[BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
AlSafy

Berichten: 225
Geregistreerd: 12-11-12

[BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-03-17 19:17

*Bokt.nl
Blog, Bokt Community

Toen Hylke Hettema voor haar studie Arabisch in Egypte verzeild raakte, verloor ze haar hart aan het land bij het rijden van Arabische paarden in hun oorspronkelijke omgeving: de woestijn. Haar oude ambitie om Arabieren te fokken kwam naar boven en voor ze het wist had ze een merrie. En nog een. En nog een. Om te rijden kwamen er tevens hengsten op stal. Inmiddels is ze trotse eigenaresse van Al Safy Arabians. In haar blogs stelt ze haar paarden voor -een handvol Straight Arabians en een aantal rescues van de straat- en deelt ze haar avonturen in Egypte met ons. Haar overige blogs kun je lezen op http://grenzeloospaardenmeisje.nl/

Eindelijk schrijf ik dan nu het stuk waar veel van jullie op zaten te wachten. Hoe zit het in Egypte als je paard zich bezeerd heeft of ernstig ziek is? Ik heb jullie vragen aan verschillende artsen voorgelegd om zo een complete beschrijving te kunnen geven van de medische kant van de Egyptische paardenwereld.

Allereerst zijn er een aantal problemen die niet één, twee, drie opgelost kunnen worden. Het woestijnklimaat is hard. In de zomer kunnen temperaturen overdag oplopen tot wel 50 graden en ‘s nachts kan het tot wel 30 graden kouder zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft Egypte wel degelijk een winter waarin temperaturen ‘s nachts bij het vriespunt in de buurt komen en paarden ontwikkelen dan ook een wintervacht. Veel paarden werken dag in, dag uit en trotseren de harde condities van het woestijnklimaat, rassen anders dan Arabieren en de geharde Baladi’s hebben daarom vaak allerlei gezondheidsproblemen. Daarnaast is de paardenpopulatie van Egypte gigantisch. In 2010 werd het totaal aantal paarden en ezels (en muildieren) geschat op 1.184.939. Ja, meer dan een miljoen! Je kunt je voorstellen dat er nooit genoeg artsen zullen zijn, helemaal niet als je je ook beseft dat de meeste van deze paarden en ezels elke dag moeten werken en dus enorme risico’s lopen op allerlei medische problemen.
Afbeelding
Er zijn 10 boxen bij de kliniek voor patienten die langer moeten blijven

In Egypte bestaat er nog echte armoede. Die wordt op het moment ook weer groter omdat er enorme inflatie plaatsvind. Binnen één week was de munt nog maar de helft waard tegenover de euro. Prijzen zijn tot wel 500% gestegen over de afgelopen maanden. Veel paarden/ezel eigenaren leven in armoede en kunnen dus weinig tot geen geld missen voor de (medische) zorg voor hun trouwe werkdieren. Maar armoede heeft ook invloed op educatie. Veel van de artsen zijn niet goed opgeleid en kunnen dus geen kwalitatieve behandeling bieden aan werkpaarden, ook al zou hun service misschien binnen het budget van de arme paardeneigenaar liggen. Middeleeuwse methoden als touwtjes door een spier heen draaien om deze te “masseren” voor betere doorbloeding en het pezen branden (tendon firing), waarbij men met een gloeiend heet stuk metaal tegen de pijnlijke pees van een paard aan drukt zijn nog steeds in gebruik.

Omdat sommige lezers het aanstootgevend zullen vinden om te moeten lezen over barbaarse praktijken heb ik besloten dat achterwege te laten en jullie een kijkje te gunnen in de medische wereld van mijn paarden, en de uitgekozen artsen zijn dan ook allemaal hoogopgeleid en gedeeltelijk zelfs in het buitenland opgeleid. Zij kunnen de vergelijking maken tussen Egypte en bijvoorbeeld Nederland. Ook zijn deze artsen soms aan het werk als een team wanneer er zware gevallen en operaties voorbij komen. Dit klinkt jullie misschien niet raar in de oren maar in Egypte weigeren de meeste artsen samen te werken, zelfs niet met de hoefsmid, want dan denken ze geld mis te lopen.

Afbeelding
Artsen werken samen aan een patient in de kliniek

Voordat jullie denken dat wij (rijke paardeneigenaren) dezelfde opties hebben als Bokkers, wil ik even duidelijk maken dat er geen ostheopaten, fysio’s, holistische en andere “natuurlijke” artsen bestaan. Er zijn alleen “gewone” paardenartsen. Die komen in twee varianten; enerzijds de artsen die alleen in Egypte hebben gestudeerd, en anderzijds degenen die zowel in Egypte als in het buitenland hebben gestudeerd. Dr. Karim legt uit dat het grootste verschil in opleiding niet eens ligt aan het kwaliteitsverschil in onderwijs, maar aan de motivatie van de studenten zelf. Hijzelf wilde werkelijk een paardendokter worden, maar de meeste van zijn klasgenoten waren uitgeloot voor mensengeneeskunde of de tandartsopleiding en wilden toch de titel dokter behalen. Ze eindigden dus als zeer ongemotiveerde dierenartsen. Het draait om geld. Een voorbeeld uit mijn eigen dikke boek met anekdotes: ik had een jaarlingmerrie die door een hek gerend was en haar onderste ooglid er als een lapje bij had hangen. Ik was me op dat moment nog niet bewust van het feit dat sommige artsen helemaal niets om je geliefde viervoeter geven. De man in kwestie zei tegen mij: “Voor 100 pond knip ik het af, en voor 500 pond kan ik het hechten.” Nadat ik voor hechten koos heeft hij het er terug aangenaaid met een naald zo dik dat je er een buikwond mee had kunnen hechten. Toen ik om de uiteindelijke totaalrekening vroeg zei hij: “Is het een Arabier of een baladi?” Hiermee begreep ik in een klap hoe de wereld in elkaar stak. Als ik daar antwoord op had gegeven dan had ik, of de hoofdprijs betaald voor een “dure” Arabier, of een kleiner bedrag voor een “waardeloze” baladi. Ik weigerde daar antwoord op te geven en dus zal nooit weten hoeveel waarde hij aan mijn merrietje hechtte.

De artsen die onze paarden behandelen zijn gelukkig erg begaan met onze paarden en werken zonder dubbele betaalstandaard. Enkelen hebben samen een kliniek opgestart. Het is een erg klein stukje grond met een paddock, een paar boxen, een operatiekamer en een kantoor. Ze hebben er amper apparaten. Importrestricties en -kosten zorgen ervoor dat bijvoorbeeld dingen als mestonderzoek en cushings diagnose/behandeling tot nu toe nog steeds onmogelijk zijn. Door het gebrek aan apparatuur maakt het dus niet heel veel uit waar de paarden behandeld worden. Dit beantwoordt de vraag over hoe paarden bij de kliniek terechtkomen. Meestal komen de artsen op locatie en voeren daar ook de behandeling uit. Alleen als het gaat om een grote operatie of langdurige behandeling worden paarden lopend of met een vrachtwagentje naar de kliniek gebracht. Ze hebben nu een draagbare digitale röntgenmachine dus daarvoor hoeven we nu ook niet meer van huis.

Afbeelding
Egyptische artsen werken ook 's nachts, hier bezig met nazorg voor een gecastreerd paard wiens hechtingen ontstoken geraakt waren

Naast de magere inrichting van de klinieken is er een veel groter probleem: de tekortkoming qua aanbod van medicatie. Alle artsen gaven eenzelfde uitleg; de Egyptische bedrijven die veterinaire producten ontwikkelen maar die zijn gefocust op voeding in plaats van medicatie. Behalve als het gaat om antibiotica, ontstekingsremmers en vitaminen gebruiken we enkel medicatie bedoeld voor mensen en moet er heel veel omgerekend worden. Prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat dingen als IV vloeistoffen bijna onbetaalbaar zijn. Operaties waren altijd al voor europese prijzen omdat de verdoving moet worden geïmporteerd, maar nu zijn er meerdere ziektebeelden waarbij eigenaren moeten uitrekenen of het niet goedkoper is een nieuw paard aan te schaffen dan de patiënt te laten opknappen. Zoals ik al eens eerder over mijn eigen Mr. Shay heb geschreven, de operatie aan zijn been gaat ruim 800 euro kosten en er is geen prognose of hij dan weer bereden zou kunnen worden. Hij is nu met pensioen want voor 800 euro kan ik een andere baladi kopen. Er wordt dus slechts 0 tot 1 operatie per maand uitgevoerd in de kliniek. Maar wat zien artsen dan wel veel? In feite komen ze dezelfde soort problemen tegen als in Nederland, maar dr. Sameh legt uit dat ze voornamelijk koliek en hoefbevangenheid zien. Gedeeltelijk komt het door het klimaat maar het is duidelijk dat, als er betere algemene kennis onder paardeneigenaren zou zijn, dit soort problemen gedeeltelijk voorkomen zouden kunnen worden.
Afbeelding
Dr. Abdullah installeert een slang tot in de maag om deze leeg te pompen, een van de standaard behandelingen van koliek

Sowieso kan er veel narigheid voorkomen worden met beter onderwijs. Veel paardeneigenaren laten de zorg over aan grooms die heel eigenwijs zichzelf boven de dokter plaatsen. Veelal wordt er niet geluisterd naar artsen. Ik vroeg hen of ze op tijd gebeld worden; ze leggen uit dat alleen hoger opgeleide mensen op tijd de dierenarts erbij halen en de aanwijzingen opvolgen. Veelal worden ze gebeld wanneer een minder gekwalificeerde arts of groom er zelf aan geprutst heeft en het erger geworden is dan het oorspronkelijk was. Dr. Abdullah vertelt dat eigenaren vaak wel bereid zijn om dure behandeling te financieren maar er wordt geen geld ter beschikking gesteld aan artsen om betere apparatuur aan te schaffen voor juiste diagnosering. Vaker dan ze zouden willen is het behandeltraject vaak op beslissingen van eigenaren gebaseerd.

Het grootste probleem van deze moeilijke relatie tussen eigenaren, grooms en artsen uit zich in de situatie rondom het inslapen van paarden. De meeste moslims geloven dat het verboden (haram) is dieren in te laten slapen. Alleen God (Allah) kan een leven wegnemen. In mijn persoonlijke onderzoek hiernaar is gebleken dat inslapen ondersteund kan worden door de Sunnah (islamitische richtlijnen) maar een gemiddelde Egyptenaar is helaas niet zo belezen. Ik vroeg de artsen naar hun persoonlijke visie. Dr. Sameh geeft aan het verwarrend en gecompliceerd te vinden en kiest ervoor om de eigenaar van het paard deze keuze te laten maken. Dr. Karim legt uit dat hij wel degelijk gelooft dat God het recht heeft om leven te schenken maar ook weg te nemen. Hij gelooft ook dat God de mens wetenschap heeft gegeven om te gebruiken en dat wanneer er geen hoop meer is voor een patiënt, hij er voor kiest om op pijnvrije manier het paard in te slapen. Dr. Abdullah vertelt dat er veel leed is door het feit dat men tegen inslapen is. Hij maakt keuzes op basis van kwaliteit van het verdere leven van de patiënt. Gebroken benen en andere aandoeningen waardoor paarden geen kwalitatief leven meer kunnen hebben slaapt hij in, en noemt dat scheiding van persoonlijke religieuze overtuiging en toegepaste wetenschap.

Afbeelding
van links naar rechts: Dr. Mohamed (anesthesist), Dr. Karim, (hoofd chirurg en orthopeed) en Dr. Sameh (reproductiespecialist) na afloop van een keizersnede, wachten tot de merrie wakker wordt

Maar de problemen rondom het inslapen van paarden zijn niet eens de grootse frustratie van de artsen. Ze vertellen allemaal hoe het gebrek aan medicatie, materiaal en organisatie hen het meest irriteert. Maar ook de slechte economie maakt hen het leven zuur, doordat ze steeds meer kosten maken aan het importeren van gereedschap en medicatie zijn ze gedwongen de klanten steeds grotere rekening voor te schotelen waardoor er steeds minder mensen een arts in kunnen schakelen. Hierdoor zien ze steeds minder arme paardeneigenaren en hun werkpaarden. Ook de goede doelen worden selectief uitgekozen. Slechts de werkelijk legale hulporganisaties krijgen hulp van deze goede artsen. Af en toe zijn ze in staat gratis medische hulp aan te bieden aan mensen die helemaal naar de kliniek komen lopen met hun ezel of paard, of wanneer ze onderweg vanuit hun auto een vreselijk geval zien, dan proberen ze uiteraard te doen wat ze kunnen. Maar alle artsen zijn het er over eens, met de huidige economische situatie is het niet te doen zo veel mogelijk arme mensen te helpen, hoe graag ze dat ook willen.
Afbeelding
De behandelkamer in de kliniek. Mr. Shay is hier staand gecastreerd en heeft een week in een van de patientenboxen gewoond om te herstellen. Voor grote operaties bestaat er 1 andere kliniek die prive van een fokker is en die de paardeneigenaar moet huren in dollars, om de operatie te kunnen laten plaatsvinden.

En dat willen ze eigenlijk best wel graag. Werkpaarden zijn vaak de meest interessante patiënten, ze komen in de vreemdste ongelukken en situaties terecht. Artsen kunnen er veel van leren en omdat eigenaren vaak niet willen inslapen kunnen ze allerlei experimentele behandelingen uitvoeren. Toen ik vroeg waarom ze, juist door het feit dat ze in Egypte werken, eigenlijk betere artsen zijn dan die in Europa, bevestigden ze dat ze veel meer paarden per dag zien. Ze krijgen de vreemdste wonden en ziektebeelden te behandelen. Dr. Sameh legt uit dat je letterlijk leert “overleven” wanneer je moet werken zonder de juiste hulpmiddelen. Dr. Abdullah legt uit dat hij ondanks zijn relatief jonge leeftijd al in staat is om allerlei moeilijke methoden toe te passen en zelfs te opereren terwijl zijn leeftijdsgenoten in Europa nog leren een injectie te geven. Dr. Karim geeft ook aan dat ondanks alle frustratie over heel veel dingen, je leert dat positief denken de enige oplossing is en het beste aan werken in Egypte is toch wel: “You learn to think outside the box.” En dat is met alle aspecten aan paardenhouden in Egypte zo.

idion
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-03-09
Woonplaats: Wormer

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 20:08

Zo een lap informatie. Maar wel weer een ervaring rijker hoe het in zo'n land toegaat.

No_No

Berichten: 6676
Geregistreerd: 31-03-07
Woonplaats: overijssel

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 21:24

Jeetje zeg.. Als alle rijke sheiks wat geld opofferen zodat die paardenartsen fatsoenlijk kunnen werken..

Zijn er daar overigens ook wormen net zoals hier? Omdat een mestonderzoek vrijwel onmogelijk is..?

Tortilla

Berichten: 474
Geregistreerd: 30-05-14

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 22:52

Ik vind het een ontzettend interessant stuk en het leest heel lekker weg. Heel interessant om zo eens een kijkje te nemen 'in een ander land'

Hobbyhorse

Berichten: 1319
Geregistreerd: 18-01-14
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 23:21

Weer heel interessant om over te lezen , je kan echt zo goed schrijven ook {:}

Lowara

Berichten: 25345
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 23:30

Poeh heftig stuk hoor. Ik denk idd dat er in het werkveld ontzettend veel frustratie zal zijn dat er te weinig middelen en financien zijn om het vak goed uit te kunnen voeren. Al helemaal als het echt je passie is en je deels machteloos bent

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-17 23:55

Leuk stuk, en ook prettig geschreven doordat het wat neutraler van toon is. :j

Het enige wat ik me tijdens het lezen ineens afvroeg:
AlSafy schreef:
Toen ik om de uiteindelijke totaalrekening vroeg zei hij: “Is het een Arabier of een baladi?” Hiermee begreep ik in een klap hoe de wereld in elkaar stak. Als ik daar antwoord op had gegeven dan had ik, of de hoofdprijs betaald voor een “dure” Arabier, of een kleiner bedrag voor een “waardeloze” baladi. Ik weigerde daar antwoord op te geven en dus zal nooit weten hoeveel waarde hij aan mijn merrietje hechtte.
(...)
Zoals ik al eens eerder over mijn eigen Mr. Shay heb geschreven, de operatie aan zijn been gaat ruim 800 euro kosten en er is geen prognose of hij dan weer bereden zou kunnen worden. Hij is nu met pensioen want voor 800 euro kan ik een andere baladi kopen.


Doe je hier als eigenaar in principe niet hetzelfde als de (verder inderdaad vrij fout klinkende) dierenarts? Zowel bij hem als bij jou bepaalt het feit dat het 'maar' een Baladi is blijkbaar dat er minder geld aan uitgegeven wordt aan een operatie dan wanneer hij een 'dure Arabier' was geweest. Het is misschien anders bedoeld, maar als je deze stukken na elkaar leest in 1 column dan komt het wat apart over, alsof je met twee maten meet voor jezelf en de rest van de wereld daar.

Ik vind 800 euro voor een operatie aan een been trouwens geen heel raar bedrag; dat ben je in NL ook al snel kwijt en garantie dat ze bereden kunnen worden krijg je ook hier nooit. Of moet die 800 euro anders gelezen worden door de inflatie? Daar ben ik namelijk niet zo in thuis.

Niqui

Berichten: 2165
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 08:32

Ontzettend interessant, zoals al je blogs trouwens +:)+

Cheytjuh

Berichten: 4023
Geregistreerd: 17-08-05
Woonplaats: Rijssen

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 08:44

Super interessant ! Ga het straks nog eens even goed doorlezen !

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 16:57

Deze blog verschaft wel wat inzicht hoe die rijke mensen daar ook denken over hun dure arabieren. Als ze de paardenartsen daar al geen budget geven voor goede medicatie en apparatuur dan snap ik nu beter hoe het komt dat er in het Oostblok zo weinig om endurancepaarden wordt gegeven.

Lukasje
Berichten: 11249
Geregistreerd: 06-01-15

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 23:12

Ik weet wel dat de rijke paardeneigenaren vaak een Europese dierenarts in dienst hebben op hun stal ....

Toch apart om lezen maar ook te begrijpen wanneer je beseft dat zelf overleven prioriteit is.

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 10:37

Als de europese arts geen apparatuur en medicatie tot zijn beschikking heeft is hij niet beter af dan zijn collega's uit dat land zelf.

mar_fay

Berichten: 2619
Geregistreerd: 19-12-08
Woonplaats: blup.

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 19:46

Duidelijk geschreven stuk meer, fijn dat je zoveel moeite voor ons doet! Ik vind het nog steeds bijzonder interessant en hoor graag meer van je :)

Bralindy

Berichten: 3326
Geregistreerd: 06-11-08

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 22:01

@xyzutu2 volgens mij was het een stukje ooglid en geen been

Anoniem

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 22:12

Ze schrijft in de quote die ik aanhaalde zelf toch echt dat ze 800 euro te duur vindt voor een operatie aan een been, want voor dat geld kan ze ook een nieuw paard kopen.
In Nederland kosten lastige beenoperaties gemiddeld ook zoiets, dus ik vind dat geen raar bedrag, terwijl dat in de column wel zo wordt gepresenteerd.

Sterker nog; als zelfs verhoudingsgewijs rijke buitenlandse eigenaren al niet bereid zijn om 800 euro voor een operatie neer te leggen en liever gewoon een nieuwe kopen, dan is het geen wonder dat de dierenartsen nergens geld voor hebben en blijven standaard ingrepen ontzettend duur, eigenlijk net zoals petraaken al schrijft...

Lukasje
Berichten: 11249
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 22:43

petraaken schreef:
Als de europese arts geen apparatuur en medicatie tot zijn beschikking heeft is hij niet beter af dan zijn collega's uit dat land zelf.


Oh, maar diegenen die ik ken, hadden dat wel hoor. Waar er geld is, is een weg ...

MillieB
Berichten: 18
Geregistreerd: 05-02-17

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 23:25

Wauw, heel interessant en het zet gelijk ook de voetjes op de grond. Ik besef weer maar eens hoe goed we het hier eigenlijk hebben, of anders gezegd: hoe goed men paardje het heeft :)

Elisa2

Berichten: 37133
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-17 08:42

Interessant om te lezen! ik besef ook dat de NL paarden het over het algemeen erg luxe hebben en er een duidelijk verschil is tussen werk en luxe paardjes..

Maar ik kan me de frustratie van de dierenartsen daar ook heel goed voorstellen, het is letterlijk een soort overleven daar en doet me een beetje denken aan de geneeskunde voor mensen in de vorige eeuw{en}.

hoefijzer

Berichten: 686
Geregistreerd: 31-10-04
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-17 17:21

xyzutu2 schreef:
Ze schrijft in de quote die ik aanhaalde zelf toch echt dat ze 800 euro te duur vindt voor een operatie aan een been, want voor dat geld kan ze ook een nieuw paard kopen.
In Nederland kosten lastige beenoperaties gemiddeld ook zoiets, dus ik vind dat geen raar bedrag, terwijl dat in de column wel zo wordt gepresenteerd.

Sterker nog; als zelfs verhoudingsgewijs rijke buitenlandse eigenaren al niet bereid zijn om 800 euro voor een operatie neer te leggen en liever gewoon een nieuwe kopen, dan is het geen wonder dat de dierenartsen nergens geld voor hebben en blijven standaard ingrepen ontzettend duur, eigenlijk net zoals petraaken al schrijft...



Dat moet je denk ik wel in perspectief zien. De argumentatie was een beetje onhandig geformuleert, het viel mij ook op. :) maar om de situatie in perspectief te zetten: Hylke woont al best wat jaar daar en zal gezien het feit dat ze paarden hebben meer dan gemiddeld verdienen. Maar ik googlde even en vond dat in 2015 het gemiddelde maandsalaris omgerekend 264 dollar was. Afgelopen jaren is de economie in egypte dramatisch gedaald dus dit zal niet beter zijn geworden. Omgerekend met ons gemiddelde inkomen zou dit een operatie van tussen de 7000 en 10 000 euro zijn.
Ik snap best dat dat te veel is.

Anoniem

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-17 17:32

Thanks, ik ben niet zo sterk in omrekenen. ;)
Punt is alleen wel dat in Egypte die verschillen tussen arm en rijk veel groter zijn dan in Nederland. Dus dat de gemiddelde Egyptenaar 264 dollar/maand betekent niet dat deze operatie voor de blogger zelf of andere rijke buitenlanders in Egypte in verhouding ook 10.000 euro kost.

Ik kan bijvoorbeeld elke maand 150 euro ophoesten voor stalling van mijn paard, maar voor iemand die op/onder het minimumloon leeft in Nederland zal dat in verhouding ook 1500 euro per maand zijn.
Daarom vind ik het gek dat ze anderen verwijt met twee maten te meten als het om waardevolle/minder waardevolle paarden gaat, terwijl ze dit zelf ook doet aangezien ze een voor een bemiddelde Nederlander (of het nu hier is of in Egypte) een vrij normale operatie qua kosten en verwachte resultaten voor zo'n goedkoop paard de moeite niet waard vindt.

Gaby
Berichten: 3390
Geregistreerd: 30-06-01

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-17 16:11

Bedankt voor deze zeer informatieve blogpost! Ik vind deze reeks aan blogposts heel interessant.

AlSafy

Berichten: 225
Geregistreerd: 12-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-17 08:57

Lukasje schreef:
petraaken schreef:
Als de europese arts geen apparatuur en medicatie tot zijn beschikking heeft is hij niet beter af dan zijn collega's uit dat land zelf.


Oh, maar diegenen die ik ken, hadden dat wel hoor. Waar er geld is, is een weg ...


Lukasje, die zijn er wel. 3 stuks op ruim 800 fokkers (en werkpaarden cateren ze natuurlijk helemaal niet) en ze werken enkel voor hun eigen baas of voor ontzettend veel geld, zelfs voor rijke mensen, omdat ze alle spullen in koffers aan de douane voorbij moeten zien te krijgen. Tevens zijn het vooral Amerikanen (zuid en noord) op het moment, de europeanen waren minder productief is gebleken.

AlSafy

Berichten: 225
Geregistreerd: 12-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-17 09:20

xyzutu2 schreef:
Thanks, ik ben niet zo sterk in omrekenen. ;)
Punt is alleen wel dat in Egypte die verschillen tussen arm en rijk veel groter zijn dan in Nederland. Dus dat de gemiddelde Egyptenaar 264 dollar/maand betekent niet dat deze operatie voor de blogger zelf of andere rijke buitenlanders in Egypte in verhouding ook 10.000 euro kost.

Ik kan bijvoorbeeld elke maand 150 euro ophoesten voor stalling van mijn paard, maar voor iemand die op/onder het minimumloon leeft in Nederland zal dat in verhouding ook 1500 euro per maand zijn.
Daarom vind ik het gek dat ze anderen verwijt met twee maten te meten als het om waardevolle/minder waardevolle paarden gaat, terwijl ze dit zelf ook doet aangezien ze een voor een bemiddelde Nederlander (of het nu hier is of in Egypte) een vrij normale operatie qua kosten en verwachte resultaten voor zo'n goedkoop paard de moeite niet waard vindt.


Jammer dat je dit zo leest uit mijn stuk want je slaat compleet de plank mis. De gemiddelde Egyptenaar bestaat helaas niet. Het verschil tussen arm en rijk is heel veel groter dan in Nederland waardoor je dus scheve gemiddelden krijgt. Als we het hebben over werkpaarden eigenaren dan hebben we het over de 40% van Egypte (dat in totaal bijna 100 miljoen geregistreerde mensen bevat) die onder de armoede grens leeft. Inkomens varieren van 1 euro per dag tot 45-50 euro per maand.

Een goed voorbeeldje, ik betaal ongeveer per paard per maand 200 euro om ze zo te houden zoals ik dat in Nederland ook zou doen (wat heeft het anders immers voor zin om de coole buitenlander te spelen?) maar mijn grooms, die omdat ze voor rijke mensen werken een relatief goed salaris hebben, krijgen slechts de kosten van 1 paard per maand als salaris. En nu even voorstellen dat de pond gefloat is en dus slechts de helft waard werd tegenover de euro een paar maanden geleden. Prijzen bleven allemaal het zelfde of stegen zelfs tot 500% en hun salaris was de helft minder waard. (zo ook ik want we verdienen natuurlijk in ponden).

Dan nog even een rekensommetje, in nederland kan je voor 800 euro weinig nieuw paard kopen. Dus een operatie van 800 euro is heel schappelijk. Misschien heb je even niet begrepen maar voor 800 euro koop ik een flitsende nieuwe baladi. Je begrijpt dat ik 800 per been ook wel veel vind maar was het een noodzakelijke handeling geweest om hem te doen overleven hij al lang onder het mes geweest was, het gaat hier om rijden of niet rijden. Nu is rijden toch al niet zo best voor paarden in het algemeen, deze operatie heeft meer met mijn geestelijke toestand dan zijn gezondheid te maken, hij was mn fijnste rijpaard ooit! Om je een verschil in situatie te noemen, wij hebben een koliekoperatie laten doen voor een van de merries. Dit was 7000 dollar zonder nazorg kosten gerekend. Heb jij dat zomaar op de plank liggen? Zulke dingen zijn voor ons ook grote bedragen. Een "gemiddelde egyptenaar" kan dat uiteraard nooit veroorloven.

Het opknappen van meneer shay heeft tot nu toe sinds zijn rescue al enkele duizenden euros gekost. Men moet realistisch blijven. Wanneer is genoeg genoeg? Ook nederlandse mensen moeten dat soms wanneer de medische kosten enorm oplopen. Wanneer doe je een paard met een blijvende peesblessure met pensioen?
Shay heeft 2 gebroken kogelgewrichten. Hij is ongeveer 17 jaar. Heeft afgelopen zomer een hele slechte ramadan gehad, kreeg ineens koliek en bloedarmoede en 4 artsen weten na vele onderzoeken niet hoe het komt en hij is allergisch voor verschillende bindmiddelen in injecteerbare medicatie.
Daarbij heeft hij claustrofobie (trauma overgehouden aan een tijdlang opgesloten geweest zijn denk ik) en kan dus slecht/niet op stal staan. Hij heeft momenteel ook moeite op gewicht te blijven en we zijn er erg druk mee.
Het artsen team wil alleen deze operatie doen onder leiding van de amerikaanse orthopeed en die wil beide benen tegelijk opereren. Ik zie het niet zitten om zo'n oud paard onder narcose te brengen (ik denk dat je misschien wel bekend bent met de risicos) en hoe houd ik een enorm hete pony daarna wekenlang in een box? Ik denk dat dit niet in het "best interest" van shay is. Ja hij is boos als ik op anderen rijd, maar na de inflatie is de operatie niet 800 maar wezenlijk 1400+ euro per been... en dan hebben we het nog niet over de medicatie erna, die misschien wel niet te krijgen is, er is immers net weer een lijst gepubliceerd met nog eens 282 medicijnen die geboycott worden http://www.egyptindependent.com//news/h ... s-february

je kan je voorstellen dat er grenzen aan dingen zitten. Shay heeft enorm geluk. Hij woont bij mij en ondanks dat jij denkt dat ik hem als waardeloos afdoe is hij mijn favoriet en ik heb aan hem de meeste medische kosten ooit gemaakt . Een paard redden is niet gratis helaas, en als je het goed doet zelfs heel duur (zelfs meer dan ik voor enkele van mijn arabs als aankoopprijs betaald heb, imagine the numbers ;) ). Duurder dan een nieuwe, gezonde kopen dus, wat voor merk dan ook. Shay mag voor altijd blijven. We monitoren hem heel goed, en zodra hij pijn medicatie zou nodig hebben gaan we weer om de tafel. Maar voorlopig bokt en racet hij vrolijk door zijn paddock en begint eindelijk op te warmen over het idee van zijn mooie Epplejeck deken haha. Ik heb mooie Opa ruitjes voor hem uitgekozen, past precies bij het wijze mannetje.

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: [BLOG] Egypte: Door de ogen van de dokter

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 09:43

Aha jullie worden in ponden betaald. Ik dacht in dollars. Zo zeg die toelichting brengt het echt weer in perspectief. Ik snap je keuze nu ook en ik zou waarschijnljik net hetzelfde hebben gedaan.

AlSafy

Berichten: 225
Geregistreerd: 12-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-17 09:47

petraaken schreef:
Deze blog verschaft wel wat inzicht hoe die rijke mensen daar ook denken over hun dure arabieren. Als ze de paardenartsen daar al geen budget geven voor goede medicatie en apparatuur dan snap ik nu beter hoe het komt dat er in het Oostblok zo weinig om endurancepaarden wordt gegeven.


Ik denk dat dit in geen vergelijking kan staan. Het probleem met endurance paarden is eerder vergelijkbaar aan de hele fok van het arabische paard in het midden oosten. Misschien is het leuk als ik mijn gedachten hierover eens als blogstuk voor jullie vorm want ik vrees dat het nogal een veelomvattend onderwerp is.

Mensen hechten juist heel veel waarde aan hun dure arabieren omdat het in feite een investering is. Nog meer dan voor nederlandse/europese broodfokkers. Verzekering bestaat immers niet. Ik heb eens meegemaakt hoe een kennis van me een merrie van een half miljoen euro importeerde en ze kon de plotse verandering van klimaat en voeding niet aan. Weg investering. De harde waarheid voor iedereen die fokt, hobby of brood. Je kan niet alles houden en je moet een beetje realistisch kunnen nadenken.

De endurance is een westerse uitvinding. Rijke jongens uit het midden oosten willen graag meedoen met de wereld. Helaas worden ze vaakop grond van ras en religie gediscrimineerd door het westen. Dit geeft hen een enorme stimulans in de trend van " we zullen ze wel even een poepie laten ruiken."
Amerikaanse taferelen tot gevolg, big bigger biggest, fast faster fastest. Als je kijkt naar hoe Dubai eruit ziet en hoe er dingen geregeld worden dan snap je waar ik het over hebt. In veel dingen is het midden oosten altijd een voorloper geweest op het westen, wij westerse kolonisten willen dat echter liever niet toegeven.

Endurance en de fok van "onzuivere" arabieren is dus overgewaaid naar de golf en wordt daar lekker opgeblazen. Maar ga eens even kijken wie er eigenlijk het bloed aan de handen heeft. De rijke jongens zijn veel te druk met hun miljoenenbedrijven. Zij zijn alleen geldschieters en gaan op de foto met hun winnaars. Veel fokkers presenteren je hun paarden door zelf op hun stoel te blijven zitten, ik heb menigeen sheikh nog nooit een paard zien vasthouden (er zijn uiteraard uitzonderingen) of ook maar aan zien raken. De sportpaardeneigenaren weten in tegenstelling tot fokkers vaak helemaal niets over paarden. Ze hebben voornamelijk westerse trainers, stalmanagers en ruiters in dienst. DIe westerse mensen zijn degenen die het werkelijke misbruik van de paarden triggeren, zij moeten immers de winst garanderen. De overkoepelde verantwoordelijke partij, FEI is ook een westers fenomeen, net als WAHO. Uiteraard kunnen we de schuld van veel van de rijke jongens niet ontkennen, maar het is heel erg flauw van de media om te doen alsof de golf een zooitje barbaren en paardenmishandelaren bevat. Een paar van de meest luxe stallen ter wereld bevinden zich in de golf, maar de imperialistische organisaties hebben liever zelf geen bloed aan hun handen en hebben geld zat om de media voor hun karretje te spannen dus hoor je weinig positieve verhalen.