Continue toegang tot ruwvoer is belangrijker dan gedacht.
Foto: http://www.focussed.nl
Er voor zorgen dat merries dag en nacht genoeg ruwvoer tot hun beschikking hebben heeft positieve effecten op de vruchtbaarheid, aldus een recent onderzoek.
Paarden zijn ontwikkelt als "druppel eters", oftewel aangepast om zeer vaak kleine porties te eten. Modern stalmanagement belemmert echter vaak deze natuurlijke voedingsroutine. Het is inmiddels al bewezen dat dit management verschillende welzijnsproblemen veroorzaakt en problemen met de gezondheid van het paard, zoals de ontwikkeling van maagzweren en koliek.
De laatste uitgave van Equine Science Update rapporteert overtuigend bewijs dat suggereert dat restrictie van ruwvoer, al is het maar voor een gedeelte van de dag, schadelijke effecten heeft op de fokprestaties van merries.
Honderd Arabische fokmerries die gestald waren op de nationale faculteit fokkerij van Sidi Thabet, een stad gelegen bij de hoofdstad van Tunesiƫ, werden onderzocht. De groep merries werd willekeurig verdeeld over twee groepen, waarbij enkel de timing van het voerbeleid verschilde. De merries waren individueel gestald en stonden overdag 6 uur buiten in een kudde.
De eerste groep, de continue eters, kreeg 10 kg hooi verdeeld over de dag te eten: vijf kilogram in de paddock en vijf kilogram in de stal. De tweede groep, de standaard eters, kregen enkel 10 kg hooi in de nacht wanneer zij op stal stonden. Daarnaast kregen beiden groepen in de paddock nog een kleine hoeveelheid gemaaid gras. De totale hoeveelheid ruwvoer was dus gelijk tussen beide groepen.
De onderzoekers ontdekten dat er een significante verschil was tussen de twee groepen merrie's. De groep met continue eters hadden minder abnormaliteiten omtrent de hengstigheid en hadden een hogere vruchtbaarheid. Het aantal merries die uiteindelijk bevrucht bleken was 81% in de groep met continue eters, tegenover 55% in de groep standaard eters.
De onderzoekers concludeerden dat een aan tijdgerelateerd voedingspatroon wellicht een belangrijke en onderschatte factor is in de fokkerij.
Het gehele onderzoek is hier te lezen.