Bokkers leggen uit: Polocrosse met Kesje

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

prulletjeJarig

Berichten: 965
Geregistreerd: 21-10-12

Bokkers leggen uit: Polocrosse met Kesje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-18 12:26

Bokt.nl
Bokt community


In bokkers leggen uit komt iedere maand een bokker aan het woord die veel verstand heeft van een bepaalde tak van de paardensport. Deze maand vertelt bokker Kesje ons alles over polocrosse. Kesje doet sinds een aantal jaar fanatiek aan polocrosse en is ook actief binnen de Polocrosse Vereniging Nederland.

Een korte introductie vooraf: Polocrosse is eigenlijk “lacrosse te paard”. Het wordt op een grasveld gespeeld met een stick en een bal. Deze stick bestaat uit een stok waar een hoofd met een netje zit. Hiermee kan de bal gegooid, gedragen of opgepakt worden. Deze bal is ongeveer 10 cm groot, zacht en van sponsachtig rubber gemaakt.
Bron: Bokt Wiki


Hoe ben je met polocrosse in aanraking gekomen?
Een paar jaar geleden stond mijn pony op dezelfde wei als die van een fanatiek Polocrosse-speler. Al snel vroeg ze me of ik het niet leuk zou vinden om een keertje mee te gaan naar een training Polocrosse. Ik had er nog nooit van gehoord, maar was wel direct geïnteresseerd. Voor €5,- mocht ik meedoen met de training. Ik kreeg een stick te leen, wat uitleg, en ik kon voor het eerst gaan oefenen. Na verloop van tijd kocht ik mijn eigen stick, zodat we op onze weide af en toe wat konden overgooien en andere oefeningen doen. En ik ging naar zoveel mogelijk trainingen.
Na ongeveer een jaar werd er een 1-daags funtoernooi georganiseerd, speciaal bedoeld voor nieuwe leden en geïnteresseerde niet-leden om eens te proeven van een Polocrosse toernooi. De zomer daarop ben ik naar mijn eerste ‘echte’ toernooi gegaan, compleet met overnachting en buitenlandse deelnemers. Daar kwam ik in aanraking met de cultuur van de Polocrosse, al net zo bijzonder als de sport zelf. Omdat het een teamsport is en iedereen elkaar nodig heeft, heb je er niets aan om alleen aan jezelf te denken. Zowel op als naast het veld zorgen de polocrossers goed voor elkaar en elkaars paarden. Stond je net nog tegenover elkaar te strijden op het veld; zodra het fluitsignaal afgaat bedank je elkaar voor de wedstrijd en ga je samen de paarden verzorgen en een biertje/frisje drinken.

Afbeelding
Zo wordt een polocrosse-veld ingedeeld. Foto: bokker Unseen.

Voor degenen die nog niets over polocrosse weten: kan je kort de spelregels samenvatten? Wie staan er op het veld, en hoe gaat het spel?
In essentie moet je de bal oprapen of vangen met je stick, overspelen naar je teamgenoten en tussen de doelpalen zien te gooien.
Op het veld wordt er 3 tegen 3 gespeeld en het veld is verdeeld in verschillende gebieden. De nummer 1 is de aanvaller, hij/zij is de enige die mag scoren. De nummer 2 is de spelverdeler, die moet schakelen tussen het jagen op de bal, het beschermen van de teamgenoten en het hinderen van de tegenstanders. De nummer 3 is de verdediger, die mag als enige het eigen doelgebied in om doelpunten te voorkomen.
Het spel wordt gestart met de Line-Up. De teams stellen zich naast elkaar op in volgorde van rugnummer op de middenlijn, voor de Umpire. Die gooit de bal in en op dat moment begint de tijd te lopen. Om met de bal in doelgebied (goal scoring area) te mogen komen moet de bal overgespeeld worden of gestuiterd/gegooid. Je mag dus niet de bal over de lijnen heen dragen. Dit zijn bij uitstek de momenten waarbij je teamgenoten nodig hebt, om de bal aan te nemen, jou vrij spel te geven door je tegenspelers uit de buurt te houden (zie figuur 2), of simpelweg omdat de bal eerst naar de #1 moet voordat er gescoord kan worden.
Op en rond het veld zijn ook twee scheidsrechters te paard (Umpires), 4 Goal Judges en twee Timekeepers. De Timekeepers houden o.a. de score bij en wanneer de Chukka is afgelopen. Hier komt nog een element naar voren; Polocrosse is in tegenstelling tot Polo een één-paard sport. Dat wil zeggen dat een speler maar 1 paard mag gebruiken gedurende het toernooi. Om de paarden te sparen is een wedstrijd daarom onderverdeeld in chukka’s, speelperiodes van 6-8 minuten, afgewisseld door 6-8 minuten rust. Een team bestaat vaak uit 2 secties van 3 spelers die elkaar per chukka afwisselen, zodat de wedstrijd doorgaat zonder onderbrekingen.
De goal-judges letten erop of de bal netjes tussen de doelpalen is geworpen, maar ook of de nummer 1 niet in de ‘D’ stond tijdens de worp. Dit is de halve cirkel om de doelpalen heen. Staat je paard er zelfs met 1 voet binnen, wordt je doelpunt afgekeurd.
Er zijn nog genoeg spelelementen en regels om een boek mee te vullen, maar ik zou het kort houden, dus dit is even de beknopte versie.

Hoe train je voor de polocrosse? Houden jullie groepstrainingen en zijn er bepaalde oefeningen of trainingsroutines die je (alleen of met de groep) doet om je paard polocrosse-klaar te maken?
Voor de ruiter is het belangrijk om goede stick-skills te ontwikkelen en de spelregels te kennen. Ook je eigen fitheid speelt een rol, omdat het een intensieve sport is. Voor het paard is het ook intensief, en niet alleen lichamelijk. Hoewel een paard in een kudde veel contact maakt met andere paarden, moeten ze er vaak wel aan wennen op het veld. Aan het gooien met een bal en het zwaaien met een stick wennen de meeste paarden heel snel, vaak al binnen een aantal minuten.
Als je in je eentje traint, kun je je concentreren op het dressuren van je paard, zodat het zijn spieren en achterhand goed leert gebruiken. Omdat je je bovenlichaam wil gebruiken voor stick en bal en niet te hard wil zijn in de hand, is het goed om zoveel mogelijk op je zit te leren rijden. Je paard probeer je zoveel mogelijk te leren op de achterhand te dragen, zodat hij bijvoorbeeld snel kan stoppen en draaien. Voor de westernruiters bekend als Rollback.
In de groepstrainingen besteden we meestal aandacht aan het samenspel tussen teamleden. Hoe rijd je je tegenspeler weg? Wanneer is het handig de bal over te gooien? Hoe verdedig je de bal als deze in je netje zit? Er wordt ook altijd een chukka gespeeld aan het einde van een groepstraining om de oefeningen in praktijk te brengen. Voor de paarden zijn groepstrainingen belangrijk voor het aanleren van de contactsport. Het kan in het begin intimiderend zijn als het paard naast je ineens zijn gewicht gebruikt om jouw paard opzij te duwen. De paarden moeten hieraan wennen, dat ze terug mogen duwen. In de kudde wijkt een paard over het algemeen voor dit soort druk, vanwege de rangorde. Maar die bestaat niet op het veld. Sommige paarden gaan het spel snappen en werken dan fanatiek met je mee.
De basisconditie van je paard is ook belangrijk, want een wedstrijd is heel intensief met veel gesprint. Dit kun je natuurlijk op veel manieren trainen, van longeren tot lange afstanden rijden. Veel polocrossers doen dan ook aan bijv. springen, cross of endurance met daarnaast zo af en toe een polocrosse-training of wedstrijd. Teveel trainen voor polocrosse is niet bevorderlijk voor je paard, ze moeten het wel leuk blijven vinden en met bijvoorbeeld een springpaard spring je ook niet elke dag.

Afbeelding
De line up. Foto: Kesje.

Welke eigenschappen moet een goed polocrossepaard hebben, en zijn voor de verschillende posities andere eigenschappen belangrijk?
Wat een paard ‘goed’ maakt ligt aan je eigen verwachtingen, ambities en tactiek. Om bij het begin te beginnen mag je met elk ras starten in de polocrosse. In de beginnersrubrieken zie je alles lopen, groot, klein, koudbloed, warmbloed. Het maakt niet uit wat voor paard/pony je onder je kont hebt, als deze maar gezond is en niet slaat naar andere paarden. Dat zijn de enige vereisten.
Als je ambities hebt om in de hogere klassen te gaan rijden, zul je eerst moeten bedenken waar je voorkeur ligt. Volbloedpaarden zijn populair, die zijn snel, wendbaar en hebben een goed uithoudingsvermogen. Maar er zijn ook veel liefhebbers van de Henson, een koudbloedkruising. Onverstoorbaar en niet makkelijk te overmeesteren, en toch verrassend behendig. Speel jij meer op behendigheid en snelheid, dan zul je een paard nodig hebben die daaraan voldoet. Heb je liever een betrouwbaar tankje, dan kun je meer de Henson kant op. Je kunt gaan spelen naar de mogelijkheden van je paard of een paard zoeken dat aansluit op jouw manier van spelen. Dat is niet echt gebonden aan ras.
Voor de verschillende posities is er ook wel wat verschil. De nummers 1 en 3 komen vaak pas in hun element in het 30 metergebied voor het doel. In deze beperkte ruimte moeten zij het samen uitvechten. Behendigheid is hier dan erg van belang. De nummer 2 begeeft zich alleen op het middenveld en wil dus een paard dat zich snel kan verplaatsen en de andere paarden de baas is op het moment dat er een speler weggespeeld moet worden.

Welke vaardigheden moet je als ruiter hebben om goed te worden in polocrosse?
Om als ruiter goed te worden moet je samenwerking met je paard zo moeiteloos zijn dat je intuïtief kunt rijden en je kunt concentreren op wat er in het spel gebeurt. Enerzijds betekent dat dus dat je je paard goed moet opleiden en anderzijds dat je zelf ook correct rijdt.
Er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen paardrijden. Het oppakken, vangen en gooien van de bal lijkt soms simpel, maar tijdens een wedstrijd, op snelheid, grijp je toch nog weleens mis. Veel oefenen is noodzakelijk, net als met het paardrijden moet het uiteindelijk vanzelf gaan.
Paardrijden en stick-skills zijn goed zelf te oefenen wanneer je tijd hebt en je zult er vanzelf beter in worden. Waar het pas écht lastig wordt, is wanneer je tactisch moet gaan spelen. Er zijn veel regels om rekening mee te houden en veel manieren om een duel te winnen of verliezen. In het heetst van de strijd moet een speler toch proberen het hoofd koel te houden en na te blijven denken. Vaak verliest een speler de bal of mist de #1 een doelpunt omdat hij of zij te gehaast is, of druk voelt, en daardoor de bal te snel overspeelt of misgooit. Om echt goed te worden, moet een speler dus goed kunnen rijden, stick skills ontwikkelen en met druk om kunnen gaan. Ook niet onbelangrijk is je eigen conditie en uithoudingsvermogen. Als je buiten adem bent is het ook lastig om je nog te concentreren.

Afbeelding
Een duel tussen de #1 en #3 in het doelgebied. Foto: Kesje

Polocrosse is een contactsport, net als het klassieke polo. Van polo wordt vaak gezegd dat het onvriendelijk is voor de paarden, hoe zit dat bij polocrosse? Hoe wordt er voor het welzijn van het paard gezorgd?
Zoals eerder vermeld is de spelopzet zo ontwikkeld dat je zuinig met je paard om moet gaan. Veel rust en koelen tussen de chukka’s door en korte speelperiodes. Je hebt geen reservepaard als deze vermoeid of overbelast raakt.
Daarnaast zijn er wat betreft harnachement een aantal eisen gesteld om de paarden te beschermen. Naast verplichte beenbescherming zijn er ook regels omtrent de bitten, sporen en zwepen die gebruikt mogen worden. Voor aanvang van elke wedstrijd wordt dit gecontroleerd door de umpires. Paarden die kreupel, ziek of anderzijds niet fit zijn kunnen ook worden uitgesloten.
In tegenstelling tot polo, moet er bij polocrosse met een enkele teugel gereden worden en zijn bitten met hefboomwerkingen of scharen niet toegestaan. Doordat de bal in het netje zit en daarin wordt voortbewogen, ben je vooral bezig met paardrijden. Bij polo moet de bal steeds voortbewogen worden door er tegen te slaan met de mallet. Een polocrosse bal is zacht, een soort spons. Een polo bal is massief. Daarnaast is polocrosse een sport uit Australie waar “horsemanship” vandaan komt. Polo is een Argentijnse sport waar op een andere manier met paarden wordt omgegaan. In de polo wordt er veel gebruik gemaakt van grooms, in de polocrosse train en verzorg je je paard zelf. Hierdoor is de relatie met je paard ook anders.
Als een chukka eenmaal is begonnen, rijden de umpires aan beide zijden van het veld mee met het spel om in de gaten te houden of er veilig gereden wordt. Een voorbeeld van gevaarlijk rijden is bijvoorbeeld een T-bone; haaks inrijden op een ander paard. Dat is ronduit gevaarlijk en mag gewoon niet. Een andere fout kan zijn het niet volgen van de lijn van de bal. De speler in bezit van de bal zal een bepaalde richting op rijden. Op het veld loopt dan een denkbeeldige ‘lijn van de bal’. Je mag deze lijn niet kruisen, ook om botsingen te voorkomen.
De vele regels zijn er om ongelukken te voorkomen en de paarden zoveel mogelijk te ontzien. Maar zoals in elke discipline is de ruiter verantwoordelijk voor het vriendelijk rijden.

Welke tip zou je mee willen geven aan bokkers die interesse hebben in polocrosse?
Als je het een keer wil zien of proberen, laat het ons weten! Laat je niet intimideren of tegenhouden omdat je bang bent het niet te kunnen of omdat het een heftige sport lijkt. Iedereen begint vanaf het begin, op zijn eigen vertrouwde paardje op je eigen niveau en snelheid. Wie de ambitie heeft om echt goed te worden kan groeien, en wie liever rustig een spelletje speelt blijft op zijn niveau spelen; voor iedereen is ruimte en aandacht. En anders kom je alleen gezellig kijken en een drankje doen, daar zijn we ook voor in.
Geïnteresseerde clubs, maneges of individuen kunnen altijd een workshop, clinic of training organiseren of bijwonen, waarbij de Polocrosse Vereniging Nederland (PVN) zorgt voor materiaal.
Neem een kijkje op http://www.polocrosse.nl of bezoek onze facebook pagina, contactgegevens zijn daar ook te vinden.

Heb je door dit artikel interesse gekregen in polocrosse en wil je eens kijken hoe het er bij zo´n wedstrijd aan toe gaat? Op 14 en 15 juli vindt in Drenthe een internationaal polocrosse toernooi plaats. Meer informatie vind je op http://www.zuidenveld.com.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ballard_L, Contemplate, DWensink, Femek2902, lina1998, Ponytante, xRooss en 17 bezoekers