Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110678
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-10 21:36

www.knhs.nl


In januari 2009 heeft de Sectorraad Paarden een plan van aanpak ter waarborging van het paardenwelzijn in Nederland aan Minister Verburg van LNV aangeboden. Onderdeel van dit plan van aanpak is het realiseren van een welzijnsmonitor. Met behulp van de welzijnsmonitor wordt het paardenwelzijn in Nederland door middel van objectieve gegevens vastgelegd. De hippische ondernemer of particuliere paardenhouder kan aan de hand van de checklist zelf meten hoe het met het welzijn van zijn paarden is gesteld.

Objectieve parameters om iets te kunnen zeggen over welzijn paard ontbreken op dit moment. Zowel paardensporters, fokkers als ondernemers hebben er belang bij dat beleid en houderij gebaseerd zijn en blijven op basis van realiteit en niet op basis van emotie. De KNHS vindt het realiseren van een objectieve welzijnsmonitor dan ook van het grootste belang voor de totale sector. Samen met het Ministerie van LNV, FNHO, LTO Nederland en de Dierenbescherming wordt hierbij nauw samengewerkt.

Op dinsdag 9 februari werd in Eemnes op Stal Paardenvreugd in een presentatie aan de pers getoond hoe de Welzijnsmonitor tot stand komt. Aan de hand van protocollen die zijn opgesteld door Wetenschappers van de Universiteiten van Wageningen en Utrecht, wordt de komende maanden op 150 hippische bedrijven onderzoek gedaan. In deze protocollen staan vier basisonderwerpen beschreven: voeding en drinken, huisvesting en klimaat, gezondheid en als vierde onderwerp gedrag. Middels tal van testen op de bedrijven worden hierover gegevens gegenereerd die later in een grote database komen. Medewerkers van Universiteit Wageningen zullen al deze gegevens gaan analyseren en met een rapportage komen. Het eindrapport, dat een handleiding moet worden ter bewaking van het paardenwelzijn, wordt eind van dit jaar gepresenteerd.

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-10 22:48

Ben wel benieuwd wat er dan instaat. Hoe vaak de tandjes van het paard gepoetst worden en hoe vaak de hoefjes worden ingevet en of er wel 50 cm stro in de box ligt :?

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Re: Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-10 23:58


Lidwien_Walf
Berichten: 295
Geregistreerd: 27-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-10 00:16

Paardenhouderijen kunnen zich aanmelden om mee te doen aan dit onderzoek. Ik vrees alleen dat bedrijven die hun dieren 24/7 in stands zetten, zich niet aan zullen melden. De zwakte van de uitkomsten van dit onderzoek, ligt in de eenzijdige data die verzameld wordt.

Bedrijven met gezonde dieren in boxen en gebrek aan weidegang, zullen zich wél aanmelden.

Roka
Berichten: 179
Geregistreerd: 13-08-09

Re: Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-10 09:01

Het idee is super natuurlijk, dan inderdaad wel afwachten welke vragen en criteria erin staan,daar heeft Arabesk wel een punt hoor!
En waarom opgeven als bedrijf?? Waarom geen onverwachte check??
Bedrijven die zich niet aan de " regels" houden zullen zich niet opgeven!
Kan je nu de uitkomst van het onderzoek voorspellen!

Wanneer komen de particulieren aan de beurt?

arie53

Berichten: 3058
Geregistreerd: 26-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-10 10:11

De selffulfilling prophecy gaat er ook bij de sectorraad in als zoete koek.

In mijn voorwoord in het decembernr. 2009 van de Allround schreef ik het volgende.

Welzijn is in de paardenwereld een veelbesproken onderwerp. De minister van LNV heeft de sector gevraagd om met passende voorstellen te komen en als deze voorstellen naar het oordeel van het ministerie ontoereikend zijn, is het niet uitgesloten dat de minister zelf met maatregelen komt.

De sectorraad heeft inmiddels een plan van aanpak gelanceerd en die heeft vooral betrekking op hoe anderen, u en ik dus, met paarden dienen om te gaan. Huisvesting, verzorging en sociaal contact etc. worden breed belicht.
Onder de dreiging van het besmettelijke ziektespook zou de sectorraad ook het liefst zien dat er een landelijke registratieplicht wordt ingesteld. En op dat laatste zit niemand in de paardenwereld te wachten want als er een besmettelijke ziekte zou uitbreken, kan de overheid middels de media, de stamboeken, de maneges en de sportorganisaties de paardeneigenaren echt wel bereiken en adequaat voorlichten. Deze vermeende vorm van welzijn riekt eerder naar een financiële greep in de zakken van de paardenhouders. Een registratie gaat altijd geld kosten en we kunnen er gif op innemen dat de sectorraad als eerste klaar staat om de hand op te houden, want men moet daar wel een hele grote (rij) broek ophouden.
Bovendien heeft een registratieplicht heel weinig met welzijn van doen.
Dan zijn er op paardengebied wel andere dringende zaken aan orde maar daar wordt in het plan van aanpak geen woord over gerept.

We weten inmiddels allemaal dat de levensduur van de rijpaarden hard achteruit gaat. En niet alleen de levensduur ook de kwaliteit roept steeds meer vraagtekens op. De paardenklinieken staan vol met jonge sportpaarden die langdurig door pees- wervel- en gewrichtsblessures uitgeschakeld zijn. In het gunstige geval worden ze nog wat opgelapt maar veelal betekent het een vroegtijdige einde van een sportcarrière. Nu heeft deze grote uitval meerdere oorzaken en die liggen zowel op het terrein van de fokkerij, de wijze van training en de vroegtijdige inzet van jonge paarden. En ook deze zaken heeft de minister in haar nota als aandachtspunten genoemd. Maar op dit terrein zwijgt de sectorraad in alle talen.
Bij de door de minster genoemde aandachtspunten hebben de leden van de sectorraad echter een grote vinger in de pap en dus blijven deze toch dwingende zaken volledig buiten beschouwing in het plan van aanpak.

Als we tegenwoordig kijken hoe paarden van amper drie jaar onder het zadel worden geforceerd en in de hippische bladen worden belicht, dan is het geen wonder dat dit door het onwetende grote publiek wordt nagevolgd. Een achtjarig paard heet inmiddels bij dit publiek oud, terwijl het paard op die leeftijd pas volgroeid is. Deze voor de paarden zeer nadelig trend zal een halt moeten worden toegeroepen en het zou de sectorraad sieren om ook deze zaken, waar juist zij nauw bij betrokken is, op de agenda van het paardenwelzijn te plaatsen. Daar hebben de paarden, naast een goede huisvesting, verzorging en sociaal contact, vanuit het welzijnsperspectief vooral recht op.

Ik ben benieuwd hoe de sector het bovenstaande gaat monitoren.

http://www.fokt.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=16&t=11987

flower1983
Berichten: 212
Geregistreerd: 25-07-09

Re: Welzijnsmonitor legt paardenwelzijn in Nederland vast

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-10 21:27

Bij ons zijn ze vandaag geweest. 20 willekeurige paarden werden bekeken, en de stal werd luchtvochtigheid enz gemeten. Behoorlijk uitgebreid!

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41660
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-10 09:43

Roka schreef:
En waarom opgeven als bedrijf?? Waarom geen onverwachte check??
Bedrijven die zich niet aan de " regels" houden zullen zich niet opgeven!


Klopt, en dit weten de onderzoekers ook. Het doel van dit project (in dit stadium) is niet handhaving maar het testen van de monitor. Is hij bruikbaar, resulteert het in consistente gegevens, is hij objectief, wordt er gemeten wat we willen weten? Pas als dat getoetst is kan de welzijnsmonitor (of aan afgeleide daarvan) gebruikt worden voor andere doelen zoals b.v. het controleren of aanpakken van bedrijven die het minder goed voor hebben met hun dieren.