Mongol Derby dag 5: koploper Devan ingehaald

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9583
Geregistreerd: 20-04-16

Mongol Derby dag 5: koploper Devan ingehaald

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 21:45 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Mongol Derby 2018 / Facebook Save the world through adventure
Endurance
Door Chris Berkers
Afbeelding
Horsestation 22 is er klaar voor. Foto: Mongol Derby


Vandaag was écht een dag om de hele dag je Twitterfeed te refreshen en om de trackingpagina in en uit te zoomen om te kijken hoe het nu eigenlijk zit daar in Mongolië. Geen enkele dag van de tiende editie van de Mongol Derby was zó spannend.

Hoewel de frequentie van de tweets steeds minder wordt, hebben wij als stipjeskijkers juist meer en meer behoefte aan informatie. Dat bleek ook vandaag wel toen de mededeling kwam op Twitter dat Devan op HS21 een vetpenalty kreeg. Al snel barstte, niet alleen op bokt maar ook op Twitter en enkele afgeschermde Facebookgroepen voor oud-derbygangers, de discussie los om de hoeveelste penalty het nu eigenlijk ging bij Devan, hoeveel uur die penalty dan zou zijn en wat de consequenties zouden zijn. Uiteindelijk, nadat er enige verduidelijking werd gevraagd, was het antwoord dat het hier ging om haar derde vetpenalty. Dit zijn dus straffen voor het niet tijdig laten herstellen van het paard, gebaseerd op vastgestelde parameters. Devan's paard had in plaats van 30 minuten, 40 minuten de tijd nodig om terug te keren naar een rusthartslag van 56 slagen. Het gebied waarin Devan zich nu bevindt schijnt een stuk warmer te zijn, met onder andere veel meer vliegen. Oftewel: lastigere omstandigheden om een paard snel te laten herstellen én ze zou ook simpelweg pech kunnen hebben met het paard dat ze gekozen heeft. Maar laten we wel wezen: Devan rijdt op het scherpst van de snede, aangezien zij dit jaar écht wil winnen. De volgende discussie die ontstond is of ze nu niet een tijdstraf van 4 uur zou moeten hebben als laatste waarschuwing voor diskwalificatie. Ook hier kwam uiteindelijk antwoord op via Twitter: het is ter beoordeling van de dierenarts ter plekke of de ruiter een tijdstraf krijgt van twee of van vier uur. Aangezien het niet abnormaal lang duurde én de omstandigheden zwaar waren, is besloten dat twee uur in verhouding staat tot het "vergrijp". Wél werd even bevestigd dat dit écht haar laatste straf is, voordat diskwalificatie optreed. Als we even de cijfers van deze derby erbij pakken: in 75% van de kilometers heeft ze 75% van de penalties die zijn toegestaan te pakken. Laten we hopen dat ze haar lesje heeft geleerd en vanaf nu minder risico's gaat nemen.

Devan's 'fout' gaf het duo Annabel en Adrian, die al bijna de hele wedstrijd met zijn tweeën in de achtervolging zitten (én 100% penalty-vrij zijn), eindelijk de kans om de kop over te nemen. Zij reden vanmorgen met een kleine etappe achterstand weg van HS17 naar HS18, waar Devan haar tijdstraf van gisteravond aan het uitzitten was. Uiteindelijk was het toch Devan die als eerste HS18 mocht verlaten. De gehele dag bleef het duo achter Devan, tot Devan dus het HS niet mocht verlaten. Uiteindelijk hebben zij aan het einde van de dag een voorsprong van 20km ten opzichte van de voormalig leider. De vraag voor morgen is nu vooral óf het duo door Devan wordt ingehaald en zo ja, wanneer.
Het volgende trio rijdt ook al dagen in de achtervolging. Ik heb het natuurlijk over Eliza, Angus en Charlotte. Hoewel dit trio vrijwel altijd met zijn drieën ergens eindigt, lijken ze niet altijd als een team te rijden. Zij overnachten in twee groepen tussen HS20 en 21.

En dan onze Hinke. Eindelijk lijkt de Twitterfeed haar onzichtbare lijn te hebben opgemerkt: "0020 solo at HS20 is blonde bombshell HW who just seems to be clawing up the order every day. Riding solo has distinct advantages if you are competent and motivated, and she just seems to have real skill in both departments. With no eyes on her except our virtual ones here. I have almost no comment to make except that everyone seems to be quietly, profoundly impressed with this woman. She's a midwife. I guess gore, exhaustion, courage, ability to see the beauty on some truly ugly mammalian experiences is standing her in good stead. Nice rider too". Hinke reed ook vandaag alleen. Ze was gisteren net iets te laat binnen op HS16 (waarschijnlijk vanuit tactisch oogpunt, want slapen op een HS is vele malen comfortabeler dan op de steppe), waardoor ze een gat van 36 minuten moest laten vallen ten opzicht van Angus, Eliza en Charlotte. Hinke cruisde vandaag van horsestation naar horsestation en overwon de enorm overstroomde rivier tussen horsestation 18 en 19. Het water was daar zo diep dat de auto er eigenlijk niet met goed fatsoen kon oversteken. Ze reed vandaag wederom 4 etappes en dus ruim 120km. Met nog 9 etappes voor de boeg kunnen we haar finish heel misschien binnen 48 uur verwachten, en anders in de nacht van woensdag op donderdag. Het zou wel echt een stunt zijn als ze vanaf nu 4,5 etappe per dag gaat rijden. Wie weet waar deze vrouw tot in staat is.

De eerstvolgende ruiters bevinden zich op een gehele etappe achter Hinke. Rouke, de andere Nederlander in het veld, bevindt zich vandaag op HS15. Net als gisteren nam zijn vandaag de mogelijkheid aan om zich een etappe vooruit te laten plaatsen. Zoals eerder gezegd is juist achteraan het veld rijden het zwaarst. Simpelweg omdat deze ruiters vaak de grootste vermoeidheid ervaren en continu de druk voelen om door te rijden. Maar ook zoals eerder gezegd: ik denk dat de meest hechte vriendschappen in die groep van elke derby ontstaan. Overigens is het van Rouke nog niet zeker dat zij morgen haar weg zal vervolgen (te paard).

Gisteren werd de verslaglegging besloten met de mededeling dat de Pakistaan Saif was uitgestapt. Blijkbaar heeft hij zich vannacht met de airag zoveel moed ingedronken dat hij vandaag toch zijn weg heeft vervolgd. Hij bevindt zich, net als Rouke, op HS15. Daarnaast moesten vandaag de oudste deelnemer van het veld Rodney Herman en Matthew Gramham naar Ulaanbaatar ter controle. In principe was alles goed. Morgen zullen we weten of ze opnieuw opstappen.

Inmiddels is het einde voor de eerste deelnemers inzicht. Op de zevende dag van deze derby zal er iemand finishen, maar ik verwacht dat het lang spannend blijft wie de eerste zal zijn! Op naar een nieuwe dag refreshen!

Wil je meer lezen over de Mongol Derby van 2018? De eerste blog van Chris Berkers over de Derby dit jaar, [VN] [BLOG] Mongol Derby 2018, is tevens een volgtopic!

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Djilna

Berichten: 31000
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Mongol Derby dag 5: koploper Devan ingehaald

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 08:27

Het wordt met de dag spannender!

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

iamsam
Berichten: 248
Geregistreerd: 10-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 13:47

pfffff zit er bijna in....goed verslag !


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie