Bokt.nl • [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen
Pagina 1 van de 2

[BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 17:54
door Nieuwsredactie
*Blog, Bokt Community

Toen Hylke Hettema voor haar studie Arabisch in Egypte verzeild raakte, verloor ze haar hart aan het land bij het rijden van Arabische paarden in hun oorspronkelijke omgeving: de woestijn. Haar oude ambitie om Arabieren te fokken kwam naar boven en voor ze het wist had ze een merrie. En nog een. En nog een. Om te rijden kwamen er tevens hengsten op stal. Inmiddels is ze trotse eigenaresse van Al Safy Arabians. In haar blogs stelt ze haar paarden voor -een handvol Straight Arabians en een aantal rescues van de straat- en deelt ze haar avonturen in Egypte met ons. Haar overige blogs kun je lezen op http://grenzeloospaardenmeisje.nl/

Citaat:
Beste Bokkers,

Ik vond het enorm jammer dat er zoveel commotie over mijn vorige stuk ontstaan is. Als mensen zich beledigd voelden dan wil ik hiervoor graag mijn excuses aanbieden. De stukken zijn geschreven als blog. Het gaat om mijn persoonlijke ervaringen uit eerste hand en dit heeft niets te maken met het beheer of de mening/standpunt van Bokt. Ik heb duidelijk verkeerd ingeschat hoe mensen op dingen zouden reageren en ook de gevolgen die het met zich meebracht. Voor mij maar ook mijn paarden. Persoonlijk sta ik achter mijn mening maar in het vervolg zal ik de stukken minder persoonlijk en meer informatief indelen. Bij deze hoop ik dan nu met een schoon schip verder te kunnen bloggen voor jullie.


Afbeelding
Rescue Farah met op de achtergrond Jarawa gras.

De Egyptische paardenwereld ligt nog veel verder van de Nederlandse paardenwereld dan je aanvankelijk denkt. Je beseft het pas als je de knoop uit je oerhollandse zakje oud brood haalt en op het moment dat je dat bammetje in je paard zijn mond duwt, iemand heel hard tegen je roept: "Wat doe je in vredesnaam? Paarden eten geen brood!" Of wanneer je in de pauze van de grooms stiekem met je merries op het prachtig onderhouden gazon bij de receptie gaat staan. Stiekem, omdat gras uiteraard voor de sier is en niet voor paarden. Erop los laten kan niet. Bij het grazen komt het gras er vaak al met wortel en al uit, dus als ze gaan rennen dan blijft er geen gras over op het woestijnzand. Het weiland-idee gaat hier dus niet op. Maar wat eten paarden dan wel?

In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, is het wel degelijk mogelijk om een paard fatsoenlijk te voeren in Egypte. Ik vind het zelfs een enorm contrast, goede halsters en touwen kan je in Egypte nergens vinden maar voer is er in overvloed en in alle vormen en maten. De kwaliteit daarentegen varieert nogal. Omdat er dus geen weilanden zijn, bevinden onze paarden zich afwisselend in paddocks en boxen. Daardoor zijn wij gedwongen een maaltijdensysteem te handhaven. Iedere twee uur krijgen de paarden afwisselend kracht en ruwvoer te eten. 's Nachts krijgen ze een extra baal hooi of stro. De fokmerries staan op rijststro dat uit de Nijldelta komt, waar de bekende Egyptische rijst gekweekt wordt. De gozers staan op zaagsel omdat strobuiken net als Nederlandse grasbuiken ongewenst zijn met betrekking tot trainingen en shows. In de winter eten de paarden onbeperkt verse luzerne (elke twee uur een nieuwe bult). Er bestaan twee soorten in Egypte: de ene groeit op zand en is in de zomer beschikbaar, en de ander groeit op klei en is in de winter beschikbaar. Dit is een belangrijk verschil wanneer je denkt aan voedingsstoffen wanneer je het tot hooi maakt. De op zand gekweekte luzerne bevat veel minder water en is daarom heel geschikt om hooi van te maken. Vandaar dat ik in de zomer deze soort als hooi aan de paarden geef. De kwaliteit van de op klei gekweekte verse luzerne is in de zomer heel erg slecht, omdat het dan gewoon te warm is en de grond als het ware opdroogt. Wij hebben de luxe dat we in de winter zelf luzerne op stal kweken en soms laat ik de ladies daar een half uurtje in los. Waarom niet langer? Luzerne groeit tot ongeveer 50 cm hoog voordat de grooms het met een zeis van het land halen. Je kan je voorstellen hoeveel er verloren gaat als er een troepje dikke merries doorheen sjouwt.

Naast klaver (luzerne) eten mijn paarden ook nog krachtvoer. Lokale brokken komen van de fabriek die slechts één soort brokken maakt maar deze in verschillende zakken stopt. De ene zak heeft een plaatje van een paard erop, de andere een kip. Vandaar dat ik geen lokale brokken voer. Geïmporteerde brokken van merken als Havens en Cavalor voer ik ook al niet. De soorten die geïmporteerd worden zijn voornamelijk voor de race-industrie en mijn paarden stijgen op van de hoge waardes haver, maïs en as. Soms koop ik wel een zak muesli voor de jonge paarden als deze hun opleiding starten, met name voor het bekende handje na de training. Maar het mooie van paardenhouden hier is dat je helemaal in de basis je paardendieet kan samenstellen. Er zijn lokale granen op de markt tegen aantrekkelijke prijzen. Mijn paarden eten gerst, omdat dit de gunstigste zetmeelwaardes heeft. Ja, haver heeft lagere waardes, maar wordt geïmporteerd en dus ook bespoten met conserveringsmiddelen. Dezelfde die vaak ook op brokken zitten. Paarden kunnen er enorme allergieën aan over houden. Vandaar mijn keuze voor lokale gerst. Er zitten helaas grote naalden op waardoor we het moeten weken of koken voordat de paarden het eten.

Afbeelding
Gerstkorrels hebben naalden.

Is het dan zo makkelijk, wat gerst en wat klaver? Zoals de meeste paarden in Nederland krijgen ook de mijne een dieet op maat. Na bloedonderzoek bepalen we of er supplementen nodig zijn. Zo krijgen enkele merries een mineralenmix die hier lokaal gemaakt wordt voor koeien. Sommige paarden, voornamelijk jonge hengsten, krijgen symptomen van big head disease. Deze vergroeiingen aan het hoofd ontstaan vaak doordat luzerne niet voldoet aan de ideale fosfor-calciumverhouding. Wanneer we dit vermoeden bij een paard voeren we magnesium of kalksteenpoeder bij. Merries die in de laatste paar dagen voor bevalling nog steeds geen uier ontwikkelen krijgen gekiemde fenegriek, wat wonderen doet. Alle paarden hebben een enorme mineralen/zoutsteen, geïmporteerd uit Spanje. De Egyptische zoutstenen zijn weliswaar goedkoper maar erg poreus en die grapjassen van mij gooien ze kapot en eten ze vervolgens als stukken snoep. Er blijkt namelijk suiker in te zitten, en dat is lekker. Suikerbietenpulp is een heel goede en ook spotgoedkope oplossing voor paarden die last hebben van de fosfor-calciumverhouding, want het balanceert de grote hoeveelheden luzerne perfect. Tevens vervang ik voor extreem hete paarden de gerst door suikerbietenpulp. Wanneer we juist meer energie nodig hebben is lijnzaadolie hier heel erg goedkoop en ook molasses(stroop) makkelijk verkrijgbaar.

Waarom schreef ik dan in de eerste Bokt-blog dat er er veel voer-gerelateerde problemen zijn onder de Egyptische paardenbevolking? De harde realiteit is dat de meeste paardeneigenaren, arm en rijk, niet weten wat een paard hoort te eten en in welke hoeveelheden. De meeste arme paardeneigenaren stoppen hun paarden vol met gehakseld stro dat eigenlijk alleen maar functioneert als een filler en je paard enorm laat zweten. Werkpaarden eten ook volop jarawa, een hybride Sudangrass dat veel suikers bevat en tevens snedes in de maagwand veroorzaakt bij jonge paarden. Als werkpaarden gerst krijgen dan wordt dit zelden geweekt, waardoor veel werkpaarden abcessen hebben aan hun gehemelte door de naalden op de gerstkorrels. Suikerbietenpulp is enorm goedkoop maar mensen weten vaak niet hoe ze dit klaar moeten maken. Gevolgen zijn gruwelijk, want paarden stikken erin als het niet lang genoeg geweekt heeft. Rijke paardeneigenaren mesten hun paarden onbewust enorm vet. Vaak weten ze niet dat paarden het best op zo min mogelijk krachtvoer kunnen leven. Terwijl de dure fokpaarden dag en nacht op stal staan krijgen ze soms exorbitante hoeveelheden krachtvoer, tot wel 12 kilogram gerst met maïs per dag! Koliek en hoefbevangenheid zijn dan ook veelvoorkomend. Met name in de zomer als de temperaturen oplopen, kunnen paarden met overgewicht hun temperatuursregeling niet meer de baas.

Afbeelding
Jaarling Amira met vreselijke allergie nadat een leverancier geimporteerde gerst
in plaats van lokale gerst bracht.

Tevens hebben de meeste paarden in Egypte niet continu toegang tot water. Werkpaarden krijgen vaak alleen 's nachts de mogelijkheid tot drinken en de fokpaarden krijgen om de zoveel tijd een emmer aangeboden. Uitdroging en koliek door een te droge maag zijn bekende problemen. En wanneer er een automatische drinkbakken systeem is zoals wij ook hebben, worden we nog geteisterd door stroomuitval (iedere dag geven we stroom aan Gaza en worden wijken dus om de beurt een paar uur afgesloten). Hierdoor valt de pomp stil en moeten we als nog emmers brengen. Deze zomer heb ik geleerd dat de buizen te heet worden en de paarden dan niet meer uit de automatische bakken drinken. We slepen dan ook met emmers die we meerdere keren per dag moeten verversen, want zodra er stuifzand in komt, willen mijn verwende paarden het ook niet meer.

Na het volgen van verschillende cursussen over paardenvoer kan ik met toch wel een beetje trots zeggen dat mijn paarden hier van profiteren. Maar we leren steeds nieuwe dingen. Gebruik van kruiden zoals zwartzaad, kurkuma en tijm voor allerlei darmgerelateerde problemen is een leuk onderwerp. Ook heb ik pasgeleden meegemaakt hoe mijn paarden graag zoete aardappel als snack eten. Dit kan op het lijstje van grappige dingen die paarden lusten. Zo krijgen ze hier ook sinaasappels, komkommers, watermeloen, druiven, en peren. Vooral watermeloen is een favoriet onder de knollen, zelfs veulentjes komen een zacht stukje proberen. We zijn bezig met een experiment onder begeleiding van voedseldeskundigen uit het Verenigd Koninkrijk en onze eigen dierenartsen. Want wat voer je een chronisch hoefbevangen paard? Kleine hoeveelheden gekookte gele erwten. Tot nu toe gaat dit goed, maar spannend is het wel.

Mocht je nu nog specifieke vragen hebben over dit onderwerp dan hoor ik die graag en zal ik proberen die zo goed mogelijk te beantwoorden. Volgende maand lees je over de samenstelling van de Egyptische paardenbevolking, wat Baladipaarden zijn en hoe je überhaupt als buitenlander aan een paard komt. Of twee. Of drie. Of meer.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 18:40
door loveslimpie
interessant om te lezen :j

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 18:58
door mar_fay
Leuk en fijn geschreven, ik kijk uit naar je volgende blog :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 19:05
door Bravura
Ik ben benieuwd waar dat vorige stukje dan over ging dat er zoveel commotie over ontstond?

Ik lees hier een super interessant stuk. Ben benieuwd naar alles wat daar anders gedaan wordt en met name mbt de kurkuma ed die gegeven wordt mbt darmproblemen.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 20:00
door Ann99
Interessant stukje
(Ik ben ook wel benieuwd waar het vorige over ging?)

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 20:06
door josien_m_
Dank je wel, heel interessant om te lezen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 20:08
door Koper
Vorige stuk ging over Prince Fluffy Kareem.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 20:22
door Vanillia
Heel leuk stuk!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 20:23
door Shalimar
Leuk stuk!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 22:07
door moonfish13
Ik kan t al niet uitstaan als iemand van alles van zijn paard verwacht terwijl ze stijf staan van de spierpijn. :+
Geloof dat ik maar in nederland blijf dus.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 22:44
door Rivendell
Koper schreef:
Vorige stuk ging over Prince Fluffy Kareem.


Ik volg deze op Facebook. Ik vind ze super

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-16 22:57
door Bora2013
Wat een geweldige verhalen! Geniet er echt van en ik waardeer het enorm dat je ons laat mee genieten van die hele andere paarden-wereld!

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 10:12
door BeeMed
Wat een enorm interessante blog, leuk om te lezen.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 10:24
door chamion
Ik heb tot nu toe al je bloggen gelezen en ik vind ze allemaal heel fijn om te lezen. Je hebt een goede schrijf stijl. Maar ook ik moet toegeven dat ik deze blog tot nu toe het beste vind. Waarom? Ik ben gek op achtergrond informatie (daarom is bloggen schrijven voor mij niks, ik voeg te veel onnodige informatie toe) en dit geef je hier echt, zonder te veel van het onderwerp af te wijken.

Conclusie; topblog +:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 10:37
door Jennyj01
Goeie Blog! Eindelijk eens wat nieuws. Met nieuwe informatie en invalshoeken.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 11:12
door Mondy
Weer een mooi stuk :j
Wel een vraag mbt het eten voor de paarden. Ze hebben soms kans op de big head ziekte maar waarom dan niet vooraf al magnesium geven ter preventie ? Helpt dat niet of geeft dat weer andere problemen ?

En ook hier in Nederland lusten paarden graag watermeloen :D Die van mij zijn er gek op.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 14:59
door dekensenzo
Super leuk en interessant om te lezen. Kijk uit naar je volgende blog :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 18:46
door Anoniem
Watermeloen is hier ook niet zo bijzonder, dat lusten ze inderdaad graag. Banaan is wat meer voor de fijnproevers. :Y)
Ik vind deze blog ook een stuk sterker, gewoon beschrijven van hoe het er in een land aan toe gaat is zoveel interessanter dan persoonlijke vetes uitvechten en anderen zwartmaken.

Wat ik niet helemaal begrijp is dit stukje:
Citaat:
Suikerbietenpulp is een heel goede en ook spotgoedkope oplossing voor paarden die last hebben van de fosfor-calciumverhouding, want het balanceert de grote hoeveelheden luzerne perfect.


Qua calcium-forsfor is 2:1 de verhouding die een paard nodig heeft.
Luzerne heeft (in Nederland) een calcium-fosforverhouding van 4:1. Bietenpulp (weer in NL) heeft zelfs de calcium-fosforverhouding 7:1. Dat balanceert de verhouding in luzerne dus niet uit, maar maakt de al scheve verhouding juist nog schever doordat het overschot aan calcium nog groter wordt.
Bij een paard dat moeite heeft met de scheve verhoudingen en dus het overschot aan calcium in luzerne moet je juist geen bietenpulp toevoegen, maar zemelen/granen met een fosforoverdosis.

Het enige soort paard waar blij wordt van zo'n enorme overdosis aan calcium is een paard met calciumtekorten in de vorm van het Big Head Syndrome, maar je plaatst deze opmerking niet bij het stukje over de paarden met Big Head syndrome maar na merries en algemene paarden en likstenen. Staat deze opmerking dan op de verkeerde plek in de blog, of zijn de voedingswaarden in Egypte dan zo extreem anders dat bietenpulp méér fosfor dan calcium bevat en de teveel aan calcium in de luzerne echt rechttrekt?

Als het geen foutje in je blog is, maar echt hoe voedingswaarden in Egypte verschillen, dan is het misschien goed om dat verschil erbij te zetten voordat mensen hier ook het calciumoverschot in luzerne gaan 'rechttrekken' door bietenpulp bij te voeren.

Leuk om te lezen dat Egypte nog steeds zoveel dierenvoer zelf verbouwt. In de Romeinse periode werd Egypte al gezien als de graanschuur van Rome/Europa en dat is het dus ook in praktijk nog steeds.
Jammer dat de eigenaren niet onderwezen wordt hoe ze van al die rijkdom zo goed mogelijk gebruik te maken. Zijn er geen cursussen/rondreizende lezing-gevers die daarbij kunnen helpen?

Jammer ook dat jullie hengsten geen normale ruwvoerbuik mogen hebben. Zo blijf je dat vreselijk onnatuurlijke beeld in stand van hoe (Arabische) showhengsten eruit horen te zien met al die lege, opgetrokken buikjes. Als de showresultaten echt zo belangrijk zijn, kun je ze dan niet een week voor een show de gezonde dosis ruwvoer ontzeggen zodat de darmen voor de show leeg zijn, en de rest van het jaar het paard wel gewoon paard laten zijn qua ruwvoerinname?
Zo doen veel Nederlandse fokkers dat ook. Het blijft treurig en ook erg ongezond, zo'n anorectisch crash-diet voor een paard dat permanent gevulde darmen nodig heeft om gezond te zijn, maar dat is al iets minder slecht dan ze het hele jaar zo ongezond te korten op ruwvoer alleen voor de show.

@ Nieuwsredactie: fijn dat er nu gewoon een korte introductie over de blogger bovenaan staat. Daardoor weet je als lezer meteen dat je geen stuk leest van de nieuwsredactie zelf, maar een persoonlijk blog. Dat voorkomt al een hele hoop verwarring. +:)+
Het enige wat ik als Bokker nog zou willen zien in die intro is een link naar het profiel van die bloggende Bokker. Dat is wel zo netjes en ook handig, want dan kunnen mensen die de blogger een vraag willen stellen die persoon meteen een pb sturen, en je benadrukt dat dit blog echt van Bokt voor Bokt is, in plaats van een ingehuurd iemand van buitenaf.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 19:04
door Firstofjuly
Heel interessant artikel, dank je voor de info. Wel bijzonder ook om te zien hoe jullie dat oplossen in een dergelijk klimaat. Wij zitten hier op Bonaire natuurlijk ook in een soort woestijn waar weinig tot niks groeit en hebben ook lang moeten zoeken naar de ideale dieten per paard, ook omdat we zoveel verschillende soorten paarden hebben. De gerst allergie komt mij helaas bekend voor, hebben wij ook diverse keren meegemaakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-16 19:08
door Jennyj01
Oh ja dat is waar ook. Had jij laatst niet een filmpje over jullie stal? Was ook leuk om te zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-16 10:41
door pien_2010
Wat een interessante blog en fijn geschreven. Heb het met plezier gelezen. Goed gedaan waarvoor dank!

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-12-16 21:03
door Ihashe
Interessante blog en goed geschreven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-16 00:33
door AlSafy
wat een fijne reacties gelukkig weer! daar doen we het voor haha!

oke even proberen antwoorden te geven op jullie vragen.

@ mondy: Je kan het magnesium zien als een supplement. dat geef je niet zonder reden. Als je denkt aan bijvoorbeeld paarden die iets bijgevoerd krijgen voor spierontwikkeling dan is dat vaak nadat er geconstateerd is dat het paard in kwestie iets nodig heeft. Ik heb wel eens gedacht , nou we geven ze gewoon allemaal magnesium ben ik er vanaf. Meteen geleerd dat je dat niet moet doen. Hengsten krijgen er vaak vergroeiingen aan neus en kaak botten aan. Arabieren zijn er ook gevoeliger voor dan andere paarden. Het is vergelijkbaar met mensen die teveel melkproducten consumeren en daardoor verkalkingen/kalk klonten in gewrichten krijgen. ALs je er nog meer vragen over hebt, stuur me een pb dan deel ik fotos van zulke paarden hier in egypte met je (ik heb zelf een hengst die zon bult op zn neus heeft helaas)

@xyzutu2 : Ja dat heb je goed gelezen. De waarden van luzerne zijn hier heeeeeel anders. Bovendien kunnen we het slecht testen omdat labs hier gewoon niet ingericht zijn op kwaliteitstesten van diervoer. De gerst is ook niet gekweekt voor dieren, we kopen dat gewoon van dezelfde leverancier die het aan de bakkers verkoopt want het wordt verbouwd voor broodconsumptie. Echter de luzerne wordt wel voor dieren verbouwd en er vindt dus geen controle plaats. Wij hebben het ook zelf op het land staan, lekker goedkoop. Als het een keer regent is de kwaliteit en voedingswaarde ook meteen weer anders. Je hebt helemaal gelijk met de zemelen. Dat is een betere kandidaat om waarden te stabiliseren (ook al is de bietenpulp hier minder rijk dan wat jij noemt , het zijn ook geen blokjes maar wij kopen dat als snippers restafval van de fabriek die sap van suikerbieten maakt voor mensen consumptie). Maar zemelen gebruiken we het liefst zo min mogelijk. Waarom? omdat het gaat gisten. Paarden voeren is hier een drieluik. Ten eerste gaat het uiteraard om een goed dieet en dus voedingswaarden van de verscheidene bronnen, ten tweede gaat het om ziekte management (zoals genoemd koliek en HB zijn natuurlijk meestal voedsel gerelateerd) en ten derde, en daar heb je in europa toch minder mee te maken, gaat het om temperatuurs management. Paarden die in de zomer koliek krijgen helpen we niet met zemelen weer overeind na de vastenperiode omdat ze dan enorme nakoliek krijgen en dan vaak het niet redden. Door de verhoogde lichaamstemperatuur gaat voer sneller rotten (fermentatieproces/gassen), zowel buiten als binnen je paard. Dit geeft ook antwoord op je opmerking over buiken. Paarden die ook maar ergens een te veel hebben in dit klimaat krijgen allerlei problemen. Met name als je ze dan traint. Wij houden onze paarden "lean" als ze enige vorm van training ondervinden. WIj zijn echt anti die enorm dikke show arabieren en showen onze paarden niet en een van de redenen daarvoor is dat wij de manier van trainen als mishandeling zien, evenals het vetmesten natuurlijk gewoon misdadig is. Onze paarden hebben ad lib ruwvoer maar wel in gecontroleerde dosering afgestemd op het lichaamsgewicht. WIj hebben een weegschaal en wegen ze regelmatig. Uiteraard mogen fokmerries wat meer vet hebben als het veulenen eraan komt maar dat is een gezond laagje en niet een dikke speklaag. "natuurlijke" ruwvoer inname hoeft niet te betekenen dat ze dan dikke buiken hebben, dat hebben wilde paarden meestal ook niet omdat ze in een perfecte balans zijn tussen inname en beweging, helaas kan geen mens dat perfect voor zn gedomesticeerde knol realiseren en is het altijd schipperen.
Om nog antwoord te geven op je vraag over educatie. Ik ben momenteel de enige gecertificeerde equine nutritionist in egypte (voor zover ik weet) en veel fokkers kennen mij best wel maar niemand wil toegeven dat ze het eigenlijk niet weten. Trots gaat hier tot hele nieuwe levels :+ Ik ben wel benaderd door verschillende klinieken om een cursus voor artsen te ontwikkelen en dat zit dus nog in de molen. Maar in Egypte gaat alles op slakkengang. Ik ben van plan eens fotos te maken van alle werkpaarden die ik onderweg tegen kom zodat ik met jullie kan delen dat het echt wel aan de beterende hand is hier, vooral qua voedsel. In tegenstelling tot wat er door verscheidene organisaties op social media platforms wordt verspreid zien we nog amper echt skeletten, meestal hebben ze een redelijk goed gevuld lichaam en sommige glanzen zelfs. Hoeven zijn een ander verhaal, en tuig, dat is om te huilen helaas..

mocht er heel veel interesse zijn dan kan ik een stukje op mijn persoonlijke blog plaatsen met voedingswaarden van ons voer en bijvoorbeeld ook uitleg over hoe voer verschillend hoort te zijn voor bepaalde rassen. Er staan ook warmbloeden op stal en die draaien een stuk slechter op gerst enz. Die hebben de as en eventuele extra zetmeel echt nodig.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-16 01:29
door Anoniem
Wat apart dat de luzerne bij jullie dan juist calcium-arm kan zijn. Lijkt me ook lastig als die voedingswaarden binnen een voersoort van een en hetzelfde veld zo extreem schommelen. Dan is spreiding denk ik de enige optie die je hebt en je niet teveel vastpinnen op 1 voersoort.
Bietenpulp bestaat hier trouwens ook uit snippers, ook restproducten uit de mensenvoerindustrie. Grappig, ik ken niet eens blokjes daarvan. 8-)

Grappig trouwens dat bij hogere temperaturen buiten het eten in de maag van een paard ook sneller gaat gisten. Nog nooit eerder van gehoord. Wel dat dikke dieren (en mensen) sowieso meer moeite hebben om hun hitte kwijt te kunnen, dus dat is al een goede reden om ze wat slanker te houden.

Re: [BLOG]Egypte: Paarden eten geen brood! Wel watermeloen

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-16 09:09
door CaPrIoLe`79
Bietenpulp is ook zoiets. Er zijn ook plaatsen in de wereld waar dat zonder weken gevoerd wordt. Dat zou je hier niet hoeven te proberen. Blijkbaar is dat niet overal hetzelfde product.
Dat de paarden daar in de hitte slanker gehouden worden begrijp ik wel. Volgens mij hebben de inheemse rassen zich ook allang aan het voedselaanbod in dat soort landen aangepast. Dat kan weer problemen geven als er eentje naar hier wordt geïmporteerd en in ons rijke grasland terecht komt.