FNRS en SRP hopen op oplossing n.a.v. sluiting Deurne

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

JHNL
Berichten: 4
Geregistreerd: 03-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-13 18:22

Sammie schreef:
Persbericht FNRS / http://www.bokt.nl


De FNRS is op 7 november nog voor de officiële bekendmaking in de pers persoonlijk ingelicht door de voorzitter van het college van bestuur van AOC Helicon over de voorgenomen sluiting van NHB Deurne. Het FNRS bestuur heeft in de bestuursvergadering van 7 november gesproken over de sluiting van NHB Deurne. Het FNRS bestuur betreurt de situatie die ontstaan is bij dit hippische opleidingsinstituut. NHB Deurne is voor veel leden van de FNRS een begrip. Een flink aantal van onze hippische collegae hebben daar in het verleden hun ruiteropleiding gevolgd.

Direct na de bekendmaking heeft de Sectorraad Paarden (SRP) onderwijswerkgroep, waar de FNRS deel van uit maakt, met elkaar contact gezocht en is er afstemming geweest over de ontstane situatie bij NHB Deurne. In gezamenlijkheid met onderwijs en bedrijfsleven wordt gekeken naar een oplossing om kwalitatief goede hippisch opleidingen te behouden voor onze sector. Tevens is er contact geweest met het management van NHB Deurne en andere AOC instellingen om te borgen dat studenten die starten of reeds gestart zijn met de opleiding in Deurne hun hippische opleiding kunnen afronden.

Vanuit de Sectorraad Paarden zullen dus initiatieven genomen worden om te borgen dat de basis hippische opleidingen via de AOC route blijven bestaan. Daarnaast wordt er met de AOC’s en het bedrijfsleven gekeken naar aanvullend cursorisch onderwijs.
Bij de FNRS lopen hiervoor reeds gesprekken met AOC Groenhorst en NHB Deurne.

Het FNRS bestuur heeft besloten om gezamenlijk met de Sectorraad Paarden acties naar aanleiding van de voorgenomen sluiting van NHB Deurne te ondernemen en dit niet afzonderlijk te doen.

Wel blijft de FNRS doorgaan met het reeds gestarte traject om gezamenlijk met AOC Groenhorst tot een nieuwe cursorische FNRS instructeuropleiding te komen. Deze opleiding gaat de huidige MMI opleiding vervangen.

Onderstaande tekst over de sluiting van Deurne staat vermeld op zowel de website van de FNRS als de Sectorraad Paarden.

Goed opgeleid personeel staat aan de basis van de paardensector. De paardensector is gebaat bij afgestudeerde leerlingen die de sector inspireren en innoveren. Leerlingen die voldoen aan de behoefte van de sector. De sector houdt behoefte aan personeel voor de dagelijkse stalwerkzaamheden, maar heeft ook behoefte aan een kader met een toekomstgerichte visie. Excellente opleidingen zijn noodzaak voor het continueren van het succes dat we als fokkerij en sport in Nederland realiseren.


De SRP ziet echter de afgelopen jaren ook een wildgroei bij de paarden- en paardensportopleidingen. Verschillende AOC’s bieden deze opleidingen relatief kleinschalig aan. Een leerling blijkt vaak ook niet bereid of in staat te zijn om op jonge leeftijd al op kamers of ver van huis te gaan. Bovendien kiezen ouders maar ook de overheid meer en meer voor opleidingen met een arbeidsmarktrelevantie. Paardensportopleidingen zijn kostbaar en we bevinden ons in een crisis. De SRP vindt het heel spijtig dat dit nu ten koste van Helicon NHB Deurne gaat.

De SRP is een groot voorstander van een selectief aantal kwaliteitsvolle onderwijsinstellingen, goed verdeeld over Nederland, die de opleidingen paard en paardensport aanbieden volgens een soortgelijk format. Dit geldt voor zowel de basis als de meer specialistische hippische opleidingen. Opleidingen die goed aansluiten bij de behoeften van ondernemers en verenigingen. Kaders welke de toonaangevende positie van de Nederlandse paardenhouderij verder gaat uitbouwen. Dit met een doorlopende leerlijn naar het HBO maar ook naar het cursorisch onderwijs zoals die van de KNHS, FNRS en anderen. NHB Deurne had hier goed ingepast.

De SRP neemt het initiatief om samen met een aantal onderwijsinstellingen te onderzoeken of voornoemde aanpak realiseerbaar is en gaat hiertoe ook nogmaals met de overheid in gesprek. De SRP zet daarbij in op doorlopende leerlijnen en een kwalitatieve benadering van de behoefte in het werkveld.

verwant artikel
[VN] Hippisch Centrum Deurne houdt op te bestaan


Reactie FNRS op sluiting Deurne

Een aantal citaten:
- SRP ziet wildgroei onder de paarden- en paardensportopleidingen
- Goed opgeleid personeel staat aan de basis van de paardensector.
- Leerlingen die voldoen aan de behoefte van de sector.
- Excellente opleidingen zijn noodzaak voor het continueren van het succes dat we als fokkerij en sport in Nederland realiseren.
- Paardensportopleidingen zijn kostbaar en we bevinden ons in een crisis.
- Ouders kiezen meer en meer voor opleidingen met een arbeidsmarktrelevantie.
- Opleidingen die goed aansluiten bij de behoeften van ondernemers en verenigingen.
- De SRP zet daarbij in op doorlopende leerlijnen en een kwalitatieve benadering van de behoefte in het werkveld.

Goed opgeleid personeel staat aan de basis van de paardensector (de FNRS en SRP schreeuwt het van de daken). Echter vraag ik mijzelf af of de paardensector wel behoefte heeft aan goed opgeleid personeel en hiermee samenhangend het ook wil betalen. Hier zit volgens mij het grootste probleem, de huidige jeugd gaat geen dure opleiding volgen om vervolgens tegen het minimumloon werk te verrichten binnen de paardensector. Een eigen bedrijf beginnen zonder door je ouder in de watten gelegd te worden is vrijwel onhaalbaar. De bestaande bedrijven zijn nagenoeg allemaal familiebedrijven, de betere functies binnen deze bedrijven blijven vaak binnen de familie.

Wat mij betreft is de sluiting van NHB Deurne helemaal niet zo erg, het grootste deel van de paardensector heeft namelijk geen behoefte aan goed opgeleid personeel, al schreeuwen ze van wel het blijkt nergens uit. Deze malaise is mede (grotendeels) veroorzaakt door de paardensector zelf, dit hoef je echt niet af te schuiven op de crisis of wildgroei paardenhouderij- en paardensportopleidingen enz.

Wellicht is het een optie dat de sector collectief investeert in een private opleidingsinstituut vergelijkbaar met bijvoorbeeld IPC groene ruimten waar werkgevers hun werknemers verder kunnen laten bekwamen, en kan dienen als kenniscentrum voor de paardensector in de breedste zin.

Wat mij betreft is de paardensector zelf aan zet.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 996981, anjali, c_alsemgeest, ComscoreBot, janneke584, kyrkelover, Rinkex, Rubio, Shetloveerrr, xDaylight, Yellowbird, Yontheke en 80 bezoekers