Merries met overgewicht verhoogde kans op veulen met OC(D)

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 13895
Geregistreerd: 20-04-16

Merries met overgewicht verhoogde kans op veulen met OC(D)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-01-18 22:41

Bokt.nl / Journals
Fokkerij

Afbeelding
Foto: Bokker Cheveyo


Obesitas is een steeds groter wordend probleem bij paarden. Franse onderzoekers waarschuwen om drachtige merries niet te dik te laten worden. Bij merries met overgewicht is de kans een stuk groter dat hun nakomelingen al op jonge leeftijd osteochondrose kunnen ontwikkelen. Bovendien is de kans op insulineresistentie ook een stuk groter.

Osteochondrose
Osteochrondrose, vaak afgekort tot OC, is een gewrichtsaandoening die veel voorkomt bij jonge paarden. Deze aandoening wordt vooral gezien bij warmbloedpaarden, maar ook bij volbloedpaarden en dravers. Het komt bij 30% van de paarden voor. Bij pony’s wordt deze aandoening echter zelden tot nooit gezien.

Osteochondrose is een stoornis in de ontwikkeling van het gewricht. Alle botten van het skelet worden eerst in kraakbeenvorm aangelegd. Geleidelijk aan verbeent dat kraakbeen tot er alleen gewrichtskraakbeen overblijft.

Bij osteochondrose gaat het bij dit proces mis, waardoor er onregelmatigheden kunnen ontstaan in het bot onder het gewrichtskraakbeen. Ook kunnen er losse fragmenten ontstaan. Dan wordt het osteochondritis dissecans, of ook wel ‘OCD’ genoemd.

OC(D) kan alleen ontstaan bij jonge paarden, maar wordt soms wel pas op latere leeftijd opgemerkt.
De aandoening kan herkend worden door overvulling van gewrichten. Soms treed er ook kreupelheid op, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Ook is er soms sprake van een los fragment in een gewricht.

Het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd met tien paarden (van de 24) met een normale bodyscore en veertien waren obees. De merries stonden gedurende het onderzoek samen vanaf de inseminatie tot zes maanden dracht. Vervolgens kregen ze individuele stallen en een uitgebalanceerd dieet.

Bij de drachtige merries met overgewicht werden diverse afwijkende waardes aangetroffen. Er werd meer Serum Amyloid A (SAA) en minder adiponectine gevonden. SAA is een eiwit dat vaak in grote hoeveelheden aangetroffen wordt in het bloed bij de eerste fase van een ontsteking. Het te lage adiponectinegehalte wordt geassocieerd met een verminderde insulinegevoeligheid. Ook bij mensen komt dat voor.

Bij de te dikke merries bleek dat hun koolhydraat- en stikstofmetabolisme was veranderd terwijl beide groepen drachtige merries dezelfde hoeveelheden en soort voer kregen. Ook leken de merries met overgewicht last te hebben van lichte ontstekingen. Deze ontstekingen zijn mogelijk een factor bij het ontwikkelingen van OC bij veulens, vermoeden de onderzoekers. Ze willen meer onderzoek doen naar de aanwezigheid van deze lichte ontstekingen.

De Franse onderzoekers raden aan om overgewicht bij drachtige merries te voorkomen. Ondergewicht is echter ook schadelijk voor veulens, dus dat wordt ook afgeraden.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 996981, AhrefsBot, Annienke, biancatjuh27, Eefje_Sammy, Eliana, eshz, janneke584, Liaan, saltshaker23, SuperSuup, Tazzey, Toushie, Trendiction, xrobbiee en 28 bezoekers