Juni, hoefbevangenheid

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Juni, hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-17 20:16

Bokt.nl
Bokt community

Juni, hoefbevangenheid.

Hoefbevangenheid is een veel voorkomende aandoening bij paarden en pony’s. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je paard en wat zijn mogelijke veroorzakers?

Afbeelding

Bij hoefbevangenheid ontstaan er ontstekingen in de aanhechting van het hoefbeen met de hoefwand, de lamellen, vandaar de Latijnse benaming laminitis, lami betekent lamellen en itis betekent ontsteking. Deze witte lijn (de lamellen) is overgevoelig voor hoge afwijkende bloedwaarden en bloedsuikerwaarden, worden deze waarden te hoog dan volgt een ontregelde doorbloeding in de voet van het paard/pony. Het ene ras zal hier gevoeliger voor zijn dan het andere.
Over het hoefbeentje zit een hoeflederhuid met lamellen, deze lamellen klemmen in de lamellen aan de binnenkant van de hoef. Simpel gezegd, een soort klittenbandverbinding, vandaar de uitdrukking van vroeger: ‘Een goed paard staat niet in de hoef, maar hangt aan de wand’.

Bij hoefbevangenheid kan het hoefbeen los raken en gaan kantelen. Deze foto's tonen een gezonde hoef (bovenste foto) en een hoefbeen wat aan het kantelen is (onderste foto). In ernstige gevallen kan deze zelfs door de zool heen steken.


Afbeelding


Een hoefbeenkanteling kan dus verschillen van heel licht tot heel ernstig. Veel van onze
gedomesticeerde paarden kunnen deze lichte vorm hebben zonder dat wij als eigenaar er iets van merken.
Hoefbevangenheid kent verschillende oorzaken, vaak wordt voeding gezien als de hoofdoorzaak, maar er zijn veel meer redenen waar hoefbevangenheid een gevolg van kan worden.

• Voeding: Paarden eten van nature stengelig, lang gras en de nodige kruiden welke voornamelijk bestaan uit langere koolhydraatketens en dit 24 uur per dag. Dit geeft een rustige doorstroom aan koolhydraten die vrij komen. Wij mensen geven paarden krachtvoer en ‘gekweekt’ gras in porties, deze bevatten veel meer korte koolhydraatketens. De koolhydraten worden door de spijsverteringskanalen omgezet naar glucose (suikers) en in plaats van een rustige, constante doorstroom, komen de koolhydraten in grote hoeveelheden en in korte periodes binnen waardoor de rustige doorstroom, een hortende en stotende doorstroom wordt met flinke pieken in de suikerwaardes. Krachtvoer bijvoorbeeld, bevat veel granen die vol koolhydraten zitten, na het eten van graanrijk krachtvoer zal er een piek in de bloedsuikerwaarde ontstaan, die ook snel weer wegvalt.

• Stressgras: Gras wat wil groeien, maar nog te maken heeft met koude nachten tegenover zonnige dagen (voorjaar) produceert fructaan. Deze makkelijk verteerbare suikers zorgen voor flinke suikerpieken bij het paard. Ook zeer kort gras kun je inscharen bij stressgras. Kort gras produceert ook fructaan, dus een compleet afgegeten stukje grond kan zomaar een groot risico vormen. Op internet kun je fructaanindexen vinden die je kunnen helpen met het zoeken naar de ‘gezondste’ tijd om je paard te laten grazen.

• Placenta: Als na de geboorte van een veulen (een deel van) de placenta achterblijft in de baarmoeder, kan dit resulteren in een ontsteking, die een bloedvergiftiging teweeg brengt.

• Verwondingen: Situatie waarbij het paard het geblesseerde been ontlast en het andere automatisch overbelast.

• Medicatie: Medicijnen kunnen ook hoefbevangenheid veroorzaken. Antibiotica hebben een negatief effect op de aanwezige en nodige bacteriën in de darmen. Prednison is een voorbeeld van een hardnekkige veroorzaker van hoefbevangenheid.

• Stalrust: Stilstaan heeft logischerwijs een slechtere doorbloeding als gevolg. Door gebrek aan beweging verbruikt het paard minder energie waardoor het glucosepeil op kan lopen. Een slechte doorbloeding en de hoge glucosewaarde kan ook weer leiden tot hoefbevangenheid.

• Insulineresistentie: Steeds meer paarden lijden aan een insulineresistentie, dit maakt deze paarden bijzonder gevoelig voor hoefbevangenheid.

• Cushing: Bij cushing produceert het paard overmatige cortison, verlies aan spierweefsel, ook hier ligt hoefbevangenheid altijd op de loer.

• Overgewicht: De meeste van onze paarden zijn te zwaar, we voeren graag en vaak te veel en de meeste paarden zullen hooguit een uur per dag rijden. Als wij een paard zien waar de ribben wat zichtbaar zijn, vinden we ze al snel te mager, maar eigenlijk horen ze zo wel te zijn. Overgewicht kan ook richting hoefbevangenheid gaan. Een te zwaar paard kan een insulineresistentie opbouwen en door het overgewicht staat er meer druk op de hoeven.

• Te weinig beweging: Een paard is gebouwd om dagelijks flinke afstanden af te leggen, dit houdt hem gezond en flexibel. Wij zetten onze paarden in een ruimte dat hen belemmerd om dit te doen. Stilstaan betekent een slechte doorbloeding van de hoeven en werkt hoefbevangenheid in de hand. Zorg ervoor dat je paard genoeg beweging krijgt, het liefst in de vorm van weidegang.

Hoe zie je dat je paard hoefbevangen is?

• In beginsel wil je paard minder graag lopen.
• Het is wat stijver of lijkt op eieren te lopen.
• De hoeven zijn warmer.
• Paard wordt vervelend als hij een voetje moet geven (de druk op de andere hoeven wordt nog groter).


Als hoefbevangenheid verergert:
Afbeelding



• Vooral veel spanning in het lijf.
• Oren staan stijf naar achter.
• Ze staan hangend op de achterhand.
• Steeds meer spieren die verstijven.

Wat te doen?

• Zet het paard buiten op een zachte, natte ondergrond.
• Geef het enkel derde of vierde snee hooi.
• Bel je hoefsmid of eventueel je veearts.

Eigenaren van paarden die vaker hoefbevangen zijn geweest zullen hun eigen eerste hulp hanteren, maar is het voor jou de eerste keer, laat je dan goed uitleggen wat er gebeurt in de hoeven van je paard en wat je moet gaan doen. Want hoe sneller je begint met het genezingsproces, des te groter zijn de kansen van het paard om weer goed op te knappen.

Er zijn qua genezing van hoefbevangenheid nogal uiteenlopende denkwijzen, de één is overtuigd van genezing, de ander zal adviseren het paard in te laten slapen en weer een ander zit hier tussen in. Bedenk je goed dat ieder paard anders is voor je uitspraken doet richting een persoon die een andere weg dan de jouwe inslaat. Leeftijd of meerdere blessures kunnen je als eigenaar anders doen besluiten dan wanneer je er snel bij bent en het een jong paard betreft. Er lopen veel onderzoeken om de hoef te kunnen herstellen, b.v. met botox of speciaal beslag, maar niet iedereen vindt hier de pijnvrije oplossing. De meningen van hoefsmeden en veeartsen lopen waarschijnlijk zo uiteen, omdat de gouden oplossing er (nog) niet is. Maar één ding is wel zeker, hoe sneller je het herkent, hoe sneller de hulp, hoe groter de kans op herstel.

Kan je deze ziekte voorkomen?

Je kan er in elk geval veel aan doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden, maar eenieder zal moeten roeien met de riemen die hij of zij heeft. Maar probeer wel vast te houden aan de basisbehoeften van je paard om gezond te blijven: weidegang en ruwvoer. En te veel verwennerij, hoe goed bedoeld ook, werkt uiteindelijk averechts.

Luister naar de ogen van je paard



QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-17 03:14

Arabesk schreef:
Vermeld ook even netjes de bronvermelding van het tweede plaatje....

http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/founder.html

alstublieft dankuwel


Heb even nagekeken waar dat plaatje na googelen vandaan kwam en daar heb je gelijk in, had ik moeten vermelden.
En op je vraag waar de rest van de info vandaan komt, de mogelijke veroorzakers van mijn hoefsmid en de symptomen ken ik helaas zelf. Nu alleen de oplossing nog.

Luister naar de ogen van je paard

QuintaenJojo

Berichten: 380
Geregistreerd: 04-10-14
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-17 03:17

sanc1 schreef:
Ook baarmoederontstekingen en entingen kunnen door vrijgekomen toxinen hoefbevangenheid voeroorzaken.


Dit wist ik niet, ook de jaarlijkse enting influenza en tetanus?

Luister naar de ogen van je paard


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DeGelukkige4, goldenarrow, Ilona__, laran, maitestar23, Tamara1991 en 31 bezoekers