Ras van de maand: Frederiksborger

Moderators: EvelijnS, benangelique, Hanmar, Polly, Shanna, khirshanta, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 6389
Geregistreerd: 20-04-16

Ras van de maand: Frederiksborger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-17 18:38 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community


De Frederiksborger lijkt niet sterk vertegenwoordigd op Bokt, maar is zeker de moeite waard om eens kennis mee te maken.

Dit barokke en vaak voskleurige oorlogspaard is een werkelijk koninklijk ras en van oorsprong gefokt door de Deense koning Frederik II (1534-1588) en zijn zoon Christian IV (1577-1648). Met het doel om een paard te fokken waarmee zij veilig door oorlogen konden manoeuvreren, maar eenmaal thuis net zo gemakkelijk mee konden pronken onder het zadel of voor de koets.

Afbeelding Afbeelding

Historie
Het ras is ontstaan vanuit vele kruisingen van andere rassen, waaronder Spaanse en inlandse Deense paarden, totdat men een moedig, sterk, snel en wendbaar dier fokte die ook braaf, mooi en mensgericht was. De Frederiksborger was ontstaan.

De Frederiksborger had zijn hoogtijdagen in de 17de eeuw. Vanuit het Franse hof was er een grote vraag naar het ras en men wenste uniformiteit in de paarden. Om hier op in te spelen werd de fokkerij ingericht op kleur, waaronder vossen, zwarte en de destijds wereldberoemde witte paarden. Ook de eerdere gescheiden afdelingen, de rijpaarden en de koetspaarden, werden opgeheven en een zeer veelzijdig en elegant paard ontstond. De bijna 100 jaar die volgde raakte het ras beroemd en zeer geliefd in Europa.

Voor het Amalienborg Paleis in Kopenhagen staat een standbeeld gemaakt door de Franse beeldhouwer
Saly, in 1753-71. Dit paard stelt het ideale Frederiksborger paard voor, gebeeldhouwd naar de kenmerken van beste Frederiksborgerhengsten uit de koninklijke stoeterij.

Afbeelding Afbeelding

De koninklijke stoeterij sloot in de negentiende eeuw toen er door de export en slechte bereikbaarheid te weinig paarden over bleven om de stoeterij voort te zetten. Gelukkig bleef het ras behouden door de Deense boeren en neemt de populariteit van het ras weer langzaam toe.

Bouw en karakter
Zoals veel oude rassen was de Frederiksborger van oorsprong geen heel groot paard, maar inmiddels loopt de stokmaat uiteen van 1.55m tot over de 1.70m.
Ze hebben een trotse houding en vele barokke kenmerken. Het zijn middelzware doch elegante paarden, met vanuit de historie een aanleg voor het hogeschoolwerk. Het originele fokdoel is nog sterk aanwezig, de Frederiksborger is een krachtig en trots, maar elegant en sterk paard.

Afbeelding Afbeelding

De gangen van een Frederiksborger vallen onder de barokke kenmerken. De stap wordt in de fokkerij verbeterd tegenover de oudere meer klassieke dieren en wordt steeds beter, draf is met een goed achterbeen en de galop is ruim gedragen. Ze hebben een wat langere rug en een typisch platter kruis.

Afbeelding Afbeelding

De moed van de Frederiksborger is zeer typerend. Ze zijn dapper en zullen eerder ergens op afstappen dan van wegrennen, zoals een oorlogspaard betaamd. Dat gaat vaak wel gepaard met aardig wat bombarie, snuiven, briesen, een passage of piaffe en natuurlijk het nodige onderzoek van de mogelijke bakkabouter.

Afbeelding Afbeelding

De Frederiksborger is een mensgericht paard, maar laat zich niet daardoor meeslepen. Ze kunnen 'hun' mens goed lezen, weten goed wie wel of niet bij hun karakter past en zijn uitstekende spiegels.
Ze hebben een duidelijke en consequente opvoeding nodig, het zijn intelligente dieren die soms vinden dat ze prima zelf kunnen bepalen wat het plan is. Keihard afdwingen zorgt voor botsingen, maar wanneer je met respect samenwerkt zal ook de Frederiksborger met jou ten strijde trekken en heb je er een wereldpaard aan.

Kleur
Veel Frederiksborgers zijn vossen, de zogenaamde røde kleur. Vaak met grote witte typische sabino aftekeningen. Daarnaast komt ook de meer zeldzame zwarte kleur voor, en soms bruin. Via de elitehengst Salisbury Vejleby is het crèmegen sterk aanwezig in het ras, de palomino en valkgekleurde dieren zouden niet mis gestaan hebben in de koninklijke stallen. De ooit wereldberoemde witte lijn lijkt uitgestorven te zijn.

Afbeelding Afbeelding

Veelzijdig
De Frederiksborger is nog steeds uitermate geschikt voor veelzijdig werk, als rijpaard maar ook als koetspaard. Daarnaast zijn ze ook veelzijdig inzetbaar in verschillende takken. Het zijn fijne recreatiepaarden die graag een uitstapje in de wedstrijdring maken, maar ook met plezier de ruiterpaden onveilig maken. Hun dappere karakter en intelligentie zorgt voor een nuchter paard die open staat voor het uitproberen van nieuwe dingen, maar ook prima functioneert als familiepaard voor het gehele gezin.

In de sport functioneren de Frederiksborgers ook erg goed. Dit beperkt zich niet enkel tot de dressuurring, hun kracht en wendbaarheid komen uitstekend tot hun recht in de steeds populairder wordende Working Equitation.

Afbeelding

Langzaamaan leren steeds meer mensen dit fijne ras kennen en breidt het zich rustig over Nederland, België en ook Bokt. We zien en lezen graag nog meer verhalen over dit bijzondere ras!

Voor volgende maand zijn we op zoek naar al jullie ervaringen met de Highland pony.
Post je verhalen en foto's hier: [RPA] Ras van de maand: de Highland Pony
Ook kan iedereen in dat topic in de poll meestemmen voor het volgende uit te lichten ras.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Inney, JustEnjoy, pedro, thirteenn en 17 bezoekers