Bokt.nl • Tweede dag Mongol Derby: tijdstraf voor Nederlandse Rouke
Pagina 1 van de 1

Tweede dag Mongol Derby: tijdstraf voor Nederlandse Rouke

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-08-18 23:56
door Nieuwsredactie
*Bokt.nl / Mongol Derby 2018 / Facebook Save the world through adventure
Endurance
Door Chris Berkers
Afbeelding
Het gaat niet altijd goed tijdens de Mongol Derby. Foto: Mongol Derby


De Mongol Derby zou de Mongol Derby niet zijn als het klassement aan het begin van de dag niet helemaal anders zou zijn aan het eind van de dag. Gisteren zagen we natuurlijk dat Devan ver vooruit was: ze overnachtte zo'n 5 kilometer voor horsestation 5 (HS5) bij een lokale familie. Daarmee lag ze bijna 30 kilometer voor op de rest van het veld. Vanmorgen had zij echter problemen met wegkomen. Dit kan betekenen dat de familie haar ophield of dat ze haar paard niet gezadeld kreeg. Hoe dan ook: Ze had een erg trage start. Hierdoor konden de achtervolgers al snel bij Devan komen. Terwijl zij aan het keuren was op HS5, was de rest (Adrian Corbay, Annabel Neasham en Charlotte Howard) al halverwege die etappe.

Charlotte ging er vervolgens hard in haar eentje vandoor op HS5. We zagen het verschil kleiner worden tussen haar en Devan: van anderhalf uur, naar minder naar een uur, net zo lang tot het uiteindelijk leek via de trackingwebsite dat Devan was ingehaald door Charlotte op HS7. Dit werd op Twitter dan ook als "Breaking News" aangekondigd. Uiteindelijk bleek dit een fout van de tracker: Devan had wel degelijk HS7 eerder verlaten dan Charlotte. Misschien voelde Devan de hete adem van haar achtervolger in haar nek en heeft ze te hard doorgereden: in ieder geval kon ze op HS8 een veterinaire tijdstraf incasseren die zij ter plekke mag uitzitten. Dit betekende concreet dat zij tot 18:23 uur moest blijven zitten. Voorafgaand aan de wedstrijd was naar alle ruiters gecommuniceerd dat geen enkele ruiter na 18:00 uur nog zou mogen vertrekken vanaf HS8 omdat er simpelweg geen goede omstandigheden zijn om te kamperen op die etappe. Een dure straf dus voor Devan want dit gaf maar liefst 7(!) andere ruiters de kans om haar bij te halen, waardoor er morgenochtend dus een mooie groep gezamenlijk weer vanaf HS8 mogen vertrekken. Ondertussen had ook Charlotte een vet penalty gekregen, maar dit had praktisch geen consequentie voor haar gezien het feit dat ze toch moest wachten tot de volgende ochtend.

Dan de twee Nederlandse ruiters: hoewel Hinke en Rouke beiden vanaf HS3 vertrokken vanmorgen, is er inmiddels een gat van 30 kilometer tussen beiden. Allereerst Hinke: zij reed vandaag maar liefst 130 kilometer. Nooit eerder reed zij zoveel kilometer op een dag. Na een zware eerste dag (vertraagde start, langzame paarden, overgeven, hagelbuien) had Hinke vandaag flink de vaart erin! Na de eerste zes uur rijden had ze al twee etappes gereden. Ook de derde etappe verliep (ogenschijnlijk) behoorlijk voorspoedig. Of het haar Spottracker was, of dat ze even moest bijtanken is niet duidelijk, maar ze leek behoorlijk lang op HS6 te blijven. Uiteindelijk vertrok ze dan toch vanaf dit horsestation om de eerste bergen van de Mongoolse steppe te trotseren. Ruim 350 meter moest zij klimmen en weer afdalen om vervolgens tussen een bergketen door in één rechte lijn naar HS7 te kunnen rijden. Als ik het kaartje goed interpreteer heeft ze hier niet de meest ideale route gekozen, maar dat is soms vanaf het schermpje lastig oordelen. Hoe dan ook moest zij over die bergketen en dat kost altijd veel tijd. Lang bleef het dan ook spannend of Hinke daadwerkelijk voor het stoppen van de rijtijd HS7 zou bereiken, maar dit lukte haar gelukkig precies!

Rouke had vandaag ook geen makkelijke dag. Na de eerste voortvarende etappe van HS3 naar HS4 ging het mis in de etappe naar HS5. Vermoedelijk stapte haar paard in één van de vele marmotgaten die Mongolië rijk is, met een val voor paard en ruiter tot gevolg. Rouke nam het zekere voor het onzekere en drukte de noodknop in op haar spottracker. De dierenarts kwam ter plaatse en controleerde het paard (en waarschijnlijk ook de ruiter). Beiden werden oké bevonden, maar toch besloot Rouke dat dit niet haar etappe zou worden, en zij liet zich naar HS5 brengen. Een lokale herder zal waarschijnlijk haar paard verder gereden hebben. Hoewel het waarschijnlijk de verstandigste keuze was voor Rouke op dat moment, had dit wel tot gevolg dat zij een tijdstraf van drie uur moest uitzitten op HS5. Uiteindelijk kon zij weer verder rijden, en raakte ze vandaag met dertien anderen tot aan HS6.

Na 48 uur Mongol Derby-avonturen zijn er twee uitvallers te vermelden. De Zuid-Afrikaanse Samantha Anderson moest worden gecontroleerd in UB nadat ze last had van haar enkel. Madison Smith, die dit jaar haar tweede gooi naar het finishen van de Derby deed, moest ook snel naar UB ter controle. Ten gevolge van een vervelende val was een tijd het vermoeden dat zij een of meerdere ribben zou hebben gebroken. Gelukkig bleek dit niet het geval, maar is slechts haar schouder uit de kom. Ook dit is overigens vreselijk pijnlijk. Zullen we haar nog een derde keer terug zien?

Al met al zit ook de tweede dag van de derby er al weer op. De voorste ruiters hebben nu al bijna 300 kilometer gereden. Dit zou een negendaagse derby betekenen, maar ik verwacht eerlijk gezegd de eerste ruiters op zijn laatst al binnen op dag 8. Wat het gaat worden zullen we tegen die tijd pas weten want de Derby blijft vol verrassingen.

Wil je meer lezen over de Mongol Derby van 2018? De eerste blog van Chris Berkers over de Derby dit jaar, [VN] [BLOG] Mongol Derby 2018, is tevens een volgtopic!