Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14040
Geregistreerd: 20-04-16

Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-11-17 16:55

*Bokt.nl / NCSAH
Bokt community

Afbeelding
Bastiaan de Recht op Horse Event, foto door Marjoow

Exclusief voor Bokt zal Bastiaan de Recht elke maand een column schrijven op de voorpagina. Een column waar jij een bijdrage aan kunt leveren! Bastiaan zal namelijk niet zelf het onderwerp van zijn column bepalen, maar dit doen aan de hand van een vraag van een bokker. Wat wil jij aan Bastiaan vragen? Laat het ons weten in een reactie in dit topic en wie weet kiest hij jóuw vraag uit voor een van zijn columns.

Wie is Bastiaan de Recht?
Bastiaan was als kind al gepassioneerd door paarden en hun natuur. Op het gymnasium raakte Bastiaan, door het studeren van onder andere kunstgeschiedenis, beeldende kunst en klassieke talen, nog meer geïnteresseerd in de wijsheid en kunstzinnige inslag van de Klassieken. Hierdoor ging hij op zoek naar een vorm van rijkunst die intelligenter en verfijnder was dan het gewone paardrijden.
Op 16-jarige leeftijd begon Bastiaan een 10-jarige opleiding in de Italiaanse klassieke rijkunst die hij in 2005 cum laude heeft afgesloten met de titel Maestro. Tijdens en na deze periode heeft Bastiaan zijn kennis verbreed door verschillende Franse, Duitse en Portugese stijlen te bestuderen en bij verschillende trainers kennis en inzichten op te doen, waaronder Henriquet, Hinrichs, Laurens van Lieren en Marcus Nowotny. Bastiaan heeft veel paarden opgeleid tot en met Grandprix niveau en is gespecialiseerd in werk aan de hand en werk aan de lange teugel. Tegenwoordig traint Bastiaan bij Tineke Bartels.

Bastiaan start op dit moment zijn KWPN merrie Equiscio’s Vivendi in de Grand-prix en zijn Lipizzaner ruin Equiscio’s Siglavy Bonavia in de Lichte Tour. Bastiaan heeft zich vooral ontwikkeld op het gebied van biomechanica en fysiek en mentaal welzijn in de rijkunst. Op zijn revalidatiecentrum Equiscio zorgen zo’ n 40 revalidatiepaarden per jaar voor een enorme bron van kennis. Door samen met Amber steeds weer vanuit de gecombineerde kennis van verschillende geneeskundes, anatomie, biomechanica, rijkunst en mentale aspecten naar oplossingen te zoeken voor de paardenproblemen hebben zij zich steeds meer kunnen specialiseren in de revalidatiegeneeskunde en training. Door het bestuderen van verschillende dressuurstijlen en de biomechanica heeft Bastiaan tijdens zijn training een brede insteek. Het gymnastiseren en dresseren ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest van het paard blijft echter de hoofdzaak. Alleen wanneer dat de grondslag is van de dressuur kan dressuur een pure “kunst” worden in plaats van “kunstjes”.

Bastiaan de Recht heeft samen met zijn vrouw Amber Koppen de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH) opgericht. Het doel van deze school is kennis, kunde en inzichten verspreiden in de paardenwereld zodat er op een gezonde en begripvolle wijze getraind en les gegeven kan worden, waarbij het fysieke en mentale welzijn van het paard in de training en paardenhouderij centraal staat. De training in de praktijklessen is gebaseerd op klassieke principes, maar met volledige integratie mogelijkheid in de dressuursport. Daarnaast is hij ook directeur van Keurmerk Paard en Welzijn. Welzijn moet niet alleen in de training centraal staan, maar ook in het management en de paardenhouderij. In dit kader heeft Bastiaan in samenwerking met Amber Koppen, Machteld van Dierendonck en Cathelijne Visser en de Dierenbescherming het KPW opgericht.


EngeltjeSJarig

Berichten: 16634
Geregistreerd: 06-06-03

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 20:13

Wat super gaaf zeg!!
Mijn vraag: maken de bakkabouters het paard bang, of juist de ruiter? ;)

Boheme

Berichten: 2104
Geregistreerd: 05-04-05
Woonplaats: Dordrecht

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 20:49

U heeft al heel veel bereikt, maar wat zijn u eventuele dromen en wensen nog..zowel privé als met de sport?

Siamsmeesje

Berichten: 2236
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Het Zeeuwse Vlaanderen

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 21:03

Ik weet dat u actief traint aan de lange teugel, daar zou ik best wat vaker over willen lezen.
Hoe begin je, welke basis moet het paard minimaal hebben, welke valkuilen kun je tegenkomen, en nog veel meer als ik er verder over nadenk :j

Melanthe0396

Berichten: 220
Geregistreerd: 15-04-08
Woonplaats: Hoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-17 14:57

Ja! Fantastisch *\o/*
Ik heb zelf een Arabier die is gemaakt van elastiek, oftewel, hij wurmt zich overal uit.
Ik zou dolgraag verder willen met het werk aan de lange teugel, maar omdat hij zo soepel is, vinden we dit erg moeilijk. Het is erg makkelijk voor hem om in de zijgangen te lopen, maar zet alles buiten de massa waardoor het er leuk uitzien voor de buitenstaander, maar dit niet is hoe het hoort.
Mijn vraag dus; wat is hier de gouden tip in? Wat kan ik hiervoor doen.
De basis lange teugel zit er in, kent het werk aan de hand en kent daarin alle oefeningen, alleen het lange teugel lopen we een beetje in vast.

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-17 18:59

Ik ben wel benieuwd naar een (of enkele) bijzonder uitdagende casus(sen) die je doorheen de jaren bent tegengekomen. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Met andere woorden, welke paarden zijn je altijd bijgebleven, heb je 's nachts over liggen piekeren, heb je bijzonder veel van geleerd? Lijkt me erg interessant, zulke verhalen! :D

maikeltje

Berichten: 7260
Geregistreerd: 24-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-17 19:08

Paard kantelt hoofd, hoe los je dat rijtechnisch op?
Dat vind ik een interessante...

Nirvana_

Berichten: 3203
Geregistreerd: 23-01-09
Woonplaats: Arnhem

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-17 22:54

Moeilijke oefeningen, een doel of een middel?
Neem bijvoorbeeld piaffe. Eerst trainen door schouderbinnen, travers, appuyement, verzameling, oefeningen in galop, en dan pas piaffe - of de piaffe eerder mee pakken en als oefenening gebruiken om het paard sterker te maken.

Wat zijn volgens jou de voordelen van werk aan de hand / lange teugel ten opzichte van rijden? Waarom zijn er zo weinig (goede) instructuers op deze gebieden?

Hoe belangrijk is het om als ruiter/trainer uitgebreide kennis te hebben van biomechanica? Waar en hoe kan je dit het beste opsteken?

Je krijgt een nieuwe combinatie met een ruiter die het paard door zijn/haar zit belemmert, en het paard wat niet weet hoe hij zijn lichaam correct kan gebruiken. Welke van de 2 pak je als eerste aan? Waarom?

Je traint (neo-) klassiek, EN draait mee in de wedstrijdsport. Merk je hier frictie tussen?

Wie is jouw inspiratie (geweest)?

Casus; Ik heb een paard die onregelmatig kreupel is. En dat gaat niet per dag, maar bijna per minuut. Verschillende experts weten niet wat het kan zijn of waar het probleem zit, en wat de oorzaak is. Zeker nu is onduidelijk welke stijfheid en dergelijke een oorzaak of gevolg is van de kreupelheid. Wat zou bij jou de volgende stap zijn? Zou je het paard eerst helemaal op de foto willen hebben (probleem kan zowel in de hoef als rug zitten), of zou je het paard toch in training zetten om te kijken of het beter of slechter wordt?

fransje23

Berichten: 15355
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-17 11:22

Ik zou zoals eerder genoemd het bespreken van een casus uit de praktijk interessant vinden.

Verder lijkt het zijn visie op het opbouwen met een jong paard ook interessant. Werk je eerst aan de hand, lange teugel voor je er daadwerkelijk op gaat rijden? Welke spiergroepen moeten eerst goed ontwikkeld worden om het ruiter gewicht te kunnen dragen. Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met een paard?

Daihyo

Berichten: 88044
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-17 09:10

Wat een goede vragen! +:)+
Ik ga ze doorgeven.

Zelf heb ik er ook nog 1: In hoeverre is de anatomie van een paard bepalend voor de manier van trainen? Train je anders met een paard met bijvoorbeeld een lange weke rug, stijl achterbeen of horizontale hals aanzet?

EngeltjeSJarig

Berichten: 16634
Geregistreerd: 06-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-17 19:57

Mag ik nog een vraag vragen? :D

Mijn haflinger vind galoppeert vaak verkeerd aan, als ik met hem werk aan de dubbele lange lijnen.
Onder het zadel reageert hij goed op mijn beenhulp, zelfs een contra galopje doet hij voor me :) (met of zonder hoofdstel, dat maakt niks uit.)

Maar aan de dubbele lange lijnen galoperen, dan lijkt het een heel ander paard:
Of hij springt verkeerd aan (contra), of zit overkruisd, of als ik met hem in de 20x40 bak train, ontsnapt hij door bij de "open" korte zijde, snel de andere kant op te vliegen.
(op dat moment is hij echt niet te houden en is loslaten de enigste optie)
Ik kan de overgang wel opnieuw blijven uitvoeren, maar ik merk dan aan ons allebei dat het gewoon heel moeilijk is.

Dus mijn vraag is: Hoe kan ik met hem de galop beter trainen aan de dubbele lange lijnen?

Kathy1972

Berichten: 5
Geregistreerd: 14-12-15

Re: Vraag het aan Bastiaan de Recht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-17 16:10

Na een indrukwekkende show in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool door Bastiaan ben ik de week erna met extra inspiratie met mijn "witje" aan het trainen gegaan. En wat liep ze lekker! Rustig iedere training opgebouwd, lange lijnen rijden, in balans op 2 teugels, achterhand er langzaam wat meer onder en als beloning een paard dat zich superfijn liet rijden. Mooie voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag. Maar toen (weer de 1e keer indoor dit seizoen)... kleine losrijbak, rondcrossende paarden die alle kanten op leken te gaan, paard uit concentratie en ik van de leg omdat ik simpelweg niet meer wist hoe ik mijn paard los moest zien te rijden. En mede daardoor (en dankzij die prachtige Halloween bloemstukken ;)) de proef volledig verknald door spanning en een paard dat er van achter totaal niet onder was met een veel te kort voorbeen als gevolg.

Ik heb maar één dringende vraag... Hoe rij ik mijn paard goed los in zulke omstandigheden???

Daihyo

Berichten: 88044
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-18 23:16