Bokkers leggen uit: mendurance met Napie

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

prulletje
Correspondent

Berichten: 543
Geregistreerd: 21-10-12

Bokkers leggen uit: mendurance met Napie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-18 19:25 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community


In Bokkers leggen uit geeft iedere maand een bokker uitleg over een onderwerp binnen de paardensport waar hij/zij veel vanaf weet. Deze maand vertelt bokker Napie over mendurance. Napie is al ruim tien jaar actief in de mendurance met haar pony´s Hero en Nickey, en organiseerde negen jaar lang de mendurance en endurance wedstrijd in het Drents Friese Wold.

Een korte introductie vooraf:
Mendurance is een aangespannen langeafstandswedstrijd waarbij een uitgezette route zo snel mogelijk afgelegd dient te worden en waarbij aan het eind van de rit het paard of de paarden fit to continue is/zijn. Dat houdt in dat het paard achteraf in gezonde toestand nog door kan gaan. Voor, tijdens en na de rit worden de paarden regelmatig gecontroleerd op oververmoeidheid, hartslag en kreupelheid. Bij mendurance worden vrijwel dezelfde regels gehanteerd als bij endurance.
De klassen worden onderverdeeld in pony´s en paarden, enkelspan en twee- of meerspan.
Bron: Bokt Wiki


Hoe ben je met mendurance in aanraking gekomen, en wat vind je er zo mooi aan?
In 2007 woonde ik in Appelscha aan het prachtige Drents Friese Wold. Met mijn menvereniging organiseerden we daar al regelmatig recreatieritten en dressuurwedstrijden. Het animo voor de dressuurwedstrijden liep terug en dus kwam ik met het idee om een mendurancewedstrijd te organiseren, geprikkeld door een artikel uit het tijdschrift MenSport. Ik wist in die tijd niks van de mendurance en endurance en dus besloot ik te vrijwilligen op een endurancewedstrijd en zelf een mendurance mee te rijden in Onstwedde om ervaring op te doen. Dat was mijn eerste wedstrijd en ik reed daar een goede klasse 1 met ruim 10 km/u met mijn shetlanderspan Hero en Nickey.

Het mooie aan het rijden van de mendurance is dat je met je span en groom een team vormt en steeds weer je grenzen op zoekt. Ik vind het heerlijk om lange menritten door de natuur te maken maar ik heb een hekel aan (ver)dwalen dus de uitgezette routes door de mooiste gebieden zijn ideaal voor mij. Elke wedstrijd is genieten en steeds ook weer een bevestiging waar ik sta met mijn training en management en hoe het staat met de conditie van mijn pony.
Afbeelding
Napie in actie tijdens een klasse 2 wedstrijd in Someren. Foto:Napie

Welke afstanden zijn er in de mendurance, en hoe snel wordt er gereden?
Er zijn vier klasses in de mendurance en daarnaast een impulsrubriek op de kortste afstand.
Klasse 1 en impuls: 20-30 km
Klasse 2: 30-50 km
Klasse 3: 50-70 km
Klasse 4: 70-100 km (echter is deze in Nederland nog niet aangeboden/gereden)
Je bent niet verplicht om over te stappen naar een hogere klasse en dat is mooi, want als je nog niet zo ver bent met de training om klasse 2 of 3 te starten dan kan je dus gewoon in klasse 1 starten. In de impuls en klasse 1 is er een maximum snelheid van 14 km/u voor pony's en 15 km/u voor paarden (dit is de gemiddelde snelheid gereden over het hele traject). Hiermee wordt voorkomen dat mensen direct hun paard overvragen. Het is namelijk niet de afstand die schade kan doen aan je paard maar wel de snelheid. Vanaf de klasse 2 is er geen maximum snelheid en is het kijken naar je paard en het goed inschatten wat je paard kan aan de hand van hoe de training loopt en hoe je paard herstelt op de wedstrijd (dus hoe hij eet en drinkt voor de wedstrijd en op de vetgate, hoe zijn herstel in hartslag is, hoe fris hij nog lijkt enz)

Gemiddeld is een snelheid van ongeveer 10 km/u voor het beginnende mendurancepaard een prima snelheid. Gereden wordt voornamelijk in draf maar een goede galop is ook belangrijk. Het allerbelangrijkste vind ik nog een rustige stap waarin het paard echt herstelt. Nadat je gefinisht bent is er namelijk een verplicht uitstaptraject waarin het paard kan herstellen, voordat de hartslag wordt geteld. Deze moet namelijk onder de 64 zijn, zo niet, dan krijg je staftijd en kan je zelfs worden uitgesloten.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een mendurance paard, en is het net als bij de endurance onder het zadel zo dat bepaalde rassen (zoals de Arabier) de boventoon voeren?
In de mendurance kom je alle rassen tegen. Op dit moment rijden er een flink aantal shetlanders mee. De kleinste is zelfs rond de 80 cm. Zeker sinds de sulky's zijn toegestaan is dit aantal toegenomen. Alles wat goed voor de wagen kan lopen, gewend is om langere afstanden op verschillende ondergronden te lopen en koel in de kop is kan meedoen aan de mendurance: van shetlanders tot KWPN'ers en van Haflingers tot dravers.
Afbeelding
Bij een vierspan controleren vier dierenartsen tegelijk alle hartslagen. Foto:Napie

Wat voor materiaal gebruik je voor de mendurance?
Wat betreft het materiaal is het belangrijk dat alles veilig en comfortabel is. Zeker in de hogere klasses gaat het gewicht van de wagen meespelen, maar wil je als menner ook genoeg comfort hebben om 4 uur of langer op de wagen te kunnen zitten. Met het dubbelspan reed ik met een HCA marathonwagen en nu met een HCA sulky. Fijne vering wat voor zowel menner als pony fijn is en zo licht mogelijk. Ik rij met kunststoftuig. Zeker erg fijn omdat ik mijn pony veel koel onderweg, zodat hij zijn lichaamstemperatuur en hartslag laag houdt. Een cap is verplicht.

Hoe ziet een trainingsschema voor mendurance eruit?
Wat betreft training kan elk paard die een redelijke basisconditie heeft (dus minimaal een jaar voor de wagen loopt en dat ook op verschillende ondergronden) starten. In de hogere klasses gaat eerst het aantal kilometers in de training omhoog en daarna de snelheid. Wat een paard aan training nodig heeft is afhankelijk van het paard. Soms is het zelfs makkelijk te veel en verliest het paard zijn lol in de training. Dan is een stapje terug nodig. Meestal houd ik aan dat ik in de vier weken voor de wedstrijd de afstand van de wedstrijd per week rijd. Dat betekent dat als ik mij voorbereid op een wedstrijd van 50 km ik die afstand in een week rijd, bijvoorbeeld twee rondes van 20 km en een rondje van 10 km. Na elke training is er minimaal een dag rust in de wei. Mijn pony heeft een dusdanige conditie dat hij nauwelijks terugloopt als ik hem langer rust geef. Soms ligt de nadruk van de training op herstel en stappen we regelmatig maar soms rijd ik ook galoptrainingen waarbij de nadruk ligt op een nette, rustige galop. Dit is uiteraard bij een ervaren pony waarbij ik geen conditie meer hoef op te bouwen maar alleen in vorm hoef te houden. Voor een beginner raad ik aan om naar de 30 km per week toe te werken waarbij de snelheid steeds iets wordt uitgebreid tot ongeveer 12 km/u bij de training zodat je op wedstrijd makkelijk op 10 km/u kan rijden.
Afbeelding
Vlak voor de finish nog een eindsprint. Foto: Napie

Wat zijn tot nu toe jouw mooiste mendurance-herinneringen?
Mijn hoogtepunten die ik met mijn shetlanders heb bereikt: in 2011 met het span kampioen in de klasse 3 geworden. Mijn tegenstander op die wedstrijd reed met een ervaren span KWPN-ers. Met snelheid konden wij niet winnen echter viel hij uit op kreupelheid in de eerste vetgate. Mijn shetten liepen in die tijd nog zonder ijzers en hebben deze wedstrijd keurig uitgereden met een snelheid van ruim 12 km/u.
Met Nickey ben ik verder gegaan in enkelspan. Eerst in de klasse 1 met als nieuw doel zo dicht mogelijk tegen de 14 km/u te rijden. Dit jaar rijdt Nick zijn 10de jaar, is hij de 1000 wedstrijdkilometers gepasseerd en heeft hij de laatste klasse 2 wedstrijd uitgereden met een snelheid van 16,7 km/u. Je begrijpt wel dat ik supertrots op hem ben.

Welke tip zou je mee willen geven aan bokkers die interesse hebben aan mendurance?
Mijn tip als je mendurance wil rijden: kijk eens op de site van Mendurance Nederland http://www.mendurancenederland.nl en schrijf je gewoon in. Iedereen helpt elkaar op de wedstrijd en de sfeer is heel ontspannen. Geniet van de route en kijk bij de keuringen gewoon hoe je er voor staat met de training. Je kan ook altijd meepraten in ons Mendurance topic onder Aangespannen rijden hier op Bokt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: anne7, Googlebot, Sclimpre en 26 bezoekers