Fokker van het jaar: ‘Mooi is niet hetzelfde als goed'

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 9853
Geregistreerd: 20-04-16

Fokker van het jaar: ‘Mooi is niet hetzelfde als goed'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-18 18:24 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Imke Schellekens Bartels met Voice. Foto door Sjoert. http://www.sjoert.com

Met keuringen heeft het echtpaar Van Gisbergen niet zoveel. Het is de sport die bepalend is voor hun fokbeleid. Uit de eerste twintig veulens kwamen zeven Grand Prix- en een aantal Lichte Tour-paarden. Die prestatie maakte hen, tegen eigen verwachting in, Fokker van het Jaar. In gesprek met de grondleggers van Stal Bria; een echtpaar met een duidelijke visie op de fokkerijwereld.

Op bezoek bij Stal Bria in het Brabantse Hooge Mierde ontmoeten we Wil en Isabel, zoals altijd druk aan het werk op stal. Waar tot een paar jaar geleden de 30 stallen nog overvol stonden, staan er nu een aantal boxen leeg. De oorzaak: een vergiftiging door het plantje herfsttijloos in het hooi. Maar liefst 32 paarden ontvielen de fokkerij, waaronder hun beste merries en een aantal sportpaarden. Een behoorlijke klap voor de fokkers die nog steeds emotioneel worden als dit onderwerp aan bod komt. “We hebben tot die tijd maar weinig uitval gehad in onze fokkerij. Tot de eeuwwisseling fokten we gemiddeld één veulen per jaar. Naarmate het serieuzer werd, hebben we zoveel mogelijk merries aangehouden. We kwamen net op het punt dat we strenger wilden selecteren, maar nu verloren we ons beste materiaal. Dat heeft er flink ingehakt. We hebben erover nagedacht om de boel te verkopen en helemaal te stoppen.”

Kartrekkers
Aan de keukentafel blikt Isabel terug op de eerste jaren. “Onze fokkerij was zeker niet rendabel. We kozen voor de sportrichting en dat betekent wel dat je iets met die paarden moet ondernemen. Je kunt wel heel hard roepen dat je de beste sportpaarden hebt, maar als ze niet presteren houdt dat verhaal ook geen stand. Daarom gingen we naar bekende ruiters, zoals in eerste instantie Tineke en Imke Bartels en later Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. Zo hebben we onszelf op de kaart kunnen zetten. Je hebt die kartrekkers ook nodig om zelf naam te maken. In de tussentijd fokten we hier verder en leidden we zelf sportpaarden op. We doen eigenlijk alles zelf. Behalve het zadelmak maken en voor de jongere paarden hebben we een ruiter. Als de paarden wat ouder zijn, rijd ik ze wel zelf. Ik heb africhten altijd het leukste gevonden en wil niet meer op concours. Ik leer de oefeningen aan en van daaruit gaan ze naar een ruiter die ze in de sport uitbrengt. We hadden op papier nog meer sportpaarden kunnen hebben. Er komt vaak al een klant voorbij voordat we aan starten denken.”

Liever sport dan keuring
Het feit dat Wil en Isabel geen keuringsmensen zijn, blijkt uit de door hun gefokte paarden. Slechts een paar dragen een exterieurpredicaat. Isabel meent dat de keuring te weinig informatie oplevert. “Ons fokdoel is een goed sportpaard dat het in zich heeft om de Grand Prix te bereiken. Het exterieur is daarbij wel belangrijk, maar dan wel het exterieur zoals we zelf voor ogen hebben. Het nadeel aan de dressuursport is dat het te modegevoelig is. Dat geldt voor de wedstrijdsport, de fokkerij en de handel. De ene keer is het lange voorbeen in de mode en dan mogen paarden weer niet te klassiek zijn. In de sport maakt het exterieur lang niet altijd uit. Er lopen genoeg lelijke paarden Grand Prix en als ze dat eenmaal doen, klaagt niemand hoe ze eruit zien. Wat ik wel heel goed vind aan de keuringen, is dat er geselecteerd wordt op correctheid. Verder heb ik geen vaststaand beeld van een dressuurpaard. De springpaarden­fokkerij is wat dat betreft nuchterder. Dat gaat veel meer om het kruisen van Grand Prix-paarden. In de veulenveilingen worden de echte prijzen betaald voor de veulens uit sport­stammen en dan maakt een mooi hoofd niet veel meer uit. Zolang er maar meerdere generaties Grand Prix-paarden achter zitten. De focus mag wat ons betreft meer op de bewezen dressuurlijnen komen te liggen. Ik heb me recent verdiept in de jonge hengsten en dan zie ik toch te weinig Grand Prix voorbij komen in de afstammingen.”

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, ElCid, Gaby, LunarEclipse, supertammy en 16 bezoekers