Zachtjes gaan de paardenvoetjes...

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 13992
Geregistreerd: 20-04-16

Zachtjes gaan de paardenvoetjes...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-18 17:52

*Bokt.nl / Is Geschiedenis
Entertainment
Door Marjoow

Afbeelding
Amerigo. Foto: Wikipedia

Vandaag is het eindelijk weer zover: Pakjesavond! De goede Sint is weer een jaartje ouder geworden en dat viert hij door cadeautjes te brengen door heel Nederland en Belgiƫ. Maar Sinterklaas kan dit natuurlijk niet alleen doen. Daar heeft hij naast zijn Pieten ook nog eens zijn trouwe schimmel voor die hem door weer en wind helpt. Vandaag een artikel over de geschiedenis van dit bijzondere paard.

Tot de 19e eeuw was de enige afbeelding van de goedheiligman te bezichtigen op de gevelsteen van het pand Sinter Claes op de hoek van de Dam en het Damrak in Amsterdam. Echter zonder paard. Halverwege de 19e eeuw kwam er verandering in de beleving van het sinterklaasfeest. In 1843 publiceerde de Amsterdamse arts en literator Jan Piet Heije een Sinterklaasvers, dat begon met de woorden: "Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas." Een vers dat wij tegenwoordig kennen als liedje. Dit waren de eerste stapjes richting de moderne sinterklaasviering. Pas vanaf 1850 kwam de definitieve omslag in de Sinterklaastraditie met de eerste druk van het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht.

De bedenker van dit prentenboek was Jan Schenkman (1806 - 1863). Hij staat bekend als de bedenker van het moderne Sinterklaasfeest. In dit prentenboek voerde hij nieuwe elementen in zoals de stoomboot uit Spanje, Zwarte Piet met zak en roe, het rijden van Sint over de daken en het gooien van pakjes door de schoorstenen. Op de eerste prenten zijn zowel Sint Nicolaas als zijn knecht op een donker paard afgebeeld. Op latere illustraties raakte Piet zijn paard kwijt. Voor lange tijd bleef de kleur van het paard gehandhaafd, maar langzaamaan veranderde de kleur van het paard terug naar zijn voorbeeld, de schimmel Sleipnir. Bij Schenkman werd het paard overigens nooit bij naam genoemd.

Sinterklaas werd almaar populairder in Nederland en is inmiddels uitgegroeid tot een nationale feestdag. Dit komt mede door het boek van Schenkman. In het begin van de 20e eeuw werd pakjesavond voornamelijk gevierd in de steden. Op het platteland kwam het nauwelijks voor. De scholen zorgden uiteindelijk voor een uniformering van het feest in Nederland. Er werd steeds meer aandacht besteed aan de intocht. In deze tijd kreeg ook het paard meer status. De schimmel werd toen nog aangeduid met de Italiaans naam Bianca, wat wit betekent. Ook de naam Majestueuzo werd gebruikt. In Vlaanderen wordt het paard Mooi weer vandaag genoemd. Toch werd over het algemeen nog gesproken van "de schimmel" of "het paard van Sinterklaas".

In 1990 kwam hier verandering in. In Elburg maakte een politiepaard zijn debuut. Zijn naam was Amerigo, genoemd naar Amerigo Vespucci (1454-1512), de Florentijnse ontdekkingsreiziger. Amerigo maakte hier een onvergetelijke indruk en in de daaropvolgende jaren werd het dier half november van stal gehaald om Sinterklaas op zijn rug te nemen. Op 9 november 2011 is dit paard, na 22 jaar trouwe dienst, met pensioen gegaan. Hij was toen 30 jaar.

In die tijd is Amerigo uitgegroeid tot een ware beroemdheid in Nederland. Er zijn zelfs enkele films over hem gemaakt, waaronder "Het Paard van Sinterklaas" en het vervolg "Waar is het Paard van Sinterklaas?"


Coole Piet & Danspiet - Amerigo. Video: YouTube.

Keek jij vroeger ook altijd zo uit naar de intocht van Sinterklaas? En dan stiekem meer vanwege het paard, dan vanwege de goedheiligman zelf? Of heb je misschien zelf een Amerigo op stal? Laat het ons weten in de reacties!

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bellatrix, Beloki, IASCrawler en 61 bezoekers