Dierenartsen waarschuwen voor extreem gefokte paarden

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 5332
Geregistreerd: 20-04-16

Dierenartsen waarschuwen voor extreem gefokte paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-10-17 13:56 Tip de Nieuwsredactie

nieuwsblad
Fokkerij
Ingezonden door bokker miezelke

Dierenartsen in de VS trekken aan de alarmbel. Er worden steeds vaker speciale fokprogramma’s opgezet om paarden te fokken die lijken op tekenfilmpaarden. En dat is een kwalijke ontwikkeling. “Gruwelijk” wordt de trend zelfs genoemd. De dieren krijgen namelijk heel wat gezondheidsproblemen. Door ze zo extreem te fokken dat ze cartoonachtige paarden worden, zijn de dieren eigenlijk misvormd en ontwikkelen ze ademhalingsproblemen.

De paarden krijgen een onnatuurlijk, ingedeukt gezicht. Een voorbeeld daarvan is El Rey Magnum, een Arabisch showpaard. Het dier wordt ook wel “de koning van de paarden” genoemd. Maar dierenartsen en experts hebben de praktijken die vooraf gingen aan de geboorte van El Rey Magnum als “verschrikkelijk” omschreven. Volgens hen gaan de fokprogramma’s té ver. “We zagen het al bij katten en honden, dat extreme fokken om een bepaald schoonheidsideaal te bereiken. Maar het gebeurt ook steeds vaker bij paarden”, klinkt het.

De paarden, en dus ook El Rey Magnum, hebben een onnatuurlijk gezicht, een onnatuurlijke blik. Daarnaast worden ze ook zo gefokt dat ze een onnatuurlijk lange, bogende nek hebben en een hoge staart. “Het gaat om misvormingen. En die zijn bij die paarden zelfs nog meer uitgesproken dan bij honden”, zegt paardenkenner Tim Greet. “Honden kunnen zoals mensen ook via hun mond ademen. Maar paarden kunnen enkel door hun neus ademen.” Maar door de misvorming wordt dat dus moeilijker voor Arabische showpaarden. “Ik vermoed dat deze paarden nauwelijks echte inspanningen kunnen doen.” Een paard als El Rey Magnum lijkt intussen op de paarden die je ziet in tekenfilms als Aladdin of Doornroosje. “Dit is fundamenteel verkeerd, een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Dit kan toekomstige generaties van paarden ernstig aantasten. Het heeft geen enkele functionele waarde om de gezichten van de paarden zo ingedeukt te fokken.”

“Mooiste Arabische paard ter wereld”

De eigenaren van El Rey Magnum, die een gespecialiseerde paardenboerderij hebben in Washington in de VS, bijten van zich af en zijn niet van plan om van koers te veranderen. Dergelijke paarden kunnen namelijk heel wat geld opbrengen. Volgens de eigenaren is El Rey Magnum miljoenen dollars waard. “Bovendien heeft het paard geen ademhalingsproblemen”, zegt Doug Leadley, manager van Orrion Farms. “We vinden hem het mooiste Arabische paard ter wereld. Hij is een koning.”

El Rey Magnum werd zelf gefokt in de Regency Cove Farms in Oklahoma. Daar zeggen ze dat het paard gefokt werd tot een “zeer uniek dier”, dat “een klein beetje anders is.” “Hij komt dicht bij de perfectie”.

Klik hier voor foto's van El Rey Magnum.

Moderatoropmerking:
Opmerking geplaatst op pagina 8
Laatst bijgewerkt door Essie73 op 17-10-17 23:59, in het totaal 2 keer bewerkt
Reden: Mod opmerking toegevoegd


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 en 9 bezoekers