Bokt.nl • Paarden hebben sneller last van warm weer
Pagina 1 van de 3

Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 13:05
door Anoli
* http://www.bokt.nl / http://www.horsetalk.co.nz


Afbeelding
Het koelen van een endurancepaard

Het is een hete dag en ruiter en paard zijn aan het trainen. Het zal je misschien verbazen maar het paard zal sneller oververhit raken dan de ruiter.

Professor Michael Lindinger van de Universiteit van Guelph legt uit: "Het duurt zeventien minuten van normale beweging in heet, vochtig weer om de hartslag van een paard tot een gevaarlijk niveau te brengen. Dat is drie tot tien keer sneller dan bij mensen. Paarden voelen de hitte veel erger dan wij."

De effecten kunnen zeer ernstig zijn. Als de temperatuur van het paard van de normale 37 tot 38 graden celcius omhoog schiet naar 41 graden celcius, zal de temperatuur in de werkende spieren richting de 43 graden komen. Dit is een temperatuur waarbij eiwitten in de spieren denatureren. Paarden die last hebben van oververhitting kunnen last hebben van een lage bloeddruk, koliek en nierfalen.

Paarden zijn veel gevoeliger voor hitte door een aantal redenen legt Lindinger uit. Ten eerste zijn paarden groter en hebben ze een hoger percentage actieve spieren dan mensen tijdens een training. Spieren die bewegen produceren veel hitte. Daarnaast zijn paarden afhankelijk van zweet om af te koelen. Ze kunnen vijftien tot twintig liter zweet per uur verliezen in koele en droge weercondities. Dit kan oplopen tot 30 liter per uur in heet en vochtig weer. Dit klinkt effectief, maar 25 tot 30 procent van het geproduceerde zweet helpt echt bij het afkoelen van het paard door te verdampen.

"Omdat er zoveel meer zweet wordt geproduceerd dan dat er verdampt zal de rest van het zweet van het lichaam afdruipen. In vergelijking met mensen, die 50 procent van het zweet kan verdampen, is dit niet effectief."

Een ander belangrijk punt is het zoutgehalte in paardenzweet, dit is vier keer zo geconcentreerd als mensenzweet. Lindinger wijst hierbij op een foto van een poetsplaats waar endurancepaarden hebben gestaan terwijl hun zweterige lichamen werden gekoeld met water. Zodra het water op de grond verdampt was bleef er een witte vlek van zout achter. Dit zout zat in het paardenzweet. Het is belangrijk om dit zout weer aan te vullen. Het paard alleen water aanbieden zal niet helpen. Het zal de lichaamsvloeistoffen alleen maar verdunnen waarop het lichaam zal reageren met nog meer uitscheiding van zouten en water om de concentratie in het lichaam weer goed te krijgen.

Paarden kunnen naast zweten ook hijgen om warmte te verliezen, maar dit is alleen effectief als de luchtemperatuur minimaal vijf graden koeler is dan de lichaamstemperatuur.

Lindinger adviseert om paarden te laten wennen aan het drinken van water met een elektrolytenoplossing erin. Op die manier kan het verlies bij het zweten weer aangevuld worden en dit kan oververhitting en andere klachten voorkomen. "Start met een kleine hoeveelheid in het water, zodat het paard kan wennen aan de smaak, en voer het dan langzaam op tot een concentratie die aangeraden wordt op de bijsluiter."

Volgens Lindinger is het goed gehydrateerd houden van een paard de belangrijkste stap in het beschermen tegen de kwalijke gevolgen van heet weer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Omdat de temperatuur de komende dagen richting of over de 30 graden gaat willen we als Nieuwsredactie jullie wijzen op de tips die in de Wiki staan.

Zoals in bovenstaand stuk is te lezen is het bij erg warm weer belangrijk om maatregelen te nemen om paarden en pony's te beschermen tegen de hitte. De dieren kunnen niet alleen tijdens het rijden, maar ook in de wei of paddock last hebben van het hete en vochtige weer.

Aandachtspunten
Let erop dat je paard zeker met warm weer altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Paarden kunnen enorm goed warmte afgeven door te zweten, maar ze moeten het vocht dat ze verliezen op tijd weer kunnen aanvullen, anders ontstaan er problemen. Op een warme dag kan een paard soms wel 50 liter water drinken, houd hier dus rekening mee! Als je paard uit zichzelf niet wil drinken kun je proberen om wat appelsap aan het water toe te voegen. De geur en de smaak zullen het paard vaak overhalen om toch te drinken.

Zet paarden zoveel mogelijk buiten wanneer het minder warm is, in de avond, nacht of 's ochtends vroeg. Midden op de middag staan veel paarden liever binnen in een koele stal. Zorg er bovendien voor dat de paarden buiten altijd ergens in de schaduw kunnen staan.

Paarden die zichtbaar last hebben van de warmte kunnen baat hebben bij het opdoen van een koude natte vliegendeken. Het vocht in de deken zal snel verdampen door de warmte van het paard en daardoor raakt het paard warmte kwijt. Afspuiten met water is ook een mogelijkheid om een paard af te koelen, maar gebruik dan liefst lauw water. Als je koud water gebruikt gaan de bloedvaten in de huid van het paard dicht en zal alleen de huid afkoelen. Het bloed stroomt dan nauwelijks nog door de huid en de koelte zal dus niet naar het binnenste van het paard vervoerd worden.

Houd er rekening mee dat paarden op dun behaarde plaatsen zoals de neus kunnen verbranden. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van een netje of masker dat de neus bedekt, of je kunt je paard insmeren met zonnebrand.

Rijden
Als je wil gaan rijden, probeer dan zoveel mogelijk 's ochtends vroeg te gaan of 's avonds als de ergste warmte voorbij is.

Op wedstrijden worden organisatoren verzocht ruim voldoende gelegenheid te voorzien om paarden te laten drinken en af te koelen. Toch is het altijd verstandig om zelf voldoende water mee te nemen voor je paard. Na de wedstrijd kun je je paard afsponzen of eventueel afspoelen. Ook hier geldt dat afspoelen met erg koud water niet zorgt voor een efficiënte afkoeling van het paard.

Geef het paard ook op een wedstrijddag regelmatig de kans om te drinken en voeg eventueel appelsap toe aan het water als het paard moeilijk drinkt. Voorkom dat het paard een grote hoeveelheid water ineens drinkt, want dat kan aanleiding geven tot koliek. Als paarden lange erg veel zweten raken ze ook veel zouten kwijt. Het kan dan belangrijk zijn om naast water ook elektrolyten te geven. Dit is vooral het geval bij paarden die deelnemen aan endurance, eventing of marathon.

Laat paarden bij erg warm weer niet te lang op de trailer of vrachtwagen staan. Zoek waar mogelijk samen met het paard de schaduw op. Als er toch paarden in de trailer of vrachtwagen moeten blijven, zet dan zoveel mogelijk alles open zodat het kan luchten.

Tips warm weer

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 13:57
door gohya
Daarom lopen mijn paarden overdag niet bij een temperatuur vanaf 24 graden.Dan worden ze óf s'morgens vóór 11 uur bereden,óf s'avonds ná 7 uur.Verder worden ze helemaal met rust gelaten,geen borstelen of wat dan ook.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 13:59
door Anoniem
Die van ons lopen wel buiten, maar hebben altijd beschikking tot schaduw en natuurlijk altijd vers drinkwater, maar dat lijkt me logisch.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:01
door gohya
De mijne lopen ook 24/7 buiten en hebben veel schaduw plekken van de bomen.Hier staan ze ook altijd bij warm weer.De hooiruif staat ook in de schaduw,onder de bomen.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:22
door geerke
hier in frankrijk is het nu 35 graden en een brandende zon.Iedereen is gewoon op pad met de trailer en gaat gewoon naar springwedstrijden in de bloedhitte.Het zal ze een bal intresseren dat een paard stikt van de hitte.

Die van mij staan in de schaduw onder hun afdak lekker hooi te knabbelen.Verschil moet er wezen,tussen mensen die van paarden houden om het dier zelf of mensen die ter meerdere glorie van hunzelf graag wedstrijden rijden...ook in de bloedhitte.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:51
door gohya
geerke schreef:
hier in frankrijk is het nu 35 graden en een brandende zon.Iedereen is gewoon op pad met de trailer en gaat gewoon naar springwedstrijden in de bloedhitte.Het zal ze een bal intresseren dat een paard stikt van de hitte.

Die van mij staan in de schaduw onder hun afdak lekker hooi te knabbelen.Verschil moet er wezen,tussen mensen die van paarden houden om het dier zelf of mensen die ter meerdere glorie van hunzelf graag wedstrijden rijden...ook in de bloedhitte.


Juist gezegd Geerke! _/-\o_

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:52
door Anoniem
Meen je niet... met die temperaturen op weg met de trailer!

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:56
door thriam
Arme paardjes op de Almelose ruiterdagen, het wordt hier donderdag en vrijdag ook bloedje warm, hopelijk passen ze de tijden iets aan zo dat er niet op het heetst van de dag gereden moet gaan worden.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 14:58
door Anoniem
Ik vind dat zo'n evenement afgezegd moet worden. :x

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:01
door Monchou
Post aangepast: Ik zelf zou niet graag op pad gaan met paard in de trailer met temperaturen boven de 30 graden. Dat het afgelast moet worden is misschien ook weer een harde maatregel, maar er moeten inderdaad wel extra maatregelen getroffen worden door de organisatie en misschien inderdaad de starttijden aanpassen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:09
door pol013
Dat lijkt mij dan ook weer niet nodig. Met de juiste aanpassingen en voorzorgsmaatregelen kom je een heel eind.
Na een cross midden op de dag bij 34 graden was mijn paard echt zo fit als een hoentje.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:23
door Kelly_ann
Wat ik me dan wel afvraag is hoe het evolutionair gezien zo kan dat we maatregelen moeten nemen.
Paarden kwamen ook voor in warme continenten toch? Daar zullen ze ongetwijfeld hebben moeten omgaan met warmte, waterschaarste, gebrek aan schaduw etc.

Of hebben wij het paard pas na hun domesticatie naar warmere klimaten gebracht?

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:24
door Anoniem
Toen hadden ze ook beschutting en hoefden ze niet te crossen.
En denk ook niet dat het nu te vergelijken valt, de paarden van toen en de paarden van nu.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:25
door spicegirl
crossen met 34 gr ? :n |o

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:26
door YellowGray
Nee, veel paarden (warmbloeden en volbloeden in elk geval) kunnen wel tegen een woestijnklimaat, maar daar is het warm en droog, terwijl het in Nederland warm en redelijk vochtig is. Dan kun je je warmte veel minder goed kwijt.
Daarnaast doen paarden op een hete dag uit zichzelf echt bijna niks. Ze staan in de schaduw en ze drinken, eten doen ze zelfs bijna niet overdag als het echt heet is (als ze daarvoor de schaduw uit moeten). Dan is het nogal een verschil als je er een zadel op legt en in de bak gaat dressuren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:28
door pol013
spicegirl schreef:
crossen met 34 gr ? :n |o

Lieve schat, je was er niet bij. Je hebt alleen wel je oordeel al klaar staan.
We hebben het paard heel nauwlettend in de gaten gehouden en allerlei aanpassingen gedaan. Ieder moment klaar om desnoods te stoppen en naar huis te gaan. Maar het was doodgewoon niet nodig. Paard voelde zich prima en was nadien topfit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 15:30
door Sunnda
Mijn paard komt uit een land waar het 40 graden is en niets geen schaduw te vinden.

Maar alsnog kunnen ze hier de schuilstal in en doen we niets met ze. Soms een half uur in de avond avond Maar komende week wordt wel heel warm. Lekker rustig aan maar.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 16:54
door madelein
Een cross is vaak in het bos en dus in de schaduw, dat maakt het misschien wel te doen.

Moet zeggen dat ik zelf niet meer start als het boven de 26-27 graden komt. Mijn graadmeter ben ik zelf, als ik het te warm vind om heel actief te zijn, vind ik het niet fair om wel van mijn paard te vragen zich volledig te geven op wedstrijd. Dus extra vrije dagen en vooral in de ochtend of avond wat beweging geven.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 17:35
door gohya
Maar zoals aankomende zaterdag,dan word het 38 graden,dan ga je toch zeker niet op wedstrijd?
En dit zijn temperaturen gemeten in de schaduw he,tel maar uit hoe warm het dan is in de zon!

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 17:40
door shirleyp
Jongens... Zullen we voordat we compleet in paniek raken eerst even afwachten hoe warm het echt wordt? Voorspellingen zijn leuk, maar je kunt toch pas reageren en beslissen op het moment zelf. De afkoeltips zijn hoe dan ook erg handig!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 17:45
door laraxXxemma
gekvanfleur schreef:
Mijn paard komt uit een land waar het 40 graden is en niets geen schaduw te vinden.

Maar alsnog kunnen ze hier de schuilstal in en doen we niets met ze. Soms een half uur in de avond avond Maar komende week wordt wel heel warm. Lekker rustig aan maar.


Dit mis ik eigenlijk een beetje uit het onderzoek. Zouden PRE's hier daadwerkelijk minder gevoelig voor zijn dan bijvoorbeeld ijslanders? Ik verwacht van wel, maar in welke mate? Zou het een enorm verschil zijn of een minimaal verschil?

Wel leuk dat de wiki tips erbij staan, toch altijd handig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 17:46
door geerke
laraxXxemma schreef:
gekvanfleur schreef:
Mijn paard komt uit een land waar het 40 graden is en niets geen schaduw te vinden.

Maar alsnog kunnen ze hier de schuilstal in en doen we niets met ze. Soms een half uur in de avond avond Maar komende week wordt wel heel warm. Lekker rustig aan maar.


Dit mis ik eigenlijk een beetje uit het onderzoek. Zouden PRE's hier daadwerkelijk minder gevoelig voor zijn dan bijvoorbeeld ijslanders? Ik verwacht van wel, maar in welke mate? Zou het een enorm verschil zijn of een minimaal verschil?

Wel leuk dat de wiki tips erbij staan, toch altijd handig.



Ik vermoed dat het lang goed gaat als de paarden niets hoeven te doen.Ik zie dat mijn jonge paard zich ook rustig houd en onder het afdak blijft staan.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 17:55
door laraxXxemma
Ik bedoel eigenlijk juist bij inspanning. Als ze rustig in een weiland staan zal het inderdaad wel meevallen, maar zou het veel verschillen als je een pre rijdt met 30 graden of een ijslander met 30?
Ze zeggen dat 17 minuten beweging in warm vochtig weer al genoeg zou moeten zijn om een gevaarlijk hoge hartslag te krijgen, maar ik vraag me af of dit voor alle soorten paarden en pony's zou gelden

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 18:07
door geerke
laraxXxemma schreef:
Ik bedoel eigenlijk juist bij inspanning. Als ze rustig in een weiland staan zal het inderdaad wel meevallen, maar zou het veel verschillen als je een pre rijdt met 30 graden of een ijslander met 30?
Ze zeggen dat 17 minuten beweging in warm vochtig weer al genoeg zou moeten zijn om een gevaarlijk hoge hartslag te krijgen, maar ik vraag me af of dit voor alle soorten paarden en pony's zou gelden



ik denk dat er inderdaad rassen zijn die er beter tegen kunnen.Denk aan een arabier bijvoorbeeld.
De gevoelstemperatuur speelt ook een grote rol.(dauwpunt).
Je kunt je met 23 graden niet goed voelen als de lucht heel vochtig is,is het 30 graden met een relatieve lage luchtvochtigheid gaat het een stuk beter.

Re: Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-06-15 18:28
door Sizzle
Politiepaarden in spanje: gewoon dierenmishandeling dus <<)

Bij intensief werk zou een hartslag meter wellicht niet dom zijn.
Je kunt het werk natuurlijk ook aanpassen. Met springen gewoon even meer stappen tussendoor en niet vol in het zweet buiten adem rijden. Het parcours zelf is 50-60 seconden. Dat lukt echt wel als het paard er fit voor staat.

Een onweersdag is anders, dan krijg je niemand van zijn plek. Maar droog heet weer is niet te vergelijken