Bokt.nl • Ras van de maand: IJslander
Pagina 1 van de 1

Ras van de maand: IJslander

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-08-17 15:24
door Nieuwsredactie
*Bokt.nl
Bokt community


Na de Haflinger is deze maand het 2e ras aan de beurt, namelijk de IJslander. De afgelopen maand kon iedereen zijn ervaringen met dit ras delen in het topic op RPA [RPA] Ras van de maand; De IJslander.

Het was weer erg leuk om al jullie verhalen te lezen over dit krachtige ras. Het is duidelijk dat er niet voor niets over het IJslandse vuur wordt gesproken. De robuuste paarden maken met hun dappere, sterke, stoere en werkwillige karakter dat ze deze benaming meer dan waard zijn.

Afbeelding Afbeelding

De IJslanders komen –hoe kan het ook anders- van IJsland. Er worden jaarlijks nog honderden IJslanders geïmporteerd vanaf IJsland naar hun nieuwe baasjes in Europa, maar ook hier zijn steeds meer IJslanderfokkerijen. Wanneer een IJslander IJsland verlaten heeft, mag het nooit meer terugkeren. Op deze manier willen ze op IJsland hun sterke ras behouden, en ziektes die daar niet voorkomen buiten de deur houden.

Afbeelding Afbeelding

Volgens jullie zijn de meeste IJslanders nuchtere paarden, buiten zijn ze niet snel overrompeld en schriktrainingen zijn met een IJslander eigenlijk maar saai. Ook op IJslanderwedstrijden zie je deze geweldige eigenschappen naar boven komen. Van C tot A klasse, alle paarden staan als ze klaar zijn heerlijk cool te wachten in een zelfgemaakt prikweitje.

Afbeelding Afbeelding

IJslanders zijn over het algemeen rustig wanneer je ernaast staat, pas als je erop stapt komt het vuur naar boven. Door hun power en werklust maar ook een behoorlijke dosis eigenwijsheid zijn IJslanders misschien niet de beste rijpony’s voor kinderen, wat maakt dat je in de IJslanderwereld vooral veel volwassenen te paard ziet.

Afbeelding Afbeelding

Natuurlijk kunnen we niet om de extra gangen heen; tölt en telgang. Wanneer je een tactzuivere tölt hebt kun je haast niet anders dan lachen, zo heerlijk zit het! Bij de natuurtölters is de tölt vrijwel altijd taktzuiver, bij de vier- en vijfgangers die de tölt niet als voorkeursgang hebben zul je er flink voor moeten oefenen.

Telgang staat natuurlijk bekend om de gigantische snelheden die behaald kunnen worden, deze gang wordt dan ook vaak gereden op een lange, rechte renbaan of op de lange zijde van de ovaalbaan. In telgang kan een IJslander in slechts 8 seconden wel 100 meter afleggen!

Afbeelding Afbeelding
Links telgang, rechts tölt.
Kortom; deze dappere, werkwillige, voorwaartse en veelzijdige paarden wisten al van vele Bokkers het hart te winnen. Wat vaak naar voren komt is dat wanneer je eenmaal in de IJslanderwereld terecht komt, je er nooit meer weg wil.

Afbeelding Afbeelding

Voor iedereen die dit ras graag eens in het echt wil bekijken is daar deze zomer de uitgelezen kans voor. Van 7 tot en met 13 augustus wordt het WK IJslandse paarden verreden in Oirschot. Meer dan 300 deelnemers uit 19 verschillende landen zullen hier strijden om de wereldtitels.


Voor volgende maand zijn we op zoek naar al jullie ervaringen met de Draver.
Post je verhalen en foto's hier: [RPA] Ras van de maand: de draver
Ook kan iedereen in dat topic in de poll meestemmen voor het volgende uit te lichten ras.

Re: Ras van de maand: IJslander

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-08-17 16:21
door Bagheera_206
Leuk het topic! :D

Ik kijk uit naar het WK volgende week. *\o/*

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-08-17 14:04
door vordur
https://vimeo.com/113323901

Een geweldig filmpje.

Re: Ras van de maand: IJslander

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-08-17 06:33
door dems75
leuk leuk leuk, super beschreven ook

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-08-17 11:47
door Nissima
vordur schreef:
https://vimeo.com/113323901

Een geweldig filmpje.

Deze is wel heel leuk ja :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-08-17 23:10
door Jennyxx
Leuke foto's en leuk beschreven :D

Re: Ras van de maand: IJslander

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-08-17 13:47
door Ineke2
Leuk topic ervan gemaakt. Het WK gaat maandag van start maar is nu eigenlijk al in volle gang. De ruiters die van Berlijn naar Oirschot zijn gereden zijn inmiddels aangekomen. De paarden die meedoen worden / zijn gekeurd of ze " fit to compete" zijn etc...