Nominaties bekend voor KFPS Paard van het Jaar

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 7123
Geregistreerd: 20-04-16

Nominaties bekend voor KFPS Paard van het Jaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-19 13:04 Tip de Nieuwsredactie

phryso
Fokkerij, KFPS

Afbeelding
Marc-Peter Spahn met Elias 494. Foto door aniek1985

In januari wordt tijdens de hengstenkeuring van het KFPS bekend gemaakt welk Fries paard de titel 'Paard van het Jaar' verdient. Vorig jaar was de titel voor de merrie Horses2fly Anniek. Tot en met 31 december kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet.

Dit jaar zijn de volgende vier paarden genomineerd:

Annegjen Ster Preferent Prestatie
Fokker/eigenaar: Jelle en Anneke Bouma, Nijland.

Vergeleken met haar collega’s in deze competitie staat Annegjen (Goffert 369) niet in de spotlight, maar ze zorgt achter de schermen wel voor indrukwekkende prestaties. Dit jaar werd Annegjen dubbel Preferent.
Ze is de moeder van de goedgekeurde stamboekhengsten Maeije 440 (Beart 411) en Wardy 509 (Hette 481). En ze leverde Ytsjen (Ulke 338), de merrie die in het tuig menig hengst de baas was. Annegjen komt uit een goed nest. Haar moeder is de befaamde Ynskjen B. (Feitse 293). Met twaalf veulens, en weer drachtig, is Annegjen bovendien het toonbeeld van het vruchtbare en duurzame Friese paard. Genoeg reden dus om haar te nomineren voor Paard van het Jaar 2019.

Elias 494 Sport-Elite
Stamboeknaam Djorn van de Demro Stables Fokker: Demro Stables, Mierlo Eigenaar: Linda Anell, Zweden.

Hoeveel toelichting heeft de nominatie van Elias 494 eigenlijk nog nodig? De tienjarige KFPS stamboekhengst is het Nederlands-Friese paradepaardje in de Internationationale dressuur-ring. Samen met zijn ruiter Marc-Peter Spahn verlegt de Grand Prix hengst grenzen en zijn ze ambassadeurs voor het Friese dressuurpaard. Het afgelopen jaar schitterden ze in het buitenland waar zo’n prachtige Friese hengst veel bekijks heeft én ook nog eens in de top meedraait. Meerdere malen werden ze Nederlands en Europees kampioen en tussendoor zorgt de zoon van Jorn 430 ook nog voor nafok. In 2016 werd Elias via verkort onderzoek goedgekeurd. Zijn eigenaresse Linda Anell woont in Zweden, maar geeft Marc-Peter én Elias alle ruimte om hun zendelingenwerk te verrichten. En met succes!

Yersie C. Kroon
Fokker: Gert Cent, Netterden Eigenaar: Yvette Raquelle Pen, Heelweg.

Ze is pas vier jaar en nu al genomineerd voor Paard van het Jaar 2019. Dat geeft wel aan hoe bijzonder Yersie C. is. Haar fraaie loopbaan begon ze als winnares van de Friesian Talent Cup, de wedstrijd voor jonge, getalenteerde dressuurpaarden. De dochter van Hessel 480 wist vier weken daarna ook een topscore van maar liefst 89 punten voor haar IBOP te halen. Naast sportief heeft de merrie ook erkenning voor haar uiterlijk gekregen door het behalen van het Kroon predicaat tijdens de Centrale Keuring. Daar reed ze met haar vaste amazone Corina Conradi de finale van de Pavo Fryso Bokaal dressuur en wist met maar liefst 97,5 punten met overmacht de winst te pakken. ‘Ze heeft talent voor het hogere werk’, vertelt Corina die haar dan ook door traint. Ondertussen is er ook al een pleegmerrie drachtig van Yersie C., in combinatie met Fonger 478. We kunnen niet wachten.

Sven B. Ster
Fokker: familie Bosma, Makkum Eigenaar: Jolanda Schreuder en Sybren Minkema, Frieschepalen.

2019 was zonder twijfel het jaar van Sven B. Tijdens de Hengstenkeuring begin van het jaar reed de zoon van Wimer 461 zeer overtuigend naar het kampioenschap in de Horses2fly KFPS Sportcompetitie tuigen. Sybren Minkema wist al langer van het talent van zijn hengst, de hele zomer heeft iedereen van Sven B. in het tuigen kunnen genieten. Hij won overal waar hij aan de start verscheen. Maar Sven B. kan nog meer. Hij schakelt met gemak van dressuur naar tuigen. Op de Centrale Keuring werden de finales voor de Pavo Fryso Bokaal verreden. Sven B. won zowel in de dressuur als bij het tuigen, één dag later. Met het Europees Kampioenschap liet Sven B. zich ook weer van zijn beste kant zien. Bij de zesjarige paarden verdiende hij, met Leonie Evink in het zadel, zilver. Op naar volgend jaar, maar niet voordat hij eerst gaat meedingen voor de titel Paard van het Jaar 2019.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers