Haflingers gevoeliger voor het ontwikkelen van oogkanker

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 3399
Geregistreerd: 20-04-16

Haflingers gevoeliger voor het ontwikkelen van oogkanker

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-17 08:38 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Horsetalk
Ras, Haflinger, Wetenschap

Afbeelding
Foto door Amanda

Sommige haflingers dragen een gen bij zich dat ze gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van een vorm van kanker in het oog. Deze vorm van kanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij paarden en de meest voorkomende vorm in de oog van het paard. Verschillende factoren verhogen het risico van het ontwikkelen van de tumor zoals blootstelling aan ultraviolet licht, pigmentatie en genetische aanleg. Wanneer de oorsprong in het oogwit zit kan de verspreiding van de tumor snel leiden tot gezichtsverlies en zelfs vernietiging van het oog. Het Haflingerras staat er om bekend dat het deze vorm van kanker sneller ontwikkelt, met name in het gebied waar het oogwit zit en het derde ooglid, dat aangeeft dat een genetische factor een rol speelt bij dit ras.

Amerikaanse onderzoekers hebben een screeningtest ontwikkeld om aan te tonen of paarden het gen bij zich dragen. Een vroege detectie van het gen kan leiden tot een betere behandeling voor deze dieren. De testresultaten kunnen ook worden gebruikt bij onderzoek naar genetische overdraagbaarheid en de fokkerij met bepaalde ouderdieren.

Paarden die positief testen op de risicofactor R/R, hebben 5,5 keer meer kans op deze vorm van kanker dan met de factor R/N of N/N. Deze risicofactor verklaart niet alle gevallen van kanker in het oog, maar het blijkt een belangrijke bijdrage bij voornamelijk haflingers te zijn. Het gen is het enige bekende genetische risicofactor voor deze vorm van kanker bij paarden. Het is aan te raden om homozygote paarden R/R een oogonderzoek door een oogarts te laten ondergaan voor een betere prognose en/of behandeling en een dergelijk paard een vliegenmasker te laten dragen dat tevens bescherming biedt tegen ultraviolet licht. Fokken met homozygote R/R of heterozygote R/N paarden moet worden vermeden om de kans op het fokken van paarden met een hoger risico op kanker in het oog te verkleinen. Ideaal is om te fokken met ouder paarden die geen risicofactor dragen (N/N).

De test gebeurt door middel van 20 tot 30 haren, met haarwortel, en is beschikbaar via de Veterinary Genetics Laboratory in Amerika en kost $ 40,- per paard.

Klik hier voor meer informatie over de test.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Dreamy, ElineHofi, Googlebot, Hobbyhorse, miesie22, pluklief en 23 bezoekers