Prijzengeld vrij van btw

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 3399
Geregistreerd: 20-04-16

Prijzengeld vrij van btw

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-16 08:32 Tip de Nieuwsredactie

Sectorraad paarden
Afbeelding
Foto door AmandaAnders dan vaak gedacht, is het bij deelname aan concoursen gewonnen prijzengeld vaak niet belast met btw. Dat is nu ook bevestigd door het Europese Hof van Justitie (arrest van 10 november 2016, nummer C-432/15) in een zaak van een Tsjechische trainster van renpaarden.

Het prijzengeld is vrij van btw indien het prijzengeld afhankelijk is van de uitslag en de classificatie van de deelnemer. Dus het moet vooraf onzeker zijn en bepaald worden door de classificatie. Garandeert de concoursorganisatie bij voorbaat en onafhankelijk van de classificatie al een vergoeding (dat vaak 'startgeld' wordt genoemd), dan is die vergoeding wel onderworpen aan de btw.

Keerzijde hiervan kan wel zijn dat niet alle btw op kosten/investeringen meer aftrekbaar is. Maar dat zal volgens het arrest Europese Hof niet vaak het geval zijn. Voor veel wedstrijdstallen zal dit een aanzienlijke belastingbesparing kunnen betekenen.

Binnenkort zal op de door de Sectorraad Paarden ondersteunde website Paardfiscaal.nl een uitgebreidere toelichting zijn opgenomen. De Sectorraad zal dit arrest ook bij de belastingdienst onder de aandacht brengen en voor zover nodig aandringen op voor de praktijk nuttige richtlijnen zodat niet iedere paardenhouder opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Eef, Gemma87, nuscaniels, Nynkex, Rocamor en 18 bezoekers