Paardenwereld Groot-Brittannië opgeschrikt door moeraskoorts

Moderators: Ladybird, Polly, Hanmar, Princesj, Shanna, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
manic

Berichten: 6552
Geregistreerd: 09-01-03

Paardenwereld Groot-Brittannië opgeschrikt door moeraskoorts

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-01-10 11:16 Tip de Nieuwsredactie

www.HorseandHound.co.uk / Nieuwsredactie


In Groot-Brittannië is de paardenwereld in hoogste staat van paraatheid, nadat bij twee paarden Equine Infectuious Anaemia (EIA), ook wek bekend als moeraskoorts werd ontdekt.

Moeraskoorts veroorzaakt koorts, bloedarmoede, vermagering en uiteindelijk kunnen paarden er aan overlijden. Moeraskoorts is niet overdraagbaar op mensen, maar wel dodelijk voor paardachtigen. Als een besmet paard niet sterft zal deze de ziekte voor de rest van zijn leven bij zich dragen. Het betreffende dier zal dan gedoemd zijn tot levenslange isolatie of verplichte euthanasie.

De twee bewuste paarden zijn op 22 december vanuit Roemenie via België naar Groot-Brittannië geïmporteerd. Ze waren onderdeel van groep van in totaal tien paarden, waarvan er negen afkomstig uit Roemenië en een uit België.

Defra (Department of Environment, Food and Rural Affairs) heeft bevestigd dat de paarden worden afgemaakt.

De paarden toonden geen tekenen van moeraskoorts, maar werden na import tijdens een routine test positief bevonden op de aanwezigheid van antilichamen van de ziekte.

De locatie in Wiltshire waarop zij werden gehouden is geïsoleerd en er wordt met spoed getraceerd met welke andere dieren deze besmette paarden in contact zijn geweest sinds hun invoer in Groot-Brittannië.

Bij de andere zeven paarden uit Roemenië werd de ziekte niet gevonden; het paard uit België wordt momenteel nog getest.

Aangezien EIA of moeraskoorts wordt verspreid via het bloed of muggen hopen dierenartsen dat het zich beperkt tot deze gevallen.

Maar het nieuws is toch een grote zorg voor de gehele Britse paardenwereld. In 2006 werd in Ierland de paarden- en volbloedhandel compleet lamgelegd na een uitbraak van moeraskoorts.

Defra's hoofd dierenarts Nigel Gibbens zei: "Het laatste geval van de EIA besmette dieren werd in Groot-Brittannië in 1976 ingevoerd. Dit waren ogenschijnlijk gezonde paarden met een ziekte waarop meldplicht geldt, die we graag buiten ons land houden.

"Na overwegen van de risico’s, heb ik besloten om passende maatregelen te nemen en op humane wijze deze twee paarden in te laten slapen."

De ziekte is in de afgelopen jaren ook in Italië en Duitsland aangetroffen, maar het is een inheemse ziekte in Roemenië, die op 1 januari 2007 zijn toegetreden tot de EU, waar er op elk gegeven moment 16.000 gevallen van moeraskoorts zijn.
Laatst bijgewerkt door Sammie op 21-01-10 12:43, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: aangepast voor VN


Bravura
Berichten: 5590
Geregistreerd: 19-01-04
Woonplaats: Ergens op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-10 18:14

Wat moet je ervan vinden.... :n Ik krijg toch wel een wrange smaak als eerst de koeien met bepaalde ziekten afgemaakt worden, daarna varkens, dan schapen, en nu hebben ze sinds vorig jaar steeds meer vreemde ziekten op het gebied van paarden. Alsof men het er om doet...

.

cathyvans
Berichten: 205
Geregistreerd: 20-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-10 18:20

Getsie, wat komen er toch steeds weer rare ziektes bij. Is er net een enting voor het ene steekt het andere weer de kop op...

Thioro

Berichten: 2673
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-10 00:38

O jee, ik hoop dat het geïsoleerde gevallen zijn en dat moeraskoorts niet daadwerkelijk deze kanten op aan het zwerven is.

Dat er steeds nieuwe ziektes bijkomen is normaal, is zo bij mensen en dieren. Dat meer en meer tropische ziekten deze kanten opwaaien is verontrustend. Blauwtong was ook een nieuwe ziekte.

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Paardenwereld Groot-Brittannië opgeschrikt door moeraskoorts

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-10 19:11

Stomme vraag misschien, maar is dit weer wat anders dan het West-Nijl virus?

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Bravura
Berichten: 5590
Geregistreerd: 19-01-04
Woonplaats: Ergens op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-10 13:04


.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Doppers, janneke_S, TikiMyn en 18 bezoekers