[Blog] Goede voornemens

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Katja
Blogger

Berichten: 42106
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

[Blog] Goede voornemens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-19 10:22

*Bokt.nl
Blog
Afbeelding

Wie ben ik? Marijke, 45 jaar. Orun instructrice, begonnen als springruiter en inmiddels omgeturnd naar dressuur. Afgelopen jaar heb ik met Adjudant en MDG Equestrians Connecticut Grand Prix gereden en met Eros L Lichte Tour. Op dit moment ben ik vooral druk met revalideren. Ieder maand schrijf ik over wat me bezighoudt en verbaast in de paardenwereld.

De feestdagen komen er weer aan en daarna is het jaar alweer voorbij en dus is het tijd voor goede voornemens. Mijn goede voornemens zijn al jaren hetzelfde, minder eten, gezonder leven, meer tijd nemen voor leuke dingen en bij vlagen lukt dat best goed en bij vlagen mislukt het dusdanig dat ik per 1 januari weer hetzelfde mag zeggen.

Sportief ben ik beter in goede voornemens en dat komt omdat ik mijn voornemens stel als doelen en een doel is een plan en een plan zorgt er in mijn geval vaak voor dat dingen beter lukken. Of in ieder geval minder vaak mislukken. In mijn vorige blog [VN] [BLOG] Ik wil het!! heb ik het al wat gehad over doelen en daarom wil ik er vandaag wat meer op ingaan.

Goed makkelijk gezegd maar hoe stel je dan zo'n doel op? Ik gebruik daarvoor het SMART-principe en stel daarmee drie doelen. Eentje die ik vrij snel wil kunnen behalen, eentje die ik op langere termijn wil behalen en eentje die misschien niet echt een doel is maar meer een droom waarvan ik denk dat hij haalbaar is.
Je kunt hier lezen waar de letters voor staan.
Wat een heel belangrijke voorwaarde voor een doel is dat je het zelf in de hand hebt. Wat ik daarmee bedoel ik dat een doel bijvoorbeeld nooit kan zijn om een wedstrijd te winnen. Op die wedstrijd kun je misschien de proef van je leven rijden maar als er iemand komt die beter is dan dat dan zou je je doel niet bereiken terwijl het ook zo zou kunnen zijn dat je een slechte proef rijdt maar de rest nog slechter is en dan heb je wel gewonnen.
Dat geldt ook een beetje voor het doel om een winstpunt te rijden. Dan ben je afhankelijk van de jury en dat kan soms wat meer meezitten en soms een beetje tegen. Om in een bepaalde tijd te promoveren kan wel een doel zijn vind ik. Daarvoor zul je meerdere juryleden treffen en kun je zelf bepalen of je een keertje meer of minder start om dat te halen.
Omdat het ik het lastig vind om precies uit te leggen zal ik twee kleine voorbeelden maken. In beide gevallen gaat het om een combinatie die binnenkort voor het eerst L gaat starten.

Mijn doel is om binnenkort een fijne proef te rijden. Als ik een fijne proef kan rijden dan wil ik in 3 wedstrijden mijn winstpunten voor de volgende klasse hebben.
  Specifiek: Nope. Wat versta je onder een fijne proef?
  Meetbaar: Een beetje omdat er gesproken wordt over winstpunten en promotie alleen is de context eromheen te vaag.
  Ambitieus: Dat zeker, in een aantal wedstrijden willen promoveren is wel ambitieus. Alleen ben je teveel afhankelijk van de jury dus daardoor kan het geen doel zijn.
  Realistisch: Voor de meeste mensen niet. 10 winstpunten in 3 wedstrijden halen is behoorlijk lastig.
  Tijdsgebonden: Nee, er wordt wel over een aantal wedstrijden gesproken maar niet over de termijn.

Mijn doel is om deze zomer met meer ontspanning en afwerking door mijn proeven te rijden. Ik wil meer gaan starten, in ieder geval twee wedstrijden per maand, zodat ik meer routine opbouw en mijn paard ook beter went aan de wedstrijden. Met meer lessen wil ik ons niveau verder omhoog krijgen zodat we na de zomer klaar zijn om aan de M te beginnen. Omdat ik veel moeite heb met doorzitten wil ik de komende maanden ook gebruiken om mijn eigen zit te verbeteren met behulp van een trainer die hierin gespecialiseerd is.
  Specifiek: Behoorlijk. Er worden voldoende punten benoemd om aan te werken
  Meetbaar: Redelijk. Het is in ieder geval meetbaar dat hoeveel je op wedstrijd gaat en met een flinke hoeveelheid wedstrijden over de komende maanden is de vooruitgang bij verschillende juryleden ook best meetbaar.
  Ambitieus: Vind ik wel. Na een seizoen proberen om klaar te zijn voor twee klassen hoger is best pittig.
  Realistisch: Zeker. De ambitie om verder te komen is er maar er wordt nergens gezegd dat ze op stel en sprong wil promoveren.
  Tijdsgebonden: Ja

Wat mijn doelen voor de komende tijd zijn weet ik nog niet zo goed. Ik ben op dit moment vooral bezig met puinruimen en veel ziekenhuisbezoeken en voor nu is mijn doel vooral dat die periode even achter me ligt.
Ben heel benieuwd wat jullie doelen zijn voor het komende jaar. En ik hoop dat 2020 voor iedereen een super mooi jaar wordt waarin jullie heel veel mogen bereiken :)


Ailill

Berichten: 11292
Geregistreerd: 27-08-11
Woonplaats: Geilenkirchen

Re: [Blog] Goede voornemens

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-19 12:00

Sterke blog!

Maarre, vergeet je de P en de C niet ;)

Never follow everyone else their path. Unless you are in the woods and you are lost, and see a path. Then by all means follow that path.

Rex_Rolfo

Berichten: 5222
Geregistreerd: 27-07-13

Re: [Blog] Goede voornemens

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-19 20:27

In de vorige blog zaten een paar interessante discussiepunten. Ik volg :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, criollo_yess, Daphneeeej, Freki, Googlebot, Jorex, Laibadji, laurabe, Mediatoolkitbot, Melyoramel, Moestuin, Prima2Donna, Radian6, VuurVleugels en 8 bezoekers