Fokker uit Hengelo pleit voor meldplicht voor paardenziektes

Moderators: Essie73, Duhelo, Muiz, Dani, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 7969
Geregistreerd: 20-04-16

Fokker uit Hengelo pleit voor meldplicht voor paardenziektes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-11-18 21:12 Tip de Nieuwsredactie

rtv oost / hart van nederland
Medisch
Ingezonden door knooopje

Onrust in de paardenwereld. Diverse besmettelijke ziekten, en dan met name droes en rhino, komen steeds meer voor in ons land en niet zelden komen daarbij paarden te overlijden. Ook fokker Marijke Kromkamp uit Hengelo kreeg ermee te maken: Ze pleit voor een meldingsplicht, als er bij een paardenhouder een besmetting wordt geconstateerd.

Door het invoeren van een meldplicht voor de ziekten droes en rhino wil Marijke dat onnodige besmettingen voorkomen worden. Ze heeft zelf afgelopen jaar ondervonden hoe ingrijpend de besmetting kan zijn: "Mijn pony's stonden bij een ander gestald. Op een gegeven moment bleken ze ziek, niet alleen hadden ze droes, maar ze waren ook besmet met rhino." De stal zweeg over de besmetting.

Het verspreiden van de ziekten kan volgens Marijke makkelijk voorkomen worden: "Houd je aan het advies van de dierenarts, doe je bedrijf vier tot zes weken 'op slot'."
Maar dat gebeurt nu niet in de meeste gevallen, constateert ook de Sectorraad Paarden, de belangenvereniging waarin dierenartsen, paardensport, handelaren en fokkers zijn vertegenwoordigd. Voorzitter Jan Cees Vogelaar: "Ik zou transparant zijn. Maar dan kom je in het verdomhoekje en mijden mensen je, je mist handel. Anderen zeggen niets en moffelen zo'n ziek paard weg. Is dat fout? Ja, dat is fout. Maar wat doe je eraan?"

Vogelaar denkt dat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat de sector klaar is voor een meldplicht. Tweede Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht en is blij met het initiatief van Marijke.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie