Paarden hebben sneller last van warm weer

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Anoli

Berichten: 19384
Geregistreerd: 20-10-03

Paarden hebben sneller last van warm weer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 13:05 Tip de Nieuwsredactie

* http://www.bokt.nl / http://www.horsetalk.co.nz


Afbeelding
Het koelen van een endurancepaard

Het is een hete dag en ruiter en paard zijn aan het trainen. Het zal je misschien verbazen maar het paard zal sneller oververhit raken dan de ruiter.

Professor Michael Lindinger van de Universiteit van Guelph legt uit: "Het duurt zeventien minuten van normale beweging in heet, vochtig weer om de hartslag van een paard tot een gevaarlijk niveau te brengen. Dat is drie tot tien keer sneller dan bij mensen. Paarden voelen de hitte veel erger dan wij."

De effecten kunnen zeer ernstig zijn. Als de temperatuur van het paard van de normale 37 tot 38 graden celcius omhoog schiet naar 41 graden celcius, zal de temperatuur in de werkende spieren richting de 43 graden komen. Dit is een temperatuur waarbij eiwitten in de spieren denatureren. Paarden die last hebben van oververhitting kunnen last hebben van een lage bloeddruk, koliek en nierfalen.

Paarden zijn veel gevoeliger voor hitte door een aantal redenen legt Lindinger uit. Ten eerste zijn paarden groter en hebben ze een hoger percentage actieve spieren dan mensen tijdens een training. Spieren die bewegen produceren veel hitte. Daarnaast zijn paarden afhankelijk van zweet om af te koelen. Ze kunnen vijftien tot twintig liter zweet per uur verliezen in koele en droge weercondities. Dit kan oplopen tot 30 liter per uur in heet en vochtig weer. Dit klinkt effectief, maar 25 tot 30 procent van het geproduceerde zweet helpt echt bij het afkoelen van het paard door te verdampen.

"Omdat er zoveel meer zweet wordt geproduceerd dan dat er verdampt zal de rest van het zweet van het lichaam afdruipen. In vergelijking met mensen, die 50 procent van het zweet kan verdampen, is dit niet effectief."

Een ander belangrijk punt is het zoutgehalte in paardenzweet, dit is vier keer zo geconcentreerd als mensenzweet. Lindinger wijst hierbij op een foto van een poetsplaats waar endurancepaarden hebben gestaan terwijl hun zweterige lichamen werden gekoeld met water. Zodra het water op de grond verdampt was bleef er een witte vlek van zout achter. Dit zout zat in het paardenzweet. Het is belangrijk om dit zout weer aan te vullen. Het paard alleen water aanbieden zal niet helpen. Het zal de lichaamsvloeistoffen alleen maar verdunnen waarop het lichaam zal reageren met nog meer uitscheiding van zouten en water om de concentratie in het lichaam weer goed te krijgen.

Paarden kunnen naast zweten ook hijgen om warmte te verliezen, maar dit is alleen effectief als de luchtemperatuur minimaal vijf graden koeler is dan de lichaamstemperatuur.

Lindinger adviseert om paarden te laten wennen aan het drinken van water met een elektrolytenoplossing erin. Op die manier kan het verlies bij het zweten weer aangevuld worden en dit kan oververhitting en andere klachten voorkomen. "Start met een kleine hoeveelheid in het water, zodat het paard kan wennen aan de smaak, en voer het dan langzaam op tot een concentratie die aangeraden wordt op de bijsluiter."

Volgens Lindinger is het goed gehydrateerd houden van een paard de belangrijkste stap in het beschermen tegen de kwalijke gevolgen van heet weer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Omdat de temperatuur de komende dagen richting of over de 30 graden gaat willen we als Nieuwsredactie jullie wijzen op de tips die in de Wiki staan.

Zoals in bovenstaand stuk is te lezen is het bij erg warm weer belangrijk om maatregelen te nemen om paarden en pony's te beschermen tegen de hitte. De dieren kunnen niet alleen tijdens het rijden, maar ook in de wei of paddock last hebben van het hete en vochtige weer.

Aandachtspunten
Let erop dat je paard zeker met warm weer altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Paarden kunnen enorm goed warmte afgeven door te zweten, maar ze moeten het vocht dat ze verliezen op tijd weer kunnen aanvullen, anders ontstaan er problemen. Op een warme dag kan een paard soms wel 50 liter water drinken, houd hier dus rekening mee! Als je paard uit zichzelf niet wil drinken kun je proberen om wat appelsap aan het water toe te voegen. De geur en de smaak zullen het paard vaak overhalen om toch te drinken.

Zet paarden zoveel mogelijk buiten wanneer het minder warm is, in de avond, nacht of 's ochtends vroeg. Midden op de middag staan veel paarden liever binnen in een koele stal. Zorg er bovendien voor dat de paarden buiten altijd ergens in de schaduw kunnen staan.

Paarden die zichtbaar last hebben van de warmte kunnen baat hebben bij het opdoen van een koude natte vliegendeken. Het vocht in de deken zal snel verdampen door de warmte van het paard en daardoor raakt het paard warmte kwijt. Afspuiten met water is ook een mogelijkheid om een paard af te koelen, maar gebruik dan liefst lauw water. Als je koud water gebruikt gaan de bloedvaten in de huid van het paard dicht en zal alleen de huid afkoelen. Het bloed stroomt dan nauwelijks nog door de huid en de koelte zal dus niet naar het binnenste van het paard vervoerd worden.

Houd er rekening mee dat paarden op dun behaarde plaatsen zoals de neus kunnen verbranden. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van een netje of masker dat de neus bedekt, of je kunt je paard insmeren met zonnebrand.

Rijden
Als je wil gaan rijden, probeer dan zoveel mogelijk 's ochtends vroeg te gaan of 's avonds als de ergste warmte voorbij is.

Op wedstrijden worden organisatoren verzocht ruim voldoende gelegenheid te voorzien om paarden te laten drinken en af te koelen. Toch is het altijd verstandig om zelf voldoende water mee te nemen voor je paard. Na de wedstrijd kun je je paard afsponzen of eventueel afspoelen. Ook hier geldt dat afspoelen met erg koud water niet zorgt voor een efficiƫnte afkoeling van het paard.

Geef het paard ook op een wedstrijddag regelmatig de kans om te drinken en voeg eventueel appelsap toe aan het water als het paard moeilijk drinkt. Voorkom dat het paard een grote hoeveelheid water ineens drinkt, want dat kan aanleiding geven tot koliek. Als paarden lange erg veel zweten raken ze ook veel zouten kwijt. Het kan dan belangrijk zijn om naast water ook elektrolyten te geven. Dit is vooral het geval bij paarden die deelnemen aan endurance, eventing of marathon.

Laat paarden bij erg warm weer niet te lang op de trailer of vrachtwagen staan. Zoek waar mogelijk samen met het paard de schaduw op. Als er toch paarden in de trailer of vrachtwagen moeten blijven, zet dan zoveel mogelijk alles open zodat het kan luchten.

Tips warm weer


Anoli

Berichten: 19384
Geregistreerd: 20-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 08:31

liekensancho schreef:
ik zie nog mensen trainen op heetst van de dag, paardjes helemaal drijfnat :-(, net als mensen die met honden fietsen in de hitte pfft.
Heel goed dat dit op bokt gezet wordt :-). zou eigenlijk als klein waarschuwingsdriehoekje bovenin moeten staan met aankomend weer ;-), zou heel erg mooi zijn.

Het blijft deze week in de balk bovenin de homepage staan :j

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-

Anoli

Berichten: 19384
Geregistreerd: 20-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 14:32

Sizzle schreef:
Wat is trouwens te warm volgens de OP?
17 minuten bij warm vochtig weer. Ik zie in dit topic al giga verschillen van wat mensen warm vinden.
Is warm 25 graden of 35 graden?

Dit is helaas niet vermeld in het originele artikel. Houdt er wel rekening mee dat er in Nederland vaak sprake is van een vochtige hitte.

Puur naar mijzelf kijkend, zou ik bij drogere lucht wel oplettend zijn vanaf 25 graden. Maar dit is puur mijn eigen gevoel en mening.

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bente_sat, Fennadev, Gaby, gebokt, Hobbyhorse, Janey1992, Kidde, mellen95, MizzMontana, shirleyp, siloux en 23 bezoekers