Bokt.nl • Nieuwe fokwaarden KWPN-hengsten online
Pagina 1 van de 1

Nieuwe fokwaarden KWPN-hengsten online

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-03-18 15:51
door Nieuwsredactie
Bokt.nl / KWPN
Fokkerij, KWPN
Afbeelding
KWPN tuigpaardveulen. Foto: Amanda


Ieder jaar worden de fokwaarden van de KWPN-hengsten geactualiseerd en ook de in 2017 verzamelde informatie is weer gebundeld in de nieuwe fokwaarden. De overzichten van de belangrijkste fokwaarden van de dressuur-, spring-, tuigpaard- en Gelderse hengsten staan in IDS nummer 4 van 2018, en in deze pdf.

KWPN Database
De uitgebreide fokwaarden per kenmerk per hengst staan in de KWPN Database onder het kopje ‘genetisch profiel’. Ook kunt u bij de zoekfunctie kiezen voor de optie 'Fokwaarden' om hengsten te selecteren met specifieke fokwaarden.

De fokwaarden van merries zijn individueel inzichtelijk via de KWPN Database, tevens onder het kopje ‘genetisch profiel’. Voor alle paarden moet de betrouwbaarheid van de fokwaarde 30% of hoger zijn om voor publicatie in aanmerking te komen. Met het dekseizoen op komst is het bestuderen van de fokwaarden interessant en zeer bruikbaar bij het bepalen van uw hengstenkeuzes en fokkerijbeslissingen.

​Uitleg fokwaarden
Iedere prestatie van een paard kan worden gezien als een optelsom van aanleg (genetische aanleg van het paard) en omgevingsinvloeden (training, ruiter, management, voeding, etc.), ook wel genoemd het milieu. Voor de fokkerij gaat het om de aanleg, want alleen dat wordt doorgegeven aan de nakomelingen. Een fokwaarde is een schatting van die genetische aanleg. Het KWPN berekent fokwaarden voor sport-, bewegings-, exterieur- en gezondheidskenmerken.