Bokt.nl • Grandioso HGF goedgekeurd voor dekdienst
Pagina 1 van de 1

Grandioso HGF goedgekeurd voor dekdienst

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 17:52
door Nieuwsredactie
bokt.nl / Facebook Daniel Martin Dockx / Hampton Green Farm / rio2016.com


Afgelopen week is het gepensioneerde Grand Prix-paard van José Daniel Martín Dockx goedgekeurd voor de dekdienst. Donderdag is hij in Jerez de la Frontera in de koninklijke rijschool gepresenteerd. Hij werd bij deze gelegenheid goedgekeurd voor het ANCCE, het stamboek van de PRE.

"We zijn erg blij, want dit is een heel mooi en verdiend einde van zijn sportieve carrière", schrijft Martín Dockx op Facebook.

De 17-jarige hengst is in eigendom van de Hampton Green Farm, door wie hij op 3-jarige leeftijd uit Spanje is geïmporteerd naar de VS. Al op jonge leeftijd liet hij zijn kwaliteiten zien, onder andere door het winnen van het ANCCE raskampioenschap in Florida in 2006. Vanaf 2008 werd Grandioso succesvol gereden door de Olympische amazone Courtney King-Dye. Na het ongeluk van King-Dye met een ander paard, verhuisde de hengst eerst naar Duitsland en vervolgens terug naar Spanje. In Spanje kwam hij in 2011 onder het zadel bij Martín Dockx.

Na slechts één internationale wedstrijd en een handvol nationale Grand Prix-shows, werden Martín Dockx en Grandioso Spaans kampioen op de nationale dressuurkampioenschappen in Toledo. In augustus 2012 werd de combinatie geselecteerd voor de Olympische Spelen in Londen, waar ze individueel als 29e van de 50 combinaties eindigden.

In 2016 mochten ze wederom naar de Olympische Spelen, waar het Spaanse team een 7e plek behaalde. Individueel eindigde de combinatie op de 35e plaats. Na de Spelen mocht Grandioso met pensioen.

Re: Grandioso HGF goedgekeurd voor dekdienst

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 18:49
door Dorine92
Het ongeluk van courtney king-dye was toch niet fataal.. ze leeft immers nog

Re: Grandioso HGF goedgekeurd voor dekdienst

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 19:01
door Suikerspinda
Woeps, dank voor de oplettendheid. Ik heb het aangepast.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 20:00
door Idra
Een kleine correctie: Grandioso was al APTO (de basis goedkeuring voor het PRE-stamboek zeg maar - waar zo goed als alle PRE's doorgeraken - als ze geen zware gebreken vertonen) en dus al "goedgekeurd voor de dekdienst" maar is nu ook Calificado, wat een extra keuring is die wat veeleisender is en weggelegd voor de betere dieren onder de APTO-hengsten. Nog een stapje verder is de Elite-keuring.

Wat extra uitleg:

Pas als uw paard voldoet aan de vereisten van de ANNCE-España, kan deze al dan niet goedgekeurd worden voor de fokkerij. Een merrie wordt dan APTA verklaard en een hengst APTO. Het betreft het basisch certificaat voor dekking (« Certificado Aptitud Basica para la Reproducción »). Elke nakomeling van deze APTA of APTO paard kan in het stamboek opgenomen worden. Indien dit niet het geval is, blijven ze PRE, maar hun nakomelingen zullen niet opgenomen worden in het stamboek van de PRE’s. Indien een paard niet goedgekeurd wordt, mag de eigenaar zich op een later tijdstip een 2’de maal aanbieden indien hij denkt dat dit van nut kan zijn.

De beste APTO paarden kunnen zich vervolgens aanbieden om CALIFICADO te worden. Dit wil zeggen dat ze gekwalificeerde dekhengsten zijn. Deze titel wordt enkel uitgereikt na een rigoureuze en doorgedreven selectie van de APTO hengsten. Het ultieme niveau is ELITE dekhengst.


bron: http://www.ancce-belgica.be/apto-keuring/

Re: Grandioso HGF goedgekeurd voor dekdienst

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 20:50
door Suikerspinda
Bedankt voor de aanvulling, Idra!