KNHS Trainersplatform: ‘Belangrijke taak en voorbeeldrol’

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14033
Geregistreerd: 20-04-16

KNHS Trainersplatform: ‘Belangrijke taak en voorbeeldrol’

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-10-18 22:25

knhs
Dressuur


Op maandag 15 oktober kwamen 35 trainers en coaches bij elkaar voor de jaarlijkse bijeenkomst van het KNHS Trainersplatform. De bijeenkomst werd geopend door technisch directeur Maarten van der Heijden: “Samen gaan we vandaag brainstormen over onze ‘social license’. Wat verstaan we onder goed paardrijden? Als coaches en trainers van topsporters hebben we een belangrijke taak en voorbeeldrol,” opende hij de bijeenkomst.

Er kwam een discussie op gang en er werden verschillende meningen geponeerd over de toekomst van de paardensport. Wat gaat er wel en niet goed? Welke richting willen we op en hoe? En welke boodschap willen we uitdragen? De algehele conclusie was wel dat de jeugd de toekomst heeft en er behoefte is aan kennisoverdracht en uitleg over correct paardrijden. Alle input van deze brainstormsessie met de trainers en coaches wordt verzameld en uitgewerkt. Er komen concrete actiepunten waarmee de KNHS de komende tijd samen met het Trainersplatform aan de slag gaat.

Praktijkvoorbeelden
De zinvolle discussie ging verder aan de hand van praktijkvoorbeelden. Jeugdcoaches Monique Peutz en Alex van Silfhout gaven toelichting over de gewenste wijze van (los)rijden aan de hand van verschillende jeugdige combinaties die de baan in kwamen. “Daarom hebben we vandaag expres verschillende soorten paarden meegenomen,” vertelt Monique. Allereerst kwam Diederik van Silfhout in de baan met de negenjarige Etoile. Een paard dat van zichzelf vrij kort loopt in de hals. “Het gaat vooral om uitleggen, wanneer is een paard te kort in de hals en wanneer is het juist goed voor het functioneren van de spieren.” Men was van mening dat dit beter uitgelegd moet worden naar de buitenwereld en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en wanneer is het niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van een paard. “We moeten ons bewust zijn van het vergrootglas. Niet te lang en niet te heftig losrijden en volgens de regels.”

“In de voorlichting moet uitgelegd worden dat je van ontspanning naar aanspanning moet. Anders kom je geen Grand Prix proef door, maar wanneer is het aanspanning en wanneer is het knijpen?” Vervolgens was Karlijn van Vught aan de beurt met de vijfjarige Ice de Jeu. Een onervaren paard dat nog geen goede aanleuning heeft. Springruiter- en trainer Niels Nanning nam de dressuurles over en werkte samen met Karlijn aan meer lengte en toerijden naar de hand. Ook Edward Gal gaf tips aan Karlijn om haar paard beter te laten loslaten. De trainers en coaches bespraken aan de hand van dit voorbeeld ook het verschil in het trainen van een spring- en dressuurpaard. Daarna werd Sanne van der Pols voorgesteld met de negenjarige Excellentie. Sanne is heel succesvol bij de Children en wordt getraind door Coby van Baalen, die ook aanwezig was. “Bij de Children zijn de proeven relatief makkelijk en je moet daarom echt heel goed paardrijden om te kunnen winnen.”

Tot slot presenteerde Febe van Zwambagt de achtjarige Fyeo. Een snel paard dat snel zijn neus ‘eruit’ duwt. Dat wordt veroorzaakt door spanning, en de kunst is om dan een goede verbinding te zoeken. Alex: “We hebben de belangrijke taak als trainers om onze ruiters te beschermen. We moeten fanatieke sportmensen op tijd temperen. Dat wordt vaak vergeten. Topsporters willen winnen. Dat is niet verkeerd, maar die hebben soms ook een rem nodig. Iedereen met de drang om iets te bereiken kan ook weleens iets teveel doen.”

“Daarom hebben we er vandaag voor gekozen om verschillende paarden en ruiters te laten zien. Want waar gaan we heen? We moeten naar buiten toe goed uitdragen dat we positief in onze sport staan en de paarden een super leven hebben. We moeten uitleggen wat wel en niet goed is voor een paard. Dat moeten we met z’n allen doen.”

Teamsfeer
Het plenaire programma voor de trainers en coaches ging verder met een sessie door sportpsycholoog Rico Schuijers. Hij sprak over ‘Het beste uit jezelf halen’ en mentale kracht. “Er zijn vier dingen waar je als een trainer een ruiter mee kunt halen: motivatie, spanningsregulatie, concentratie en zelfvertrouwen.” Er was bijvoorbeeld aandacht voor taalgebruik. “Vermijd het woord ‘moeten’, dat geeft druk en dwang en mag niet mislukken, maar gebruik daarvoor in de plaats termijnen zoals ‘willen’ of ‘ervoor kiezen’. Ook besteedde Rico aandacht aan teambuilding en teamsfeer. “Dat is namelijk ook belangrijk voor individuele prestaties, ook als je niet direct afhankelijk bent van elkaar. Respect voor elkaar is erg belangrijk. De ene ruiter presteert juist beter in een team en een ander juist individueel.” Individuele verschillen van sporters en coaches en omgaan met veranderingen als belangrijke motivatie. “Het is de kunst om deze systemen, die je al weet, in te bouwen in je eigen coachingsstijl.”

Tegenslagen
Als laatste kwam André Cats aan het woord, hij is sinds eind 2016 de technisch directeur bij de Nederlandse zwembond. “Ik waardeer jullie sport enorm en heb passie voor de paardensport,” begon hij zijn verhaal. Hij trok een parallel met de zwembond. “Het gaat bij de zwembond eigenlijk ‘te goed’ concludeerden we onlangs. Regisseren wij niet teveel voor de sporters? Als je het pad teveel effent maak je van sporters teveel een consument en verliezen ze het eigenaarschap van hun loopbaan.”
André gaf aan dat er drie type sporters bestaan. “Type 1 loopt de kantjes eraf, die redden het niet. Type 2 gedraagt zich voorbeeldig en doet alles volgens de afspraken, die redden het ook niet. Type 3 neemt het heft in eigen handen en ‘giet een eigen sausje over de maaltijd’. Die sporters komen uiteindelijk het verst. Je bent als sporter verantwoordelijk voor je eigen proces. Als je kijkt naar het zwemmen, er is van oudsher een gesloten en veilige situatie in zwembaden. Op dit moment hebben we te maken met een generatie zwemmers waarbij we me meer beroep moeten doen op hun eigen inbreng.”

“Zelfregulatie en eigenaarschap over je sportcarrière is van cruciaal belang,” vervolgt André. “Maar daar moet je wel in coachen. In een talentenplan ben je als sporter omringd door mensen met dezelfde soort ambitie. Dan herken je welke sporters de situatie omarmen en gebruiken en wie uiteindelijk het beste uit zichzelf halen.”

“In de opleiding van jonge mensen zou je tegenslagen moeten omarmen,” is de mening van Cats. “Want hoe ga je daarmee om. De waarde van tegenslagen in alle vormen. Dat kan te maken hebben met je omgeving, bijvoorbeeld weer of bodemgesteldheid. Creëer situaties waar ruiters op moeten anticiperen zonder dat je de oplossing aanreikt. Uiteraard binnen de marges van veiligheid. Laat ze het zelf oplossen. Dat kun je op allerlei manieren creëren. De waarde van het leren van fouten en het leren omgaan met onverwachte situaties lijkt voor sporters enorm groot te zijn.”