Bokt.nl • Dressuurforum: Welzijn en toezicht op voorterrein uitgebreid
Pagina 1 van de 1

Dressuurforum: Welzijn en toezicht op voorterrein uitgebreid

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-17 18:55
door Nieuwsredactie
Bokt.nl / KNHS
Dressuur

Afbeelding
Edward Gal en Glock's Zonik. Foto: Aniek1985


Het dressuurforum kwam op 20 november 2017 bijeen. Opleidingen, welzijn en toezicht op het voorterrein en de reglementswijzigingen waren de belangrijkste onderwerpen.

Welzijn en toezicht op het voorterrein: uitbreiding pilot naar alle regio’s in 2018
Het dressuurforum is weer een stap verder gekomen. De aangekondigde pilot op 10 wedstrijden in regio Drenthe is inmiddels afgerond. Doel van deze pilot was om te toetsen of het aanstellen van een toezichthouder op het voorterrein mogelijk is, bij welke wedstrijden dat zou moeten, wat de voors en tegens zijn en wat de taken van een toezichthouder dan zijn. Naar aanleiding van de pilot adviseert het dressuurforum om in 2018 in iedere regio zo’n pilot te organiseren, waarbij op 4 wedstrijden per regio een toezichthouder wordt aangesteld. Er is inmiddels een projectvoorstel geschreven en na goedkeuring gaan de forumleden hier in hun eigen regio mee aan de slag.

Opleidingen
Het forum besprak de mogelijheid om een regionaal opleidingspunt in te stellen. Iedere regio bespreekt dit en koppelt de resultaten terug.

Reglementswijzigingen
Er komen geen reglementswijzigingen in 2018, behalve als de FEI wijzigingen doorvoert die ook in het KNHS-reglement doorgevoerd moeten worden. De FEI maakt dit eind november bekend.

In blokjes rijden tijdens Subtopwedstrijden klasse ZZ-Zwaar
Vanuit de Subtop (klasse ZZ-Zwaar) is gevraagd of het ook op wedstrijden met maar één 1 ring mogelijk kan worden om “in blokjes rijden”. Daarmee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld 4 deelnemers eerst de 1e proef rijden en direct daarna de 2e. Een ongeschreven regel bij de Subtop was altijd dat wanneer de 2e proef door hetzelfde jurykoppel beoordeeld wordt, de juryleden van plaats wisselen voor de tweede proef. Dit wordt in een aantal gevallen niet meer toegepast. Het dressuurforum is van mening dat de juryleden niet van plaats hoeven te wisselen bij het beoordelen van de tweede proef in de klasse ZZ-Zwaar.

Volgende vergadering
De volgende vergadering van het dressuurforum vindt in het eerste kwartaal van 2018 plaats. Tijdens deze vergadering zullen o.a. het voorstel voor de pilot toezichthouder voorterrein, het jaarplan 2018, een leeftijdsgericht sportaanbod en reglementswijzigingen de belangrijke onderwerpen zijn.

Lees hier de verslagen van het dressuurforum

Re: Dressuurforum: Welzijn en toezicht op voorterrein uitgebreid

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-17 19:17
door mala26
Een mooie vooruitgang als er toezicht komt op het los rijden.
Vraag mij alleen af gaat dat al bij de B gebeuren of pas vanaf hoger niveau?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-17 15:41
door stitchlover
klinkt als een vooruitgang. Waarop gaat deze toezichthouder precies controleren/ handhaven? Weet iemand dat?

Het in blokjes rijden is erg fijn. Rijd dan nu wel geen zzz meer, maar anderhalf a 2 uur wachten tussen de proeven was echt niet fijn. Een verbetering!