Ophef over teveel wit Friese hengst Siert 499

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 3399
Geregistreerd: 20-04-16

Ophef over teveel wit Friese hengst Siert 499

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-17 17:15 Tip de Nieuwsredactie

*bokt / leeuwarder courant / kfps
Fokkerij, KFPS

In december vorig jaar heeft het KFPS zes nieuwe hengsten ingeschreven in het stamboek. Vorige week zijn de hengstenrapportages online geplaatst door het KFPS. In het rapport van de hengst Siert 499 (v. Dries 421) is te lezen dat de hengst op zijn voorhoofd en op zijn lichaam enige witte haren heeft.

Nu is er ophef ontstaan over de goedkeuring van de hengst. Fokkers en liefhebbers van Friese paarden zeggen dat het misleidende informatie is. Max van den Berg, lid van het stamboek, zegt dat de hengst teveel wit op zijn hoofd heeft. Volgens hem is ook de vlek op de linkerflank van Siert 499 onreglementair. De jury zou volgens Van den Berg met de aanwijzing van de hengst afwijken van artikel 9 van het KFPS-keuringsreglement. Zo zijn witte aftekeningen aan het hoofd weliswaar toegestaan, mits niet groter dan maximaal 3,2 centimeter doorsnede. Volgens van den Berg is de witte vlek groter dan de toegstane 3,2 centimeter doorsnede. Dit word ook bevestigd aan de Leeuwarder Courant door anonieme bronnen.

Volgens directeur stamboekzaken Ids Hellinga van het KFPS heeft Siert inderdaad witte haren, maar is het aan de hengstenjury om te bepalen of een hengst mag gaan dekken. In de reglementen staat dat de jury ,,in uitzonderlijke gevallen’’ een paard met een toegestane witte aftekening kan toelaten tot het stamboekregister, mits daar een gegronde reden voor is. Volgens Hellinga is daar in dit geval sprake van. Hellinga verwijst ook naar de dekhengst Brandus, die eerder door het KFPS is goedgekeurd en ook enige witte haren had. Zijn nakomelingen hebben dat niet, zegt de stamboekdirecteur. "En wat een goede paarden heeft Brandus het stamboek gebracht."

Van den Berg zegt daarop dat Brandus niet te vergelijken is met Siert 499. Brandus heeft een paar witte haren volgens hem. Siert 499 heeft er veel meer en voldoet niet aan de regels, aldus van den Berg. Volgens hem worden de fokkers ernstig misleid. Wie de stambomen er op naslaat, ziet dat in zowel de vader- als moederlijn van Siert de witfactor veelvuldig is vererfd. Hij zegt dat in de stamboom van Siert 499, de hengst Cremer 136 meerdere keren voorkomt en die zelfs stekelharig was en dat ook vererft. Mede om die reden is Cremer destijds afgekeurd voor de dekdienst. Hij vind het een doodzonde dat het stamboek Siert 499 heeft toegelaten tot de dekdienst.

Siert is gefokt door Fer Smit uit Wognum. Hij heeft het paard in eigendom samen met Age Okkema van Stal De Mersken, waar de hengst ook ter dekking staat. Volgens Okkema is de reactie van Van den Berg zwaar overtrokken. Volgens Okkema stelt het wit niet zoveel voor en mogen mensen komen kijken. "Max mocht ook komen kijken, maar hij wou niet," aldus Marieke de vrouw van Okkema. "Laat Max een hobby zoeken en ophouden om ons en het stamboek zwart te maken," is het enige wat Age Okkema er nog over kwijt wil.
Het is uiteindelijk aan de fokkers of zij Siert gaan gebruiken, zegt Hellinga.Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: evelien_89, Foaly, Googlebot, mememe, Nieuwsredactie, sanso, Sarah_Elise, Willeke en 39 bezoekers