Drie hengsten gestart aan VO tuigpaard, vijf doorverwezen

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5327
Geregistreerd: 20-04-16

Drie hengsten gestart aan VO tuigpaard, vijf doorverwezen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-18 12:00 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Jesse James (v. Unieko), foto door Amanda

Gisteren zijn drie tuigpaardhengsten aan hun verrichtingsonderzoek begonnen op het KWPN-centrum in Ermelo. De komende 50 dagen staat alles in het teken van het onderzoeken van de natuurlijke aanleg van de hengsten. Na de eindpresentatie op zaterdag 21 april weten we welke hengsten er tot de fokkerij toegelaten worden.

Zoals gebruikelijk tijdens de aanlevering bekeek de hengstenkeuringscommissie de aangewezen hengsten in tuig met hun eigen rijder aan de leidsels op trainbaarheid: beoordeling op kwaliteit was voor deze hengsten nog niet aan de orde. Naast de driejarige hengsten en de zesjarige Hubert VDM, die allemaal tijdens de KWPN Stallion Show 2018 werden aangewezen, werd ook de kampioen van vorig jaar voorgesteld in tuig. Deze Jesse James werd tijdens het verrichtingsonderzoek van het voorjaar 2017 doorverwezen naar dit voorjaarsonderzoek en kon hierdoor eveneens volstaan met een beoordeling op trainbaarheid. De zesjarige Hubert VDM stroomt in voor een onderzoek van minimaal 21 wat zo nodig verlengd kan worden naar 50 dagen. De commissie bepaalt gedurende het onderzoek de definitieve duur van de test. Voor drie- en vierjarige hengsten duurt het verrichtingsonderzoek 50 dagen.

De driejarige Kolonel (Fantijn x Vaandrager HBC), de vierjarige Jesse James (Unieko x Marvel) en de zesjarige Hubert VDM (Cizandro x Manno) bleken trainbaar en kregen groen licht bij de veterinair, en hebben zodoende een stal betrokken in Ermelo. Cat.nr. 697 Kentucky (Eebert x Manno) werd niet in tuig gepresenteerd, maar was fysiek wel aanwezig en is in bijzijn van de commissie door de KWPN-veterinair bekeken. Op basis daarvan komt hij reglementair in aanmerking voor de nalevering waarin hij uiteraard ook aangespannen moet laten zien ook trainbaar te zijn. Vier andere driejarige hengsten zijn, nadat zij vandaag trainbaar bleken, op veterinaire gronden eveneens doorverwezen naar de nalevering, die komende maandag om 8.00 uur zal plaatsvinden.

Hiernaast hadden eigenaren van hengsten die het sterpredicaat verdienden of de tweede bezichtiging hebben gehaald vandaag de mogelijkheid om hun hengst aan te bieden tijdens de herkansing in tuig. Twee hengsten werden via deze mogelijkheid aangeboden, de driejarige cat.nr. 708 Kroon Juweel (Fantijn x Unieko) en cat.nr. 2017 666 Jannes W. (Manno x Patijn). De hengstenkeuringscommissie besloot beide hengsten niet aan te wijzen voor het verrichtingsonderzoek.

De volgende hengsten zijn aan het onderzoek begonnen:
Driejarige hengsten:
Cat.nr. 84/709 Kolonel (Fantijn x Vaandrager HBC)

Vierjarige hengsten:
Cat.nr. 87/’17 672 Jesse James (Unieko x Marvel)

Zesjarige hengst:
Cat.nr. 90/672 Hubert VDM (Cizandro x Manno)

Doorverwezen naar nalevering:
Cat.nr. 80/675 Kadanz (Atleet x Manno)
Cat.nr. 81/678 Kane-BFT (Bocellie x Uniek)
Cat.nr. 82/697 Kentucky (Eebert x Manno)
Cat.nr. 83/698 Kornuit (Eebert x Patijn)
Cat.nr. 85/714 Kenzi H (Manno x Jonker)

Aangezien dit onderzoek een zoon van de hengst Fantijn deelneemt en commissielid Lammert Tel recent eigenaar werd van Fantijn, is oud-hengstenkeuringscommissielid tuigpaard Reijer van Woudenbergh aangesteld om als vervangend commissielid op te treden. Hij neemt de taken van Lammert Tel over op het moment dat de Fantijn-zoon wordt beoordeeld.

Voor dit onderzoek zijn als gastrijders aangetrokken Demi van Nispen en Gijs Rozendaal. Zij zullen tijdens de trainingsbeoordelingen achter de hengsten plaatsnemen en hun gevoel over de hengsten met de hengstenkeuringscommissie delen.

De eerste formele trainingsbeoordeling van de hengsten is op donderdag 29 maart om 14.00 uur en de eindpresentatie vindt plaats op zaterdag 21 april om 9.00 uur, gevolgd door de IBOP voor tuigpaardmerries. Kijk voor de volledige en meest actuele planning van de beoordelingen in de KWPN-agenda op de site.

Klik hier meer informatie over de hengsten


MariekeS_

Berichten: 3201
Geregistreerd: 17-01-08
Woonplaats: Brazilië

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-18 12:30

Kleine aanvulling op:
Citaat:
in bijzijn van de commissie door de KWPN-veterinair bekeken. Op basis daarvan komt hij reglementair in aanmerking voor de nalevering waarin hij uiteraard ook aangespannen moet laten zien ook trainbaar te zijn. Vier andere driejarige hengsten zijn, nadat zij vandaag trainbaar bleken, op veterinaire gronden eveneens doorverwezen naar de nalevering

"Bij het veterinaire onderzoek kwamen er bij vier hengsten mondproblemen aan het licht. Ook kampioen Kentucky (v. Eebert) heeft mondproblemen, hij werd om die reden al niet gepresenteerd in het tuig."

http://www.horses.nl/fokkerij/aanleveri ... ven-staan/

Ik ben benieuwd of die mondproblemen in een weekje opgelost zijn...

*beëindiging paardensport ivm verhuizing buitenland* - Eddie - M1+1

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers