Spoeddebat situatie Oostvaardersplassen in Tweede Kamer

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

 
 
Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Spoeddebat situatie Oostvaardersplassen in Tweede Kamer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-10 15:23 Tip de Nieuwsredactie

http://www.horses.nl


Woensdag om half tien vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de situatie van paarden, herten en runderen de Oostvaardersplassen en de Kennemerduinen. Het initiatief komt van Dion Graus, kamerlid van de Partij van de Vrijheid (PVV). Hij wil Gerda Verburg aan de tand voelen over de volgens hem dieronwaardige situatie in de Oostvaardersplassen.

Volgens de PVV kunnen door de aanhoudende vorst de ruim 1.200 dieren in het gebied geen voedsel meer vinden. "Het betreft een afgesloten gebied waardoor de dieren niet kunnen migreren op zoek naar voedsel. Verantwoordelijke voor het gebied, Staatsbosbeheer, moet als staatsbedrijf het goede voorbeeld geven en de dieren bijvoeren", aldus Graus.

De discussie over de leefomstandigheden van de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen kwam vorige week op gang toen zo’n honderd paarden het ijs in het gebied probeerden over te steken. Een aantal dieren zakte door het ijs en één paard verdronk. Volgens Staatsbosbeheer is de grens tussen vaste grond en bevroren water moeilijk te zien, waardoor ze niet in de gaten hadden dat ze zich op het ijs begaven. Critici denken dat de dieren op zoek waren naar voedsel.

Stichting het Nationaal Dierenleed Fonds stuurde Staatsbosbeheer vorige week dinsdag een brief met daarin het verzoek in te grijpen. Voorzitter B.A. van Heuveln verzocht Staatsbosbeheer de dieren toe te staan elders op zoek te gaan naar voedsel, de dieren bij te voeren en/of de noodlijdende dieren uit hun lijden te verlossen. Staatsbosbeheer reageerde een dag later op het bericht. Directeur C.J. Kalden liet weten dat het beheer in het gebied in 2006 is onderzocht door een speciaal opgericht internationaal comité met wetenschappers en ervaringsdeskundigen (ICMO). Het ICMO stelde vast dat het natuurgebied zodanig groot is dat een ecosysteem, inclusief grote grazers, zichzelf daar in stand kan houden en dat dit aanvaardbaar is uit oogpunt van dierenwelzijn.

Het ICMO adviseert niet over te gaan op het kunstmatig bijvoeren. Dit omdat het weinig positieve effect op het welzijn van dieren heeft. Volgens ICMO heeft het belangrijke nadelen. Er ontstaat onrust binnen de kuddes en het natuurlijk mechanisme dat de populatieaanwas afstemt op het ecosysteem wordt verstoord. Ten aanzien van het verzoek om noodlijdende dieren te verlossen van hun lijden laat Kalden weten dat het reeds onderdeel uitmaakt van het beheer. Staatsbosbeheer laat daarnaast weten dat wordt gewerkt aan een uitbreiding van het leefgebied, vooral omdat dan meer variatie in het leefgebied kan ontstaan. Provincie Flevoland wil binnen vierenhalf jaar een aansluitende ecologische verbindingszonde realiseren.

Heuveln noemt de inhoud van de brief gewauwel. "Er liggen allerlei dikke rapporten van ecologen en biologen, maar het is gewoon een experiment over de rug van die arme stakkers. Op het moment dat je een hek om een gebied zet, dan heb je de plicht om voor de dieren daarbinnen te zorgen.” Heuveln omschrijft het gebied van de dieren in de Oostvaardersplassen als een postzegel. "Oorspronkelijk was het een ganzengebied en daar hebben ze bij wijze van experiment al die dieren op losgelaten. Je kunt op een gebied van 5.000 hectare - waarvan maar 2.000 hectare uit vaste grond bestaat, de rest is water - geen duizenden dieren houden”, legt hij uit. Hij is verbaasd dat de Partij voor de Dieren (PvdD) en de Dierenbescherming tot nu toe niet ingrijpen.
De Dierenbescherming laat weten te pleiten voor aanhoudende alertheid op de situatie voor de dieren, maar ziet vooralsnog geen reden om bij te voeren of andere maatregelen te nemen; de dieren zijn volgens hen in goede conditie. Bijvoeren leidt er toe dat er in de gebieden meer dieren bijkomen dan de natuur aan kan. De PvdD begrijpt de onrust over de situatie en voerde tijdens de lange vorstperiode gesprekken met deskundigen van onder meer Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Naar aanleiding van deze gesprekken denken ook zij dat ingrijpen op dit moment niet nodig is. Het gras onder de sneeuw is volgens deskundigen van goede kwaliteit en door bijvoedering groeit de populatie, waardoor later meer dieren moet worden afgeschoten. Bovendien komt het voedsel bij bijvoedering niet terecht bij de zwakke, maar juist bij de sterke dieren.

Heuveln verwacht de komende tijd nog veel discussie over de toestand van de dieren. ,,Het maakt niet uit wie maatregelen neemt, áls het maar gebeurt.” Concrete plannen om zelf in te grijpen heeft het Nationaal Dierenleed Fonds (nog) niet.

Verwant artikel

[VN] Konikpaard dood bij oversteek ijs van Oostvaardersplassen

Update: [VN] Spoeddebat bijvoeren paarden doorgeschoven


loriene
Berichten: 1651
Geregistreerd: 08-12-09
Woonplaats: Westhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:29

HE HE eindelijk eens iemand die zijn mond opentrekt. :D
Partij voor de dieren moest zich ook schamen. :(
Dierenbescherming stelt in dit landje niets voor. :z

Ruga
Berichten: 5407
Geregistreerd: 26-11-04

Re: Spoeddebat situatie Oostvaardersplassen in Tweede Kamer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:33

Is dat echt maar 2000 ha land waar wat eetbaars op groeit?!

ElCid

Berichten: 7460
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Hollandscheveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:37

loriene schreef:
HE HE eindelijk eens iemand die zijn mond opentrekt. :D
Partij voor de dieren moest zich ook schamen. :(
Dierenbescherming stelt in dit landje niets voor. :z


Dat laatste is te wijten aan onze wetten, pas als daar iets veranderd zal de DB ook daadwerkelijk iets kunnen doen. Als ik zie op Animal Planet wat de DB daar allemaal kan en mag, evt. met hulp van welwillende terzakekundige politie agenten is het contrast met hier wel heel schril.

Maar fijn dat er iemand zijn mond opendoet, al zal praten niets helpen. Er zullen maatregelen genomen moeten worden. De ergste vorst is over en nu kan er gepraat worden; het kalf en de put!
Wetten zullen moeten veranderen; dieren moeten rechten krijgen en geen goederen meer zijn, dan is een deel van het probleem over. En net zo belangrijk: mensen moeten hun hersens gaan gebruiken!
Al zou het leefgebied verdubbelt zou worden dan zal het te klein blijven in extreme omstandigheden, dus zal bijvoeren in extreme omstandigheden wel moeten.
Nederland heeft vrijwel geen natuur meer en al zeker geen wilde natuur! en dus vrijwel geen wilde dieren.

Yolien

Berichten: 3201
Geregistreerd: 05-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:39

En dat van de PVV, heel goed inderdaad!!!
Ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen. Zeker vanuit de Partij voor de Dieren.

NikkiDeKerf

Berichten: 15032
Geregistreerd: 13-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:42

Wauw, heeft de PVV toch nog íets waar ik me in kan vinden!

Hopelijk gebeurt er nu ook daadwerkelijk wat. Het is precies wat hier wordt gezegd: op het moment dat je een hek om een stuk landschap heen zet en daar duizenden dieren in plaatst is het ook je taak ervoor te zorgen. Normaliter is er weinig zorg, daar de dieren voor zichzelf kunnen zorgen. Maar met voor dit land 'extreme' omstandigheden en geen mogelijkheid voor de dieren om zichzelf naar betere grond te verplaatsen is het toch echt zaak om de dieren te helpen door bijv. bij te voeren. Tenslotte heeft een dergelijke door mensen gecreerde situatie met 'dat is de natuur' weinig te maken.

Eirikur

Berichten: 2594
Geregistreerd: 14-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:48

Nog meer mensen interesse in een gratis af te halen paard? SBB blijft maar benadrukken dat het "wilde" paarden zijn en in mijn beleving betekent dat onder meer dat ze geen eigenaar hebben. Ik wil nog wel eens zien hoe de boswachters van de OVP reageren als we met z'n allen met de trailer voor komen rijden om er een stel op te laden. Ben benieuwd of ze het dan nog steeds "wilde" paarden vinden, of dat ze dan opeens wel van hen zijn. Ik denk het laatste. Nou, in dat geval is het hele probleem snel opgelost, want eigendom betekent zorgplicht. Hoe staat dat ook al weer zo mooi in de Welzijnswet? "Vrijwaren van honger en fysieke ontberingen", of zoiets?

LDRD

Berichten: 9098
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:49

Ik begrijp niet wát er nou tegen is om bij een teveel aan aanwas te zorgen dat deze aanwas of afgeschoten wordt of desnoods gewoon verkocht wordt.
Aanwas voorkomen door dieren te laten creperen? Schande.

rooszszsz

Berichten: 346
Geregistreerd: 21-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:52

[quote="WildWings"]Wauw, heeft de PVV toch nog íets waar ik me in kan vinden!

Inderdaad!!!!

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 42394
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Spoeddebat situatie Oostvaardersplassen in Tweede Kamer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 15:58

waarom direct afschieten? 1x per jaar de overtollige dieren vangen en verkopen. Het zijn geen prewalski's maar een gewoon robuust ras dat als rij of werkpony kan dienen.

LDRD

Berichten: 9098
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:06

Nog beter hoor Petraaken. Doen ze in Duitsland al jaren en dat levert verrekte leuke rijpony's.

anneliesdj

Berichten: 29308
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: In het boshuis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:30

Ik ben het hier roerend mee eens, ik erger me er al jaren aan.
Elke winter is het weer hetzelfde liedje; er gaan er een stel dood van de honger, Staatsbosbeheer wauwelt dat het de natuur is en als het te gek wordt moet er weer een onderzoek komen waaruit uiteindelijk blijkt dat ze toch echt gevoederd moeten gaan worden wat Staatsbosbeheer uiteindelijk na lang mekkeren maar doet, wat betekend dat die dieren eind februari/maart pas bijgevoerd worden, als het al niet meer nodig is.

Ik vind het ronduit belachelijk dat die dieren eronder moeten leiden dat zij perse hun eigen ecosysteempje willen hebben en dat ze nog nooit eens flink op de vingers zijn getikt door de politiek.
Wij als paticulier worden ertoe verplicht schuilstallen te maken en wat al niet meer en zij vertikken het nog om gewoon te voeren.

Hoe moeilijk kan het zijn om een aantal merrie's te steriliseren? Dat hoeft maar eens in de 20 jaar te gebeuren dus hebben ze weinig werk mee. Daarnaast kunnen ze eens in de 3-5 jaar de overtollige aanfok vangen en verkopen, die dieren kunnen prima dienstdoen als rijpony of grasmaaier bij particulieren.

En dat er van bijvoeren veel meer aanfok zou zijn is onzin, dat krijg je alleen als je bijvoert van oktober tot april en dat is niet nodig. Het gaat er alleen om om bij te voeren bij extreem weer en dat is hooguit 2 maanden per jaar, dat ze niet verhongeren zorgt er echt niet voor dat ze meteen raak gaan fokken.

Sorry, ik ben gefrusteerd, erger me hier al jaren aan :P

Leonard, can you tell me what's going on between Sheldon and Amy?
Well, it's kind a like the Loch Ness monster, maybe there's something there, maybe there isnt, we'll probable never know.
But sometime's its fun to creap yourself out just thinking about it.

A cat can have kittens in the oven, but that dont make them biscuits.

CCindy

Berichten: 1348
Geregistreerd: 02-12-08
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:33

loriene schreef:
HE HE eindelijk eens iemand die zijn mond opentrekt. :D
Partij voor de dieren moest zich ook schamen. :(
Dierenbescherming stelt in dit landje niets voor. :z


Echt he, die programma's van de dierenbescherming in amerika, engeland, Nieuw-Zeeland etc....
die mogen zoveel! Hier mag de dierenbescherming bijna niks.
Ze doen in die landen doen soms ook dingen die ik helemaal steun, maar die veel mensen hier maar overdreven zou vinden denk ik.
NSPCA bijvoorbeeld.

Na mijn afstuderen medio/eind 2019 ben ik op zoek naar een paardenbaantje in het buitenland voor een aantal weken/maanden (zoals buitenritten begeleiden). Hoor graag tips en ervaringen!

CCindy

Berichten: 1348
Geregistreerd: 02-12-08
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:36

Ik weet niet veel van politiek, verdiep me er ook niet in, maar die PVV spreekt me zoieso wel aan. En dat gezeik van mensen dat de PVV zo rechts is als wat, met uitspraken als: *''Wilders wil niks, alleen maar dat de allochtonen oprotten''* kan ik niet uitstaan. Kijk naar ouderenzorg waar ze voor pleiten, en hier weer zoiets. Ik weet niet hoor, maar als zelfs de PvdD als one-issue partij hier niks aan doet, en de PVV wel, is dat toch best wel apart :roll:

Lekker trouwens inderdaad, DAT IS DE NATUUR. Pff ja haha, als ze konden kiezen zouden ze echt niet meer op dat stuk land zitten, maar in de échte natuur :')

Na mijn afstuderen medio/eind 2019 ben ik op zoek naar een paardenbaantje in het buitenland voor een aantal weken/maanden (zoals buitenritten begeleiden). Hoor graag tips en ervaringen!

Beeeeeeeeh
Berichten: 66
Geregistreerd: 08-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:45

lezen jullie soms geen van alle de tekst. Alleen de PVV klaagt, alle meer op dieren georienteerde partijen (partij voor de dieren en dierenbescherming) zijn het met SBB eens: er hoeft nog niet bijgevoerd te worden!

anneliesdj

Berichten: 29308
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: In het boshuis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:48

@Beeeeeh; wat wil je daarmee zeggen? Dat de pvv ongelijk heeft?

Even realistisch; van die 2000 hectare bestaat minstens 25% uit bos en minstens 25% uit heide, blijft er 1000 hectare grasland over en dat is bij lange na niet van de kwaliteit waar onze paarden op staan. Bovendien staat in de winter ook nog eens een groot deel van dat land onder water.
Ik denk dat iedereen met een heel klein beetje veeverstand wel weet dat het bij lange na niet haalbaar is om dan nog zoveel dieren in leven te houden zonder bij te voeren.
En staatsbosbeheer wordt geacht te weten waar ze mee bezig zijn...

Leonard, can you tell me what's going on between Sheldon and Amy?
Well, it's kind a like the Loch Ness monster, maybe there's something there, maybe there isnt, we'll probable never know.
But sometime's its fun to creap yourself out just thinking about it.

A cat can have kittens in the oven, but that dont make them biscuits.

KnuffeldierJarig

Berichten: 434
Geregistreerd: 21-07-08
Woonplaats: Midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 16:56

Ik sta geheel achter de standpunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, FREE, Ark etc. Deze organisaties weten wel degelijk heel goed waar ze mee bezig zijn. Er zijn niet alleen kundig geschoolde en ervaren mensen aan het werk, maar ook paardenliefhebbers en andere mensen met een groot hart voor dieren.

Deze discussie is al vele malen eerder gevoerd hier op Bokt, elke keer met hoogoplopende discussies. Ik ga niet alle argumenten herhalen die in voorgaande discussies zijn genoemd. Wat ik in elk geval wil aanhalen is dat: nee, de kwaliteit van het gras is niet zo goed als in onze weilanden. Maar de paarden (hier zijn het koniks) hebben ook geen hoog kwaliteits voedsel nodig. Op onze vee graslanden zouden ze vrij snel dood gaan, juist omdat er teveel voedsel in het gras zit. Ik heb koniks op kleinere gebieden dan de OVP gezien die aan het eind van de winter (de tijd dat dieren in de natuur het het zwaarst hebben), nog hartstikke vet zijn.

Ik nodig iedereen uit zich te verdiepen in deze materie. Op websites zoals www.freenature.eu of www.ark.eu kun je al veel informatie vinden.

Ik hoop dat iedereen die tegen zelfredzaamheid van dieren in de natuur, 'natuur', halfwilde natuur, cultuur of hoe je het ook wil noemen is, ook vegetariër is. Want dieren in de bio-industrie hebben het echt nog vele malen slechter dan deze dieren.

www.knuffelworkshops.nl

anneliesdj

Berichten: 29308
Geregistreerd: 12-10-05
Woonplaats: In het boshuis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:01

Wilrieke schreef:
Ik sta geheel achter de standpunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, FREE, Ark etc. Deze organisaties weten wel degelijk heel goed waar ze mee bezig zijn. Er zijn niet alleen kundig geschoolde en ervaren mensen aan het werk, maar ook paardenliefhebbers en andere mensen met een groot hart voor dieren.

Sorry maar dit vind ik echt een lachertje, heb je mijn vorige post gelezen?
Je kunt toch niet serieus denken dat het mogelijk is om 1200 grote grazers te houden op maximaal 1000 hectare? (als het al zoveel is, ik denk dat het nog behoorlijk ruim gegokt is)
En dat Staatsbos veel minder verstand heeft dan ze doen lijken ben ik aan den lijve al achter gekomen dus dat gaat er bij mij niet in. Als ze echt hart voor dieren hadden lieten ze ze niet doodhongeren.

Leonard, can you tell me what's going on between Sheldon and Amy?
Well, it's kind a like the Loch Ness monster, maybe there's something there, maybe there isnt, we'll probable never know.
But sometime's its fun to creap yourself out just thinking about it.

A cat can have kittens in the oven, but that dont make them biscuits.

Beeeeeeeeh
Berichten: 66
Geregistreerd: 08-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:06

@anneliesdj; Iedereen met een beetje verstand weet ook dat partijen als de PvdD en de Dierenbescherming ook kritisch naar deze situatie hebben gekeken. Het feit dat zij de mening van SBB delen, overigens ook nog eens na het informeren bij specialisten, zegt veel meer dan jouw huis-tuin en keuken wiskunde. De kans dat de PVV, die toch bekend staat om haar opportunistisch handelen, inderdaad ongelijk heeft is dus heel groot!

missgypsy
Berichten: 21
Geregistreerd: 20-12-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:11

ik ben het volkomen met de standpunten van de natuurorganisaties (SBB, ARK, etc) eens. Men moet niet vergeten dat het hier om "wilde" dieren gaat en niet om huisdieren. Het is normaal dat deze dieren in de winter tot 25 % afvallen. Dieren die te zwak zijn zullen het niet halen en als ze het wel halen niet voortplanten dit jaar. Dit zorgt ervoor dat de populatiegrootte op een natuurlijke manier in stand gehouden wordt en dat de soort sterk blijft. Het is natuurlijk zielig om te zien dat de beesten het zwaar hebben maar als er sprake is van uitzichtloos lijden (als het dier apatisch wordt) dan worden ze afgeschoten. Dit is gewoon de iets minder vriendelijke kant van de natuur maar hoort er gewoon bij. Bovendien ben ik van mening dat veel paarden in begrazingsgebieden een veel beter leven hebben dan het gemiddelde rijpaard (ook in natuurgebieden worden ze namelijk rustig 30).

KnuffeldierJarig

Berichten: 434
Geregistreerd: 21-07-08
Woonplaats: Midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:14

Mijn dank is groot Beeeeh. Er zijn inderdaad veel specialisten bezig met het onderwerp. De wetenschappelijke onderzoekscommissie die een paar jaar geleden na soortgelijke ophef onderzoek heeft gedaan kwam tot de conclusie dat bijvoeren niet nodig is. In die commissie zaten erg wijze mensen met heel veel jaren expertise. Biologen, ecologen, maar ook veeartsen.

Aan degenen die bijvoeren prediken. Weten jullie wat er gebeurt wanneer je bijvoert? De sterkste dieren eten dit voer. De zwakkeren krijgen geen kans. Juist de zwakken zijn degenen die eventueel zouden bezwijken van de honger. Die hebben dus geen profijt van bijvoeren. Je vergroot daarentegen wel de sociale onrust. En je vergroot het probleem. Door meer voedselaanbod zal het aantal dieren toenemen. Daarmee is het probleem het jaar erop nog groter.

In een gezonde populatie dieren (dus ook bij de reeën, herten, zwijnen, vogels, giraffen, zebra's enz enz) is een jaarlijkse sterfte tot 15 a 20% van de populatie heel normaal. Waarom accepteren we dit wel van diersoorten als herten, reeën en zwijnen, maar niet bij paarden en runderen?

Waarom is er meer ophef over één paard dat stierf nadat het door ijs zakte, dan om al die geiten die om de Q-koorts gedood worden?

Anneliesdj: lachertje of niet, het kan echt! Het zou trouwens nog veel leuker en interessanter worden wanneer men de hekken weghaalt en ook wolven NL aan gaan doen. Ik zit alvast klaar met mijn verrekijker! :)

www.knuffelworkshops.nl

Eirikur

Berichten: 2594
Geregistreerd: 14-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:54

Wilrieke schreef:
In een gezonde populatie dieren (...) is een jaarlijkse sterfte tot 15 a 20% van de populatie heel normaal. Waarom accepteren we dit wel van diersoorten als herten, reeën en zwijnen, maar niet bij paarden en runderen?
Misschien omdat dat wel inheemse diersoorten zijn en geen poolse boerenponnies die zijn uitgezet door een stel papieren tijgers dat zo nodig natuurgebiedje moet spelen?

Janine1990

Berichten: 39562
Geregistreerd: 13-03-05

Re: Spoeddebat situatie Oostvaardersplassen in Tweede Kamer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 17:59

Sorry, ik heb alleen de titel maar gelezen. Maar mag ik éven lachen?
SPOEDDEBAT? _O-

Ik laat me verder maar niet uit over de situatie, maar ik vind dit toch wel weer iets geniaals en typisch Nederlands...

linky

Berichten: 3604
Geregistreerd: 29-08-05
Woonplaats: Grun'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 18:06

Er staan behalve de Koniks ook nog runderen en damherten in de Oostvaarderplassen, samen plm. 4000 stuks grote grazers!
En dat op ruim 2000 ha groog land, de resterende 4500 ha is open water.
In 1 woord SCHANDE!!!!!!!!!!

Wilrieke, het aantal dieren neemt alleen maar toe als je er zowel mannetjes als vrouwtjes neerzet........... haal de mannen er uit of castreer ze en dat probleem is al opgelost. Dan de helft van de dieren nog ergens anders heen en misschien dat er dan genoeg eten is in de winter.
En als er elke winter 20% zwijnen stierven waren er nu niet 9000 op de Veluwe...................
Haal inderdaad die hekken weg, en maak een doorgang naar de Veluwe.................
SBB is eigenaar van de dieren en heeft dientengevolge dezelfde zorgplicht als wij allemaal!

In the circle of life, you should never take more than you need....................

Suzanne F.
Sinterklaas
Sinterklaas

Berichten: 32294
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-10 18:19

Citaat:
"Er liggen allerlei dikke rapporten van ecologen en biologen, maar het is gewoon een experiment over de rug van die arme stakkers. Op het moment dat je een hek om een gebied zet, dan heb je de plicht om voor de dieren daarbinnen te zorgen.”


Goed punt van de PVV! Ben het er volledig mee eens.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"
Is het codewoord soms Malle Piet? Koudwatervrees is het vast niet. Ozosnel kwam met de stoomtrein aan, de stoomboot liet hij liever staan. Voor een cadeau zet ik graag mijn schoen. Sint wil je dat voor mij doen?