Gevaarlijk West-Nijl virus aangetroffen in Noord Duitsland

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13992
Geregistreerd: 20-04-16

Gevaarlijk West-Nijl virus aangetroffen in Noord Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-18 11:12

Ruiteren & Mennen
Medisch


In Halle (Mecklenburg-Vorpommeren) is het voor vogels, mensen en paarden gevaarlijke West-Nijl-virus (WNV) aangetroffen. Het WNV komt van oorsprong voor in Afrika en Oost-Azië, maar heeft zich in enkele jaren verspreid over Zuid-Europa en is nu doorgedrongen tot Noord-Duitsland.

WNV wordt overgedragen door muggen die geïnfecteerd raken doordat ze bloed opzuigen van met het virus besmette vogels. Doordat het steeds warmer wordt en er meer en meer natte natuur wordt gecreëerd waar muggen zich onbeperkt kunnen voortplanten is het niet de vraag of het virus naar Nederland komt, maar wanneer we er nog een blijvende ziekteverwekker bij hebben. In 2017 promoveerde Chantal Vogels op haar onderzoek naar de overdracht van het WNV-virus door onze eigen Nederlandse huis, tuin-en keuken-steekmug. De uitkomsten van haar onderzoek in combinatie met de voorspellingen voor klimaatverandering laten zien dat Noord-Europese landen zoals Nederland voorbereid moeten zijn op circulatie van het West-Nijl virus in de nabije toekomst.

Zoönose
Het WNV is een zoönose, wat inhoudt dat de infectie kan worden overgedragen van dier op mens. WNV wordt verspreid door muggen die besmet raken door geïnfecteerde vogels. Wanneer mens of paard door zo’n mug wordt gestoken kan het virus dus op hen worden overgedragen. Eén van de belangrijkste complicaties van het West-Nijlvirus bij mensen en paarden is encefalitis of hersenontsteking, wat kan leiden tot permanente schade aan de hersenen of de dood. Een andere complicatie is permanente spierzwakte.

Paarden
Bij paarden verloopt een infectie met WNV over het algemeen zonder merkbare verschijnselen. Bij zo’n 10% van de gevallen worden (soms lichte) neurologische verschijnselen getoond met ook wel koortsachtige verschijnselen. In de meeste gevallen gaat de infectie nagenoeg ongemerkt voorbij. Voor paarden met acute neurologische verschijnselen ziet herstel er echter veel somberder uit. Zo'n 30% van deze dieren gaat dood of moet men laten inslapen. Er is geen goede behandelmethode.

Er is op dit moment geen enkele reden tot paniek, maar het wel raadzaam alert te zijn op eventuele symptomen die kunnen duiden op WNV.

Vaccinatie voor Paarden
Voor paarden bestaat reeds sinds 2004 een vaccin tegen WNV. De meeste gespecialiseerde paardenklinieken raden op hun websites aan paarden jaarlijks in het voorjaar preventief in te enten.

Verouderde informatie op website Sectorraad Paarden
Op de website van de Sectorraad Paarden treffen we enkel verwijzingen naar artikelen met informatie over WNV uit 2010. Het behoeft geen betoog dat er in de afgelopen 8 jaar e.e.a. veranderd is en er zeker vanuit landen als VS en Canada meer kennis voorhanden is.

Geen vaccinatie voor mensen
Anders dan voor paarden is er voor mensen nog geen vaccin voor handen, noch een goede behandelmethode. Over het algemeen verloopt de ziekte bij mensen net als bij paarden, haast ongemerkt of met licht griepachtige verschijnselen. Echter kan het in sommige gevallen lijden tot ernstige neurologische klachten en de dood. Dit jaar hebben een opvallend aantal mensen in Zuid-Europa WNV opgelopen en zijn er in Servië, Griekenland en Italië in totaal 47 doden gevallen.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Bravura
Berichten: 5944
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 14:38

Dit riepen ze 10 jaar geleden ook. Pony's eerst dubbele wnv enting laten geven en voorts ieder jaar. Tot ineens het vaccin niet meer verkrijgbaar was. Maanden later ook niet. Gevolg toen het er wel weer was was dat je weer dubbel kon enten. En geen wnv te bekennen. Heb ze sindsdien niet meer laten enten na 8 jaar lang wel. Fijn melkkoetje als de vaccins ineens niet beschikbaar zijn. Kun je weer dubbel enten.

Koper

Berichten: 30225
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 14:55

Welke idioot zou dit nou willen aantrekken? Op welke manier dan, en met welk doel?

"Að ríða er dans á milli tveggja ólíkra heima"
-þórarinn Eymundsson

Smiley-legenda in profiel :D *\o/*
We zijn nu bijna 22 jaar verder. En ik wil echt weten of pokemon inmiddels een pony heeft.

ElCid

Berichten: 9219
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 14:57

Koper schreef:
Welke idioot zou dit nou willen aantrekken? Op welke manier dan, en met welk doel?


Spelfoutje? Denk ik. Moet "aangetroffen" zijn.

swatch
Berichten: 1383
Geregistreerd: 08-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-18 19:51

Ik ent ze wel jaarlijks. Bij influenza heb je nog als je niet ent dat je redelijk beschermd bent omdat de meesten wel enten. Bij het WNV gaat dat niet op, dan kan het specifieke paard dat gestoken wordt die klachten krijgen. Ik vind het dus heel effectief om ze te enten. Mijn dieren krijgen het niet, paard van de buren misschien wel.
Als het hier is, dan ben je te laat met enten. Het klopt wel dat je niet weet wanneer het hier in Nederland voor gaat komen.
Het is wel een dure enting om te geven, misschien daarom ook een reden voor sommige mensen om het niet te doen.

Bravura
Berichten: 5944
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-18 12:20

Zo dacht ik 10 jaar geleden dus ook. Tot het vaccin ineens niet meer te krijgen was.

Hilli

Berichten: 22948
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-18 13:41

Bravura schreef:
Zo dacht ik 10 jaar geleden dus ook. Tot het vaccin ineens niet meer te krijgen was.

Ik laat mijn merrie ook al een jaar of 10 enten (al zal het voorspelmodel van de verspreidingssnelheid er echt wel naast, achteraf gezien) en heb nog nooit problemen gehad met de verkrijgbaarheid, maar misschien laat ik mijn merrie net op een ander tijdstip in het jaar enten en heb ik de verkrijgbaarheidsissues daardoor gemist. Wel zuur als je daarna opnieuw moet beginnen met vaccineren.

Te koop: 7-jarige Arabische ruin

Met een beetje duwen past alles.
En rekt het niet, dan scheurt het wel.

Bravura
Berichten: 5944
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-18 19:18

In april altijd. Maar tot ver in juli/augustus niet te krijgen....daarna had het geen nut meer. Dan weer dubbel enten. Zo ken ik er nog wel een paar :')


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot en 49 bezoekers