Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

 
 
Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-11 19:46

Nieuwsredactie


In navolging van de jaaroverzichten van 2007, 2008 en 2009 heeft de nieuwsredactie wederom een overzicht gemaakt van de highlights van de Voorpagina over het hele jaar 2010.

Afbeelding
Albert Zoer en Okidoki
foto: http://www.agnes-tenwolde.nl


Op Nieuwjaarsdag werden eerst de laatste losse eindjes van 2009 weggewerkt. Zo werden de winnaars van de Kerst/Nieuwsjaarsprijsvraag met TeamMii’s bekend gemaakt. De titel ‘Bokt Nieuwsmoment 2009’ ging naar het oranje podium tijdens het EK Dressuur Kur op muziek.

Januari begon erg goed voor diverse Bokkers, die kaarten voor Jumping Amsterdam hadden gewonnen met de prijsvraag die Bokt hiervoor mocht uitschrijven. Jumping Amsterdam was ook dit jaar weer een afwisselend evenement, waarbij de samenwerking tussen Geer en Gal wel extra opviel. Ook de blessure van Opium die na een kenmerkende bok zwaar ten val kwam, maakte veel emoties los; gelukkig bleek het uiteindelijk geen langdurige blessure.
Een ander groot evenement was Zwolle International, de traditionele klompenavond werd dit jaar gewonnen door Claudio Fumagali. IJsbrand Chardon won met een nieuw span bestaande uit Lippizaners de eerste prijs op de speciale menavond.

Ook Zenyatta haalde deze maand weer de voorpagina. Hoewel ze haar meerdere moest erkennen in Rachel Alexandra in de verkiezing Paard van het Jaar, werd er wel bekend dat ze in 2010 opnieuw zou uitkomen op de renbaan.

Helaas moesten we in januari ook afscheid nemen van diverse paarden en ruiters. De volbloedhengst Kreator xx, Grand Prix merrie Fabienne, dressuurlegende Blue Hors Matine en Ereklasse tuigpaard GSM Rintje overleden in deze maand, Okidoki werd verkocht naar Argentinie, Tomboy ging naar Athina Onassis, No Mercy nam afscheid van de sport, net als Clinton, Gribaldi en Anthem, en Piet Raijmakers hing na een imposante carrière zijn cap aan de wilgen. Daarentegen keerde de bekende Ierse springruiter Eddie Macken weer terug in de ring.

Maar behalve sportnieuws kwamen er ook veel andere nieuwtjes langs. Zo zorgde het gezadelde paardenskelet in Amerika zorgde voor veel raadsels. De kou bracht een heel nieuwe paardendiscipline, maar ook zorgen om het welzijn. In Amerika is er onderzoek gedaan naar de diverse manieren om afscheid te nemen van je paard en het bekende paardenrusthuis de Paardenkamp in Soest was genomineerd voor de titel ‘Mooiste pand van Nederland’.

Ook paardenwelzijn was weer een belangrijk onderwerp. Afschuw was er voor de merrie in Amerika die doorzeefd werd met jachtpijlen, net als voor de Paso Fino hengst die in het hoofd geschoten werd. Capelle aan de IJssel begon daarentegen een proef met een Dierenpolitie.
Warmbloedveulens bleken in een studie regelmatig te kampen met breuken in het hoefbeen, Engeland werd opgeschrikt door moeraskoorts, iets wat de rest van het jaar nog vaker zou voorkomen.
Maar vooral de Konikpaarden bij de Oostvaardersplassen beheersten het nieuws.

Gelukkig was er ook goed nieuws. Adelinde werd volledige eigenaar van haar paard Parzival, Albert Zoer voerde de wereldranglijst aan,
Bretton Woods en Batana wonnen de VSN trofee, Lotje Schoots werd opnieuw Rabobank Talent van het Jaar en de KNHS introduceerde Impulsrubrieken om de sport laagdrempeliger te maken.

In de fokkerij zagen we de Keurhengst Manno preferent verklaard worden, Up to Date of Shetlane werd erekampioen tijdens de premiekeuring, Driek, Pepper en Scen Tao waren de winnaars van de NAS kampioenslinten.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link


Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 19:48

Afbeelding
Gribaldi tijdens de huldiging op de hengstenkeuring
foto: http://www.sjoert.com
In februari wordt er in Wellington gesprongen. Eric Lamaze wint de Challence Cup en Nick Skelton verovert de Grote Prijs. Maar ook binnen de witte hekjes wordt er gereden in Wellington. Steffen Peters wint met Ravel de Grand Prix en Anky pakt goud in de kür.

Ook in Abu Dhabi werd er gestreden om de prijzen. Oranje sleept de derde prijs in de Landenwedstrijd binnen en Gerco Schröder wint het jachtspringen. De grote prijs wordt gewonnen door Jos Lansink.

Zuidlaren was voor meerdere combinaties een succes. Marlies van Baalen, Jur Vrieling, Nathalie van der Meij en Eric van der Vleuten zijn goed op dreef.

Edward Gal gaat in Ermelo met Sisther de Jeu voor de zege en pakt in Neumunster met zijn zwarte parel Totilas zowel goud in de Grand Prix als in de kür. Ook Mathijs van Asten rijdt hier succesvol rond. In Götenborg pakt Adelinde Cornelissen zowel goud in de kür als de Grand Prix en wordt Albert Zoer vierde in de WB-kwalificatie. In Bordeaux had IJsbrand Chardon onverwacht pech. Nadat hij met zijn Lippizaners goed van start was gegaan, werd de kans op een overwinning verstoord toen het linkerachterpaard over het voorzweng sprong. Amazone Sanne Voets pakte in februari haar kans om met haar prestatie in Liempde te promoveren naar het A-kader.

Terwijl de dierenbescherming in februari nog aangaf dat de paardensector een totaal verkeerd signaal naar buiten af gaf en dat het aantal meldingen over verwaarloosde paarden in 2009 flink gestegen was, concludeerde de Sectorraad Paarden dat de voortgang van het paardenwelzijn op schema lag. Door middel van het realiseren van een welzijnsmonitor willen zij deze vooruitgang waarborgen.

En terwijl er aan de ene kant positief nieuws gebracht wordt met betrekking tot droes komt er aan de andere kant een naar virus ons land binnen.

Helaas moesten we in februari ook afscheid nemen van een aantal paarden. Patser, Aladdinn, the Ghost of Hamish, Van the man, Grandilot, Gribaldi, Nastral, Special Envoy, Quilano de Kalvarie en Elmer Bandit bliezen deze maand hun laatste adem uit. Laatstgenoemde heeft zelfs na zijn dood de wetenschappers nog doen opkijken.

Vlak vóór zijn net vernoemde overlijden is Gribaldi nog preferent verklaard. Phin Phin, Cantos en Tangelo werden keurverklaard. De hengst Lancelot werd na een wachtperiode opnieuw toegelaten tot de dekdienst. Op de KWPN hengstenkeuring werden dit jaar uiteraard ook weer diverse hengsten aangewezen. Maar géén van deze dieren zorgde voor zoveel ophef als Totilas, toen bekend werd dat ook deze hengst de dekdienst in ging.

Ludger Beerbaum is zijn eigen dekstation begonnen, hij heeft hier diverse hengsten voor ter beschikking staan. In het Oldenburger Stamboek werd Arko III goedgekeurd. Ook is de paardenwereld een stamboek rijker het Klassiek Paarden Stamboek.

Ook buiten de ring werden er prijzen gewonnen; Edward Gal werd ruiter van het jaar 2009 en zijn paard Totilas KWPN-paard van datzelfde jaar. Hexagon's Ollright werd verkocht naar Engeland, en Andreas Helgstrand verkocht zijn GrandPrix paard Carabas.

En terwijl de diverse Europese hippische bonden zich verenigen tot de EEF ligt de discussie omtrent hyperflexie/rollkur niet stil. De Britse Horse Society noemt het volstrekt onacceptabel en tijdens een FEI meeting over dit onderwerp worden de begrippen hyperflexie/rollkur en LDR uit elkaar gehaald. Als gevolg daarvan stelt de FEI een werkgroep samen die het nieuwe dressuurbeleid op juiste wijze moet implementeren. Tenslotte komt rond het eind van deze maand het nieuws naar buiten dat de Franse Grand Prix amazone Sylvie Correllou is verongelukt.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-11 19:49

Nieuwsredactie


Afbeelding
Courtney King-Dye kwam deze maand ernstig ten val.
foto: http://www.courtneykingdressage.com
De Bokt twitterpagina zag maart dit jaar het levenslicht! Op de eerste van deze maand kwam het bericht dat onderzoekers aan de universiteit van Glasgow een niet giftige crème hebben ontwikkeld, waardoor het gebruik van sarcoïden niet meer nodig zou zijn. Onderzoekers in Amerika kwamen er achter dat paarden die de Ziekte van Cushing hebben gevoeliger zijn voor parasieten. Onderzoek in China toonde aan dat 2000 jaar geleden al paarden werden gecasteerd. Paarden schijnen hun menselijke vrienden nooit te vergeten.

Er werd meer bekend gemaakt over de conditie van Courtney King-Dye. De amazone droeg geen cap en bleek een schedelbasisfractuur te hebben. Later in de maand werd ze overgebracht nar een revalidatiecentrum. De Konikpaarden bleven de gemoederen bezig houden nadat toenmalig Minister Verburg aangaf niks in bijvoeren te zien.

Grande Dame is gekloond en het paard Noddy is officieel het grootste paard ter wereld. In Florida werd er een zeldzaam zebraveulen geboren. De AID nam 90 verwaarloosde paarden in beslag.

Deze maand zat er eindelijk schot in de zaak omtrent de vermoorde Bokker Iski. Het gerechtshof bepaalde dat twee sporen nader onderzocht dienen te worden. De Haagse eigenaresse Quirine de K. die verdacht werd van het verwaarlozen van haar paarden stond deze maand eindelijk voor de rechter. Er kwam uiteindelijk geen verbod op het houden van dieren. Ook een ruzie omtrent een kidnapping van twee paarden werd voor de rechter beslecht. De eigenaar van een manege in Zuid-Holland is veroordeeld tot een geldboete nadat een jongen van zes jaar op zijn terrein om het leven kwam door een ongeval in de stapmolen.

Vanaf dit jaar treedt het FEI strenger op als eventingruiters zich niet op de juiste manier registreren voor CIC en CCI wedstrijden. Als ruiters dit komend jaar niet tijdig doen raken zij hun behaalde punten kwijt.

Piet Raijmakers sr. nam deze maand afgescheid tijdens CH Asten. Een ander afscheid was er tijdens Indoor Brabant, maar ook een afscheid volgde op de manege van de familie Heijligers. Indoor Brabant stond op dressuurgebied natuurlijk in het teken van de wereldbekerfinale. Het was Adelinde Cornelissen die de Grand Prix won. Edward Gal had Totilas er tijdens de Grand Prix niet goed aan, maar maakte dit ruimschoots goed in de Kür op Muziek. Hij pakte de overwinning. Cornelissen kreeg zilver omgehangen en Imke Schellekens-Bartels won met Sunrise wederom welverdiend het brons. Nog eens nagenieten kun je hier.

Het SBS keurde 35 paarden goed voor de dekdienst. Op Hackney gebied werd er de kleine en grote maat kampioen gekozen. Bij het New Forest stamboek werden via de na- en herkeuring nog drie hengsten goedgekeurd. Het BWP keurde er twintig goed.

Tijdens de Ulster Grand National zakte een negenjarig renpaard vlak na de overwinning in elkaar. Het dier overleed ter plaatse. In Simonshaven kwam een paard te overlijden na een lelijke sprong in een hekwerk. Niet veel beter liep het af voor een paard in Oud-Turnhout. Een botsing met een quad werd hem fataal. De eventingpaarden Horton Point en Get Smart overleden. Ook Cinovo, Kelly, Kristal ox, Darwin en Facet begrazen nu de eeuwige groene weides.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 19:51

Afbeelding
Walt overleed deze maand
foto: http://www.myhorse.com
In de maand april maken veel stamboeken hun nieuwe jaargang bekend. Vijf hengsten werden goedgekeurd bij het NWR stamboek. In Hannover werden er acht hengsten goedgekeurd. Via de nakeuring werden er twee hengsten nog goedgekeurd bij het EASP. De jaarlijkse Merenspresentatie werd ook in deze maand gehouden. De NMPRS hield haar jaarlijkste hengstenkeuring. Losse goedkeuringen waren er onder andere voor Eldorado van de Zeshoek en Spartacus, Wilson, Olivier bij het KWPN.

Deze maand werd ook bekend dat de eerste boktbaby werd verwacht. Inmiddels is het jongetje geboren en genieten de ouders er nog iedere dag met volle teugen van. Bokt had deze maand een interview met dressuuramazone Jeannette Haazen. De drafbaan in Wolvega maakte deze maand toch (weer) een doorstart. Het NK Jachtpaarden werd deze maand op het terrein van Soestdijk gehouden.

De paarden van de Haagse Quirine de K. werden gestolen. Op ander gebied van paardenwelzijn ontstond de discussie of een registratiesysteem van paarden wel of niet onvermijdelijk is. Een aantekening in het paspoort van afgekeurde paarden is een eerste stap op gesjoemel met afgekeurde (verzekerings)paarden tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat mensen het niet erg nauw nemen met hun eigen veiligheid als ze bij paarden in de buurt zijn. Wel zorgen ze het blijkbaar te goed voor hun dieren, aangezien meer dan de helft van de paarden en pony's in Nederland te dik zijn. Uit onderzoek van het VWA bleek dat veel aanvullende ruwvoeders sporen van kruiskruid bevatten.

Een filmpje op You Tube toonde hoe een Amerikaanse springruiter zijn paard slaat. Volgens de USEF viel dit pak slaag onder mishandeling en de USEF stelde een onderzoek in naar de ruiter. Veel erger schijnen de taferelen te zijn in Canadese slachthuizen. Een verborgen camera legde vast dat de dieren tijdens hun laatste minuten vaak slecht worden behandeld. Op de lijst van wereldwijde dierenleed staat Nederland op de zesde plaats.

Zenyetta had haar zestiende overwinning op een rij. In de wereldbekerfinale vierspan ging de overwinning naar Boyd Exell, Koos de Ronde werd tweede. IJsbrand Chardon derde. Bij de wereldbekerfinale springen waren de Nederlandse deelnemers weinig van betekenis. Albert Zoer was al snel uitgeschakeld. Uiteindelijk ging de overwinning naar marcus Ehning en Plot Blue.

Deze maand moesten we afscheid nemen van Lady Carthago, Dollar du Murier, Calypso, Joël en Walt. Fokker Tiny van Helvoirt, onder andere fokker van Jazz, overleed deze maand op 86 jarige leeftijd.

Big Jake kreeg deze maand de titel van grootste paard ter wereld op geplakt. Einstein kreeg de stempel 'kleinste' paardje ter wereld te zijn.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-11 19:52

Afbeelding
De castingdag voor Pennydefilm
foto: Bokker Jury
In mei voerde opnieuw de sport de boventoon. De Nederlandse springtitels bij de Junioren, Young Riders en Senioren gingen naar respectievelijk Stefanie van den Brink, Ruben Romp en Gerco Schröder. Paul Tapner won de legendarische eventingwedstrijd van Badminton en Karin Donckers werd voor de zesde keer Eventingkampioene van België.
Ook de Bixiedag 2010 op het Federatiecentrum in Ermelo bleek een daverend succes, net als de castingdag voor “Penny, de film”, waar zeer veel Bokkers aanwezig waren.
De klassieke Kentucky Derby, ook bekend als The Run for the Roses, ging voor de derde keer in vier jaar naar jockey Calvin Borel, dit keer met Super Saver.


In de eventing, maar ook in andere disciplines blijkt het Airjacket aan een ware opmars begonnen. Zagen we in 2009 nog slechts enkele topruiters hiermee aan de start, in 2010 zijn ook in de basissport steeds meer deelnemers uitgerust met dit veiligheidsvest.
In het kader van de Rollkur-discussie gaf de FEI de afbeeldingen met toegestane nek-halshoudingen vrij. De Europese Unie stelde in de strijd tegen moeraskoorts strengere regels vast voor export van paarden uit Roemenië. Voor een andere gevreesde ziekte, atypische myopathie, is een mogelijke oorzaak gevonden.
Helaas bleek tijdens een grote controle zeer veel paardentrailers met gebreken rond te rijden.

In de fokkerij ging de aandacht vooral uit naar de onvrede over het KWPN verrichtingsonderzoek, onder andere nadat een van de hengsten gewond raakte tijdens de zogenoemde paraplutest. Ook het vertrek van testamazone Angelique Hoorn en HK-commissielid Sjak Laarakkers deed veel stof opwaaien. Daarentegen werden twee tuigpaarden, Cizardo en Cresendo, goedgekeurd voor de dekdienst.

Ook het voormalige toppaard van Debbie McDonald, Brentina, was actief in de fokkerij. Via embryotransplantatie werd ze moeder van een zwart hengstveulentje met als vader de Hannoveraanse hengst Damsey.
Jeannette Haazen verkocht haar troef Nartan naar Katherine Bateson, in de hoop dat deze combinatie in het Amerikaanse team zou deelnemen aan de Wereldruiterspelen, iets wat later ook inderdaad het geval bleek.
Helaas moesten we afscheid nemen van een aantal bekende paarden waaronder Vincent, die in 2006 deelnam aan de Wereldruiterspelen met Bernadette Pujals.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 19:53

Afbeelding
Laura Kraut en Cedric: Team USA in de Meydan Nations Cup
Foto: http://www.sjoert.com
In juni werd bekend gemaakt dat de Partij voor de Dieren een unieke paardenstal in Zuid-Holland heeft bezocht, waar paarden op een natuurlijke wijze worden gehuisvest en volgens hen een voorbeeld voor alle paardenhouders in Nederland zijn. Een aantal bokkers gingen te paard naar de stembus. De ponyhengst Power and Paint werd in juni ook goedgekeurd bij het NRPS-stamboek. Het Nieuw Fokcentrum Gelders Paard werd opgericht, waar enkele verdeelde meningen aan werden overgehouden.

Zwitserse onderzoekers toonden met een onderzoek aan dat hengsten wel zonder ongelukken bij elkaar in het land kunnen staan en de Tinker DNA Databank groeide meer en meer uit tot een succes. Voor springamazone Anne van Vulpen was dit geen spetterende maand, zij verloor haar toppaard tijdens een Grote Prijs. Sharon kreeg een longbloeding en viel neer tijdens het parcours.

Levende legende Zenyatta zette in deze maand haar zeventiende overwinning neer, en Edward Gal won de Kür op muziek tijdens het NK dressuur met Totilas. Internationaal springpaard Okidoki kwam ongelukkig terecht na een sprongmet zijn ruiter José Maria Larocca en blesseerde zichzelf zo ernstig. Wetenschappers sloegen er in om een mijlpaal te bereiken in het kloonproces van paarden, en Anky van Grunsven had tijdelijk twee reiningpaarden op stal staan.

DeMeydan FEI Nations Cup op het CHIO Rotterdam werd gewonnen door de USA, met de KWPN’er Cedric van Laura Kraut in het team. Nederland werd derde in de Nations Cup en Edward Gal won de Kür op muziek in Rotterdam in de stromende regen. Een samenvatting van CHIO Rotterdam in beeld kon je hier vinden.

Deze maand werden er heel was bokkers geschokt door het nieuws dat een Amerikaanse vrouw een paard 3 kilometer lang achter de trailer meesleepte. De voorzitter van de Belgische liberale partij Open vld, Alexander de Croo viel van zijn paard, en geraakte hier bij gewond. In juni kwam Nederland voor het eerst ooit in actie tijdens een WK Jousting en bleken Edward Gal en Totilas de grote publiekstrekkers op het CHIO in Aken te zijn.

De Noorse FEI dressuurpony Gesjer werd gestolen en dezelfde dag ook al terug gebracht. ‘Horse Boy’, de man met het paardenhoofd op Google Street View werd een grote internethit, en de Duitse dekhengst Bergamon overleed.

Juni was een zeer warme maand met soms extreem hoge temperaturen. Daarom ging er heel wat aandacht naar het welzijn van de paarden met deze hitte. Er werd door onderzoek aangetoond dat paarden tien keer zo snel oververhit als mensen raken en men werd gewaarschuwd om goed op de dieren te letten tijdens deze tijd. In het Zuid-Limburgse Borgharen werd een archeologische ontdekking van een massagraf met resten van tientallen paarden gedaan. Men begon in Salzburg, Oostenrijk te experimenteren met paardenluiers om de overvloed aan mest op de straten te beperken.

Op Terschelling geraakte 6 toeristen gewond door een ongeluk met paard en wagen, en in Wilp werd een zevenjarig meisje zwaargewond door een trappend paard. Het legendarische filmpaard Trigger, die overleden is en dan werd opgezet, werd geveild door een veilinghuis.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-11 19:54

In juli ontstond er commotie op internet nadat er enkele malen op Google Street View een man opdook met een paardenhoofd. Het mysterie hield duizenden mensen bezig en tot op heden is nog steeds niet bekend wie "The Horse Boy" nou eigenlijk is.

De eigenaar van de Friese dekhengst Rypke 321 moet 25.000 euro boete betalen. Uit steekproeven, die routinematig door het KFPS worden uitgevoerd, is gebleken dat een deel van de in 2009 geboren en als nakomeling van Rypke 321 geregistreerde veulens, niet afstamt van deze hengst. Inmiddels is van deze veulens al wel komen vast te staan, welke hengst de vader is.

In de uitspraak kwalificeert de commissie de handelswijze van de veroordeelde als uiterst laakbaar. De mogelijkheid dat het voor de rechtstreeks gedupeerde leden van het KFPS beschikbaar komende schadevergoedingsbedrag door de boete vermindert, hebben de commissie er ondermeer toe doen besluiten niet de maximale straf op te leggen.

Drie paarden vonden de dood tijdens het Grote Canadese rodeo evenement "Calgary Stampede", waarbij ook paarden worden ingezet. Een volbloed die voor de kar liep, kreeg een hartaanval en stierf ter plekke. Een ander paard brak tijdens de rodeo zijn rug en zakte vervolgens in elkaar. Het dier werd direct geeuthanaseerd. Het derde overleden paard struikelde tijdens de teampenning en verloor het bewustzijn. Hij stierf enkele ogenblikken later.
Enkele dagen later kwamen er nog een aantal paarden om het leven, waardoor de discussie over de waarde van het evenement flink oplaaide op bokt.

Dekhengst Voice verwisselde van ruiter. Voice werd verhuisd naar de stallen van Edward Gal en zal daar verder worden opgeleid. Eigenaresse en fokster Isabel van Gisbergen-Sponselee bevestigde dat de hengst niet langer bij Imke Schellekens-Bartels op stal staat, maar onthield zich van verder commentaar.

Onder Imke Schellekens-Bartels verscheen de zwarte succesvol in de lichte tour, daarvoor nam hij onder andere deel aan het wereldkampioenschap voor jonge paarden.

In de maand juli moesten we helaas weer afscheid nemen van een aantal bekende paarden. De goedgekeurde dekhengst Kroonjuweel was een van hen. Het paard moest worden ingeslapen nadat het werd getergd door koliekaanvallen en een operatie niet meer zou baten.

Maar de grootste schrik van de maand juli kwam toch wel toen bekend werd gemaakt dat het internationale springpaard Oki Doki was overleden.
De KWPN gefokte ruin werd in juni van dit jaar geopereerd aan zijn pees, nadat hij tijdens een wedstrijd verkeerd terecht kwam. In eerste instantie leek zijn operatie goed gelukt en kreeg Oki ,volgens de standaardprocedure, verdere medicatie om verder te genezen, maar het paard kreeg plotseling last van ernstige complicaties.

Oki Doki werd direct onder veterinair toezicht geplaatst en getransporteerd naar een kliniek in Bern, waar een veterinair team hem stond op te wachten en niet meer van zijn zijde week.

Ondanks de best mogelijke zorg, stierf Oki aan een septische shock.
Albert Zoer gaf enkele dagen later een emotionele reactie op de dood van zijn favoriete paard.


Groot was de commotie op bokt nadat er een bericht verscheen op het NOS Journaal dat er in Rusland een ezel de lucht werd ingestuurd terwijl hij zat vastgebonden aan een parachute. Het arme dier was vastgemaakt aan een parachute die met de wind meevoer langs een strand in de Russische regio Krasnodar. Doodsbang balkte de ezel terwijl hij boven de vakantiegangers zweefde.

Volgens de regionale politie ging het om een geïmproviseerde reclamestunt. Verschillende Russische ondernemers wilden op die manier meer toeristen naar hun privéstranden lokken. De stunt trok de aandacht van de regionale politie, die al een onderzoek opende naar 'de vliegende ezel'. Inmiddels heeft het dier een nieuwe eigenaar en hoeft hij nooit meer het luchtruim in.

Tegen het einde van de maand werden er meer dan 100 minipaarden in beslag genomen door de Amerikaanse Dierenbescherming. De dierenbescherming liet in een verklaring weten dat 105 pony's en 46 kleine hondjes werden afgestaan. De pony's werden naar het paardenverblijf van de SPCA gebracht, terwijl de honden naar het kleindieren-onderkomen werden gebracht.
Met name de pony's waren er zeer slecht aan toe, en de dierenbescherming zocht dan ook met spoed adoptiegezinnen die hen kunnen helpen om de pony's weer in goede conditie te krijgen. De mini's waren zeer dun en hadden lange tijd geen goede hoefverzorging gehad. Over het terrein verspreid lagen veel dode dieren.
Twintig pony's zijn bij de eigenaar gebleven omdat hij wel voldoende middelen had om voor hen te zorgen.

De NRHA Hall of Fame hengst Hollywood Dun It bereikte dankzij de prestaties van zijn nakomelingen een nieuwe mijlpaal. Zijn zonen en dochters zorgden ervoor dat de hengst meer dan $6.000.000 aan verdiensten door nakomelingen op zijn naam heeft staan.

De nakomelingen van Hollywood Dun It hebben gezamelijk $6.007.133 verdiend. De afstammelingen breken record na record en nu is de legendarische hengst de tweede 6 miljoen dollar hengst ter wereld. Er zullen zonder enige twijfel nog veel meer records worden gebroken door zijn nakomelingen.

Hollywood Dun It (Hollywood Jac 86 x Blossom Berry) stierf in 2005 op 22-jarige leeftijd. De beslissing om het paard in te laten slapen was de moeilijkste uit het leven van Tim McQuay: "Hij was een deel van onze familie en van ons leven."

Tijdens de laatste dagen van juli was er ook nog aandacht voor een aangrijpende documentaire over de overleden paarden van Ameland.
Voor de ogen van hun eigenaren en talloze badgasten verdwenen de moedige reddingspaarden van Ameland op 14 augustus 1979 in de kolkende zee terwijl ze een reddingsboot lanceerden voor een zeiljacht in nood. Tot op de dag van vandaag worden de Amelanders emotioneel als ze aan deze tragische gebeurtenis denken. Het verdriet van Ameland ligt nog steeds vers in het geheugen en zal nooit meer verdwijnen.

Na het overlijden van de paarden wilden de Amelanders absoluut niet dat de dieren naar een destructiebedrijf zouden gaan. De ministerraad is toen nog bijeen gekomen in een spoedberaad om daarover te beslissen, en aan het einde van de dag kregen ze groen licht om de paarden op het eiland te begraven. Ze zijn in de duinen begraven zoals ze altijd voor de boot liepen, vier aan vier en met de neus richting de zee.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 19:55

Augustus werd onder andere afgetrapt met het bericht dat de Vlaamse Regering heeft op 16 juli 2010 het Besluit van de Vlaamse Regering tot Bepaling van Handelingen, waarvoor geen Stedenbouwkundige Vergunning nodig is, goedgekeurd.
Hierin wordt o.a. voorzien dat er in agrarisch gebied in de ruime zin geen stedenbouwkundige vergunning nodig is voor het plaatsen van een schuilhok voor weidedieren. Dit schuilhok moet houten wanden, een oppervlakte van ten hoogste 20 vierkante meter, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens één volledig open zijde hebben. Dit besluit trad in werking op 1 december 2010. Vanaf 1 december kan men dus, onder de in het besluit gestelde voorwaarden, dergelijk schuilhok plaatsen zonder stedenbouwkundige vergunning.

In de strijd tegen Jacobskruiskruid waren er ook dit jaar weer nieuwe ontwikkelingen. Deze maand werd bekend gemaakt dat deJacobskruidaardvlo - een keversoort - kan wellicht een rol vervullen in de bestrijding van het Jacobskruiskruid. “Op de planten troffen we vooral de bekende zebrarupsen van de Jacobsvlinder aan. De rupsen voeden zich wel met de plant, maar laten hun gastheer in leven. De Jacobskruidaardvlo troffen we niet aan, maar die komt in het natuurlijke habitat (de zeeduinen) wel massaal voor op Jacobskruiskruid. En gaat veel grondiger te werk dan de vlinder. In het buitenland zijn al overtuigende resultaten geboekt: tot 100% afname na introductie van de kever,'' aldus Merijn Bos (Louis Bolk Instituut).

Een andere plant die de gemoederen bezig hield is de waterscheerling. De giftige plant was tot voor kort zeldzaam in Nederland, maar blijkt in opkomst. Boeren maken zich zorgen over de opmars van deze giftige plant die zeer giftig is voor mensen, koeien en paarden.
Het Algemeen Dagblad meldt dat er exemplaren van de waterscheerling zijn gezien in de Noordoostpolder en in de Reeuwijkse plassen. Ook zou de plant zich gevestigd hebben in Overijssel. Volgens bestuurslid Anton de Wit van LTO-Noord is de toename verontrustend. Hij heeft de waterscheerling al op diverse plekken op zijn erf en in de Reeuwijkse Plassen aangetroffen. ''Het zullen er in de toekomst alleen maar meer worden,'' voorspelt De Wit op de website van Nieuwe Oogst.

(Ongewilde) internationale bekendheid genoot de ezel die werd gebruikt voor een Russische reclamestunt, en daarvoor aan een parasail werd gebonden om vervolgens de lucht in te vliegen.
De zeventien jaar oude ezelmerrie, Anapka, werd door de Britse roddelkrant "The Sun" gekocht en stond sindsdien in de presidentiele stallen van het Kremlin. De ezel mocht kosteloos in het luxe oord voor paarden verblijven tot het papierwerk rond was dat ervoor zou zorgen dat Anapka naar Engeland mocht vertrekken. De vorige eigenaresse die Anapka aan de parasail vastbond werd niet vervolgd omdat de ezel niet gewond raakte.

Afbeelding
Helgstrand en Uno Donna Unique
Foto: http://www.sjoert.com
Deze maand vond in het Duitse Verden het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden plaats. Emmelie Scholtens wist bij de vijfjarige paarden het kampioenschap te behalen met de hengst Astrix. Bij de zesjarige dressuurpaarden was het Andreas Helgstrand die het goud wist te behalen. De fantastisch bewegende Uno Donna Unique bleef de concurrentie ver voor.

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren maakte op 12 augustus het Zwartboek inbeslagname dieren openbaar. In dit zwartboek staan enkele voorbeelden van zaken die synoniem zijn voor de wijze waarop dieren in beslag worden genomen en hoe de hele registratie van dieren faalt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de wijze van inbeslagname rammelt aan alle kanten. In de door de stichting onderzochte zaken is aangetoond dat de Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming, Dienst Regeling (ministerie LNV), het Openbaar Ministerie, grote steken heeft laten vallen. Ook zijn er op het gebied van huisvesting zaken geconstateerd bij de opslaghouder, die in opdracht van het ministerie de dieren tijdelijk huisvest.

Ook werden deze maand de resultaten van de autopsie op het springpaard Oki Doki vrijgegeven door de universiteit van Bern (Zwitserland). Volgens het rapport stierf Oki Doki op de avond van 20 juli in zijn trailer terwijl hij op weg was naar de universiteit, ondanks de behandeling die aan het transport vooraf ging. De autopsie maakte duidelijk dat de doodsoorzaak een ernstige acute ontsteking was die leidde tot een septische shock.

Half augustus maakte de BOVAG bekend dat er bij een controle op paardentrailers in Beesd opnieuw veel gebreken gevonden. Meer dan 50 procent van de trailers heeft ondeugdelijke banden. Ook de bodems van de trailers zijn vaak zwak door de inwerking van vocht. Eerder dit jaar trof de BOVAG bij controles ook al veel gebreken aan. De BOVAG keurde de trailers bij het Gelders kampioenschap springen en dressuur in Beesd. Er bestaat in Nederland geen verplichte keuring voor paardentrailers, maar volgens de BOVAG geeft dat de nodige risico's.

Helaas verschenen er deze maand ook weer berichten in het nieuws van verwaarloosde dieren. Zo was er het bericht over een gedumpte merrie in South Gate, een stad in de Amerikaanse staat Los Angeles. Het dier was zo ernstig uitgehongerd en uitgedroogd, dat ze niet meer op haar benen kon staan. De in eerste instantie doodsbange merrie genoot van een klein beetje liefde van omstanders die haar vonden. Ze kreeg een appel en slaagde erin om een klein beetje hooi te eten. Ook kreeg ze een klein beetje water binnen toen iemand haar hielp het hoofd lang genoeg omhoog te houden. Een veearts kwam even later ter plekke en verloste de merrie definitief uit haar lijden.

De verkoop van de KWPN hengst Painted Black deed veel stof opwaaien. De 13-jarige dekhengst I.P.S Painted Black is verkocht aan de 18 jarige Spaanse Junioren amazone Morgan Barbançon.

Veel steunbetuigingen volgden na het bericht dat een 23-jarige vrouw uit Hoogezand ernstig gewond was geraakt bij een ongeval in Kropswolde. Ze reed op haar paard over de Woldweg. Het paard schrok plotseling ergens van, waarna de vrouw het dier niet meer onder controle had. De amazone viel van het paard en kwam met haar hoofd op het wegdek terecht. Ze is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Later bleek dat zij helaas aan verwondingen is overleden.

Helaas heeft Bokt.nl deze maand afscheid moeten nemen van een van haar gebruikers: Sjoert @ [VN] Bokker Pollewoppy is overleden

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-01-11 19:57

Afbeelding
Edward Gal en Totilas wonnen alleen maar goud op de WEG
foto: http://www.sjoert.com
September werd onder andere afgetrapt met het bericht dat het Franse bedrijf Cryozootech heeft aangegeven dat huidcellen van de recent overleden ruin Okidoki bewaard zijn gebleven. De bedoeling was om zo snel mogelijk het celmateriaal te gebruiken voor het realiseren van een kloon.

In september ging de mediahype rondom de zaak Astrid Appels vs Anky van Grunsven verder. Dit keer was Appels aan het woord: “Ik betreur dit, evenals alle commotie die hierdoor is ontstaan. Als journalist kun je onmogelijk iedereen te vriend houden. Het is immers mijn taak om nieuws te vergaren en soms misstanden aan de kaak te stellen, dit alles gebaseerd op feiten en ook op publieke opinies. Dit bericht werd al snel gevolgd door het bericht dat Anky na overleg met haar advocaat af zag van de rechtzaak. Aldus Anky had de door de tegenpartij groots opgezette publiciteitscampagne naast zeer positieve ook negatieve discussies teweeg gebracht. Anky vond het niet verantwoord in het belang van de sport, maar ook vanwege de privacy van haar familie, de procedure nog langer voort te zetten.

Opschudding alom onder paardenliefhebbers toen bekend werd gemaakt dat Prins Harry (Engeland) tijdens een polowedstrijd zijn sporen iets te hardhandig had gebruikt. Een ander item waar welzijn in het gedrang kwam was het topic waarin werd bekend gemaakt dat een paardeneigenaar uit Bingelrade door een bewakingscamera was betrapt toen hij een veulen mishandelde. Tegen hem is aangifte gedaan van dierenmishandeling. De man zou in een stal in Merkelbeek met een hooivork bewust een veulen van slechts enkele weken oud te hebben verwond. Dat pony’s en paarden vaker het slachtoffer worden van mishandeling, bleek ook het volgende nieuwsbericht: Cayenne @ [VN] Zwitserse dierenarts schuldig aan dodelijke mishandeling

Nederlands succes op internationaal niveau was er voor de 19-jarige Sharon Hooijkaas uit Almere. Zij won met haar 12-jarige hengst Commander Riminic de European Paint Horse Championship in Duitsland goud op het onderdeel Novice Amateur Reining.

Op het WK mennen aangepast sporten won de Nederlander Jacques Poppen brons. In het landenklassement pakte Nederland met de teamleden Monique de Bruin, Jacques Poppen en Jan Ranzijn, de zilveren medaille.

Op de Voorpagina ontstond veel discussie toen bekend werd gemaakt dat slachthuizen het aanbod aan paarden enorm zien stijgen door de economische crisis. Een slachter aan het woord in het artikel laat optekenen dat nu vijftien, zestien paarden per week slacht. Dat waren er een paar jaar geleden vijf of zes. Paardeneigenaren brengen hun beest nu sneller naar de slachter dan vroeger. In de Verenigde Staten is het een ander verhaal. Daar is slachten verboden. Echter kampen ze daar met een overschot aan paarden.

Begin september waren er heel veel paarden te zien op Ameland. Op dat moment werd daar namelijk de film Penny's Shadow opgenomen. Zoveel pony's en paarden liepen er nog nooit op het strand van Ameland. Bijna honderd zijn het er. Uit heel Nederland kwamen de kinderen en de dieren hier naartoe om in de film mee te spelen. Klik hier voor een filmpje.

Als paardenbezitter in de gemeente Hulst heb je niet zo veel geluk in het verschiet aangezien de kans bestaat dat zij in de toekomst misschien beboet worden als ze poep van hun paard op straat laten liggen. Dat stelden burgemeester en wethouders van Hulst voor.

De paardenziekte Equine Infectious Anemia (EIA, 'moeraskoorts') hield de gemoederen bezig in 2010. In september werd bekend gemaakt dat in het Britse Northumberland bij een uit Nederland afkomstig paard moeraskoorts was gevonden. Uit een groep van zes paarden die vanuit Nederland in Groot-Brittannië arriveerde, werd één paard positief getest op EIA.
Later deze maand werd bekend gemaakt dat het paard afkomstig was uit Ede. Dit paard kwam volgens een woordvoerder van het Edese paardenbedrijf van de paardenmarkt in Bemmel. Na controle bleek dat alle nog aanwezige paarden op het bedrijf vrij waren van EIA

Tot het leukste paard van Nederland werd Het paard Indy uit Ruinerwold uitgeroepen. Dat gebeurde zondag tijdens Horse Event in het Brabantse Deurne. "De jury was onder de indruk van de levendigheid van dit paard", aldus het juryrapport. "Je kunt zien dat Indy een heerlijk paardenleven leidt. Ze zit lekker in haar vel." Indy is de tien jaar oude Appaloosa van Joyce de Vos (28), die haar paard liefkozend 'een bijzondere persoonlijkheid' noemt.

September was een roerige maand. Dat werd nog eens onderstreept door het spraakmakende bericht dat paardenhouder Karel de Lange uit Steenbergen dreigde vanaf oktober wekelijks een van zijn paarden te executeren. De voorzitter van het Europees Stamboek voor Shagyapaarden, Sportpaarden en Sportpony’s (EASP) hoopte met dit dreigement erkenning van zijn stamboek door het Productschap voor Vlees en Eieren (PVE) te realiseren.
Na zijn bekendmaking wilde het PVE wel met hem om de tafel.

Bij onze Zuiderburen waren er in de aanloop naar de Wereldkampioenschappen enkele spanningen binnen de dressuurfederatie. De Belgische Grand Prix dressuurruiter Peter Spahn voelde zich ernstig tekort gedaan door de Belgische paardensportfederatie. De dressuurruiter uit Hemrik mocht met zijn Friese Paard Anders niet meedoen aan de Wereldruiterspelen in Kentucky, terwijl hij daar, volgens hem, gezien zijn prestaties wel degelijk recht op had.
De beroemde Amerikaanse talkshow presentatrice Oprah Winfrey heeft de ongeslagen renpaardmerrie Zenyatta geëerd in haar tijdschrift "O". Zenyatta werd genoemd in een lijst met de 20 meest krachtige en invloedrijke vrouwen van het afgelopen jaar. Via deze link is het artikel te lezen.
Eind september begon dan eindelijk de Wereldkampioenschappen in Kentucky. Het spits werd afgebeten door de Reiningruiters. In de landenwedstrijd wisten de Belgen een zilveren plak te veroveren.

Voor het eerst in de geschiedenis wist de Nederlandse dressuurequipe goud te behalen in de landenwedstrijd. Adelinde Cornelissen zal een nare nasmaak over houden aan het WK. De dressuuramazone werd uitgesloten van verdere deelname vanwege bloed in de mond bij Parzival. De Jazz-zoon bleek op het puntje van de tong te hebben gebeten. De combinatie was amper onderweg in de proef toen bij het achterwaarts gaan de jury aan de bel trok. Cornelissen restte niet meer dan de teugels los te laten en een trieste aftocht te blazen uit het stadion. In de Grand Prix Special was het Edward Gal die het goud veroverde met het paard Totilas. Tweede werd Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris. De derde positie was weggelegd voor Steffen Peters met Ravel. Imke Schellekens zagen we op plaats vijf.

In Undercover in Nederland (SBS6) liet Stegeman eind mei zien hoe een vrouw zieke paarden als kerngezonde paarden verkoopt. Stegeman: “Zij ontkende altijd dat zij een malafide paardenhandelaar was en dat heb ik met de verborgen camera willen aantonen.” De vrouw in kwestie liet de uitzending via de rechter verbieden maar Stegeman tekende beroep aan en won, onder voorwaarden dat de vrouw alleen onherkenbaar in beeld zou komen. Zo niet, dan was hij in overtreding en zou hij een dwangsom van 150.000 euro per keer moeten betalen. In september werd bekend gemaakt dat de paardenhandelaarster vond dat ze niet onherkenbaar genoeg in beeld is gebracht en daar heel veel ellende van heeft ondervonden. Ze beweerde financieel, geestelijk én lichamelijk kapot te zijn gemaakt en dat zij en haar gezin daaronder hebben moeten lijden. De vrouw wil alle schade verhalen op Alberto.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 19:58

Afbeelding
Is de prikpil voor Konikspaarden een uitkomst?
foto: Tobias Akerboom
De maand oktober begon met de Kür op muziek tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky. Edward Gal en Totilas wisten hun favorietenrol waar te maken en gingen naar huis met hun derde gouden medaille. Deze derde medaille betekende meteen een record.
Bij de eventing ging Michael Jung lange tijd aan de leiding. Voor Nederland kwam Tim Lips aan start met Concrex Oncarlos. Helaas kregen zij een valpartij te verduren waardoor de combinatie werd uitgesloten van verdere deelname.

De strijd tussen de springruiters bleek zowel individueel als in teamverband een teleurstelling. Het goud ging geheel verdiend naar Duitsland, terwijl Belgie vriend en vijand verraste door er vandoor te gaan met het brons. De Para Equestrian dressuurruiters deden het gelukkig een heel stuk beter. Petra van der Sande behaalde met Toscane een gouden medaille in de individuele proef. Het zilver was voor de Duitse Britta Näpel. De Deense Caroline Cecilie Nielsen won brons.

De menners vierspannen kregen heel wat stress voor de kiezen. In de aanloop naar de marathon werd er sabotage aan de wagen van Nederlander IJsbrand Chardon ontdekt. Gelukkig kon hij nog wel aan de start verschijnen en ging het WK-goud naar het Nederlandse team. Het scheelde nog een haartje of IJsbrand ging er ook met de individuele gouden plak vandoor.

Renpaardmerrie Zenyatta bleek nog steeds onoverwinnelijk. Nadat ze haar negentiende overwinning relatief eenvoudig had bereikt, begon men zich af te vragen waar dit zou ophouden.

Half oktober was er grote opschudding in de paardenwereld. Na maanden van geruchten kwam opeens het nieuws naar buiten dat Totilas verkocht zou zijn aan de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemohle. Het nieuws bleek te kloppen en dus moest Nederland afscheid nemen van het dressuurwonder.
De gemoederen leken hoog op te lopen na een misverstand tussen Anky van Grunsven en Nicole Werner nadat Anky over de verkoop van Totilas twitterde. Gelukkig werd het misverstand later alsnog uit de wereld geholpen. Het vertrek van Totilas bleek in het begin te pijnlijk voor Edward Gal om over te praten. Edward hoopt het paard in de toekomst nog tegen te komen op internationale wedstrijden, maar voorlopig kiest hij er voor om even afstand te nemen en het verdriet te verwerken.

Volgens deskundigen zou een prikpil uitkomst kunnen bieden in de penibele situatie in en rond de Oostvaardersplassen. Ieder jaar sterven er honderden dieren door verhongering omdat er in de winter weinig tot geen eten te vinden is. Volgens dierenartsen is het daarom raadzaam om de runderen, herten en paarden een prikpil toe te dienen, zodat voortplanting niet meer mogelijk is.

Goed nieuws voor de Nederlandse amazone Angelique Hoorn. Haar paard Blauwendraads O'Brien blijkt na een zeer ernstige peesblessure weer genezen te zijn verklaard. De amazone reageerde erg blij en hoopt dat het paard ooit weer op zijn oude niveau zal terugkeren in de springsport. Voorlopig wordt er nog gewerkt aan het opbouwen van de conditie van de hengst.

Andreas Helgstrand besloot zijn toekomst te verzekeren door de helft van Wereldkampioene Uno Donna Unique aan te kopen. De merrie werd dit jaar Wereldkampioene tijdens het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden, en de belangstelling van kopers van over de hele wereld steeg inmiddels tot een kookpunt. Gelukkig kon Andreas zelf in de merrie investeren en hij zal haar dan ook in de toekomst gaan uitbrengen.

Eind oktober werd besloten dat de erkenning van het EASP stamboek definitief van de baan was. Voorzitter van het EASP Karel de Lange had een maand eerder laten weten zijn paarden te executeren wanneer er niet werd overgegaan tot de erkenning van het stamboek, maar na lang beraad besloot het productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE) niet akkoord te gaan met het voorstel van de Lange.

Op de valreep kwam nog het ontroerende bericht van een 101 jaar jonge amazone die als laatste wens nog een keer te paard wilde zitten. Dit werd met behulp van een stichting geregeld en dus stapte de dame nog een keer op de rug van een tinkermerrie. Een mooie afsluiting van een bewogen maand.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Liene

Berichten: 4275
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Antwerpen in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 21:05

Afbeelding
Helaas geen winst voor Zenyatta bij haar afscheidswedstrijd
In november bleek dat ook de politiek zich wil gaan bemoeien met de situatie in de Oostvaardersplassen. Geert Wilders vroeg een spoeddebat aan over dit onderwerp en liet weten het onaanvaardbaar te vinden dat het in Nederland nog mogelijk is dat dieren van de honger omkomen.
Tegelijkertijd noemde de Dierenbescherming het preventief afschieten van wilde dieren volkomen zinloos. Staatsbosbeheer wil de kuddes zo natuurlijk mogelijk houden en ziet er niet veel in om bij te voeren. De Dierenbescherming vindt bijvoeren alleen nodig bij extreem hoge sterftecijfers. Daar zou geen sprake van zijn.

De Universiteit van Utrecht werd door de filmproducent van de horrorfilm "Sint" benaderd om de goedheiligman aan een geschikt paard te helpen. De Universiteit vond dit een leuke uitdaging en dus werd Opium, een van de onderwijspaarden van de kliniek, van stal gehaald om te assisteren voor de scenes op het dak. Men bouwde het laboratorium om tot filmstudio en liet het paard galopperen op een paardenloopband die de wetenschappers van de UU veelvuldig gebruiken voor hun onderzoek.

De geruchtenmachine rond de nieuwe ruiter van Totilas bleef doorgaan. Ondanks de aankoop van het dressuurwonder, had Paul Schockemohle nog geen geschikte ruiter gevonden om de hengst uit te brengen op wedstrijd. Bekende Duitse amazones Ulla Salzgeber en Nadine Capellmann lieten weten de hengst niet te willen rijden, en ook Isabell Werth zag zichzelf niet op het paard rijden. Uiteindelijk kwam later deze maand naar buiten dat Matthias Alexander Rath de hengst voortaan zal gaan rijden.

Dierenartsen die een recept voor ontwormen uitschrijven zonder het dier van tevoren te hebben gezien, gaan de fout in. Dit besloot het Veterinair Tuchtcollege nadat een dierenarts dergelijke recepten uitschreef in een ruitersportwinkel. De dierenarts komt er met een waarschuwing vanaf omdat zij op een ''koopjesavond'' van een ruitersportwinkel slechts enkele recepten voor ontwormingsmiddelen voor paarden heeft uitgeschreven en daarbij door de AID op nogal brute wijze is betrapt. Het Veterinair Tuchtcollege verwijt de AID dat zij de dierenarts in aanwezigheid van het publiek neerbuigend en beledigend tegemoet is getreden.

Deze maand nam Zenyatta definitief afscheid van de rensport. Haar legende eindigde helaas met nipt verlies. Vele bokkers zaten s'avonds laat achter hun pc om de spannende wedstrijd live te kunnen volgen en even leek het erop dat Zenyatta opnieuw het onmogelijke zou gaan laten zien, maar met een neuslengte verschil kwam ze uiteindelijk als tweede over de streep. Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat de merrie hoe dan ook gewonnen heeft, was dit toch wel een kleine domper op de feestvreugde.

Aequor stelt in het nieuwe erkenningsreglement het bezit van een veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport verplicht voor hippische bedrijven die een stageplek willen bieden aan leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs. Het nieuwe reglement wordt per 1 januari 2011 van kracht.

Leerlingen van het MBO mogen alleen stage lopen op een erkend leerbedrijf. Volgens Aequor lopen stagiaires op hippische bedrijven meer risico’s op ongevallen dan overig personeel. Dit komt doordat ze jong en onervaren zijn. Daarom is in overleg met de FNRS en de KNHS besloten het veiligheidscertificaat verplicht te stellen.

Een Duitse man sloeg een paard zo hard op het been met een mokerhamer, dat het dier zijn been brak en ter plekke moest worden geeuthanaseerd.

Door de enorme regenval in november kwamen ook veel paarden met natte voeten te staan. Op een manege in Geleen was het zelfs zo erg dat de hulpdiensten moesten overgaan tot het evacueren van maar liefst 104 paarden. De eigenaren van de manege hadden samen met wat vrijwilligers een barricade tegen het water gemaakt door middel van zandzakken, maar dit bleek niet voldoende. Gelukkig nam de dreiging later af en konden alle paarden weer veilig terugkeren naar de inmiddels weer droge stal.

Traditiegetrouw was het deze maand ook weer tijd voor de verkiezing van de boktveulens. Alle veulens van 2010 waren inmiddels geboren en na een aantal spannende dagen van stemmen, waarbij allerlei manieren werden gevonden om veulens te promoten, kwamen uiteindelijk hengstveulen Frummel en merrieveulen Nine als winnaars uit de bus. Zij mogen dit jaar de titels van gouden boktveulen dragen. Iedereen nogmaals bedankt voor het stemmen!

De KNHS maakte bekend dat per 1 oktober 2011, het ZZ-Licht niet meer onder de subtop, maar onder basis zal vallen. Vanaf die datum mogen breedtesportverenigingen dus ZZ-Licht rubrieken uitschrijven. In het nieuwe dressuurproevenboekje, dat in december verschijnt zijn de proeven voor het ZZ-Licht (en ook die voor het ZZ-Zwaar) bovendien volledig herschreven.

Daarnaast werd eveneens bekend dat een Z-proef die gereden wordt in een kleine baan (20 x 40) voortaan geen winstpunt meer waard is.

De regelementen voor het rijden met trailers worden over twee jaar flink versoepeld. Automobilisten zonder BE-rijbewijs mogen vanaf 2013 een trailer trekken die zwaarder is dan hun eigen auto, zonder dat ze moeten beschikken over speciaal aanhangerrijbewijs. Voorwaarde is wel dat de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt.

De versoepeling is een van de gevolgen van de invoering van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Nu is het nog zo dat een automobilist zonder BE alleen een aanhanger mag trekken die lichter is dan het ledig gewicht van de auto en de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt. Die eerste beperking komt straks te vervallen.

You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment.

[RT-D] Onderzoek: Positieve effecten flexen van de hals (Clayton)

Liene

Berichten: 4275
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Antwerpen in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 21:05

Afbeelding
Sunrise liep in december een blessure op
foto: http://www.sjoert.com

Begin december werden een aantal politiepaarden onwel na een brandoefening. Dit stond schril contrast met wat er in Den Bommel en Kaatsheuvel gebeurde. Een paard kwam om nadat er brand uitbrak in een schuur, hoe het de eigenaren en paarden verder verging lees je hier. In Kaatsheuvel kwamen twee paarden om bij een brand. Ook in Koudum brak brand uit. De paarden en koeien konden op tijd in veiligheid worden gebracht.

In Belgisch pakte de politie twee Nederlanders op die verdacht werden van diefstal van paardenspullen. Een grote discussie barste los omtrent het opleggen van fokquota bij paarden. Ook de vraag of dierenmishandeling terug in het Wetboek moet maakte veel los. Inhakend op dat laatste werden in het Belgische Zuid-Willemsvaart de lichaamsdelen van een paard gevonden.

Edward Gal kwam deze maand ook in het tv-programma van Paul de Leeuw. Onderwerp van discussie was (wederom) de verkoop van Totilas. Het heeft even geduurd, maar de Zwitserse ruiters mochten deze maand eindelijk hun bronzen Olympische medaille van 2008 in ontvangst nemen.

Het paard Boemerang werd verkocht voor 260.000 ton. Benny Holtkamp is de nieuwe eigenaar. Anky van Grunsven besloot deze maand om het paard Whizashiningwalla BB te kopen.

December is ook traditie getrouw de maand van de uitreikingen van prijzen en titels.Zo werd Eric Lamaze uitgeroepen tot L'année Ruiter van het jaar. De regerend olympisch kampioen is gekozen door de leden van de International Jumping Riders Club. Edward Gal is uitgeroepen tot Gelderse sporter van 2010, naar het Gala van de NOC*NSF ging hij niet. Ondanks zijn overwinningen in Kentucky kreeg hij geen nominatie voor beste sportman. Gal besloot het gala helemaal te mijden. In Groot-Brittannië ging de prijs van sportman van 2010 voor het eerst sinds zijn geschiedenis naar een jockey. Laura Bechtolsheimer ontving de titel Hippisch athlete van het jaar. De Belgische Phillippe Le Jeune ontving de VLP prijs voor beste sportprestatie. De ruiter is helaas voorlopig uitgeschakeld vanwege een liesbreuk. Julia de Deken is VLP Talent van het jaar geworden. Ravel is voor het tweede jaar op rij uitgekozen tot Grand Prix paard van het jaar.

Tijdens de Olympia Horse Show kon Hans Peter Minderhoud niet van start gaan. Nadine had koorts. De winst in de Kür op Muziek ging naar Adelinde Cornelissen die met Parzival de concurrentie ver achter zich liet. Voor Imke Schellekens-Bartels was er deze maal slecht nieuws. Sunrise liep een blessure op, waardoor deelname aan de wereldbekerwedstrijden (en andere wedstrijden) voorlopig van de baan.

En zo kwam er een einde aan een bewogen 2010 op het gebied van paardennieuws.
Laten we hopen dat er vooral veel positief nieuws te melden is in 2011!

Wij wensen iedereen een gelukkig en gezond 2011.

You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment.

[RT-D] Onderzoek: Positieve effecten flexen van de hals (Clayton)

_San87_

Berichten: 34713
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 22:31

Is Walt nu in april of in mei overleden? Of is hij zo speciaal dat hij twee sterfdata heeft? :7

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 23:03

Citaat:
Als paardenbezitter in de gemeente Hulst heb je niet zo veel geluk in het verschiet aangezien de kans bestaat dat zij in de toekomst misschien beboet worden als ze poep van hun paard op straat laten liggen. Dat stelden burgemeester en wethouders van Hulst voor.

Nou ja zeg! We halen het jaaroverzicht!
Moet wel even melden dat dit 'beleid' is doorgevoerd.

Nee, zonder gekkigheid :') Mooie samenvatting :j

Elise95

Berichten: 4204
Geregistreerd: 24-01-07
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 23:52

Een mooie samenvatting van het afgelopen jaar! _/-\o_

Getup

Berichten: 7678
Geregistreerd: 27-01-07

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 08:30

Petje af voor deze super samenvatting, ga m zo nog eens uitgebreid doorlezen. Leuk!

timokyana

Berichten: 14310
Geregistreerd: 29-05-06
Woonplaats: klein durpke in NL, paardjes in belgenland.

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 09:43

complimenten voor al het werk in deze samenvatting! echt super dat jullie hiervoor de tijd hebben genomen!

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 10:25

+:)+ Complimenten voor het maken van deze samenvatting - wat een werk!

In de maand Maart staat een merkwaardig foutje:
Citaat:
Op de eerste van deze maand kwam het bericht dat onderzoekers aan de universiteit van Glasgow een niet giftige crème hebben ontwikkeld, waardoor het gebruik van sarcoïden niet meer nodig zou zijn.


dat verbeter je maar liever in: waarmee sarcoïden behandeld kunnen worden in plaats van de nu nog beschikbare, giftige medicatie.

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

twannn

Berichten: 78
Geregistreerd: 05-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 11:26

mooie samenvatting!
wat een werk zal dat zijn geweest +:)+

_Rosa

Berichten: 1711
Geregistreerd: 30-12-04

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 12:01

Super :D
Petje af, wat een werk :j

Ladybird
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 18257
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 12:08

hee leuk jaaroverzicht :D super!

Venthe

Berichten: 3812
Geregistreerd: 23-03-08
Woonplaats: Groessen

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 12:59

Erg leuk jaaroverzicht! Mijn complimentjes :D
Heb het met plezier gelezen

[center]Venthe L. (Numero Uno x Garant) <3
Lenthe H. (Arezzo VDL x Numero Uno <3

happy_horse_
Berichten: 75
Geregistreerd: 01-01-11

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 13:41

was dat ook op tv of internette zien??

Mizora

Berichten: 17455
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 18:27

Leuk weer, maar het paard boemerang is denk ik voor 260.000 euro in december verkocht, i.p.v. ton:

Het paard Boemerang werd verkocht voor 260.000 ton. Benny Holtkamp is de nieuwe eigenaar. Anky van Grunsven besloot deze maand om het paard Whizashiningwalla BB te kopen.

Wie doet er mee! Applaus voor de zorg en andere hulpverleners. Dank jullie wel voor jullie inzet, ik sta achter jullie.

NathalietjeB

Berichten: 17288
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: ergens

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-11 22:07

wat een enorm hoop werk voor deze samenvatting...

die prachtige matinee ze was echt een schitterende merrie...
en zenyatta kippetjesvel


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bielsje, BlogBeat en 3 bezoekers