Bokt.nl • [HE] Bokt kennismakings clinic Centered Riding
Pagina 1 van de 1

[HE] Bokt kennismakings clinic Centered Riding

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-16 14:47
door Nieuwsredactie
bokt
Door Kim en Kimberly

Vooraf gaande aan deze clinic hadden ‘AmomentLT’ en ik een afspraak met bokker Borderjay in de Boktlounge gepland om haar een aantal vragen te stellen over de clinic, die zij zou meerijden met haar 11 jarige ruin Chadou. Deze bokker is sinds januari 28 kg afgevallen en daardoor heeft zij moeite gekregen met haar balans tijdens het paardrijden. Niet alleen erg knap maar ook een mooie motivatie. ‘’Ik hoop tips te krijgen zodat ik makkelijker op mijn zit kan terug rijden met kleine hulpen.’’ Vertelde ‘Borderjay’. ‘’normaal is hij erg ‘cool’ in zijn hoofd, maar ik heb vandaag al meer nuchtere paarden over het terrein zien lopen zonder ruiter, dus ik heb geen idee hoe hij zal reageren.’’

Het doel van ontspanning
Een clinic met veel informatie voor deelnemer en toeschouwer. Op het outdoorterrein, waar de clinic zich bevind waren verschillende ruiters van recreatief, naar dressuurruiter tot westerncombinatie te zien. Deze clinic was geschikt voor alle takken van de paardensport. Paardrijden begint immers bij de basis en daar is je zit een onderdeel van. Met mijn pen in de aanslag schreef ik alle tips en trucs van Alice Zijlstra-Hijmeringen op in mijn schriftje.

De clinic draaide om een ontspanning van ruiter en paard en daar heb je al je lichaamsdelen voor nodig vertelde Alice. Stap voor stap legde Alice over de verschillende lichaamsdelen uit hoe deze door ontspanning een positieve bekrachtiging geven tijdens het rijden.

Het begin van de ontspanning
Stap 1 begint met je voeten. ‘’Het is de bedoeling dat je steunt op de bal van je voet, daarbij moet je je hakken laten hangen i.p.v. uitdrukken.’’ Verteld Alice.
Een stukje hoger komen we bij de enkel, vanuit hier gaat de ontspanning verder het lichaam in. ‘’Doordat je enkel een scharnier gewricht is, beweeg je automatisch met je billen mee en kun je zo goed mogelijk met de beweging van je paard meegaan.’’ Licht Alice toe.

Alle lichaamsdelen komen aan bod
De volgende stap zijn je zitbeenknobbels. Alice legde alle stappen duidelijk uit: ‘’Het is belangrijk om hier een gelijke druk op te hebben, zodat er aan beide kanten gelijke druk is. Ook kun je met gelijke druk beter recht zitten en verkleind de kans op het inknikken van je heupen.’’

Hierna kwamen de schouders en heup aan bod. Het is belangrijk om je schouders en heup mee te draaien in een wending. ‘’Wanneer je een wending in rijdt plaats je je binnen schouder naar achter en je buitenschouder naar binnen.’’ Vertelt Alice.

Verbetering van je balans
Bokker Borderjay had moeite met haar balans. De tip die Alice daar voor had vertelde zei: ‘’wanneer de ruiter zijn hoofd naar voren steekt raakt hij/zij uit balans. Probeer daarom te denken alsof er een touwtje aan je cap hangt die je naar de hemel hijst.’’
Ook kreeg deze bokker de tip om tijdens het lichtrijden 2x te gaan staan en 1x te gaan zitten. volgens Alice verbeterd deze oefening ook je balans, doordat je niet op de automatische piloot aan het lichtrijden bent maar juist bewust aan het nadenken bent over wat je doet.

Ontspannen het juiste tempo rijden
Alice gaf als oefening aan de ruiters, om overgangen te rijden van stap, halt naar achterwaarts. Het was hierbij de bedoeling om dit met je ademhaling te doen en je teugeldruk te minimaliseren. Dat is natuurlijke makkelijker gezegd dan gedaan. ‘’wil je een overgang terug rijden? Adem dan diep uit, sluit je bekken en denk je navel omhoog. Wil je juist naar een actiever tempo? Open je bekken en denk je navel naar de horizon.’’ Legt Alice uit.

Ontspanning gezocht tijdens je dressuuroefening
Een combinatie gaf aan dat zij haar enkels vast zet tijdens het rijden. Hier ging Alice verder op in: ‘’probeer tijdens het rijden je beugels afwisselend uit te doen en rondjes te draaien met je enkels.’’

Tussendoor vertelde Alice ‘’Als je tijdens het lichtrijden je knie naar beneden drukt dan blijft je onderbeen stiller.’’ ‘’Doe dit doormiddel van je navel omhoog te denken, op deze manier komt er zo min mogelijk spanning aan te pas.’’

Om een juiste travers te rijden houd je je schouders en heupen gelijk aan die van je paard. Laat je neus en navel de kant op kijken waar je heen wil.’’ Met deze oefening sloot Alice de clinic af, want de tijd was helaas alweer voorbij.

Afsluitend interview

Aan het einde van de middag hadden we nogmaals met bokker Borderjay afgesproken, om de clinic te evalueren. Borderjay kreeg haar paard fijn aan het lopen, maar vond het jammer dat de clinic maar zo kort duurde. ‘’Ik kreeg in de clinic zelf helaas weinig individuele aandacht, maar dat lag misschien ook aan de tijd. Gelukkig heeft Alice dat na de clinic goed opgelost door iedereen op een ander terrein, achter de schermen nog even te helpen met zijn/haar punten.’’ ‘’Thuis kan ik nu ook zeker aan de slag met de tips die ik gekregen heb.’’ Vertelde bokker Borderjay.


Afbeelding

Afbeelding[/quote]

Re: [HE] Bokt kennismakings clinic Centered Riding

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-16 15:44
door HaKuNaMaTa
Geschreven door kim ( Kim_97 )
Foto door: Kimberly van A Moment Like This Photography (AMomentLT)

Re: [HE] Bokt kennismakings clinic Centered Riding

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-16 21:56
door borderjay
Leuk stukje!

Re: [HE] Bokt kennismakings clinic Centered Riding

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-10-16 04:36
door _yvonne
Was er leuk en leerzaam om aan mee te doen!