Bokt.nl • Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden
Pagina 1 van de 1

Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 11:40
door Nieuwsredactie
knhs
Dressuur

Afbeelding
Foto: Richard Juilliart /FEI

Dit jaar is tijdens 44 KNHS-dressuurwedstrijden op het voorterrein een toezichthouder aanwezig. Deze official let op veiligheid, fair play en welzijn en draagt zo bij aan nog mooiere sport in ons land. Met deze ruimere proef geeft de KNHS een vervolg aan de goed ontvangen test in 2018.

Deze wedstrijden vormen het vervolg op een succesvolle proef in 2018. De toezichthouder is present op het voorterrein. Die let op welzijn van mens en dier, eerlijk spel, veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming. Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer van de wedstrijden ten goede. De testcase vorig jaar liet zien dat dit inderdaad zo is. Een toezichthouder op het voorterrein werkt bovendien preventief, zo blijkt. Tijd voor het doorontwikkelen van de pilot! Dit jaar komen de toezichthouders steekproefsgewijs opnieuw in actie op vier verschillende dressuurwedstrijden per regio, legt Adrianne van Waardenberg uit, manager wedstrijdsport bij de KNHS. ‘Dit gebeurde al op kampioenschappen en selectiewedstrijden. De KNHS-regio’s wijzen zelf de toezichthouders, zijnde officieel gekwalificeerde dressuurjuryleden, op de 44 dressuurwedstrijden aan. Uiteraard is iedere wedstrijdorganisatie vrij om daarnaast zelf een toezichthouder op het voorterrein aan te stellen.’

Nieuwe stap
De KNHS zet zich in voor paardenwelzijn, veiligheid, fair play en de ontwikkeling van de paardensport in het geheel. Met de nieuwe lijn in de dressuurproeven, de bijscholingen voor de officials en de opleiding van instructeurs is een eerste stap gezet. De toezichthouder op het dressuurterrein vormt een volgende stap. De rapportages die de toezichthouders maken, komen elk seizoen ter sprake in het dressuurforum. Dit sportforum voor en door leden is er voor de ontwikkeling van de dressuur van binnenuit. De verslagen geven meer zicht op de gebeurtenissen op het voorterrein en bieden het forum de kans om voorstellen te doen voor aanpassing van de regels.

Toekomstmuziek
Toezichthouders op 44 dressuurwedstrijden, naast de selecties en kampioenschappen, is het begin. De wens van de KNHS is om in de nabije toekomst op meer wedstrijden toezichthouders in te zetten. Nu is dat nog even toekomstmuziek. Vaak zijn meerdere juryleden nodig om als toezichthouder te fungeren. Dit brengt voor wedstrijdorganisaties extra kosten met zich mee en is daarom nog niet altijd mogelijk. Wordt vervolgd dus!

Re: Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 15:03
door antje_vip
Klinkt goed, maar vraag me af hoe dit in de praktijk uitgevoerd wordt. Gaan ze echt mensen aanspreken op hun zweepgebruik? Gaan ze echt de te strakke neusriemen loshalen? etc.

Re: Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 15:09
door bigone
44 wedstrijden ? Dat is peanuts.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 15:16
door Pipodipo
Door dit soort berichten lijkt het wel alsof er heel erg veel nare dingen gebeuren op losrijterreinen van dressuurwedstrijden. Beste een beetje gek, want afgezien van wat zenuwachtige bekkies en misschien een daardoer onbedoeld hardere/slecht getimede hulp, heb ik nooit echt nare dingen gezien. Voor veiligheid is het leuk als die toezichthouder ook BHV'er is, dan is dat punt ook gelijk afgevinkt. Maar hoe moet dit helpen bij de ontwikkeling van de sport??? Gaan ze ook lesgeven tijdens het toezichthouden, paarden verkopen, de slechtste ruiters dwingen af te melden? Wat is de bedoeling?

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:11
door rien10
Gaan ze dan ook ruiters aanspreken die structureel zagen, hun paard in de weg zitten omdat ze er als een zoutzak opzitten, ruiters die gewoon unfair tegen hun paard zijn, spoorprikkers (in plaats van behoorlijk je paard aan het been hebben).

(En om het even helder te krijgen: van mij mogen ze hoor! :) )

En Bigone, 44 is beter dan 0 toch?

Re: Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:18
door Pipodipo
Rien10, slecht paardrijden is niet verboden op wedstrijd en niemand doet dat expres trouwens. Ook de zoutzakken niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:20
door kaatje1983
eindelijk!! goed dat het een keer word opgepikt want man man man wat zie je tegenwoordig toch een misstanden bij het losrijden ( ook in de ring trouwens)

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:21
door rien10
Pipodipo schreef:
Rien10, slecht paardrijden is niet verboden op wedstrijd en niemand doet dat expres trouwens. Ook de zoutzakken niet.

Dat is waar. Maar het is wel ergerlijk/rot om te zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:23
door Wijsje
Het is begin. Bij springwedstrijd wel gezien dat ruiters gewezen werden op te strakke martingaal, te lange zweep of onjuiste peeskappen. Helaas nog niet bij het inspringen, waar altijd wel iemand meent alles op M hoogte te moeten plaatsen terwijl de B nog bezig is en de helft nog moet inspringen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 16:28
door Nies_
kaatje1983 schreef:
eindelijk!! goed dat het een keer word opgepikt want man man man wat zie je tegenwoordig toch een misstanden bij het losrijden ( ook in de ring trouwens)

Meen je dat echt? Ik vind het er tegenwoordig echt een stuk beter aan toe gaan dan vroeger. Nog niet fantastisch, maar echt al wel beter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 23:20
door Blackberry28
Misschien ook eens kijken naar de mondhoeken van de paarden, denk dat er genoeg rond lopen waarvan die niet meer heel zijn....(iets te vaak gezien dat ruiters gewoon op wedstrijd gingen terwijl het paard wondjes had vanwege een harde hand en/of verkeerd slofgebruik :( )

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-04-19 07:22
door MCE
wel heel jammer dat geld boven dier welzijn gaat bij de organiserende verenigingen en de knhs/fnrs, maar het is een begin

zou b.v.
-minder wedstrijden (zodat je niet snel ffff je paard …………………….) vul maar ik

- geen HC mogelijkheden meer geven!!

ook een bijdrage kunnen leverenben benieuwd hoe deze 44 personen zijn opgeleid. volgens de FEI norm of...……………

zijn zij op willekeurige wedstrijden aanwezig, met of zonder vooraankondiging??

en welke bevoegdheden ze hebben/krijgen

Re: Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-04-19 07:54
door Janine1990
Wat goed zeg! Mooi begin en geen eenvoudige taak lijkt me.

Krijgen we hier ook verslagen van? En gaan ze door het hele land?

Re: Toezichthouders op 44 KNHS-dressuurwedstrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-04-19 08:04
door Nibbit
44, dat is nog niet eens 1 wedstrijd per week over het hele land :Y)
Maar goed, het is een begin!