Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93539
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-10 17:19 Tip de Nieuwsredactie

http://www.knhs.nl


Afbeelding
Edward Gal.
foto: http://www.sjoert.com

Vandaag, 8 februari, tijdens de sponsorbijeenkomst van Indoor Brabant werd bekend gemaakt dat Edward Gal door het concours is uitgeroepen door Ruiter van het Jaar 2009. Het is de eerste keer in zijn carrière dat dressuurruiter Edward Gal de eretitel Ruiter van het Jaar toegekend heeft gekregen. Doorslaggevend was daarbij, dat hij met zijn droompaard en publiekstrekker Moorland’s Totilas in een jaar tijd doorstootte naar de absolute wereldtop en grensverleggende prestaties op de dressuurvloer toverde.

Ook in 2009 heeft de door het Bestuur van Indoor Brabant ingestelde Commissie Ruiter van het Jaar, bestaande uit Gerrit Jan Swinkels, Henk Rottinghuis, Ed van den Bent en Andries van den Berg, de verrichtingen van de Nederlandse paardensporters gevolgd en voor de 44e keer de Ruiter van het Jaar aangewezen.
Ditmaal selecteerde de Commissie vijf genomineerden en werden er eveneens twee eervolle vermeldingen toegekend.

Een eervolle vermelding ging dit jaar naar de dressuuramazone Lotje Schoots die als Junior en Young Rider in totaal 10 gouden medailles won. De laatste twee medailles won zij tijdens het E.K. in Ermelo in 2009. De tweede eervolle vermelding was voor springruiter Harrie Smolders vanwege zijn gestage klim naar de top. Aan het einde van 2009 stond hij op de tiende plaats van de wereldranglijst van de FEI, voorwaar een voortreffelijk resultaat.

De Commissie nomineerde in alfabetische volgorde dressuuramazone Adelinde Cornelissen, dressuurruiter Edward Gal, dressuuramazone Anky van Grunsven, draverpikeur Hugo Langeweg jr. en springruiter Albert Zoer.

Adelinde Cornelissen en haar indrukwekkende Parzival kregen in 2009 een tegenvaller te verwerken. Parzival liep een blessure op en het was afwachten hoe hij op het strijdtoneel zou terugkeren. De comeback kwam precies op tijd om een geweldige bijdrage te leveren aan de historische successen van het dressuurteam tijdens het Europese Kampioenschap te Windsor waar het team goud veroverde en deze combinatie individueel zilver. Tijdens de Grand Prix Special van dit E.K. klopte alles en rolde er een wereldrecord uit: 84.042%. Aan het eind van het jaar bezette Adelinde en Parzival de tweede plaats op de wereldranglijst.

Edward Gal kwam, zag en overwon met zijn geweldenaar Moorland’s Totilas. Het jaar begon met een zege in het KNHS Indoorkampioenschap en toen al waren de superlatieven niet van de lucht. In sneltreinvaart steeg ‘de zwarte parel’ naar grote hoogte met als bekroning tweemaal goud (team en individueel) tijdens het E.K. Dressuur in Windsor. Goud tijdens het Nederlands Kampioenschap, eerste op de wereldranglijst, kan het sneller gaan? Wereldrecords sneuvelden: in de Grand Prix een nooit vertoonde 84.085% en in de Kür op muziek van 86.700% via 90.750% naar een onwaarschijnlijke 92.300%. Totilas heeft ongekende kwaliteiten, die door Edward Gal professioneel en vakkundig werden uitgebuit.

Anky van Grunsven moest door het geweld van Edward en Adelinde dit jaar een stapje terug doen. Het kan in de sport zomaar gebeuren, dat je op Olympisch niveau presteert, maar toch wordt geklopt. Hoe dan ook, de koningin van de vaderlandse dressuur kan met de gouden E.K. teammedaille, een zilveren medaille tijdens het Nederlands Kampioenschap, een tweede plaats tijdens de finale van de Wereldbeker en brons individueel tijdens het E.K. terugzien op een heel mooi en sportief geslaagd jaar. Bovendien staat ze als enige met twee paarden in de top-10 van de wereldranglijst: vierde met Salinero en zevende met Painted Black.

Hugo Langeweg jr. is al jaren de succesvolste draverpikeur van ons land en een regelmatig terugkerende genomineerde in de titelstrijd Ruiter van het Jaar. Hij was in 2009 elf jaar pikeur en behaalde met Michael November zijn 1.000e overwinning. Hij werd weer Nederlands Kampioen en won een groot aantal belangrijke koersen. De meest lucratieve zege was die met Russel November in de Oslo Grand Prix met een eerste prijs van € 165.000,--. Hij won verder o.a. de Oostenrijkse Derby, het Kampioenschap van Nederland en het Kampioenschap Nederlandse Paarden.

Albert Zoer was in 2009 met afstand de meest succesvolle springruiter met een bronzen plak tijdens het Nederlandse Kampioenschap, een medaille van dezelfde kleur tijdens het Europese Kampioenschap individueel in Windsor en ook werd hij nog eens derde in de Wereldbekerfinale in Las Vegas. Hij won de Grote Prijzen van Leipzig, “s-Hertogenbosch en Antwerpen en de wereldbekerwedstrijd in Bordeaux. Aan het einde van het jaar vond hij zichzelf terug op de tweede plaats van de wereldranglijst, een unieke prestatie.

De Commissie moest ondanks de grote waardering voor de prestaties van Hugo Langeweg jr. weer besluiten het bij een nominatie te laten; Hugo heeft het telkens op te nemen tegen succesvolle ruiters en amazones waarvan de prestaties een veel groter publiek aanspreken. Anky van Grunsven viel af omdat ze op de beslissende momenten werd geklopt door Edward Gal en Adelinde Cornelissen. Adelinde, in 2008 ‘shooting star’, moest op haar beurt de nog snellere klim naar de top van Edward Gal in 2009 ervaren en constateren, dat Gal over het gehele jaar gezien aanzienlijk succesvoller was.
Bleven over Edward Gal en Albert Zoer. Twee toppers met aansprekende paarden. Een moeilijke afweging. Albert Zoer aan de wereldtop van de mondiaal breder beoefende springsport. Of Edward Gal, die in een jaar tijd de wereldtop bereikte. Uiteindelijk gaven de grensverleggende verrichtingen van het wonderpaard Totilas de doorslag. Hij vulde wereldwijd kolommen van kranten en hippische pers. Dressuurliefhebbers reisden hem na om hem in actie te zien. Okidoki is een wereldpaard, we weten het! Moorland’s Totilas was het in 2009 ook. De Commissie besloot dan ook Edward Gal voor de eerste keer in zijn sportieve loopbaan aan te wijzen als de Ruiter van het Jaar.

Zaterdagmiddag tijdens de KWPN hengstenkeuring in 's-Hertogenbosch werd Moorlands Totilas met Edward Gal gehuldigd als 'KWPN Paard van het Jaar'. Gribaldi, de vader van Totilas en van Painted Black van Anky van Grunsven, werd vrijdagavond bij zijn afscheid van de actieve sport door het KWPN preferent verklaard op zijn afstammelingen. Dat is de hoogste foktechnische onderscheiding die dit stamboek aan een paard kan toekennen.

Overzicht ‘Ruiter van het Jaar’

Achtmaal:
• Anky van Grunsven (dressuur)

Driemaal:
• Jos Lansink (springen)

Tweemaal:
• IJsbrand Chardon (vierspannen)
• Anton Ebben (springen)
• Johan Heins (springen)
• Annemarie Sanders-Keijzer (dressuur)
• Tjeerd Velstra (vierspannen)

Eénmaal:
• Cees Benedictus-Lieftinck (dressuur)
• Annie van Doorne (dressuur)
• Janna Dragt-Peenstra (drafsport)
• Dressuuréquipe, bestaande uit: Annemarie Sanders-Keijzer, Tineke Bartels-de Vries, Jo Rutten
• Peter Geerink (springen)
• Emile Hendrix (springen)
• Maarten Jurgens (eventing)
• Marleen Koppejan-Imming (drafsport)
• Jan Onrust (drafsport)
• Piet Raijmakers* (springen)
• Gonnelien Rothenberger-Gordijn (dressuur)
• Riny Rutjens (tweespannen)
• Jo Rutten (dressuur)
• Wout-Jan van der Schans (eventing)
• Gerco Schröder* (springen)
• Tjitse Smeding (drafsport)
• Springteam, bestaande uit: Jeroen Dubbeldam, Piet Raijmakers, Gerco Schröder, Albert Zoer
• Arjen Teeuwissen (dressuur)
• Cees Vellenga (dressuur)
• Vierspanéquipe, bestaande uit:, IJsbrand Chardon, Tjeerd Velstra, Theo Weusthof
• Harry Wouters van den Oudenweijer (springen)
• Albert Zoer (springen)
• Edward Gal (dressuur)


sharon_quiz

Berichten: 1822
Geregistreerd: 29-12-08
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:21

Geen verassing haha!

Likemaaike
Berichten: 2994
Geregistreerd: 04-06-09

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:21

Gefeliciteerd, en inderdaad geen verassing.

Nieuwe paardenspullen voor zeer leuke prijzen!

Loiz

Berichten: 5797
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:32

Idd geen verrassing, maar wel fijn, vind het een goede ruiter!

Wel een charmant moment zo voor Edward, met z'n ogen dicht :Y)
Laatst bijgewerkt door Loiz op 08-02-10 17:38, in het totaal 1 keer bewerkt

Los met Lois hondenuitlaatservice | Haarlem en omstreken

Sabriinaaa
Berichten: 326
Geregistreerd: 14-04-07
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:32

super! en helemaal terecht!

:¨·.·¨:
`·.Atomic
Gribaldi x Sadenio

VERAx
Berichten: 3508
Geregistreerd: 19-11-09

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:34

Dat was te verwachten ;)
Maar inderdaad, helemaal terecht!

       Everything is nothing
       with a twist

lovepieff

Berichten: 376
Geregistreerd: 03-03-09
Woonplaats: haarlem

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:34

terecht! maar hij heeft het natuurlijk ook heel erg verdient!

J'arrive de Cera

Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 28175
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:35

Haha! Verassing! :D

Wel leuk dat jullie een plaatje zonder Toot hebben gekozen!!

  Deeks: Okay, so then why’s he carrying a .22? It’s a girl’s gun.
  Kensi: I’m a girl.
  Deeks: Well, you’re not a real girl. You’re like – you’re like Wonder Woman. And Wonder Woman wouldn’t carry a .22.
  Kensi: Compliment accepted.

Barmat
Berichten: 8293
Geregistreerd: 25-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:36

:D

En wél verdiend vind ik :j

Vind alllen het volgende zinnetje beetje negatief overkomen:

Cayenne schreef:
Totilas heeft ongekende kwaliteiten, die door Edward Gal professioneel en vakkundig werden uitgebuit.


Ik bedoel... zeg dan ipv uitgebuit het woord "benut" want uitgebuit klinkt verschrikkelijk negatief.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:38

Barmat schreef:
:D

En wél verdiend vind ik :j

Vind alllen het volgende zinnetje beetje negatief overkomen:

Cayenne schreef:
Totilas heeft ongekende kwaliteiten, die door Edward Gal professioneel en vakkundig werden uitgebuit.


Ik bedoel... zeg dan ipv uitgebuit het woord "benut" want uitgebuit klinkt verschrikkelijk negatief.

Horeca zaken worden toch ook geëxploiteerd? ;)
Maar de woordkeuze had inderdaad anders gekund :)

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93539
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-10 17:39

Marjoow schreef:
Haha! Verassing! :D

Wel leuk dat jullie een plaatje zonder Toot hebben gekozen!!


Edward hoeft niet altijd met Totilas op de voorpagina te staan.
Tenminste, dat is mijn mening :+

Springert

Berichten: 2358
Geregistreerd: 07-11-09
Woonplaats: Baexem

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 17:42

Gelukkig voor Edward. Want het zou toch een raar gevoel zijn als je paard wel Paard van het Jaar is geworden, en jij als ruiter geen Ruiter van het Jaar bent. Ook goed voor Totilas zodat hij niet naast zijn ijzers gaat lopen.

Paardentango
Berichten: 2744
Geregistreerd: 06-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 18:19

Cayenne schreef:
Edward hoeft niet altijd met Totilas op de voorpagina te staan.
Tenminste, dat is mijn mening :+


Och, zou ik niet storend vinden persoonlijk... :o

Hij gaat lekker die jongenman, interessante ruiter vind ik. Gaat leuk met zijn paard om, snapt het paard ook buiten de ring. Klasse.

Jeanneee_
Berichten: 2889
Geregistreerd: 05-01-08

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 18:22

Hartstikke verdient, leuk voor Edward dat zowel hij als Totilas verkozen zijn :D

Liinn
Berichten: 1583
Geregistreerd: 29-01-08

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 18:33

Gefeliciteerd, Edward heeft het echt verdiend! :)

Lilliputter

Berichten: 8753
Geregistreerd: 26-02-04
Woonplaats: Heesch

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 19:36

Cayenne schreef:
Marjoow schreef:
Haha! Verassing! :D

Wel leuk dat jullie een plaatje zonder Toot hebben gekozen!!


Edward hoeft niet altijd met Totilas op de voorpagina te staan.
Tenminste, dat is mijn mening :+


Dat vond ik ook toen ik de foto zag!

>>> Van Beek Dressagehorses <<< Verkoop interessant gefokte veulens, jonge paarden en sportpaarden
IPS Bon Bravour (v. Painted Black x Chronos) - KWPN, Hannover, Old en SBS goedgekeurd!

Tammy_lover_

Berichten: 306
Geregistreerd: 27-12-09
Woonplaats: Bergen op Zoom (In Tammy's stal)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 19:41

Hij heeft het wel verdiend!En wat is het paard op de foto mooi!!!

Tammy,Tammy,Tammy... To know her is to love her <3
We're joined from within,precious
Echt te weinig op bokt tegenwoordig

Domi_94

Berichten: 1724
Geregistreerd: 11-01-08
Woonplaats: Twente

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 19:43

Mooi voor hem, heeft hij ook wel verdiend

Waldy (v. Wallenstein)

sasika

Berichten: 1873
Geregistreerd: 14-06-06
Woonplaats: Beinsdorp

Re: Edward Gal uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 20:40

nou terecht vind ik het niet, zie genoeg betere ruiters dan dat hij is, jammer dat die niet worden gezien. mensen die wel op een normaal zadel kunnen zitten zonder kapstokvoeten, kijken we daar nog wel is naar...

dressuur heeft tegenwoordig aparte kanten, maarja wie ben ik

Goed leren longeren bij Bewustlongeren
Mosesdressuur L1+6
Rakker

ilse86

Berichten: 3220
Geregistreerd: 16-11-09
Woonplaats: Ergens in 't Twentse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 20:44

MarcelDufour schreef:
Gelukkig voor Edward. Want het zou toch een raar gevoel zijn als je paard wel Paard van het Jaar is geworden, en jij als ruiter geen Ruiter van het Jaar bent. Ook goed voor Totilas zodat hij niet naast zijn ijzers gaat lopen.

Hihi, naast de ijzers... Beste opmerking. Edward wel terechte winnaar denk ik. Tenminste, als je kijkt naar de overwinningen en scores.

denicola

Berichten: 260
Geregistreerd: 11-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 20:51

Gefeliciteerd, een geweldige ruiter en een geweldige combi !
Zo harmonieus, zo`n chemie, éénmalig ! +:)+

sylv_n_

Berichten: 416
Geregistreerd: 23-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 20:54

Hij heeft het zeker verdiend!! Krijg nog elke keer kippenvel als ik ze samen zie!! :oo

xx_tassjuhh
Berichten: 457
Geregistreerd: 02-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 20:55

hij verdient het echt!

J_C_N

Berichten: 424
Geregistreerd: 18-02-09
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 21:20

Leuk en wat mij betreft de terechte winnaar!

www.jcnfotografie.nl

Janine1990

Berichten: 39506
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-10 21:44

sasika schreef:
nou terecht vind ik het niet, zie genoeg betere ruiters dan dat hij is, jammer dat die niet worden gezien. mensen die wel op een normaal zadel kunnen zitten zonder kapstokvoeten, kijken we daar nog wel is naar...

dressuur heeft tegenwoordig aparte kanten, maarja wie ben ik


Helemaal mee eens :o

Hoewel, gezien de resultaten kan je er niet omheen natuurlijk...


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 19marjo90, Antonius, Bambelien, Fris, Jet, Lagonda, Rebecca, Suuszels en 20 bezoekers