Australisch onderzoek toont erfelijke basis epistaxis aan

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoli

Berichten: 19378
Geregistreerd: 20-10-03

Australisch onderzoek toont erfelijke basis epistaxis aan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-14 09:01 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl / http://www.thehorse.com


Afbeelding

Wetenschappers uit Australië hebben aangetoond dat epistaxis, de zwaarste vorm van beweging geïnduceerde bloeding uit de neus, een erfelijke basis heeft.

“Epistaxis lijkt vooral beïnvloed te worden door meerdere genen die ieder bijdragen aan het optreden ervan.”, vertelt Brandon D. Velie, PhD kandidaat in paardengenetica bij de universiteit van Sydney. “Niet alleen de genen zijn de oorzaak van epistaxis, een paard moet ook blootgesteld worden aan de juiste risicofactoren.”

In het onderzoek onderzochten Velie en zijn collega’s meer dan 117.000 renpaarden.

“We hebben er voor gekozen om epistaxis te onderzoeken vanwege de gemakkelijke manier van het verkrijgen van resultaten. Hiervoor hoefden we alleen maar te kijken naar de hoeveelheid bloedneuzen tijdens een race.”, vertelt Velie. “Liever hadden we alle gradaties van epistaxis onderzocht, maar dit was niet mogelijk omdat we hiervoor alle paarden in de studie hadden moeten onderzoeken door middel van een scopie.” Toch was het team in staat om niet alleen theorieën te weerleggen die claimen dat epistaxis niet genetisch bepaald is, maar ook waren ze in staat om te bewijzen dat de aandoening een complexe erfelijke basis heeft.

Ondanks dat de genen niet de enige factor zijn bij het veroorzaken van epistaxis, hebben ze wel een sterke invloed op de aandoening. Het onderzoek toont aan dat de genen een grotere invloed hebben op de ontwikkeling van epistaxis dan op de ontwikkeling van meerdere andere veel voorkomende aandoeningen die gezien worden bij volbloeden.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat het risico op epistaxis gerelateerd is aan het geslacht, leeftijd en geboortejaar van het paard. De redenen hiervoor zijn nog niet duidelijk. Er kwam in het onderzoek geen relatie naar voren tussen de aandoening en die manier van trainen, ruiter, raceafstand, raceondergrond, aantal paarden in een race of de tijd van de race.

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek is het voor fokkers van belang om verstandige keuzes te maken. Maar het uitsluiten van paarden met epistaxis in de fokkerij is niet nodig volgens de wetenschappers. “Als we ons bedenken dat de fokkerij van de volbloed gesloten is, en dus niet kruist met andere rassen, moeten we ons ook bewust zijn van het feit dat het ras een dergelijk groot verlies van fokpaarden niet aan kan. Met het uitsluiten van paarden met epistaxis sluiten we niet alleen de genen voor epistaxis uit, maar ook andere goede genen.”, vertelt Velie.

“Op de lange termijn zou het een betere aanpak zijn om weloverwogen dekkingen te laten doen. Op deze manier kan de genetische diversiteit in het ras gehandhaafd worden en verminderen we het risico op het produceren van genencombinaties die resulteren in een verhoogde kans op epistaxis.”

Wetende dat epistaxis erfelijk is kan dit ook leiden tot betere behandelingen. Het onderzoek is een belangrijke stap in de richting van preventie en vermindering van de aandoening. De volgende stap is het identificeren van kleine onderdelen van de betrokken genen. Deze kleine onderdelen kunnen een duidelijker beeld geven van de werkelijke fysiologische oorzaak.

De studie “Heritability of epistaxis in the Australian Thoroughbred racehorse population” zal gepubliceerd worden in de eerstvolgende uitgave van de Veterinary Journal.


Spirit

Berichten: 27594
Geregistreerd: 09-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-14 17:51

Anoli schreef:
Wetenschappers uit Australië hebben aangetoond dat epistaxis, de zwaarste vorm van beweging geïnduceerde bloeding uit de neus, een erfelijke basis heeft.

Ik vind dit wel een beetje vreemd verwoord. Niet door jou hoor, want zie dat het in het Engelse artikel ook een beetje vaag beschreven staat. Maar epistaxis is gewoon de medische term voor bloedneus. Een bloedneus is een symptoom van die door beweging geïnduceerde longbloedingen (exercise induced pulmonary hemorrhage of EIPH). Het is wel zo dat bij de meeste longbloedingen het paard niet per se een bloedneus hoeft te krijgen, dus in die zin kan je epistaxis wel zien als een uiting van een zware longbloeding.
In de samenvatting van het wetenschappelijke artikel staat het ook inderdaad zo omschreven, zie ik nu: "Post exercise epistaxis, the manifestation of a severe form of exercise-induced pulmonary haemorrhage (EIPH), has been observed in many equine racing populations."

Het artikel gaat er dus eigenlijk over dat het krijgen van zware longbloedingen tijdens races, die gepaard gaan met bloedneuzen, waarschijnlijk een genetische basis heeft. Alhoewel het paard daarbij dus ook onder invloed van bepaalde milieu-invloeden moet staan.
"Evidence suggests genetic and non-genetic links to EIPH expressed as epistaxis."

Al staat er ook weer bij dat ze mildere vormen van EIPH (zonder epistaxis) niet onderzocht hebben, aangezien het niet haalbaar was om een endoscopie uit te voeren op elk paard.

You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BlogBeat, Gini, jesvoltige, Lonni, Sas_Mon en 10 bezoekers