Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93556
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-10 07:28 Tip de Nieuwsredactie

http://www.levendehave.nl


De erkenning van een nieuw Fokcentrum Gelders Paard is bij de Gelderlander Paard Associatie (GPA) in het verkeerde keelgat geschoten. Stal Veldenhof gaat bij de fokkerij niet uit van waardevolle bloedlijnen, zegt de GPA. Onzin, zegt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) op haar beurt.

Het is een al jarenlange slepende discussie: is het Gelders paard nu wel of niet een paardenras? De GPA zegt van wel, het KWPN gaat niet exclusief uit van bloedlijnen maar van het type Gelders paard. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) riep 2009 uit tot Jaar van het Gelders paard en probeerde een definitie te vinden, mede op verzoek van het ministerie van LNV.

In een persbericht vraagt de GPA zich nu af of de SZH onder druk van het ministerie en het KWPN haar eigen doelstelling verzaakt. Reden daarvoor is de erkenning door de SZH van Stal Veldenhof in Groessen als Fokcentrum Gelders Paard. Eigenaar Louis van der Velden zou er volgens de GPA verantwoordelijk voor zijn dat het KWPN aan het Gelders paard de status van paardenras heeft ontnomen. “Biedt Louis van der Velden nu zijn excuses aan de fokkers van het Gelders paard aan voor de schade die hij dit zeldzaam huisdierras heeft berokkend door gemene zaak te maken met het KWPN bij hun afschaffing van het Gelders bloed?”, aldus het persbericht. Door Van der Veldens stal tot fokcentrum uit te roepen, zou de SZH het Gelders paard in de steek hebben gelaten.

Voor Hinke Fiona Cnossen, woordvoerder van de SZH, komt het persbericht als een complete verrassing. “Afgelopen zaterdag hebben we elkaar nog gesproken op de begunstigersdag van de SZH, maar toen is er geen enkele kanttekening bij de erkenning van het fokcentrum gesteld.” Ze vindt het niet juist dat in het bericht zo op de man wordt gespeeld. “Dat kan écht niet. De GPA doet deze fokker ernstig tekort. Van der Velden probeert voortdurend de juiste beslissingen te nemen in het belang van de toekomst van het Gelders Paard.”

Bovendien, zegt zij, is het bericht niet op feiten gebaseerd. “Wij hebben bij de erkenning wel degelijk naar bloedvoering gekeken. Er is in de hele stal maar één paard bij dat niet aan de gewenste en afgesproken 75% oorspronkelijk Gelders bloed voldoet. Naast bloedlijnen kijken we ook naar andere zaken, zoals publieksvoorlichting” De SZH ziet niet in wat nu precies het probleem is, en vanwaar de verontwaardiging. “De GPA zegt dat ze veel mensen kent die wél op de juiste manier fokken. Welnu, die moeten zich dan ook maar bij ons aanmelden om voor erkenning als fokcentrum in aanmerking te komen.”

Verwant artikel:

[VN] SZH erkent het derde fokcentrum voor Gelderse paarden


NatasjavE
Sinterklaas
Sinterklaas

Berichten: 29183
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 07:40

*gaat naar de appie happie en slaat cola en chips in*

edit: ....en zegt maar eens niks en wacht de reacties af....

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....
Floris en Sunna
Op mijn paardje,..Ozosnel.

SophievdV
Berichten: 13366
Geregistreerd: 22-07-04
Woonplaats: met een prachtig uitzicht!

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 07:54

De clue van het verhaal is: volgens de GPA doet iedereen het verkeerd, behalve zij zelf. Lekker laten varen :Y)

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 08:56

Dit heeft onderhand meer met persoonlijke vetes te maken dan met het Gelderse paard zelf. Die kritiek slaat echt nergens op.

DDW1190

Berichten: 4839
Geregistreerd: 26-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 10:21

Pletje123 schreef:
De clue van het verhaal is: volgens de GPA doet iedereen het verkeerd, behalve zij zelf. Lekker laten varen :Y)


owja en zo komen ze verder met het gelderse paarden stamboek?

Patricia
Berichten: 1043
Geregistreerd: 11-05-01

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 11:47

Natas, ik doe mee :D
Cola zal ik wel meebrengen, als jij zorgt voor chips?

DDW, op deze manier komen ze zeker niet verder met het gelderse paarden stamboek, wat imo overigens ook niet nodig is, want dat is er al ;)

~The poorest man is not without a penny but without a dream...~

Anoli

Berichten: 19379
Geregistreerd: 20-10-03

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 18:27

Zie ik daar het groene monster voorbij komen...

Dit is gewoon een gevalletje jaloezie dat ze niet meer zo bijzonder zijn want nr 3 is erbij gekomen...

Tenminste zo zie ik het hoor :)

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 18:29

Het GPA is geen fokcentrum hoor.

Anoli

Berichten: 19379
Geregistreerd: 20-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 18:30

GJ9 schreef:
Het GPA is geen fokcentrum hoor.


Mijn fout, globaliseer het allemaal in 1 groep.
maar dan nog vind ik de zinnen van gpa erg kinderlijk overkomen en ergens wel vanuit jaloezie denk ik...

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-

AWvL
Berichten: 328
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 18:57

De tekst van het persbericht van de Gelderlander Paard Associatie luidt:

Cultureel erfgoed en biodiversiteit, of niet

Het Gelders paard

Is het Gelders paard nu wel of niet een paardenras? Is de Minister van Landbouw door het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) op het verkeerde been gezet? Is de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) onder druk van dit Ministerie en het KWPN bereid om haar eigen doelstelling te verzaken? Deze vragen zijn aan de orde als in Groessen op 12 juni 2010 door de SZH de erkenning als Fokcentrum Gelders Paard wordt uitgereikt aan stal Veldenhof van Louis van der Velden, de man die er verantwoordelijk voor is dat het KWPN aan het Gelders paard de status van paardenras heeft ontnomen.

De Tweede Kamer heeft in een speciale motie aan de Minister van Landbouw gevraagd om ervoor te zorgen dat de bloedlijnen van dit paardenras voor de toekomst behouden blijven, vanwege het goede karakter van het Gelders paard en uit het oogpunt van biodiversiteit. De Minister doet hier al twee jaar niets aan en vaart blind op de informatie van het KWPN.

Het KWPN heeft als doelstelling het fokken van gespecialiseerde paarden voor de internationale topsport en weigert te erkennen dat het veelzijdig Gelders landbouwrijpaard vanwege zijn karakter en gezondheid veel beter geschikt is voor het gebruik in de recreatie.
Het KWPN is dit jaar begonnen met het uitproberen van een karaktertest om de paarden uit de gespecialiseerde topsport-fokkerij ook meer geschikt te maken voor gewone mensen. Het zal moeilijk zijn en heel lang duren om de resultaten te evenaren van het eeuwenoude selectiesysteem in de landbouw, waardoor het Gelders paard ontstaan is.

Biedt Louis van der Velden nu zijn excuses aan de fokkers van het Gelders paard aan voor de schade die hij dit zeldzaam huisdierras heeft berokkend door gemene zaak te maken met het KWPN bij hun afschaffing van het Gelders bloed (tegen de uitdrukkelijke besluiten van twee ledenvergaderingen van de Gelderse fokkers in)? Distantieert zijn dochter Marlies - waarnemend KWPN-inspecteur voor het Gelders paard - zich van de daden van haar vader en het KWPN, of deelt zij hun mening dat het Gelders paard geen ras met waardevolle bloedlijnen is?

Vragen waarop het antwoord bekend had moeten zijn, vóórdat de SZH besloot om aan stal Veldenhof de erkenning als Fokcentrum Gelders Paard uit te reiken.
Een fokcentrum heeft officieel een belangrijke voorlichtingsfunctie voor het grote publiek, dat daardoor in dit geval gemakkelijk misleid kan worden.

De Gelderlander Paard Associatie (GPA) is opgericht om het Gelders paard met zijn waardevolle eigenschappen uit de tijd van vóór het KWPN te behouden: als Nederlands cultureel erfgoed, als bron van biodiversiteit, maar vooral als paardenras dat voor de meeste mensen veel geschikter is dan de bloedlijnen uit de topsport-fokkerij. De erfelijke eigenschappen maken een Gelders paard zonder Gelders bloed ondenkbaar.
Het KWPN heeft tot nu toe steeds geweigerd om aan de fokkers uit te leggen waarom het KWPN het originele minimum-percentage Gelders bloed voor registratie als Gelders paard eerst nog heeft verhoogd en een paar jaar later volledig heeft afgeschaft. (Dat is ook niet uit te leggen.)
Omdat de GPA geen gehoor kreeg bij het Productschap PVE en Ministerie van Landbouw, heeft de GPA zich tot de Tweede Kamer gewend, met als resultaat de motie Ormel/Snijder-Hazelhoff in 2008 die door het (niet) optreden van deze Minister van Landbouw tot nu toe niet is uitgevoerd.

Wijst de erkenning als fokcentrum van stal Veldenhof nu op een rehabilitatie van het Gelders paardenras door het KWPN of op het in de steek gelaten worden door de SZH (die in haar beginjaren het Groninger paard heeft gered door wél de strijd aan te gaan met het KWPN).

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 19:07

Dus het gaat nu ook weer om de eeuwenlange discussie: type of ras.

Iedereen is vrij om te fokken wat hij zelf wil, en als hij Marloes (niet Marlies) om raad vraagt, krijgt hij zeker weten een Gelderse hengst aangeraden (of diegene moet helemaal vastlopen qua bloed, wat wel het gevaar is als je het GP als een ras ziet).

Ik snap het probleem gewoon niet. De Gelderse paarden die gefokt worden zijn toch braaf, geschikt voor de recreatieruiter en er is toch nog steeds sprake van biodiversiteit? En het KWPN erkent zeker wel dat het Gelderse paard geschikt is voor de recreatieruiter, iedereen kan dat met eigen ogen lezen op de KWPN site.

AWvL
Berichten: 328
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 19:44

In de petitie die de Gelderlander Paard Associatie op 5 december 2005 aan de Tweede Kamer heeft aangeboden staat:
Het Gelders paard heeft zijn braafheid, werkwilligheid, gezondheid, kracht en goede gangen gekregen door de strenge selectie vroeger in de landbouw. Zoals iedere fokker weet, vererven dergelijke eigenschappen via de genen en dus zijn Gelderse bloedlijnen essentieel voor de instandhouding van het Gelders paard. Tientallen jaren lang is dit het fokbeleid geweest. Het grote KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland), houder van het stamboek Gelders paard, heeft echter het fokbeleid ingrijpend gewijzigd: het vereiste van minimaal 75% Gelders bloed is losgelaten en vervangen door "alle bloed behalve volbloed en Hackney". In een enquête in 2004 van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen onder alle fokkers van het Gelders paard hebben die er bezwaar tegen gemaakt, dat het Gelders paard een afvalbak van bloedvoeringen wordt.
Dit jaar heeft de reserve-kampioene van de 3-jarige Gelderse paarden als afstamming Fabricius (Tuigpaard) x Aktion (Rijpaard) x Afrikaner (Engelse Volbloed). Zelfs wanneer deze genetische toverbal wordt bevrucht door de hengst Gribaldi (Trakehner) kan het veulen Gelderse afstammingspapieren krijgen.


Er is intussen niets veranderd en deze hengstenkeuring is een hengst aangewezen voor de tweede selectieronde als Gelders paard met als afstamming: Jazz x Zep (V. Goudsmid en moeder 75% Trakehner) x Ivanhoe (V. Amor en moedersvader Xebec xx).

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 19:48

Maar die hengst is niet op komen dagen en je weet niet wat ze gedaan hadden als hij er wel was.
(Niet dat ik om die Jazz zat te springen).

En papiertechnisch kan je misschien veel kanten op, maar er is ook nog iets van een type dat beoordeeld wordt. Ik kijk in Hengelo mijn ogen uit, en weet dan weer helemaal waarom ik Gelderse paarden liefhebber ben.

DDW1190

Berichten: 4839
Geregistreerd: 26-03-09

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:40

wil je dan blijven hangen? het gelders paard moet ook een keer verder komen..

AWvL
Berichten: 328
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:45

Nog belangrijker dan het exterieur zijn voor het gebruik de kwaliteiten die je niet aan de buitenkant ziet en waarvan er een aantal hierboven in de petitie aan de Tweede Kamer is genoemd.
Een paard als bv. de 24-jarige Gelderse hengst Elegant heeft een typisch Gelders exterieur en een klassieke Gelderse bloedvoering. Dergelijke hengsten zouden door het KWPN gepromoot moeten worden in plaats van Jazz.

Lees nog eens
Red het Gelders paard http://home.vianetworks.nl/users/lijsse ... redhgp.htm en
Zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard" http://www.gelderlanderhorse.nl/nederln ... k_KWPN.pdf

DDW1190

Berichten: 4839
Geregistreerd: 26-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:48

AWvL schreef:
Nog belangrijker dan het exterieur zijn voor het gebruik de kwaliteiten die je niet aan de buitenkant ziet en waarvan er een aantal hierboven in de petitie aan de Tweede Kamer is genoemd.
Een paard als bv. de 24-jarige Gelderse hengst Elegant heeft een typisch Gelders exterieur en een klassieke Gelderse bloedvoering. Dergelijke hengsten zouden door het KWPN gepromoot moeten worden in plaats van Jazz.

Lees nog eens
Red het Gelders paard http://home.vianetworks.nl/users/lijsse ... redhgp.htm en
Zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard" http://www.gelderlanderhorse.nl/nederln ... k_KWPN.pdf


ja maar hoe kun je jazz nou vergelijken met Elegant?
ik snap je punt wel ook en ik ben er ook helemaal voor hoor!
maar een mens die kijkt naar sport kijkt eerder naar Jazz dan Elegant..
Qua braafheid zou eerder de Gelderlander gekozen..

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:50

AWvL schreef:
Nog belangrijker dan het exterieur zijn voor het gebruik de kwaliteiten die je niet aan de buitenkant ziet en waarvan er een aantal hierboven in de petitie aan de Tweede Kamer is genoemd.
Een paard als bv. de 24-jarige Gelderse hengst Elegant heeft een typisch Gelders exterieur en een klassieke Gelderse bloedvoering. Dergelijke hengsten zouden door het KWPN gepromoot moeten worden in plaats van Jazz.

Lees nog eens
Red het Gelders paard http://home.vianetworks.nl/users/lijsse ... redhgp.htm en
Zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard" http://www.gelderlanderhorse.nl/nederln ... k_KWPN.pdf


Op aanraden van Marloes gaat Elegant op onze merrie, dus die wordt zeker wel gepromoot. En hij heeft veel dekkingen dit jaar ook, kan ik je uit betrouwbare bron vermelden ;)
En verder is het KWPN ook afhankelijk van haar leden. Als er meer hengsten worden heelgehouden en aangeboden, kan daar ook een goede Elegant tussen zitten ja.

Patricia
Berichten: 1043
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:51

Die 75% regeling is in principe wel iets om aan te houden.
Maar, aangezien er binnen de populatie nogal wat inteelt heerst, kan ik me voorstellen dat je uiteindelijk een keer uitkomt op minder dan 75%.

In dat kader zou ik graag van AWvL horen wat hij als dekadvies geeft voor deze merrie: Vivian

~The poorest man is not without a penny but without a dream...~

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:52

DDW1190 schreef:
AWvL schreef:
Nog belangrijker dan het exterieur zijn voor het gebruik de kwaliteiten die je niet aan de buitenkant ziet en waarvan er een aantal hierboven in de petitie aan de Tweede Kamer is genoemd.
Een paard als bv. de 24-jarige Gelderse hengst Elegant heeft een typisch Gelders exterieur en een klassieke Gelderse bloedvoering. Dergelijke hengsten zouden door het KWPN gepromoot moeten worden in plaats van Jazz.

Lees nog eens
Red het Gelders paard http://home.vianetworks.nl/users/lijsse ... redhgp.htm en
Zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard" http://www.gelderlanderhorse.nl/nederln ... k_KWPN.pdf


ja maar hoe kun je jazz nou vergelijken met Elegant?
ik snap je punt wel ook en ik ben er ook helemaal voor hoor!
maar een mens die kijkt naar sport kijkt eerder naar Jazz dan Elegant..
Qua braafheid zou eerder de Gelderlander gekozen..


De Gelderlander bestaat niet.

Van mij hoef je geen Gelders paard uit een Jazz te fokken, ga dan naar de DP's. Maar nogmaals: het is aan de fokkers.

DDW1190

Berichten: 4839
Geregistreerd: 26-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:53

ohh maar ik zeg ook niet dat elegant slecht is hoor, zelf hebben wij ook een elegant gehad en die liep de sterren van de hemel, en was te gelijkertijd ook super braaf..

een kind van 5 kon ermee weg rijden..

GJ: nee maar ik denk dat je snapt wat ik bedoel :Y)

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:57

Je drukt jezelf in een hoek met die uitdrukking. Mij verder prima hoor, wat jij wilt ;)

DDW1190

Berichten: 4839
Geregistreerd: 26-03-09

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 20:58

hoe bedoel je dat GJ?

SophievdV
Berichten: 13366
Geregistreerd: 22-07-04
Woonplaats: met een prachtig uitzicht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-10 07:40

DDW1190 schreef:
Pletje123 schreef:
De clue van het verhaal is: volgens de GPA doet iedereen het verkeerd, behalve zij zelf. Lekker laten varen :Y)


owja en zo komen ze verder met het gelderse paarden stamboek?


Je kunt er steeds wel op in gaan, op al die kritiek. Maar uit de geschiedenis is gebleken dat het hier om moddergooien gaat. Kom je daar verder mee binnen de Gelderse fokkerij??

AWvL
Berichten: 328
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-10 09:22

Een Gelders paard zonder Gelders bloed bestaat niet. Het huidige KWPN-fokbeleid betekent daarom het einde van de biodiversiteit het Gelders paard en misbruik van de in het verleden opgebouwde goede naam.

Uit de eerste discussie waarbij Stoffel zich bemoeide met het Gelders paard:
20909 18.19u
beste awvl De anonimiteit houd ik vast, of mijn daden met mijn woorden overeen komen kan ik zelf wel bepalen, ik kreeg namelijk een pbtje van iemand, die mij waarschuwde, zij durft namelijk niet meer te reageren op u omdat u het vervolgens op een lage manier op de persoon speelt (wees zelf een vent).
Ik denk dat ik het nu begint te begrijpen. Een mevrouw die bijzonder goed uit haar woorden kan komen en hier op Bokt het KWPN-standpunt over het Gelders paard naar voren brengt, vertelt allerlei onjuistheden die ik heb doorgeprikt. Omdat het onjuistheden zijn, heeft ze geen argumenten om tegen mij in te gaan. Daarom heeft ze zich tot u gewend om met uw "kwaliteiten" mijn bijdrage aan Bokt te verzieken.
En dat doet u door vanuit de anonimiteit hier leugens en kwalijke insinuaties naar voren te brengen. Ik heb u dus al eerder in dit topic goed gekarakteriseerd en vul mijn eerdere conclusie nu aan met: "Wees een vent, zeg wie je bent en kom met een eerlijk argument".
Het meest grievende in de ogen van die mevrouw was dat ik de kwalificatie "hoogverraad tegen het Gelders paard" heb gebruikt voor de - statutair vereiste - medewerking aan het afschaffen van de verplichting van een Gelderse afstamming voor een Gelders paard, die door de Fokkerijraad Gelders paard verleend is aan het KWPN, tegen twee ledenvergaderingen van Gelderse fokkers in!! De voorzitter en vice-voorzitter (tevens volgende voorzitter) van die Fokkerijraad heb ik daarbij met naam genoemd, omdat zij nog steeds weigeren om uit te leggen waarom zij hoogverraad gepleegd hebben of om hun excuses daarvoor aan te bieden aan de Gelderse fokkers. (Voor meer info hierover: zie het hoofdstuk KWPN-democratie in het Zwartboek "KWPN is anti-Gelders paard" http://www.gelderlanderhorse.nl/nederln ... k_KWPN.pdf ).
Als u daarvoor een treffender woord weet dan "hoogverraad" mag u dat hier noemen.

GJ9

Berichten: 4063
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Barneveld

Re: Nieuw Fokcentrum Gelders Paard schiet in verkeerde keelgat

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-10 09:27

Lekker verdekte beschuldigingen allemaal, waarom uit u die niet per pb?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Caithlynn, Iirene, jugito, LadyMadonna, miekxlady97, Muronia, poetser, wen83, xJolijn en 32 bezoekers