Mongol Derby dag 3: Hinke rijdt elke dag beter

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9333
Geregistreerd: 20-04-16

Mongol Derby dag 3: Hinke rijdt elke dag beter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-18 23:22 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Mongol Derby 2018 / Facebook Save the world through adventure
Endurance
Door Chris Berkers
Afbeelding
Rouke op een Mongools paardje. Foto: Mongol Derby


Vandaag mogen we wel zeggen dat het de dag was van Hinke van der Werf. Iedereen zal zich nog wel herinneren dat zij op de eerste dag (samen met Rouke Bloemsma) weinig geluk had. Ze werd overvallen door hagelstormen, moest overgeven en had weinig looplustige paarden. Op dag twee ging het al een stuk beter en was Hinke in staat vier etappes te rijden, ruim 130 kilometer. Vandaag gaat zij daar nog eens overheen en weet ze bijna vijf(!) etappes te rijden, en komt daarmee op ongeveer 160 kilometer voor vandaag en al 400 kilometer in totaal!

De eerste zes uur van de Mongol Derby vlogen voorbij voor Hinke. Ze reed snel (met zeven andere ruiters) van Hores Station 7 (HS7) naar HS8 en daarna was ze al snel op HS9. Op een gegeven moment was de achterstand achter de absolute kopgroep (met Devan) zelfs minder dan 25 minuten. Ook snel passeerde zij HS9 en lang reed ze samen met de Nieuw-Zeelander Eion Kemp en de Uruguayaanse Valeria Ariza. Toen zij eenmaal op HS10 aankwam waren Angus Lowe en Trudi Thomas Morton net vertrokken. De kopgroep met Eliza Allen voorop was op dat moment nog niet op HS11. Uiteindelijk vertrok Hinke min of meer tegelijk met Eion Kemp vanaf HS11. Hoewel de kaart anders laat zien, zou ze samen met de drie Archibalds plus Eion Kemp en twee anderen bij een lokale familie overnachten. Dat zou in dit geval goed nieuws zijn want van deze familie zijn de paarden, waardoor een razende start morgenochtend gegarandeerd is! Hopelijk heeft Hinke (en de rest van de groep) hier een onvergetelijke ervaring. Slapen bij zo'n lokale familie is echt waanzinnig!

Rouke heeft, afgaande op de Twitterfeed, twee niet gemakkelijke dagen achter de rug. Op de eerste dag had ook zij hagelbuien en geen vliegende etappes; gisteren kwam zij samen met haar paard ten val en maakte toen de keuze om haar noodknop te gebruiken ter controle van het paard en om zichzelf naar het volgende HS te brengen. Dit had een penalty van 3 uur tot gevolg. Vandaag legde Rouke in totaal drie etappes af, dus een knappe 90 kilometer. Het zat haar vandaag wat meer mee want ze had naar eigen zeggen ten minste één fijn, snel paard. Fijn voor haar!

Afgaand op de Twitterfeed was vandaag een relatief rustige dag op de steppe. Mijn ervaring is dat op de derde dag de spierpijn dusdanig erg is dat je eigenlijk niet meer op wil staan 's morgens, laat staan wéér een dag in het zadel wil zitten. Hier zullen de ruiters vandaag vast ook last van hebben gehad. Het fijne vooruitzicht voor hen is dat die spierpijn morgen waarschijnlijk al weer minder is.

Gister eindigde de dag zo dat Devan met maar liefst 7 andere ruiters strandde op HS8, als gevolg van een vooraf ingestelde regel in combinatie met een tijdstraf voor Devan. Ook Charlotte had een tijdstraf te pakken. Vanmorgen mochten deze toch al wel competitieve ruiters gezamenlijk van start. Het was uiteindelijk (niet heel verrassend) Devan die als eerste op HS9 aankwam. Daar had zij tien minuten voorsprong op de volgende vijf ruiters. Die voorsprong behield zij de gehele dag. Uiteindelijk vingen de anderen een glimp van haar op op HS11, maar ook daar reed zij als eerste weg. Devan hield de voorsprong de rest van de dag vast en reed in totaal 5 etappes, waardoor zij nu (alleen) op HS13 is aangekomen.

Zo'n 20 kilometer achter Devan bevinden zich de eerste andere ruiters, namelijk Annabel, Adrian en Eliza. Zij overnachten met zijn drieën op de steppe. Twintig kilometer afstand is ongeveer 1,5u. Dat is dus een flinke afstand, zeker gezien het feit dat Devan morgen om stipt 06:30 uur vertrekt, en de andere ruiters misschien moeite hebben met het zadelen van hun paarden. De afgelopen twee dagen was Charlotte Howard de grote achtervolger van Devan. Zij is inmiddels teruggezakt met Angus Lowe naar HS12 (vlak voor Hinke dus) omdat zij alletwee een vetpenalty te pakken hadden. Hopelijk heeft Charlotte hier van geleerd, want dit is alweer haar tweede vetpenalty en officieel mag een ruiter er maximaal drie krijgen over de gehele race.

Andere opvallende gebeurtenissen van vandaag is dat Saif, de Pakistaan van wie de spullen nooit aankwamen in Ulaanbaatar, blijkbaar met schoenen rijdt die een maat te klein zijn. Dat lijkt me erg vervelend voor een uur.. laat staan 1000 kilometer! Ook waren er ernstige tekenen van vermoeidheid aan zijn kant vandaag. Ik ben benieuwd of we daar morgen meer van horen.

Verder is er een groep die veel te laat het horsestation binnen kwam en daardoor ook een penalty van drie uur te pakken heeft. Waarschijnlijk hebben de ruiters uit die groep deze afweging gemaakt omdat ze het te spannend vonden om buiten te slapen, of omdat zij geen goede omstandigheden konden vinden voor henzelf of voor de paarden. Hoe dan ook zal het een verstandige afweging geweest zijn.
Een ander interessant nieuwtje verscheen in een van de laatste tweets: de achterste groep mag morgen iets eerder vertrekken zodat zij een beetje bij kunnen rijden. De Derby is natuurlijk al vertraagd door technische problemen. Waarschijnlijk probeert de organisatie op deze manier alle ruiters alsnog op de geplande laatste dag binnen te krijgen. Sommige ruiters hebben immers ook een vlucht te halen.

Mijn conclusie voor vandaag is dat er weinig schokkende dingen zijn gebeurd, maar dat we Hinke zeker nog niet mogen uitsluiten voor een voortreffelijke klassering tijdens deze tiende editie van de Derby. Wellicht zit er zelfs nog een kansje om deze Derby te winnen, want vooralsnog gaat ze dag na dag beter rijden.

Wil je meer lezen over de Mongol Derby van 2018? De eerste blog van Chris Berkers over de Derby dit jaar, [VN] [BLOG] Mongol Derby 2018, is tevens een volgtopic!

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Secretly
Berichten: 309
Geregistreerd: 23-04-16

Re: Mongol Derby dag 3: Hinke rijdt elke dag beter

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-18 23:56

Thanks, voor t mooie verslag

Novalues

Berichten: 1221
Geregistreerd: 12-09-07
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-18 06:25

Secretly schreef:
Thanks, voor t mooie verslag


Graag gedaan! Ik schrijf ze met plezier!

Benoite

Berichten: 639
Geregistreerd: 27-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-18 09:45

Ook hier bedankt! Volg het topic wel maar dat gaat te snel en ik k volg Twitter niet dus daar snap ik af en toe niks van! Heel fijn zo'n dag verslag! :j

Not my monkey, not my circus!

Suikerspinda
Correspondent

Berichten: 5799
Geregistreerd: 22-08-12
Woonplaats: Vlakbij Tarragona

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-18 11:46

Benoite schreef:
Ook hier bedankt! Volg het topic wel maar dat gaat te snel en ik k volg Twitter niet dus daar snap ik af en toe niks van! Heel fijn zo'n dag verslag! :j

Daar doen we het voor! :D

Kathy ♥

iamsam
Berichten: 248
Geregistreerd: 10-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-18 13:46

Fijn verslag...bedankt !


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, BlogBeat, DenB, Liesje89, NorwayFjord, owens-mama en 9 bezoekers