESS vertonen van het een op andere moment opeens afwijkend gedrag. Soms begint het met opvallend scheef staan en vlak daarna ze lopen met de achterhand compleet naast de voorhand wanneer ze rechtuit lopen. Vaak draaien ze hulpeloos in cirkels rond omdat door het scheef hangen naar bijvoorbeeld rechts het rechter achterbeen steeds opzij gezet moet worden om niet om te vallen, hetgeen resulteert in cirkels naar links draaien.

* Wat is de oorzaak van ESS?
Wanneer ze dát toch eens wisten! Dan was er wellicht een hoop duidelijkheid. Het is een onbekend fenomeen, de meeste dieren zijn ouder dan 20 en worden ingeslapen wanneer het optreedt en bij de dieren waarop autopsie gedaan wordt is niks gevonden.

* Komt ESS vaak voor?
Waarschijnlijk meer dan we denken. Het is een heel onbekende aandoening, vooral in Nederland (en Europa). Het is zelfs bij de dierenartsen onbekend en er wordt dan vaak een andere diagnose gesteld. In Amerika is er wat meer over bekend. Het komt vooral bij dieren voor op hogere leeftijd en deze worden vaak ingeslapen omdat er aan andere oorzaken gedacht werd. Mede door mijn topic zijn er diverse mensen geweest die nu achteraf zeggen dat hun dier waarschijnlijk dit gemankeerd heeft.

Afbeelding
Chico.

* Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Voorop gesteld dat een arts wéét wat er aan de hand is, wordt er intraveneus ingespoten met cortico’s. Vaak een AB kuur erbij en een vitamine injectie voor de spieren. De paarden reageren totaal niet op NSAID’s (bute, metacam) en hebben dan ook geen pijn.
Wanneer de dieren redelijk opknappen wordt er overgegaan op een dagelijkse dosering van prednisolon. Eerst de hoogste dosering van 4 capsules per dag, naarmate een dier stabiel blijft, kán er getracht worden af te bouwen, dat werkt echter niet altijd.
Tevens hebben bij mijn paard Equissage behandelingen wel geholpen in het begin.
Hel erg belangrijk is wel dat de osteopaat iedere 6 weken komt om de boel los te werken anders gaat het lijf dermate vast zitten dat een hoefsmid bv al geen voet meer kan optillen.

Chico krijgt nu de dagelijkse dosering van 4 capsules prednisolon en wat vitamine E voor zijn spieren.

Ik heb een keer geprobeerd af te bouwen wat resulteerde in onmiddellijke verslechtering.
Nu hij na een jaar al een tijdje stabiel is overwegen we toch om binnenkort langzaam weer een pil af te bouwen om te kijken hoe het gaat. Dit is weer zo'n beslissing die 2 kanten op kan: gaat het goed, prima! beter voor zijn lijf, gaat het slecht: spijt dat je het deed... maar dan weet je wel dat het dus écht niet kan en heb ik geen spijt wanneer hij overlijdt aan een probleem in zijn maag vanwege de hoge dosering.

* Wat is de prognose, kan een paard volledig herstellen ?
In Amerika is een onderzoek geweest naar 28 ESS paarden. Hiervan zijn er slechts 2 hersteld in die mate dat er licht werk gedaan kon worden, een aantal heeft langdurig op de cortico’s gestaan en de meesten zijn ingeslapen. Zelf ben ik nu een jaar verder, paard is redelijk recht met wandelen en grazen maar staat wel nog iets scheef.

* Je hebt zelf een paard met Sidewinder Syndrome. Wat is bij hem/haar de oorzaak? Zou je achteraf gezien dezelfde keuzes gemaakt hebben als die je nu gemaakt hebt? Waarom wel of niet?
Chico heeft nu een jaar lang deze aandoening. De oorzaak is bij hem volledig onbekend. Op zondag nog een lekkere buitenrit gemaakt met hem gewoon stap, draf en galop (31 jaar toen) en niks aan de hand. Gewoon zijn vrolijke zelf. De maandag erna was hij aan de longe nog in orde. Op dinsdagavond viel het op met grazen aan de hand dat hij een beetje scheef stond. Woensdagmorgen was het helemaal mis met hem en begon het zoeken naar oplossingen en bedenken wat we gaan doen.

Zou ik dezelfde keuze gemaakt hebben? Jazeker! Helemaal wanneer ik toen vanaf het begin geweten zou hebben wat er mis was. Maar alléén omdat ik zeker wist dat hij geen pijn had! Hij heeft zich wel erg ongelukkig gevoeld omdat hij niet wist wat er met zijn lijf aan de hand was. Hij begreep niet waarom hij zich stootte tegen de staldeur want hij weet niet dat hij scheef is…

Hij was doodmoe en ging niet liggen omdat hij geen vertrouwen had dat hij op stal overeind kon komen. Uiteindelijk wel liggen in de wei/paddock en nu ligt hij weer elke dag in zijn stal!
Na verloop van een tijd wist hij hoe ermee om te gaan. Hij leunde tegen de stalwand wanneer hij moe was en nog niet wilde liggen bijvoorbeeld.

Wat mij erg heeft geholpen zijn contacten met 2 dames uit Amerika die beiden ook een ESS paard hebben gehad. De een is snel overleden na diverse terugvallen. De ander heeft nog 6 jaar geleefd en overleed aan iets totaal anders.

Wel heb ik een aantal punten opgesteld wanneer ik ermee ophoud:
* De prednisolon is slecht voor de maag, wanneer er daar problemen op gaan treden houden we ermee op want zonder de medicatie kan hij niet
* De prednisolon kan als bijwerking HB veroorzaken. Chico ís al chronisch hoefbevangen, mocht hij nu weer bevangen raken houden we er ook mee op.
* Zijn ijzers heeft hij nodig, helemaal nu met dat scheef afslijten, wanneer de smid er geen ijzers meer onder kan krijgen omdat hij geen voetjes meer kan geven houden we ermee op.
* Chico krijgt door de rare afwijkende stand en manier van lopen een misvormde achtervoet. Dit gaat tot nu toe goed en we hopen dat het weer verbetering geeft naarmate hij opknapt. Wanneer deze voet een probleem wordt houdt het ook op.
* Tenslotte: zolang mijn paard nog blij en vrolijk is, door de wei draaft en lekker eet, drinkt, ligt en rolt mag hij blijven, zodra zijn gedrag verandert en hij niet meer happy is nemen we ook afscheid.

Afbeelding
Chico zijn vervormde voetje, vóór het beslaan.

* Wil je nog iets meegeven aan de Bokkers?
Trek niet te snel conclusies voor andere mensen. Ik heb veel reacties gehad hier op bokt, op facebook, bij mij op stal en van andere mensen uit mijn omgeving. Dit kon variëren van “top wat je doet” tot nog net geen dierenbeul genoemd worden om wat ik mijn paard nog aan zou doen. Vooral dat laatste doet je zeer! Wanneer je een dier al 25 jaar hebt, je geen beginner in de paarden bent en best wat kennis hebt dan doe je je uiterste best in het belang van het dier. Ik heb zelf óók een moment gehad waarop ik dacht: “en nu is het klaar, inslapen”, maar een laatste optie van de arts blijkt nu toch te helpen en ik ben blij dat gedaan te hebben. Geef niet te snel op !!! Kijk ook verder dan de dierenarts en ga vooral in goed overleg met je arts, smid etc. Het zijn ook gewone mensen die hun best doen en niet álles weten. Ik heb ook een paar keer mijn eigen plan getrokken en iets anders gedaan dan de arts voorstelde, ene keer ging ik op mijn bek en was er een terugval en de andere keer hielp het wél. Wees niet bang om fouten te maken!

De diagnose ESS bij Chico kwam van een arts die tijdelijk in de praktijk kwam werken vanwege een zwangerschapsverlof van een andere arts. Zij had het ooit voorbij zien flitsen op de universiteit van Gent.

Verder ben ik blij dit te kunnen meegeven op een forum als Bokt. Mensen lezen het, herkennen het en ik heb ook op facebook al een paar keer mijn topic aangehaald zien worden. Dat is alleen maar goed.

Filmpjes van Chico:

April 2019:


Augustus 2019:


Maart 2020:

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-20 20:12

Lijkt me heel bizar als je je paard opeens zo aantreft.
Wel een flinke verbetering op de prednison. Dankjewel voor het schrijven, ElCamino, en veel sterkte met je paard!!

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-20 09:56

Mooi en duidelijk geschreven ElCamino. Succes en hopelijk nog lang genieten van Chico.

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 03:39

Ik sta niet in jouw schoenen en kan miet oordelen over jouw paard, maar als ik je verhaal lees zou ik er zelf voor kiezen mij 30 plusser te laten gaan. Na 30 jaar een mooi leven is het goed vind ik. Maar dat is een beslissing die ik al langer weet als hem 'iets' (groters) zou overkomen, dat ik hem daar niet meer doorheen gs proberen te trekken.

Serenity350
Berichten: 1383
Geregistreerd: 06-12-16
Woonplaats: Omgeving Groningen

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 07:19

Dankjewel voor de heldere tekst, uitleg en beelden over dit voor mij tot nu toe onbekende syndroom. Natuurlijk hoop ik dat ik het nooit zelf tegen zal komen bij mijn paardjes, maar ik kan het wel enorm waarderen als iemand op een kort en krachtige wijze iets kan overbrengen zonder de belangrijke details uit het oog te verliezen .

En een _/-\o_ voor je antwoord op "Wil je nog iets meegeven aan de Bokkers?". Ik kan me erg goed voorstellen dat er heel wat diverse meningen en reacties langsgekomen zijn. En dat mag natuurlijk ook, we zijn allemaal ook maar imperfecte mensen met elk ons eigen visie, voorkeur en houding. Maar zeker als je zo'n onzeker pad bewandeld als jij het afgelopen jaar hebt gedaan, kunnen dingen extra hard aankomen. Toch beproef ik veel empathie uit je stukje, en je bent eerlijk en kwetsbaar over wat je tegen kwam en de twijfels die erbij kwamen kijken. Maar ook zie ik een handreiking, naar mensen die mogelijk in de toekomst in hetzelfde schuitje terrecht komen, of zich wellicht herkennen in de onmacht en onzekerheid van je verhaal. Lief en fijn, je bent er niet verbitterd door geraakt zo te zien. <3

Ik wil je heel erg veel succes toewensen. :j

ElCamino

Berichten: 8930
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 17:45

Maartje1990.
Ik begrijp je reactie volkomen.
Als er enig idee was geweest van pijn bij Chico was het ook snel einde verhaal geweest.
Ik ben altijd iemand geweest die altijd riep bij zulke situaties dat het leven goed en lang was geweest en afscheid nemen goed was.
Echter, als je op dat moment komt en er is nog hoop dan pak je die kans, helemaal omdat je niet weet wat er loos is.

En als je hem nu ziet weet je dat het goed is zo.
En als ik hem in had laten slapen had ik er ook vrede me gehad want dan had je nooit geweten hoe goed hij eruit was gekomen.
Dus wat is wijsheid??? Dat weet je gewoon niet.

Ik ben blij dat ik wel doorgezet heb.. dat ik nu weet wat er mis is en dat het een leermoment is voor iedereen die dit meemaakt met zijn dier.

Vandaag vierden we zijn 32e verjaardag.. en Of hij er straks nog is ... geen idee.. we bekijken het per dag.

ElCamino

Berichten: 8930
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 17:45

Serentiy350:❤❤❤

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 18:39

Het was overigens geen kritiek op jouw keuze he!

moonfish13
Berichten: 18228
Geregistreerd: 20-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 18:53

Ik vind trouwens dat het juist minder uitmaakt dat je dit nog gedaan hebt qua leeftijd.
Een 10 jarige nog jaren op prednisolon of een oudje van de dag vind ik een verschil.
En weet je, zat mensen die constant prednison gebruiken hoor, zonder ergens last van te hebben.
Ik slik er een zusje van maar heb zélden last van mijn maag, terwijl een lotgenoot maagbeschermers moet slikken.
Je bent realistisch genoeg zo te lezen, en het belangrijkste is geen pijn!

ElCamino

Berichten: 8930
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 22:23

Dat begrijp ik Maartje.
En tja... waarom een paard met een ernstige peesblessure wél een jaar op rust... of een Hoefbevangen dier wél zolang laten doorlopen...
Ieder zijn keuze.
Het is lastig om van achter een scherm te bepalen of een dier nog kwaliteit van leven heeft of niet.
Ik hoop dat iedere eigenaar daar realistisch in staat óf mensen om zich heen heeft die aangeven wanneer het genoeg is.

AmigoSil
Berichten: 16
Geregistreerd: 02-09-09
Woonplaats: Oosterhout (NB)

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 13:32

Ik heb dit topic met open mond zitten lezen. Wat een herkenbaar verhaal! Ongeveer 6 jaar geleden haalde ik mijn paard met zulke symptomen van de wei. Hij liep ook plotseling zo scheef als een banaan, maar leek verder daar zich zelf niet bewust van te zijn. Wij zijn toen ook met de allerlei dierenartsen gaan kijken wat er mis was. Op de kliniek heeft mijn paard allerlei onderzoeken gehad, en daar kwam niks bijzonders uit. Aangezien mijn paard al 25 jaar was, ben ik uiteindelijk gestopt. Ik heb altijd gedacht dat hij wel een trap moest hebben gehad van een ander paard.
Ik heb mijn paard met pensioen gestuurd en heb met de dierenarts afgesproken dat ik hem liet inslapen, als ik merkte dat hij pijn zou hebben.
Mijn paard bokte, rolde, was vrolijk en rende regelmatig rond in de wei. Dit heeft zo'n 3 jaar geduurd. Toen heb ik hem in laten slapen omdat hij zijn voer niet meer kon verwerken. Dit is inmiddels zo'n 3 jaar geleden. Ik denk dat ik nu weet wat hem mankeerde.

ElCamino

Berichten: 8930
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Bokkers leggen uit: Sidewinder Syndrome met ElCamino

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 14:31

Kijk !!!! Daarom is dit verhaal en mijn topic !!!!!
juist om mensen te attenderen op wat er mis kan zijn met je dier en juist omdat het zo onbekend is!!!

Fijn dat je wellicht nu weet wat er mis was.
En super dat je paard nog 3 jaar heeft geleefd, dat geeft mij ook weer hoop dat Chico nog even rond kan wandelen op deze aardkloot.

pien_2010

Berichten: 43213
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 13:39

Met open mond jouw verhaal gelezen en ik wist niet wat ik zag met je filmpjes, met name het eerste filmpje.

Mijn vriendin vangt (oude) paarden op en op een dag kreeg ze van de dierenbescherming hier het rubberen paard aangeboden, zoals wij hem noemden. De dierenartsen hadden hem helemaal door de molen gehaald, maar omdat het paard geen pijn had, zelf er geen last van leek te hebben, kreeg zij de vraag of ze hem op wilde vangen in de kudde bij haar andere paarden.
En zo kwam rubberen paard in haar leven. Ik werd er niet goed van, hij was echt slecht zoals jouw eerste filmpje. Ik opteerde op in laten slapen, maar zij deed dat niet, want het paard zelf had er geen last van en inslapen kon altijd nog.
Wij hebben altijd gedacht dat hij iets neurologisch had gehad→ hersenbloeding of zo en rubberen paard heeft nog een heel tijd bij haar in de kudde gestaan en draaide goed mee. Tot op de dag dat rubberen paard uit de kudde werd gezet. Toen wist zij, dat ze hem in moest laten slapen, want dat de kudde hem als een gevaar zag en zijn tijd dus daar was.
Ik ben daar bij geweest, want we wilden hem persé op een recht plek in laten slapen (heuvel landschap) en hij was ook te slecht om nog naar boven te kunnen lopen. De euthanasie ging perfect en heel erg snel. Daar hadden wij ene goed gevoel bij.
Toen moesten we hem met de tractor naar boven slepen. Mijn vriendin deed de tractor en ik ondersteunde vanaf de grond. Het enige wat ik er over wil schrijven is dat je inderdaad aan een "dood paard niet kunt trekken". Ik was heel erg trots op mijn vriendin en op mijzelf. We hebben de klus geklaard, terwijl we beiden tranen met tuiten huilden, MAAR we bleven doorgaan en hebben hem ook boven gekregen. Toen hebben we hem mooi weggelegd zodat hij opgehaald kon worden.
Rubberen paard zal ik zelf nooit vergeten, want zoiets bizars had ik in ieder geval ook nog nooit gezien. Mijn vriendin had gelijk om hem in leven te laten, want toen ik aankwam voor de euthanasie, toen zag ook ik dat het nu echt een ongelukkig paard was. Van te voren was hij dat niet. Ik keek daar te veel naar met een menselijke bril. Hij vond het prima in die kudde en hobbelde gezellig achter de anderen aan als die er eens van door spetterden. En de anderen vonden hem ook prima. Hij stond niet eens helemaal onderaan in de rangorde. VOnd ik ook zo speciaal. Hij was gewoon wat langzamer en liep zwalkend rond. Hij had geloof ik geen medicijnen.